PDW Nedir? Normal Değeri, Düşüklüğü ve Yüksekliği

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

PDW yani trombosit dağılım genişliği, kan tahlillerinde hekimlerin hastalarından istediği değerlerden bir tanesidir. Hekimler tarafından sıkça istenen bu değerler haliyle hastaların ilgisini çekmiş ve ne olduğu yönünde aramalar yapılmasına neden olmuştur. Tam bu noktada PDW neden yüksek ve düşük çıkar, PDW testi nedir, PDW yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir, PDW yüksekliği tehlikeli mi, PDW değeri ne olmalı ve PDW normal değerleri nedir gibi soruların cevaplarını sizler için hazırladık. Tüm detaylar yazımızın devamında. Aklınıza takılan her şeyi konunun alt kısmındaki yorum bölümünden doğrudan bana sorabilirsiniz.

PDW Nedir?

Pdw, kemik iliğinde üretilen ve kanın pıhtılaşma mekanizmasında çok önemli görevleri bulunan plateletlerin büyüklükleri ya da boyutlarıyla ilişkili bir tıbbi bir terimdir. Platelet Distribution Width ifadesinin baş harflerinin kısaltılmasıyla elde edilmiştir. Bu ifadeyi platelet büyüklüğü dağılımı olarak Türkçe’ye çevirmekteyiz.

PDW’nin tam Türkçe karşılığı “Platelet Büyüklüğü Dağılımı’dır.

Platelet olarak bildiğimiz bu yapıları kan pulcuğu veya trombosit olarak isimlendirmekteyiz. PDW testi yardımıyla pdw düşüklüğü, yüksekliği ve kan üretiminin gerçekleştirildiği kemik iliği yapılarının ne derecede çalıştığı hakkında fikir edinebilmekteyiz.

pdw nedir
Pdw nedir ve pdw ne demektir ile ilişkili görsel.

Trombositler üretildikleri anda en büyüktürler ve zamanla küçülürler. Temel olarak PDW değeri yüksek olan hastaların kan pulcuklarının farklı boyutlarda anlamına gelir.Farklı boyutlarda kan pulcuklarının olması ise kemik iliğinde üretimin hızlandığının bir göstergesidir. Yeni kan hücreleri üretildikçe, eski kan hücreleriyle beraber platelet büyüklüğü çeşitliliği artacaktır.

Trombosit :  Kanın pıhtılaşmasını sağlayan küçük kan hücreleridir. Tıp dilinde platelet olarak ta isimlendirilir.

Hem yeni üretilen ve büyük görünümlü yeni kan hücreleri hem de daha önceden üretilmiş ve zamanla biraz küçülmüş olan eski kan hücreleri aynı anda bulunacaktır. Aynı anda bu kadar farklı büyüklükte trombosit bir arada bulunduğunda trombosit büyüklüğü genişliği (PDW) yükselmektedir.

PDW Kan Testi Neden Yapılmalıdır?

PDW, tam kan sayımı adı verlen bir tahlil grubunun içinde bulunur ve birçok hastalığın gidişatının kontrol edilmesi ve tanısının konmasında istenen bir tahlildir.

PDW Testi Neden İstenir?

  • Adet kanamalarının düzensiz seyretmesi
  • Nedeni tespit edilememiş morluklar
  • Vücutta aşırı kanama olması
  • Etyolojisi bilinmeyen burun kanamaları
  • İç kanama şüphesi

Sıklıkla pdw testi istenmesine kadınlarda adet kanamalarının düzensiz ve şiddetli olduğu durumlar, sebebi bulunmayan morluklar, minimal kesilerden beklenenin üstünde kanama olması, sebebi açıklanamayan burun kanamaları, iç kanama şüphesi olan hastalarda ve vücutta morlukların ve kızarıklıkların olduğu durumlarda istenmektedir.

Bu patolojik durumlara ek olarak kan hastalıklarının birçoğunda bu testin yapılması önerilir. Kan hastalıklarıyla ilgili bilgi almak isterseniz Hematoloji Hangi Hastalıklara Bakar? başlıklı yazımızı okumanızı öneriyorum.

PDW Yüksekliği Nasıl Yorumlanır?

Daha önceki başlıklarda da belirttiğimi üzere pdw değerinin yüksek olması platelet boyutları arasındaki farkın arttığını gösterir. Farklı farklı boyutlarda trombositler kemik iliğinde devamı bir kan üretimi olduğunu veya kan üretiminin hızlandığını işaret eder. Aynı anda hem yeni üretilmiş genç trombositler bulunurken hem de daha eski zamanlarda üretilmiş yaşlı trombositler bulunur.

pdw yuksekligi
PDW yüksekliği ile ilişkili görsel.

Bu durum bize kemik iliğini fazla ve sürekli çalıştıracak bir patolojinin olduğunu veya çeşitli hastalıkların varlığını düşündürür. Bazı bulaşıcı hastalıklar, çeşitli enfeksiyonlar, doğum kontrol haplarının kullanıldığı durumlar, bazı kanser türlerinin olması, anemi ve diğer bazı kan hastalıklarının olduğu durumlarda pdw yüksekliği görülebilmektedir.

PDW Yüksekliği Neden Görülür?

  • Birtakım bulaşıcı hastalıklar
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Doğum kontrol ilaçlarının kullanımı
  • Kanser hastalıkları
  • Anemi adı verilen kansızlık hastalığı
  • Diğer kan hastalıkları

PDW Normal Değeri

Normal pdw değerleri varlığında trombositlerin büyüklük farkı minimal düzeylerde olmaktadır. The Reference Intervals for the Haematological Parameters başlıklı çalışmada :

Erkeklerde referans aralığı : 9 fL ile 16.56 fL

Kadınlarda referans aralığı : 8 fL ile 13.28 fL

şeklinde belirtildiği görülüyor. Tahlili sonuçlarında göreceğiniz sayıların yanında bulunan birimler kanın çalışıldığı laboratuvarlara bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Lütfen bunlara dikkat ediniz.

PDW Düşüklüğü Nasıl Yorumlanır?

PDW düşüklüğü çalışılan kanda tespit edilen değerlerin önceki başlıkta belirttiğim referans aralığın altında olması durumudur. Kemik iliğinde üretimin azaldığı hakkında fikir verebileceği gibi trombositler arasındaki boyut farkının minimal düzeyde olduğu hakkında da fikir verir.

pdw dusuklugu
PDW düşüklüğü ile ilişkilendirilmiş görsel.

Çoğunlukla kemik iliğinin yeterli ve doğru çalışmasını etkileyen hastalıkların varlığında görülen bir durumdur. Bazı kanser türleri, enfeksiyonlar ve diğer bir takım hastalıklar bu durumun görülmesine sebebiyet verebilir.

PDW Düşüklüğü Neden Olur?

  • Bazı kanser hastalıkları
  • Bir takım ilaçların kullanılması
  • Enfeksiyon hastalıklarının varlığı
  • Karaciğer hastalıklarının varlığı

Bazende çalışılan kanın yetersiz olduğu veya pıhtılı olduğu durumlarda yetersiz sonuç alabilir ancak bu tip durumlarda laboratuvar çalışanları gerekli bilgilendirmeleri yapmaktadırlar.

Ayrıca bilinen hiçbir hastalık olmamasına rağmen pdw testi düşüklüğü veya yüksekliği görülebilir. Çok hafif nedenlere bağlı olabilir ancak şiddetli bir hastalığın neticesi de olabilir. Bu tip durumlarda hekiminiz ileri değerlendirme yapmak isteyebilir.

PDW Düşüklüğü ve Yüksekliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pdw testi tek başına bazı hastalıkların tanısının konması veya kontrolünün sağlanması için yeterli olabilen bir parametre değildir. Sıklıkla genel dahiliye polikliniklerinde ve hematoloji polikliniklerinde istenir. Pdw değerinin düşük ya da yüksek olması bir hastalık değil, bir hastalığın sonucunda ortaya çıkan bulgudur.

Doğal olarak altta yatan hastalığın tedavi edilebilmesi için hekiminiz bu teste ek olarak birçok tahlil yapılmasını isteyecektir. Gerekli olduğu durumlarda ileri görüntüleme yöntemlerini kullanacaktır. Kemik iliği biyopsisi de daha nadir yapılan uygulamalardan biridir.

Netice itibariyle sadece pdw değerlerinde ortaya çıkan yükseklik doğrudan bir hastalığı işaret etmez. Bu konuda eğer varsa altta yatan hastalığın belirlenmesi birincil öncelik olduğundan en doğru bilgiyi hekiminizden almalısınız.

Konumuzu bitirmiş bulunuyoruz. Yaptırdığınız kan tahlilinde yer alan diğer parametreler için tahlil sonuçları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayınız.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın