Üroloji Hangi Hastalıklara Bakar?(Detaylı)

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Üroloji ya da bilinen diğer adıyla bevliye erkeklerde ve kadınlarda yer alan üreme organlarının sağlıklı kalması ve patolojik durum oluştuğunda tedavi edilmesi ile ilgilenen tıp branşlarından biridir. Üroloji hangi hastalıklara bakar gibi soruların cevabını verecek olan ve bu alanda uzmanlaşan hekimlerin ürolog adını aldığı bu bölüm, kanser ya da alt başlıklarda bahsedeceğim bazı hastalıkların varlığında diğer tıp bölümleri ile beraber çalışabilmektedir. Üroloji doktorları gerekli gördüğü durumlarda bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve ultrason gibi ileri görüntüleme tetkiklerinden ve geniş bakılmış kan tahlillerinden yararlanabilirler. Şimdi üroloji doktoru neye bakar, üroloji hangi hastalıklarla ilgilenir veya “üroloji neye bakar” şeklinde çokça aranan bu soruların cevaplarını inceleyelim. Detaylar yazımızda. Aklınıza takılan her türlü sorunu yazının alt tarafında yer alan yorum bölümünden sorarsanız cevaplayacağım.

Genel Olarak Üroloji Nedir?

Üroloji branşı kadınların ve erkeklerin üreme organları ile uğraşan, hastalıkları tespit edip tedaviler veren ciddi bir tıp disiplinidir.

Aşağıda yazımı okumaya vakit bulmayan ziyaretçilerim için hazırladığım kısa ve özet ses kaydını bulabilirsiniz. Üroloji hangi hastalıklara bakar başlıklı ses kaydı aşağıdadır:

Üroloji bölümü hangi hastalıklara bakar başlıklı ses kaydı.

Üroloji Doktoru Neye Bakar?

Üroloji hangi hastalıklarla ilgilenir konusuna geçmeden önce kısaca birkaç bilgi verelim.

Üroloji, erkekler ve kadınlarda bulunan idrar yolları bütününün hastalıklarını inceleyen bir tıp bilimidir.

Bu dalda eğitim alarak uzmanlaşmış hekimlere ürolog adı verilir. Üroloji doktorları genellikle enfeksiyonlar için antibiyotik tedavileri, kanserler için hormon tedavileri, erektil disfonksiyon ve idrar kaçırma gibi hastalıklar için ilaç tedavileri uygularlar. Laparoskopik ameliyatlar yapabilecekleri gibi açık ameliyatlarda yapabilirler. Ayrıca kanser gibi durumlarda belirlenmiş doku parçalarını çıkarmak, travma sonrası çeşitli onarımlar yapmak, üretral darlıkların açılması, böbrek taşlarının kırılması ve nakillerde üroloji doktorlarının yaptığı diğer önemli işlerdir.

üroloji hangi bölüme bakar
Üroloji doktoru hangi hastalıklara bakıyor sorusunun cevabı yazımızın devamında gizli 🙂

Böbrekler, böbrek üstü bezleri, üreterler, mesanetestis, epididimis, vas deferens, seminal veziküller, prostat ve penis bu bilim dalının inceleme alanına giren yapılar arasındadır. Bu konularda araştırma yapan insanlar için üroloji hangi hastalıklara bakar hemen incelemeye başlayalım ve ürolojik hastalıklar ve tedavileri hakkında bilgiler verelim.

Üroloji Bölümü Hangi Testleri Yapar?

Ürolojinin temel olarak ne anlama geldiğini hangi organlarla ilgilendiğini öğrendik ve genel anlamda fikir sahibi olduk. Peki üroloji bu hastalıklara bakarken hangi testleri yapar? Hangi kan tahlillerini ve görüntüleme tetkiklerini kullanır? Hemen bahsedelim.

Prostata Özgü Antijen Testleri

Prostat bezinde ortaya çıkan enfeksiyonlar ve çeşitli patolojiler sonucu gelişen prostat bezi değişikliklerinin bir belirteci olan prostat özgü antijen kısa haliyle PSA çok önemli bir testtir. Birçok insan PSA testini kanser ile doğrudan ilişkilendirir. Oysa PSA prostat bezinde ortaya çıkan enfeksiyonların şiddetini gösterir. Eğer enfeksiyonun şiddeti yüksekse kanser düşünebilmek için ek birçok test istenir.

Testesteron Hormon Testi

Sıklıkla ürologlar bireylerde ortaya çıkan erektil disfonksiyon gibi durumların değerlendirilmesinde bazı hormon testlerine ihtiyaç duyarlar. Testesteronda bu hormonların başında gelmektedir. Erektil disfonksiyon testesteron seviyeleri ile doğrudan ilişkilidir.

Kreatinin Böbrek Testi

Kreatinin böbrek fonksiyonlarının değerlendirilebilmesi için önem arz eden bir değerdir. Ürologunuz böbrek fonksiyonlarının normal olup olmadığını kontrol etmek istediğinde mutlaka kreatinin değerinize bakacaktır. Kanda kreatinin yüksekliği görülürse böbreklerin normal bir şekilde çalışmadığı anlaşılmaktadır.

BUN Testi

BUN yani kan üre azotu olarak bilinen tahlil değeri, vücutta proteinlerin parçalanmasından sonra oluşan atık bir üründür. Normalde böbrekler tarafından BUN kandan uzaklaştırılır ancak böbrek fonksiyonları bozulduğunda BUN uzaklaştırılamaz ve değeri yükselir. Protein diyetlerinin bun değeri üzerine etkileri vardır. (Kaynak No:2)

Serum Albumin Değeri

Albumin her gün tükettiğimiz besinlerle aldığımızı sıradan proteinlerden bir tanesidir. Kanda albumin seviyelerinin düşük olması yeterli seviyede protein alınmıyor oluşundan kaynaklanabilir. İnsan albumini toplam protein içeriğinin yüzde 50’sini temsil eder. (Kaynak No:3)

İdrar Testleri

Üroloji bölümünde ürologlar tarafından en sık yapılan testlerden biridir. Hem kolay yapılır hem de tedavi için ciddi şekilde yön vericidir. Böbreklerde normal yaşamaması gereken bakteri veya diğer mikroorganizmaların tespiti için çok önemlidir. İdrar tahlilleri ayrıca diyabetes mellitus hastalığı tanısı ve takibi içinde önem arz etmektedir.

Mikroalbuminüri, idrarda az miktarda albumin olması neticesinde ortaya çıkan bir durumdur. Temel olarak böbreklerde bozukluk olduğunda proteinler böbreklerden sızarak idrara karışır.

Üroloji Bölümü (Bevliye) Hangi Hastalıklara Bakar?

Üroloji bilim dalının inceleme alanına giren onlarca hastalık bulunmaktadır. İnsanlar ürolojinin, nefroloji ve kadın hastalıkları gibi bölümlerle yakın ilişkilerinden dolayı bazen hangi doktora gidecekleri hususunda tereddüt edebilirler. Bu konuya açıklık getirebilmek adına ürolojik hastalıkları, erkeklerde ve kadınlarda görülenler şeklinde gruplamaya çalışacağım.

üroloji nedir hangi hastalıklara bakar
Üroloji bölümü erkeklerde ve kadınlarda farklı hastalıklara bakar.

Erkeklerde görülen ürolojik hastalıklar ile kadınlarda görülen ürolojik hastalıklar arasında bir takım farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıkların temeli erkeklerde ve kadınlarda aynı üreme ve boşaltım organlarının olmayışından kaynaklıdır.  Şimdi bu farklara değinelim.

Üroloji Erkeklerde Hangi Hastalıklara Bakar?

Erkeklerde aşağıda liste halinde verilen hastalıklar ürolojinin inceleme alanına girmektedir ancak bu hastalıkları başka bölümlerinde inceleyebileceğini unutmamak gerekir.

Üroloji Hangi Hastalıklara Bakar-Erkek

  1. İdrar yolu enfeksiyonları
  2. Böbrekte taş hastalıkları
  3. Böbrekte ve diğer boşaltım organlarında kist veya tümör oluşumlarının varlığı
  4. İdrar kaçırma ve mesane kontrol bozuklukları
  5. Akut renal yetmezlik
  6. Addison hastalığı
  7. Benign prostat hipertrofisi
  8. Prostat kanseri
  9. Kronik böbrek hastalığı
  10. Prostatit ve diğer prostat hastalıkları
  11. Üriner inkontinans
  12. İdrar yollarında taş olması
  13. İdrar yollarında darlık oluşması
  14. İdrar yollarında tümör varlığı
  15. Genital siğillerin ortaya çıkması
  16. Peyronie Hastalığı
  17. Penis fraktürü olması
  18. Priapizm Hastalığı varlığı
  19. Akut veya kronik hidrosel
  20. Varikosel
  21. Epididim kistlerinin varlığı
  22. Testis torsiyonu
  23. Testis tümörleri
  24. Hipospadias hastalığı
  25. Enürezis nokturna
  26. Vezikoüreteral reflü hastalığı
  27. Prematür ejekülasyon
  28. Erektil disfonksiyon

Ayrıca cinsel sorunlar için hangi doktora gidilir başlıklı yazımıza da göz gezdirmeniz konuyu kavrayabilmeniz açısında faydalı olacaktır.

Üroloji Kadınlarda Hangi Hastalıklara Bakar?

Kadınlarda aşağıda liste halinde verilen hastalıklar ürolojinin inceleme alanına girmektedir ancak bu hastalıkları başka bölümlerinde inceleyebileceğini unutmamak gerekir.

Üroloji Hangi Hastalıklara Bakar-Kadın

  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Böbrekte taş hastalıkları
  • Böbrekte ve diğer boşaltım organlarında kist veya tümör oluşumlarının varlığı
  • İdrar kaçırma ve mesane kontrol bozuklukları
  • Akut renal yetmezlik
  • Addison hastalığı
  • Kronik böbrek hastalığı
  • Üriner inkontinans
  • İdrar yollarında taş olması
  • İdrar yollarında darlık oluşması
  • İdrar yollarında tümör varlığı
  • Genital siğillerin ortaya çıkması
  • Enürezis nokturna
  • Vezikoüreteral reflü hastalığı

Ek olarak ürolojik hastalıklarla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı Ürolojik Hastalıklar sayfamızı ziyaret etmeniz faydalı olacaktır.

Çocuklarda Üroloji Neye Bakar?

Yetişkinlerde çok çeşitli hastalıklara bakan üroloji bölümü çocuk hastalarda da bazı patolojik durumlar ile ilgilenmektedir. Çocuklarda en sık olarak karşımıza durumlardan bir tanesi altına işeme durumudur. Altına işeyen çocuklar sıklıkla kendiliğinden düzelme gösterseler de bazı durumlarda bu durum devam etmektedir. Bu gibi durumlarda üroloji uzmanı bu durumla ilgilenecektir.

üroloji neye bakar
İşte üroloji neye bakar sorusunun cevabını yazımda açıkladım.

Bunun dışında özellikle inmemiş testis durumu olması halinde üroloji uzmanının ilgilendiği hastalıklar kapsamına girmektedir. Ayrıca inmemiş testis gibi durumlarda pediatri bölümü uzman hekimleri de bakmaktadır. Pediatrinin baktığı hastalıklara göz gezdirmek için hemen alttaki butona tıklayınız.

İdrar yolları ile ilgili ortaya çıkabilecek tüm çocuk hastalıklarına yine üroloji hekimleri bakabilmektedir. Bu hususta merak ettiğiniz durumları yorum kısmına yazınız.

Üroloji Bölümüne Hangi Şikayetler ile Gidilir?

Üroloji bölümüne aşağıda liste halinde verilen şikayetlerden bir veya birkaçının varlığında gidebilirsiniz. Hekiminiz gerekli test ve taramaları yaparak uygun şekilde tedavi planını çizecektir. Ayrıca hangi şikayetiniz için hangi bölüme başvuracağınızı bilmiyorsanız hemen Hangi Şikayet için Hangi Bölüme Gidilir? başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ürolojiye Hangi Durumlarda Gidilir?

Üroloji hangi hastalara bakar? – Böbreklerinizi ve idrar yollarınızı etkileyen tüm şikayetleriniz için bir üroloji hekiminize başvurabilirsiniz. Gerekli olduğu durumlarda hekiminiz sizi diğer bölümlere yönlendirecektir.

Cinsel hastalıklara bakar mı? – Evet bu bölüm cinsel hastalıkların bazıları ile ilgilenmektedir. Dolayısıyla bu tarz hastalıklarınızın olduğunu düşündüğünüzde üroloji polikliniğine başvurabilirsiniz.

Üroloji hangi bölüm oluyor? – Üst tarafta anlattığım tüm hastalıklara bakan bölümdür. Diğer adı bevliyedir.

Üroloji Bölümünün İlgilendiği Organlar

Üroloji bölümü uzmanları vücudumuzda hayati öneme sahip birçok organla ilgilenmektedirler. Bu organların en başında böbrekler gelmektedir. Böbrekleri takiben diğer organları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Üreter: İdrar yolunun iç kısmı
  • Prostat bezi
  • İdrar torbası
  • Üretra : İdrar yolunun dış kısmı
  • Penis
  • Yumurtalıklar

Ayrıca böbrek ile ilgilenen bir diğer ana bölüm ise nefroloji bölümüdür. Nefroloji bölümü böbrekler ve böbreklerle bağlantılı olarak oluşabilecek birçok hastalığa bakmaktadır. Hemen nefroloji bölümüne giren hastalıkları anlattığım yazıma ulaşmak için alttaki butona tıklayınız.

Bu konudaki kafalarda yer alan hemen hemen tüm soruları cevapladığımı düşünüyorum. Aklınıza takılanları veya merak ettiklerinizi alttaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂

Kaynakça:

1. Testicular Cancer Diagnosis | Testicular Cancer Testing Erişim Tarihi: 04.10.2021

2. BUN and Creatinine - Clinical Methods - NCBI Bookshelf (nih.gov) Erişim Tarihi: 11.12.2021

3. Clinical use of albumin (nih.gov) Erişim Tarihi: 11.12.2021

(Bu yazı ilk defa 6 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Ardından 5 Aralık 2020, 8 Temmuz 2021, 22 Eylül 2021, 4 Ekim 2021, 11 Aralık 2021,18 Ocak 2022 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Üroloji Hangi Hastalıklara Bakar?(Detaylı)” üzerine 13 yorum

  1. Slm yaklasik 2 senedir evliyim ve hala tam olarak ilişkiye giremedik eşimle bu konu beni cok fasla rahatsiz ediyo cocuk istyoruz ama hala eşimin kizlik zarini bozamadim penisim normalde sertlesyi mastirbasyon yapiyorum hersey normal ama esimle iliskiye giryorum tam vacinaya geliyo sertligi gdiyo penisim kücucuk kaliyo ve cok kotu hissdyorum kendimi bana lutfen yardimci olablrmisniz…

    Yanıtla
  2. Hocam bazen tuvaletim var gibi hissediyorum ama yok doktora gittim bir sorun yok Böbreklerin iyi mesanede sıkıntı yok diyor ve öyle hissettiğim zamanlarda yanma oluyor Neden acaba?

    Yanıtla
  3. Tebrik ederim işinizde gerçekten çok başarılısınız çok faydalı oluyor bu sayfa bilgilendirici

    Yanıtla
  4. Üroloji de sorunum vardı nereye gideceğimi ve ne yapacağımı bilmiyordum sayenizde öğrendim detaylı anlatımınız sayesinde çok teşekkür ediyorum

    Yanıtla
  5. merhabalar hocam sitenizi sürekli olarak takipteyim merak ettiğim bütün konuları çok net şekilde açıkşamışsınız işiniz de çok iyisiniz

    Yanıtla
  6. merhaba hocam idrar kültürümde Proteus mirabilis 10.000 koloni bulundu bu nedir acaba ? bir de lökosit 137,eritrosit 10,protein eser miktarda çıktı daha önce bakteriyel vajinit ve kandida,üreaplasma tedavisi gördüm.

    Yanıtla
    • Merhabalar Dilara Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      İdrar tahlilleriniz neticesinden enfeksiyon varlığı tespit edilmiş. Proteus Mirabilis, tüm proteus enfeksiyonlarının yüzde 90’nından sorumlu bir mikroorganizmadır. Mutlaka tahlili isteyen hekiminize giderek sonuçları gösteriniz ve tedaviye başlayınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  7. Hocam merhaba yaklaşık 2 Aydır sertleşme problemi yaşıyorum ve bunu düşündükçe durum daha da kötü hal alıyor. İş stresi dedim ama durum bu ne yapabilirim bu konuda teşekkürler

    Yanıtla
  8. Hocam merhaba benim sorunum ilk ilişki esnasında bir sıkıntı yok 2.ilişkide sertleşme uzun zaman aliyo birde tam sertleşme olmuyo.bazende sertleşme oluyo fakat tam içeri giricem sönüyo en kısa zamanda cevabınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
  9. Merhba normal günlük yasitinda peniste sikinti yok sertlesiyor ama ne zamn iliskiye girsem sertlesme prblemi yasiyorum bunu merak ediyrm

    Yanıtla
  10. Slm ben agridan halil hocam size bi sorum olacak benim peniste sertleşme sorunu yaşiyom 3 4 ay oldu

    Yanıtla

Yorum yapın