P-lcr Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️

PLCR, hacim değeri olan 12 fL’yi aşan trombositlerin vücuttaki toplam trombosit sayısına oranlanmasıyla elde edilen bir parametredir. Bu yazımda plcr nedir, p-lcr düşüklüğü, plcr yüksekliği gibi konulara açıklık getirirken plcr kan değeri nedir sorusuna açılık getireceğim. Haydi yazımıza geçelim.

Plcr tıpta nedir? – PLCR, hacmi 12 fl’nin üstünde olan trombositlerin total trombosit sayısına oranıdır.

P-lcr Nedir?

P-lcr kısaltması, büyük trombosit hücresi oranı anlamı taşımaktadır. Platelet large cell ratio ifadesinin Türkçe’ye çevrilmiş halidir. Kanın analiz edildiği özel tıbbi cihazlarda belirli bir formüle göre otomatik olarak hesaplanır. P-LCR = P-LCC / PLT formülü kullanılır. Burada PLT olarak kısaltılan ifade toplam trombosit sayısını, P-LCC olarak kısaltılan ifade ise 12 fl’den büyük ve 30 fl’den küçük trombositlerin sayısını gösterir.

Trombositler kan pulcukları olarak ta bilinen çok önemli kan hücrelerinden biridir. Temel olarak kanın pıhtılaşması gereken zamanlarda fonksiyon görmeye başlayan bu hücrelerin sayısı arttığında pıhtılaşma hızlanırken sayısı azaldığında pıhtılaşma zorlaşmaktadır.

p-lcr nedir
P-lcr nedir ile ilişkili görsel.

Karaciğer tarafından üretilen bu hücreler yaşam sikluslarını tamamladıklarında dalakta parçalanarak yok edilirler. PLCR kan tahlili olarak ifade edilen trombositler renk ve çekirdek yapılarından yoksundurlar. Kalıtsal bir takım hastalıklara, yüksek bölgelerde yaşamaya, sigara içmeye, splenomegali gibi dalağın fazla aktif olduğu durumlara ve bazı diğer faktörlere bağlı olarak sayıları azalabilir ya da artabilir.

P-lcr Yüksekliği ve Düşüklüğü Hangi Hastalıklarda Görülür?

Özel tıbbi cihazlar tarafından belirli bir formüle göre otomatik olarak hesaplanan bu plcr değeri, anormal trombosit sayılarıyla seyredebilen bir takım hastalıkların tanısında ve tedavisinde yardımcı olabilmektedir. Plcr neden yüksek çıkar ya da düşük çıkar? İşte ilişkili hastalıklar:

  1. İmmün Trombositopenik Purpura
  2. Sekonder Trombositopenik Purpura
  3. Yaygın Damar İçi Pıhtılaşma Bozuklukları
  4. Hemolitik Üremik Sendrom
  5. Trombotik Trobositopenik Purpura
  6. Hipersplenizm ya da Splenomegali
  7. Megakaryositik Trombositopeni
  8. Wiskott-Aldrich Sendromu
  9. TAR sendromu

ve diğer birçok trombosit merkezli hastalıklarda kan trombosit değerleri değişkenlik göstermektedir. Diğer kan hastalıklarına göz atmak için hematoloji hangi hastalıklara bakar isimli yazımıza geçmeniz faydalı olacaktır. Kanınız çalışıldığında plcr yüksek çıkması bu hastalıklardan birini taşıyor olduğunuz anlamına gelmez. Liste şeklinde verdiğimiz hastalıklarda kan trombosit değerleri değişiklik gösterir.

Platelet larger cell ratio in patients with dyslipidemia başlıklı bir çalışmada kan kolesterol ve trigliserit düzeyleri yüksek olan hastaların p-lcr değerlerinde anlamlı bir yükseklik saptandı. Çalışma neticesinde P-LCR değerinin tromboembolik iskemik olaylar için bir risk faktörü olduğu düşünüldü.

P-lcr Normal Değerleri (Referans Aralığı)

İnsan vücudundan alınan kan örnekleri çalışıldığında ortaya çıkan p-lcr değerleri belirlenmiş olan bir aralığın üstüne çıktığında veya altına indiğinde bazı hastalıkların varlığından şüphelenilebilir. Bu belirlenen aralık kanın çalışıldığı laboratuvarlarda bulunan özel cihazların  türüne ve çalışıldığı birime bağlı olarak değişiklik gösterir.

p-lcr yuksekligi ve p-lcr dusuklugu
P-lcr yüksekliği ve p-lcr düşüklüğü ile ilişkili görsel. Örnek olarak verilen tahlil sonucunda kanda plcr değeri ve plcr referans aralığı görülüyor.

Tahlil sonuçlarınızda yazan değerleri internet ortamından bulduğunuz herhangi bir p-lcr referans aralığı değeriyle karşılaştırmanız doğru sonucu vermeyebilir. Bu noktada yapılması gereken en doğru şey tahlil sonuçlarının yazdığı kağıtta bulunan p-lcr normal değerleri bölümüne bakmaktır. Ayrıca bu değerlerin yaşa göre değişiklik göstereceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Tahlil sonuçlarınızı , merak ettiklerini ve diğer sorularınızı konunun alt tarafındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 22 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 21 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2020'yi bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“P-lcr Nedir?” üzerine 33 yorum

  1. Merhabalar hocam , 29 yaşındayım , talasemi taşıyıcısıyım , ANA 1:160 Pozitifliğim mevcut.. Tahlil sonuçlarımı değerlendirebilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim , iyi çalışmalar..

    WBC 6,56 10*3/uL
    NEU# 3,28 10*3/uL
    LYM# 2,59 10*3/uL
    MON# 0,45 10*3/uL
    EOS# 0,16 10*3/uL
    BAS# 0,08 10*3/uL
    IMG# 0 10*3/uL
    NEU% 50,1 % 40 – 70
    LYM% 39,5 % 30 – 36
    MON% 6,8 % 4 – 8
    EOS% 2,4 % 0 – 6
    BAS% 1,2 % 0 – 1
    IMG% 0 %
    RBC 5,31 10*6/uL 4,2 – 5,4
    HGB 10,3 g/dL 13,5 – 18 12,5 – 16
    HCT 32,7 % 37 – 47
    MCV 61,5 fL 78 – 100
    MCH 19,4 pg 27 – 31
    MCHC 31,5 g/dL 32 – 36
    RDW-CV 17,1 % 11,5 – 14
    RDW-SD 38 fL 35 – 56
    PLT 255 10*3/uL 150 – 450
    MPV 11,8 fL 6 – 9,5
    PDW 15,3 fL 9 – 17
    PCT 0,3 % 0,11 – 0,28
    PLCC 111 10*9/L
    PLCR 43,7 %
    NRBC# 0 10*3/uL
    NRBC% 0 %
    PLT-I 255 10*9/L
    WBC-D 6,59 10*9/L
    WBC-N 6,56 10*9/L
    HFC# 0 10*9/L
    HFC% 0 %
    InR# 0 10*9/L
    PDW-SD 9,9 fL
    WBC 6,56

    Cevapla
    • Merhabalar Elif Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Tahlil sonuçlarınızı değerlendirebilmem için kanların çalışıldığı laboratuvara ait referans değerlere ve sizin muayene bilgilerinize ihtiyacım var. Bu bilgiler olmadan kan sonuçlarınızı değerlendirilmesi mümkün olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
      • Tekrar merhabalar , çok teşekkür ederim 🙂 Referans aralıkları bu şekilde görünüyor. Değerlendirebilirseniz sevinirim , iyi çalışmalar 🙂

        HEMOGRAM REFERANS ARALIĞI
        WBC 6,56 10*3/uL 4 – 10,5
        NEU# 3,28 10*3/uL 1,5 – 6,6
        LYM# 2,59 10*3/uL 1,5 – 3,5
        MON# 0,45 10*3/uL 0 – 1
        EOS# 0,16 10*3/uL 0 – 0,7
        BAS# 0,08 10*3/uL 0 – 0,1
        IMG# 0 10*3/uL
        NEU% 50,1 % 40 – 70
        LYM% 39,5 % 30 – 36
        MON% 6,8 % 4 – 8
        EOS% 2,4 % 0 – 6
        BAS% 1,2 % 0 – 1
        IMG% 0 %
        RBC 5,31 10*6/uL 4,2 – 5,4
        HGB 10,3 g/dL 13,5 – 18 12,5 – 16
        HCT 32,7 % 37 – 47
        MCV 61,5 fL 78 – 100
        MCH 19,4 pg 27 – 31
        MCHC 31,5 g/dL 32 – 36
        RDW-CV 17,1 % 11,5 – 14
        RDW-SD 38 fL 35 – 56
        PLT 255 10*3/uL 150 – 450
        MPV 11,8 fL 6 – 9,5
        PDW 15,3 fL 9 – 17
        PCT 0,3 % 0,11 – 0,28
        PLCC 111 10*9/L
        PLCR 43,7 %
        NRBC# 0 10*3/uL
        NRBC% 0 %
        PLT-I 255 10*9/L
        WBC-D 6,59 10*9/L
        WBC-N 6,56 10*9/L
        HFC# 0 10*9/L
        HFC% 0 %
        InR# 0 10*9/L
        PDW-SD 9,9 fL
        WBC 6,56 10*3/uL 4 – 10,5

        Cevapla
  2. Merhaba
    6 yaşındaki kızımın kan testi sonuçlarına göre;
    NEU% 41.5………………………………………42.9-74.3
    PDW 7.6………………………………………9.9-15.4
    EOS% 5.9………………………………………0.0-5.3
    P-LCR 9.8……………………………………..17.5-42.3
    Diğer değerler normal görünüyor. Bu değerlere göre yorumlama yaparsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Merhabalar Halil Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastanın muayenesini yapmaksızın birseyler söylemem gerçeği yansıtmayacaktır ancak plcr değeri referans aralığın dışında seyretmiş. Bunun neden olduğu, nasıl geçeceği ve altta yatan bir patolojik olup olmadığı ancak muayene edilerek ve gerekli olması halinde diğer tetkik ve tahlil sonuçlarına bakılarak karar verilebilecek bir durumdur.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  3. Merhaba ben 17 yaşındayım hormon testi yaptırdım ve teste
    P-lcr 44.2
    PDW 16.5 fL
    Referans dışı çıktı
    Bunlar fazla regl olmama neden olurmu

    Cevapla
    • Merhabalar Ed Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu değerlerin regl yapıcı etkisi yoktur. Genellikle hormon değerleri ile ilişkilidir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  4. Hocam kolay gelsin öncelikle. 5 yaşındaki oğlumun boynunda küçük bir şişlik(yağbezesi benzeri) nedeni ile doktora kontrole götürdük. Başka yerinde bu tür bir şişlik yok. Kan tahlilleri aşağıdaki gibidir. Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
    Sınır Sonuç
    Ürik asit(24 saat): 3-4-7,2 2,79
    RDW-SD : 35-42 34,5
    RBC : 3,9-5,3 4,59
    WBC :5,5-15,5 8,72
    MCH :23-29 29
    LYMPH% :18,4-68,6 50,8%
    MCHC :31-36 36,4
    LYMPH# :1,2-5,5 4,43
    EO# :0-0,4 0,35
    BASO# :0,01-0,06 0,03
    NEUT# :1,6-8 3,27
    P-LCR :19,1-47 8,8%
    MPV : 9-13 8
    RDW-CV :12,5-14,9 12,1%
    Bunun dışındaki değerler normal sınırlarda.

    Cevapla
    • Merhabalar İsmail Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Tahlillerde çok ciddi sorunlar görünmese de problem yok diyebilmem için hastayı muayene etmem gerekir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  5. Hocam kolay gelsin
    Wbc 10.39
    Mpv 11.7
    Plrc 37
    Plrc de herhangi bir referans aralığı belirtilmemiş diğer kan değerleri normal referans aralığında doktor önemli bir şeyin olmadığını söyledi birde siz yorumlarsanız sevinirim teşekkür ederim

    Cevapla
  6. Hocam,annemin bazı ciddi sorunları var ama neresinden kaynaklı emin olamadık.Gittiğimiz doktorlarda pek ilgilenmedi.
    Hemegramda
    LPCR ” – “olarak gösterilmiş(galiba 0 kastedilmiş).
    Bende laboratuvar mezunuyum ve tek başına anlamlı olmadığı söyleniyordu bu verinin fakat yinede neyle birlikde değerlendirmeye çalışmak lazım bir yol gösterebilirmisiniz(dahiliyeci ilgilenmedi ve korona sebebiyle annem yaşlı diye yeniden gidemedik doktora)
    Not:ilk ihtimal siroz kaynaklı olabileceği aklıma geldi.doğru olabilirlik varmı ihtimal olarak?

    Cevapla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu şekilde tek bir değere bakarak siroz ya da farklı bir hastalık ile ilişkili olduğunu söylemek yanlış bir yaklaşım olacaktır. Hastanın şikayetleri, laboratuvar ve diğer ettkik bulguları bir bütün içerisinde değerlendirildiğinde netice ortaya çıkabilir. Tahlil resimlerini ulaştırabilirseniz görmek isterim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
    • PLCR değerinin normalin üstünde veya altında çıkması bir takım kan hastalıklarının belirtisi olabilir. Bu nedenle en yakın zamanda bir pediatri hekiminden randevu alarak torununuzu muayene olmaya götürünüz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  7. Merhaba, cildimde kendiliğinde oluşan morluklar var. Kan testi yaptırdım. Sonuçlarım: plcc 30-90 referansında 98 çıktı. Plcr değerim 11-45 aralığında 44,5 çıkmış. Mpv değeri 6,5-12 aralığında 12,7 çıkmış. Hct değeri 35-45 aralığında 45,7 çıktı. Lym değeri 20-40 aralığında 19,9 çıktı ve neu değerim 50-70 aralığında 74 çıkmıştır. Hangi birime görünmem gerekir? Lütfen yardımcı olur musunuz? Teşekkürler

    Cevapla
    • Merhabalar Buse Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Değerlerinizde ciddi bir sorun görünmemekle birlikte sadece bu değerlerin bakılması yetersiz kalacaktır. Bu noktada ilk etapta dahiliye bölümünden randevu almanız en uygun seçenek olacaktır. Randevunuz sonrası bilgileri benimle paylaşırsanız hakkınızda konuşmaya devam edebiliriz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  8. HGB 11.9 g/dL 12.0-14.6 MCHC 30.2 g/dl 31.0 38.0 MPV 13 um3 6-11 PLCR 47.7 % 17.25-42.2 şimdiden teşekkürler hocam

    Cevapla
  9. Merhaba RDWC – CV değerim 9.9% , RDW – SD değerim 33.2 fl, MPV 6.6 fL ve PLC-R ise 6.5 % çıktı bu ne demek oluyor

    Cevapla
  10. 5 yaş kız hast demir eksikligi nedeniyle tedvi aldı kontrol kan tetkde p_plcsi 13.7
    Geldi yorumunuzu rica ederim.tşkürler

    Cevapla
  11. Iyi gunler hocam. Plcr referans degeri calisilan lab.da 17 ila 43 arasi iken hastanin degeri 13.4 cikmis. Bu normal midir acaba?

    Cevapla
  12. P-LÇR SONUCUM 46-3 ÇIKMIŞ REFERANS ARALIKLARI 13-43 BENİMKİ BİRAZ YÜKSEK YARDIMCI OLURMUSUNUZ YÜKSEK OLMASI NE DEMEK.

    Cevapla
  13. kolesterol 218
    LDL kolesterol 140.1
    trigliserid 140.1
    PTL 121
    PVD 21.3
    MPV 13.9
    P-LCR 57
    PCT 0.17

    Cevapla
    • Merhabalar Füsun Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sadece bu tahlil sonuçlarına bakarak sizin durumunuz hakkında birseyler söyleyemem. Bu tahlil sonuçlarına sahip iki farklı şikayetleri olan hastanın durumları farklıdır ve haklarında farklı şeyler söylenebilir.
      Bu nedenle bu tahlilleri muayene olduğunuz hekimlere göstermeniz sizin için daha faydalı olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
    • Merhabalar Koray Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Muayene bilgileriniz olmadan sadece bu değerlere bakarak size bir şey söylemem doğru olmayacaktır. Lütfen detaylıca yazınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  14. Gran# 3,2 10^9/L
    GRAN% 53,5%
    PCT 2.28 mL/L
    P-LCC 77 10^9/L
    P-LCR 34,8 %

    ciddi bir enfeksiyon riski görünür mü? şimdiden teşekkürler

    Cevapla
  15. Tam kan testinde
    Mono 0,81
    Pdw8,3
    P-lcr 10,4

    Çıktı sorun yaratır mı? Bu arada zona oldum. Bu değerleri etkiler mi?

    Teşekkürler

    Cevapla
  16. PDW – 22.0
    MPV – 13.7
    P-LCR – 53.4
    PCT – 0.21

    değerler sonucu kansızlıktan bahsedildi sadece. İnternetten bakınca farklı yorumlar buldum. Görüşünüzü alabilir miyim ?

    Cevapla
  17. 1-P-LCC (Trombosit – Genis Hücre Sayisi) = 30—-90 aralığında 122 gibi yüksek
    2-İdrar dansitesi = 1.010—-1.025 aralığında 1.005 gibi düşük
    3-RDW-SD (Ort.Erit.dagilim araligi) = 41.0—-57.1 aralığında 37.9 gibi düşük
    4-MPV (Ort.Trombosit hacmi) = 7.2—–11.11 arlığında 11.5 gibi yüksek
    Diğer tahliller normal.Ne anlamalı ve ne yapmalıyım? Teşekkürler..

    Cevapla

Yorum yapın