PLCR, hacim değeri olan 12 fL’yi aşan trombositlerin vücuttaki toplam trombosit sayısına oranlanmasıyla elde edilen bir parametredir. Bu yazımda plcr nedir, p-lcr düşüklüğü, plcr yüksekliği gibi konulara açıklık getirirken plcr kan değeri nedir sorusuna açılık getireceğim. Haydi yazımıza geçelim.
Plcr tıpta nedir? – PLCR, hacmi 12 fl’nin üstünde olan trombositlerin total trombosit sayısına oranıdır.
P-lcr Nedir?
P-lcr kısaltması, büyük trombosit hücresi oranı anlamı taşımaktadır. Platelet large cell ratio ifadesinin Türkçe’ye çevrilmiş halidir. Kanın analiz edildiği özel tıbbi cihazlarda belirli bir formüle göre otomatik olarak hesaplanır. P-LCR = P-LCC / PLT formülü kullanılır. Burada PLT olarak kısaltılan ifade toplam trombosit sayısını, P-LCC olarak kısaltılan ifade ise 12 fl’den büyük ve 30 fl’den küçük trombositlerin sayısını gösterir.
Trombositler kan pulcukları olarak ta bilinen çok önemli kan hücrelerinden biridir. Temel olarak kanın pıhtılaşması gereken zamanlarda fonksiyon görmeye başlayan bu hücrelerin sayısı arttığında pıhtılaşma hızlanırken sayısı azaldığında pıhtılaşma zorlaşmaktadır.

Karaciğer tarafından üretilen bu hücreler yaşam sikluslarını tamamladıklarında dalakta parçalanarak yok edilirler. PLCR kan tahlili olarak ifade edilen trombositler renk ve çekirdek yapılarından yoksundurlar. Kalıtsal bir takım hastalıklara, yüksek bölgelerde yaşamaya, sigara içmeye, splenomegali gibi dalağın fazla aktif olduğu durumlara ve bazı diğer faktörlere bağlı olarak sayıları azalabilir ya da artabilir.
P-lcr Yüksekliği ve Düşüklüğü Hangi Hastalıklarda Görülür?
Özel tıbbi cihazlar tarafından belirli bir formüle göre otomatik olarak hesaplanan bu plcr değeri, anormal trombosit sayılarıyla seyredebilen bir takım hastalıkların tanısında ve tedavisinde yardımcı olabilmektedir. Plcr neden yüksek çıkar ya da düşük çıkar? İşte ilişkili hastalıklar:
- İmmün Trombositopenik Purpura
- Sekonder Trombositopenik Purpura
- Yaygın Damar İçi Pıhtılaşma Bozuklukları
- Hemolitik Üremik Sendrom
- Trombotik Trobositopenik Purpura
- Hipersplenizm ya da Splenomegali
- Megakaryositik Trombositopeni
- Wiskott-Aldrich Sendromu
- TAR sendromu
ve diğer birçok trombosit merkezli hastalıklarda kan trombosit değerleri değişkenlik göstermektedir. Diğer kan hastalıklarına göz atmak için hematoloji hangi hastalıklara bakar isimli yazımıza geçmeniz faydalı olacaktır. Kanınız çalışıldığında plcr yüksek çıkması bu hastalıklardan birini taşıyor olduğunuz anlamına gelmez. Liste şeklinde verdiğimiz hastalıklarda kan trombosit değerleri değişiklik gösterir.
Platelet larger cell ratio in patients with dyslipidemia başlıklı bir çalışmada kan kolesterol ve trigliserit düzeyleri yüksek olan hastaların p-lcr değerlerinde anlamlı bir yükseklik saptandı. Çalışma neticesinde P-LCR değerinin tromboembolik iskemik olaylar için bir risk faktörü olduğu düşünüldü.
P-lcr Normal Değerleri (Referans Aralığı)
İnsan vücudundan alınan kan örnekleri çalışıldığında ortaya çıkan p-lcr değerleri belirlenmiş olan bir aralığın üstüne çıktığında veya altına indiğinde bazı hastalıkların varlığından şüphelenilebilir. Bu belirlenen aralık kanın çalışıldığı laboratuvarlarda bulunan özel cihazların türüne ve çalışıldığı birime bağlı olarak değişiklik gösterir.

Tahlil sonuçlarınızda yazan değerleri internet ortamından bulduğunuz herhangi bir p-lcr referans aralığı değeriyle karşılaştırmanız doğru sonucu vermeyebilir. Bu noktada yapılması gereken en doğru şey tahlil sonuçlarının yazdığı kağıtta bulunan p-lcr normal değerleri bölümüne bakmaktır. Ayrıca bu değerlerin yaşa göre değişiklik göstereceğini göz önünde bulundurmalısınız.
Tahlil sonuçlarınızı , merak ettiklerini ve diğer sorularınızı konunun alt tarafındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 22 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 21 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)
1-P-LCC (Trombosit – Genis Hücre Sayisi) = 30—-90 aralığında 122 gibi yüksek
2-İdrar dansitesi = 1.010—-1.025 aralığında 1.005 gibi düşük
3-RDW-SD (Ort.Erit.dagilim araligi) = 41.0—-57.1 aralığında 37.9 gibi düşük
4-MPV (Ort.Trombosit hacmi) = 7.2—–11.11 arlığında 11.5 gibi yüksek
Diğer tahliller normal.Ne anlamalı ve ne yapmalıyım? Teşekkürler..
PDW – 22.0
MPV – 13.7
P-LCR – 53.4
PCT – 0.21
değerler sonucu kansızlıktan bahsedildi sadece. İnternetten bakınca farklı yorumlar buldum. Görüşünüzü alabilir miyim ?
Tam kan testinde
Mono 0,81
Pdw8,3
P-lcr 10,4
Çıktı sorun yaratır mı? Bu arada zona oldum. Bu değerleri etkiler mi?
Teşekkürler
Gran# 3,2 10^9/L
GRAN% 53,5%
PCT 2.28 mL/L
P-LCC 77 10^9/L
P-LCR 34,8 %
ciddi bir enfeksiyon riski görünür mü? şimdiden teşekkürler
P-LCR 18.8 6 yaşında kızımın sonucu
Merhaba iyi akşamlar RDW-SD 42.6
P-LCR 129 Değerlerim bu bilgi alabilirmiyim
Merhabalar Koray Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Muayene bilgileriniz olmadan sadece bu değerlere bakarak size bir şey söylemem doğru olmayacaktır. Lütfen detaylıca yazınız.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
kolesterol 218
LDL kolesterol 140.1
trigliserid 140.1
PTL 121
PVD 21.3
MPV 13.9
P-LCR 57
PCT 0.17
Merhabalar Füsun Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Sadece bu tahlil sonuçlarına bakarak sizin durumunuz hakkında birseyler söyleyemem. Bu tahlil sonuçlarına sahip iki farklı şikayetleri olan hastanın durumları farklıdır ve haklarında farklı şeyler söylenebilir.
Bu nedenle bu tahlilleri muayene olduğunuz hekimlere göstermeniz sizin için daha faydalı olacaktır.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba kolay gelsın pdwdegerım 10
Mpv degerım 8.1
P-lcr degerım 12.2
Hocam plcr 14.1 normalmi sizce..teşekkür ederim
P-LÇR SONUCUM 46-3 ÇIKMIŞ REFERANS ARALIKLARI 13-43 BENİMKİ BİRAZ YÜKSEK YARDIMCI OLURMUSUNUZ YÜKSEK OLMASI NE DEMEK.
Iyi gunler hocam. Plcr referans degeri calisilan lab.da 17 ila 43 arasi iken hastanin degeri 13.4 cikmis. Bu normal midir acaba?
5 yaş kız hast demir eksikligi nedeniyle tedvi aldı kontrol kan tetkde p_plcsi 13.7
Geldi yorumunuzu rica ederim.tşkürler
Merhaba RDWC – CV değerim 9.9% , RDW – SD değerim 33.2 fl, MPV 6.6 fL ve PLC-R ise 6.5 % çıktı bu ne demek oluyor
HGB 11.9 g/dL 12.0-14.6 MCHC 30.2 g/dl 31.0 38.0 MPV 13 um3 6-11 PLCR 47.7 % 17.25-42.2 şimdiden teşekkürler hocam
Merhaba, cildimde kendiliğinde oluşan morluklar var. Kan testi yaptırdım. Sonuçlarım: plcc 30-90 referansında 98 çıktı. Plcr değerim 11-45 aralığında 44,5 çıkmış. Mpv değeri 6,5-12 aralığında 12,7 çıkmış. Hct değeri 35-45 aralığında 45,7 çıktı. Lym değeri 20-40 aralığında 19,9 çıktı ve neu değerim 50-70 aralığında 74 çıkmıştır. Hangi birime görünmem gerekir? Lütfen yardımcı olur musunuz? Teşekkürler
Merhabalar Buse Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Değerlerinizde ciddi bir sorun görünmemekle birlikte sadece bu değerlerin bakılması yetersiz kalacaktır. Bu noktada ilk etapta dahiliye bölümünden randevu almanız en uygun seçenek olacaktır. Randevunuz sonrası bilgileri benimle paylaşırsanız hakkınızda konuşmaya devam edebiliriz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.