NEU veya NEUT, nötrofil, ne%, ne#, neu#, neu% anlamına gelir ve kan tahlillerinde sıkça karşımıza çıkan ifadelerden bir tanesidir.Beyaz Kan Hücresi olarak ta bilinen Nötrofil adı verilen hücreler vücudumuza dışarıda giren mikroorganizmalara karşı savaşan savaşçı hücrelerdir. Kemik iliği tarafından üretilerek vücuda salınırlar. Belirli bir bölgede enfeksiyon olduğunda bu bölgeden uyarı işaretçileri salınır ve nötrofiller bölgeye ilk olarak ulaşırlar.

Enfeksiyon varlığında NEU değeri oldukça artar. Bunun sebebi enfeksiyonla savaşacak hücre sayısının vücut tarafından arttırılmak istenmesidir. Bunun yanında bazı hastalıkların veya sağlık sorunlarının varlığında NEUT değerleri düşer. Peki, nötrofilin temel özellikleri nelerdir?
- 12 ile 15 mikron boyutlarında yapıları vardır.
- Mikroorganizmalara karşı koyarak vücudu korurlar.
- Mikroorganizmalara karşı koyarken bunu özel reseptörler yardımıyla yaparlar.
- Lökosit çeşitleri arasında kanda en fazla bulunan NEU’dur.
- Belirli bir yaşam süresi vardır. Bu da yaklaşık olarak altı saattir.
İçerik Başlıkları
NEU Normal Değerleri (Nötrofil Referans Aralığı)
Nötrofil normal değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Detaylıca inceleyebilirsiniz. Bu bilgiler Healthline veritabanından alınmıştır.
Nötrofil | Miktarı |
Yetişkin Nötrofil Sayısı | 1.500 – 8.000 Nötrofil/mcl |
Yetişkin Nötrofil Referans Aralığı | % 45 ile % 75 |
Nötrofil Düşüklüğü | Bir alttaki tabloda verilecek. |
Nötrofil Yüksekliği | 8.000 Nötrofil/mcl |
Nötropeni Şiddeti | Nötropeni Değerleri |
Hafif | 1.000 – 1.500 Nötrofil/mcl |
Orta | 500 – 1.000 Nötrofil/mcl |
Ağır | 500’den az Nötrofil/mcl |
NEU Yüksekliği Neden Ortaya Çıkar?
NEU yüksekliği veya nötrofil yüksekliğine neden olan hastalıkları detaylıca inceleyeceğiz. Bu noktada sizden dikkatinizi biraz daha arttırmanızı rica edeceğim. Öncelikle ilk NEU yüksekliği nedenine geçelim.

Miyeloid Metaplazi Hastalığı
Dalakta sürekli olarak ekstramedüllar hematopoezisin var olduğu patolojik bir tabloya verilen isimdir. Hemen hemen her zaman karaciğerde büyüme, dalakta büyüme ve bir çeşit anemi ile karakterizedir.
Sıklıkla lösemi adı verilen oldukça kötü seyredebilen bir hastalık ile karışmaktadır. Dolayısıyla tıp dünyasında onlarca farklı isimle isimlendirilmektedir. Tıp literatüründe şu ana kadar bildirilen vakaların birçoğu ya otopsi esnasında ya da dalak ameliyatı yapılan kişilerde ameliyat sırasında tespit edildi.
Myeloid metaplazi varlığında kemik iliğinden üretilen nötrofil ya da NEU hücrelerinde bir takım yükselmeler görüldü. (Kaynak)
Polisitemia Vera Hastalığı
Polisitemia Vera malign olarak seyredebilen ve oldukça nadir görülen kemik iliği hastalıklarından biridir. En belirgin ve temel özelliklerinden bir tanesi kan hücresi üretiminin kontrolsüz seviyelerde olması ve yapılan kan tahlillerinde kan hücresi sayılarının belirgin olarak yüksek çıkmasıdır.
Polisitemia vera hastalığına yakalanan bireylerde baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, görme problemleri ve anjina pektoris gibi bir takım belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Fizik muayene bulguları arasında karaciğer büyümesi ve dalak büyümesi bariz biçimde hissedilir.
Hemolitik Anemi
Normal kemik iliğinde belirli sayılarda kırmızı kan hücreleri üretilir ve dalakta bu kırmızı kan hücreleri ömürlerini tamamladığında yıkıma uğratılır. Eğer yıkıma uğratılan kırmızı kan hücresi sayısı, üretilen hücre sayısından fazlaysa ortaya bir yetersizlik çıkar ve bu duruma hemolitik anemi adı verilir.
Ebsstein bar virüsü, tifo, hepatit, lenfoma, tümörler,Wiskott Aldrich sendromu, hellp sendromu ve lupus ile çoğu zaman ilişkili olabilen bu hastalığın en ağır formu yanlış kan transfüzyonuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ciltte solgunluk, ateş, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler sıkça görülür.
Hastanede kapsamlı bir klinik değerlendirmenin ardından hekiminiz tarafından hemolitik anemi tanısı konulabilir. Hemolitik anemi tanısı alan hastalarda nötrofil yükseklikleri görülebilmektedir.
Ketoasidoz Hastalığı
Ketoasidoz hastalığı tip diyabet hastalığının yaygın görülen bir komplikasyonu olarak bilinmektedir. Yüksek kan şekeri ve keton seviyeleri nedeniyle hayati tehdit edebilecek düzeylerde ciddi seyirli olabilmektedir.
Karaciğer ve böbrek gibi temel organların işlevlerinde bir takım değişikliklerin görülmesine sebebiyet verebilir. Çok hızlı bir içimde gelişebilir. Mutlaka hekim tarafından kontrol altında tutulmalıdırlar.
Ketoasidoz hastalığı varlığında NEU yüksekliği görülebilir. Bu tip durumlar için kan tahlilleri ile kontroller yapılmalıdır.,
Romatoid Artrit Hastalığı
Romatoid artrit özellikle eklem bölgelerinde ağrıya neden olan otoimmün hastalıklardan biridir. Sıklıkla vücudun her iki tarafında eş zamanlı olarak tutulum gösterir. Her iki tarafı aynı anda tutuyor olması diğer eklem hastalıkları ile ayırıcı tanı yapılırken oldukça işimize yarayan bir bulgudur.
Eklemlerde şişlik, sertleşme ve ısı artışı en sık görülen belirtilerin başında gelir. Zaman zaman artan belirtileri bazı zamanlarda azalmalar gösterir ve hasta rahatlar.
Romatoid artrit hastalığı tanısı alan bireylerde nötrofil yüksekliği görülebilmektedir. NEU yüksekliği otoimmün hastalıklara genellikle eşlik eder.
Akut Böbrek Yetmezliği
Akut böbrek yetmezliği tablosu böbreklerin normalde temel görevlerinde biri olan kanı filtreleme işlevini aniden kaybetmesiyle ortaya çıkmaktadır. Böbrekler bu temel işlevini kaybederse kanda ulunan kimyasal olarak zehirli maddeler atılamayacak ve vücutta birikmeye başlayacaktır. Dolayısıyla bu birikim organlara yayılacak ve diğer organlar zarar görecektir.
Azalmış idrar çıkışı, idrarda renk değişikliği, yorgunluk, mide bulantısı, göğüs ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkarak hastalığın kendini ele vermesini sağlar.
Önceki başlıklarda belirtmiş olduğum gibi akut böbrek yetmezliğinde de NEU yükselmesi görülür. Bu durum mutlaka kontrol altında tutulmalı ve hekiminiz tarafından takip edilmelidir.
Kullanılan İlaçlar
Herhangi bir rahatsızlığınız için hekiminize gittiğinizde önce kapsamlı bir şekilde klinik değerlendirme yapar. Bu değerlendirmenin içinde temel olarak fizik muayene ve anamnez bilgileri vardır. Daha sonra duruma göre kan tahlilleri ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.
Nihayetinde hastalık tespit edilir ve buna yönelik tıbbi tedavi başlanır. Bu tedavi çoğu zaman ilaçlardan oluşur. Bu noktada değinmek istediğim ana husus bu ilaçlardan bazılarının kanda NEU yüksekliği yapabildiği ve bu açıdan dikkatli olunması gerektiğidir.
Kullandığınız ilaçları yorum bölümüne yazabilir ve bu tarz bir etkisinin olup olmadığını sorabilirsiniz. Elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.
Enfeksiyon Varlığı
Vücutta nötrofil sayısının artmasının en temel sebeplerinden biri olan enfeksiyonlar ortaya çıktıklarında, vücut savaşçı hücrelere ihtiyaç duyar. Doğal olarak kemik iliğinden hızla nötrofil üretilmeye başlanır. Üretilen nötrofiller kana salınarak ilgili bölgeye ulaşmak üzere yola çıkar. Bu sırada yapılan ölçümlerde NEU seviyeleri oldukça yüksek çıkar.
Enfeksiyonun başka bir belirteci ise CRP’dir. CRP enfeksiyon varlığında vücut tarafından kana salınan değerli bir belirteçtir.
Daha sonra mikroorganizmaları devre dışı bırakan ve boşa çıkan nötrofiller yıkılarak vücuttan uzaklaştırılmak üzere dalağa gelirler. Burada yıkımları tamamlanır ve bileşenleri tekrar kullanılmak üzere ilgili yerlere giderler. Bu mekanizmanın bozulması farklı sağlık sorunlarına yol açar ancak bunu başka bir yazımda inceleyeceğim.
Stres NEU’da Yükselme Yapar mı?
Mail yoluyla sıkça karşıma çıkan sorulardan bir tanesi Stres NEU yüksekliği yapar mı sorusu olmaktadır. Daha önceki ziyaretçilerimize attığım maillerde de anlattığım gibi vücut stres altında kaldığında NEU seviyeleri şiddetli bir biçimde artabilir.

Çeşitli uyaranlar yardımıyla NEU sayısında artış tetiklenir ve mekanizma harekete geçerek nötrofil üretimine başlar. Üretilen nötrofiller kana karışarak straf faktörlerini ortadan kaldırmayı hedefler.
Diğer Hastalıklar ve Patolojik Durumlar
Elbette nötrofil yüksekliği yapan hastalıklar bunlarla sınırlı değil ancak hepsini burada detaylıca işlemeye kalksak uzun ve sıkıcı bir yazı kaleme almış olacağım. Bu açıdan siz değerli ziyaretçilerimi sıkmadan kısa kısa bahsetmeye çalışacağım. Aklınıza takılan her türlü soruya yorum bölümüne yazabilirsiniz.
NEU Düşüklüğü Neden Ortaya Çıkar?
Kanda NEU düşüklüğü yapan hastalıklar ve patolojik durumları yazımın devamında geniş bir biçimde anlatacağım. Şimdi nötrodil sayısında düşüklükler yapan hastalıklara geçelim.
Felty Sendromu
Felty sendromu, dalak büyümesi , romatoid artrit ve nötrofil sayısında düşüklük ile seyreden ender kalıtsal bozukluklardan bir tanesidir. Kanada’da bulunan artrit derneğinin verilerine göre her 100 romatoid artrit hastasının 1 tanesinde Felty Sendromu bulunmaktadır.
Gözlerde solukluk, görme problemleri, kilo kayıpları, iştah azalması gibi belirtilerle kendini gösterir. Benzer şekilde felty sendromu hastalığına yakalananlarda neu düşüklüğü eşlik edebilir. Bu açıdan dikkatli olunmalı ve hekim takibinde olunmalıdır.
Otoimmün Hastalıklar
Otoimmün hastalıklar basitçe vücudun kendi hücrelerini yabancı madde olarak tanığı ve kendi hücrelerine yönelik savaşçı hücreler gönderdiği hastalıklar grubuna verilen isimdir.
Otoimmün hastalıkların varlığında bazı durumlarda vücut kendi nötrofillerini yabancı olarak tanımlayıp imha edebilir. Bu tip durumlarda ortaya NEU düşük çıkması durumu görülür.
Enfeksiyonlar
Enfeksiyon başlığını hem NEU yüksekliği yapan nedenler başlığında hemde NEU düşüklüğü yapan nedenler başlığında kullandım. Enfeksiyonlar normalde NEU yüksekliği yapar ancak bazı enfeksiyonlar vardır ki NEU seviyelerinde ciddi azalmalar görülmesine neden olur.
Netice itibariyle her enfeksiyon NEU seviyesinde düşme yapacak diye bir bilgi her zaman doğru olmayabilir. Bunu demeden önce enfeksiyonun türü belirlenmeli veya neye bağlı olarak ortaya çıktığı tespit edilmelidir.
Diyaliz Olmak
Böbrek hastalıkların sahip olan insanlardan bazıları yaşamlarının belirli dönemlerinde diyaliz ihtiyacı duyabilirler. Diyaliz yapılması için illa da böbrek yetmezliği rahatsızlığı olmasına gerek yoktur. Bazı durumlarda koruyucu olarak ta diyaliz prosedürleri uygulanabilir.
Diyaliz işlemi tüm kanın vücuttan çıkarak özel makinelerden geçtiği kompleks ve riskli bir işlemdir. Diyalize giren insan çıktıktan sonra kan değerlerinde bariz değişiklikler görülür. Bazende NEU seviyelerinde düşüklükler ortaya çıkabilir.
B12 ve Diğer Vitamin Eksiklikleri
B12, folat ve diğer vitaminlerin eksikliğinde vücutta çok çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler sinir sisteminden gastrointestinal sisteme kadar çok geniş bir yelpazededir.
Bu bahsettiğim vitaminlerin eksik alımında nötrofil sayılarında azalma görülme olasılığı vardır. Temel olarak nötrofil üretimi etkilecek ve azalmanın kaynağı bu olacaktır.
Diğer Patolojik Durumlar
NEU düşüklüğü nedenleri sadece yukarıda vermiş olduğum başlıklardan ibaret değildir tabi ki. Bunların dışında onlarca farklı faktör bulunmaktadır. Aşırı kansızlık, lösemi, dalak büyümesi, kanserler, kalp ameliyatları ve hatta bazı genetik değişkenler bile bu faktörlerden bazılarıdır.
Bu noktada aklınızı karıştıran veya sormak istediğiniz diğer hususları yorum bölümüne yazınız. Cevap vereceğim. Yorum bölümü yazının en alt kısmındadır.
NEU Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu başlıkta nötrofil yüksekliği tedavisi ve nötrofil düşüklüğü tedavisi konularını detaylıca irdeleyeceğim. Kan tahlili sonuçlarına baktıklarında nötrofil değerlerinde bir takım düşüklükler ve yükseklikler gören bireylerin akıllarına gelen ilk konu bu değerler nasıl normal seviyelere çekilir olmaktadır.

NEU Yüksekliği Tedavisi
Yüksek çıkan NEU değerleri deyince akla ilk etapta stres faktörü gelmektedir. Önceki başlıklarda da belirttiğim gibi stres bazen çok şiddetli neu yükseliği yapabilmektedir. Stresin ortadan kaldırılması, daha az stres yapmak en temel tedavilerden biridir. NEU yükseliği tedavisi için bireyler üzerlerinde var olan stresleri minimuma indirmeli ve bu durumu doğru yönetmeyi öğrenmelidirler.
Enfeksiyon ve diğer nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan NEU yüksekliklerinde ise hekiminiz tarafından dikkatlice değerlendirilmeli ve altta yatan nedene yönelik tedavi verilmelidir.
NEU Düşüklüğü Tedavisi
Bazı durumlarda ise NEU düşüklüğü görülür. Yine aynı şekilde NEU düşüklüğünün hangi faktöre bağlı olarak ortaya çıktığı saptanmalı ve ona göre tedavi verilmelidir.
NEU düşüklüğü tedavisi, genellikle nötrofil seviyelerinin yüksek seyrettiği durumlara göre biraz daha agresif seyirlidir. anlattığım hastalıklardan herhangi birine sahipseniz veya şüpheleniyorsanız benimle yorum bölümünden iletişime geçebilirsiniz.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Oğlum diş çıkarıyordu ve grip geçirdi o dönem neu değeri 1,82 düşmüş önemli bir düşüş mü?Enfeksiyon kaynaklı olabilir mi?