MCHC, kelime açılımı olarak “mean corpuscular hemoglobin concentration” ifadesinin baş harflerinin birleşmesi şeklinde isimlendirilmiştir. MCHC, belirli bir kırmızı kan hücresinde bulunan ortalama hemoglobin konsantrasyonu anlamına gelir. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunur ve vücutta bulunan dokulara oksijenin taşınmasından sorumlu bir yapıdır. Tüm vücut hücrelerinin oksijene ihtiyacı vardır ve bu ihtiyaçları damarlarda bulunan hemoglobin miktarı ve kırmızı kan hücresi sayısıyla doğrudan ilişkilidir.
MCHC = (Hemoglobin x 100) / (Hematokrit) g/dL
Şimdi yaşlara göre mchc normal değerlerini inceleyelim. İşte değerler:
Yetişkinlerde | 31-37 g / dL |
Yenidoğan Bebeklerde | 30-36 g / dL |
1-3 Günlük Bebeklerde | 29-37 g / dL |
1-2 Haftalık Bebeklerde | 28-38 g / dL |
1-2 Aylık Bebeklerde | 29-37 g / dL |
3-24 Aylık Bebeklerde | 30-36 g / dL |
2 Yaşından Büyüklerde | 31-37 g / dL |
Kırmızı kan hücresi inekslerinden biri olan MCHC, genellikle anemi tipişini şiddetini ve nedenini belirlemek amacıyla kullandığımız parametrelerden biridir.
İçerik Başlıkları
MCHC Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
MCHC yüksekliği hasta bireylerin hastalıklarını doğrudan gösteren bir ölçüt değildir ancak kan tahlilinde mchc yüksek çıkması hastalıkların varlığını veya gidişatını etkileyen problemlere işaret edebilir. Normalde yetişkin bir birey için MCHC değerleri laboratuvardan laboratuvar değişebileceği gibi ortalama olarak 31-37 g/dl şeklindedir.
Hekiminiz rutin olarak hastalıkların taranması maksadıyla bir tam kan sayımı isteyebilir. Tam Kan Sayımı aynı zamanda CBC testi olarak ta bilinmektedir. Bu testin yapılması sonucunda beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri ve trombositler hakkında detaylı bilgiler edinmiş oluruz.
MCHC Neden Yükselir?
En sık karşımıza çıkan MCHC yüksekliği nedenleri kırmızı kan hücrelerinin dışarıdan bir etkiyle veya otoimmün olarak yok edildiği hastalıkların olmasıdır. Peki, MCHC hangi hastalıklarda yükselir?
- Karaciğer Hastalıkları
- Herediter Sferositoz
- Ciddi Dereceli Yanıklar
- Tiroid Bezinin Aşırı Aktif Çalışması
- Makrositik Anemi
- İlaç Kullanımı
Yukarıda vermiş olduğum listede bulunan hastalıkların en temel ortak özelliği kan hücre sayılarında değişime neden olmalarıdır. Bu açıdan dikkatlice inceleyiniz.
MCHC Yükselince Ne Olur?
MCHC yüksekliğinde ortaya çıkan belirtiler oldukça fazladır ve hastalıktan hastalığa göre değişiklik göstermektedir. Temel olarak halsizlik, yorgunluk, zayıflık, solukluk, karında şişkinlik, dalak büyümesi, kilo kaybı, iştahta azalma, ishal, odaklanma zorluğu, hafıza problemleri, mide bulantısı, kusma, sağ üst bölgede karın ağrısı, terleme, çarpıntı, huzursuzluk ve aşırı acıkma gibi belirtileri görülür.
Bir kan tahlili yaptırdınız ve MCHC değeri yüksek çıktıysa hemen endişeye kapılmayın. Tek başına MCHC testi yüksekliği anlamlı değildir.
MCHC Nasıl Düşürülür?
Kan tahlilinde görülen MCHC yüksekliğinin düşürülebilmesi altta yatan hastalık olup olmadığına bağlı olarak değişir. Hemolitik anemi varlığında hekiminiz prednizolon gibi kortikosteroid türevi ilaçlarla tedaviye başlayacaktır. İlk etapta yüksek doz ilaç tedavileri ile başlansa da zaman geçtikçe doz düşümü yapılacaktır. Hemoliz düzeyi çok yüksek olan bireylerde dalağın çıkarılması dahi gerekebilir. Herediter sferositozu olan bireyler B12 vitamini ve folat gibi maddeleri içeriğinde barındıran yiyecekleri bolca tüketerek patolojik tablonun düzelmesini hızlandırabilirler.
Beyaz et, yumurta, kırmızı et, deniz ürünleri, mercimek ve tahılllarda B12 seviyeleri diğer besinlere oranla oldukça fazladır. Diyet, MCHC yükselmesi için kritik öneme sahiptir.
MCHC Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Tam kan sayımı testinin bir parçası olan MCHC, aneminin belirlenmesine yardımcı olur ancak anemi tedavi edilirken sadece bu kritere bakılmaz.
31-37 g/dl ‘nn altında çıkan MCHC değerleri normalden düşük olarak kabul edilir ancak bu değerlerin laboratuvardan laboratuvara farklılık göstereceği unutulmamalıdır.Şimdi MCHC düşmesi neden olur onu inceleyelim.

MCHC Değeri Neden Düşer?
Sıklıkla anemi gibi kan hücrelerinin yok olduğu ortaya çıkabildiği gibi kanser gibi ender bazı hastalıkların varlığında da görülebilir. Hamilelik veya demir eksikliği anemisi gibi birçok hasta da var olan durumlarda MCHC testinin düşük çıkmasına sebebiyet verebilir. Peki MCHC hangi hastalıklarda düşer?
- Demir Eksikliği Anemisi
- Pernisiyöz Anemi
- Kansızlık
- Hemolitik Anemi
- Kemik İliği Hastalıkları
- Böbrek ve Karaciğer Hastalıkları
- Gastrointestinal Tümörler
- Dalak Büyümesi
- İdrar Yolu Enfeksiyonu
- Talasemi
- Vaskülitler
MCHC Düşerse Ne Olur?
MCHC değerinin düşmesi her zaman gözle görülür değişikliklere neden olmaz ve herhangi bir hastalık nedeniyle ortaya çıkmamış olabilir. Günlük hayatta birçok insan MCHC değerinin düşük olduğundan habersiz olarak günlük yaşantısını sürdürmektedir.
MCHC düşüklüğü, halsizlik, yorgunluk, nefeste daralma, ciltte solukluk, kalp atışlarında düzensizlik, ellerde ve ayaklarda soğukluk, baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon eksikliği ve göğüs ağrısı gibi belirtilerin görülmesine neden olabilir. Bu belirtilerin varlığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak bir sağlık profesyonelinden destek almalısınız.
Anemi : Erkeklerde 13,5 g/dl kadınlarda ise 12,5 g/dl değerinin altında olduğu durumdur. (Laboratuvara göre değişkenlik gösterebillir.)
MCHC Düşüklüğü Nasıl Giderilir?
Genellikle anemilerin tedavi edilmesi sürecini takiben MCHC değerleri normal seviyelere dönmeye başlar ancak bu durum hastadan hastaya ve duruma göre değişkenlik gösterir. Bazı şiddetli durumların tedavisi demir enjeksiyonları, intravenöz demir tedavisi veya kan transfüzyonu gibi işlemlerin uygulanmasını gerektirebilir.
Ulusal kaynaklara göre yetişkin erkekler 8.7 miligrama ihtiyaç duyarken, yetişkin kadınların günde 14.8 mg demir ihtiyacı olmaktadır. Kadınlarda menopoz sonrasında bu rakam günde 8,7 mg’a kadar düşmektedir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.