24 Saatlik İdrar Nedir? Neden ve Nasıl Toplanır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

24 Saatlik İdrar Nedir? Neden ve Nasıl Toplanır?

Böbrek fonksiyonlarında oluşan hastalıkların araştırılmasında 24 saatlik idrar toplanması gerekebilir. Bazı hastalıkların tespitinde detaylı araştırmalar gerekebilmektedir. İdrarda incelenecek olan değerleri ise gün içerisinde farklılıklar gösterecektir. 24 saatlik idrar nedir konusunda ise yapılacak olan tahlillerin bu değişiklikten etkilenmemesi için 24 saat yani bir gün boyunca kişinin idrarı toplanarak analiz edilir. Yapılacak olan bu tahlilde gün boyunca elde edilen idrar verileri inceleneceği için daha doğru bilgilere ulaşmak mümkün olacaktır.

24 saatlik idrar testi
24 saatlik idrar nasıl toplanır ile ilişkili görsel.

24 saatlik idrar testi yapılırken gün boyunca toplanan idrarların içerisindeki maddelerin bozulmaması için kullanılacak olan kabın içerisinde özel bir madde kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu madde sayesinde idrar testlerinin yanılmadan elde edilmesi sağlanmaktadır. İdrarın içerisindeki maddelerin bozulmaması için kullanılacak madde genel olarak testi yapacak laboratuvar tarafından kişiye verilmektedir. Kabın içerisine bu maddeyi uygulamak yeterlidir.

24 Saatlik İdrar Toplama Neden İstenir?

24 saatlik idrar toplama neden istenir konusunda idrarda normal şartlarda olmayan proteini tespit etmektir. İdrarda protein hastalık durumlarında ortaya çıkmaktadır. 24 saatlik idrar testinde gün boyunca dışarı atılan protein miktarı tespit edilir.

Normal şartlarda idrarda protein bulunmaz. Böbrekler kanı süzdükten sonra dışarı atılması gerekenleri idrar ile atar ve proteinleri tutarak kana tekrar gönderir. Böbrek fonksiyonlarının bozulması nedeni ile sürme işleminde problemler çıkarak depolanması gereken protein dışarı atılır. Bu durumun oluşmasında ise farklı hastalıklar rol oynar.

Şeker hastalığı, proteinüri, hipertansiyon gibi hastalıklar nedeni ile protein miktarı arttığı için idrarda protein göründüğü gibi böbrek fonksiyonlarında da sorunların artmasına neden olur. Erken dönemlerde görülen böbrek hastalıklarında ise genellikle kişi asemptomatiktir.

Proteinin yanı sıra idrarda bulunmaması gereken diğer minerallerin araştırılması içinde bu test istenebilmektedir. Örnek olarak böbrekte taşın bulunması sonrasında idrardaki kalsiyum seviyesinin ölçülmesi için bu test istenebilmektedir.

Bu durumun devam etmesi ile kişide protein kaybı artar. Nefes alışlar kısalır, halsizliğin yanı sıra mide bulantıları görülür.

24 Saatlik İdrar Nasıl Toplanır?

Test sonuçlarının doğru çıkması için 24 saatlik idrarın doğru yapılması önemlidir. Bir gün boyunca uygulanacak bir test olduğu için tekrar yapılmasına gerek duyulmaması için talimatlara harfiyen uyulması önemlidir. 24 saatlik idrar nasıl toplanır konusunda öncelikle teste başlanacağı günün sabahında kişi ilk idrarını tuvalete boşaltılmalıdır. Ayrıca ilk idrara çıktığı saati de not almalıdır.

İlk idrarın tuvalete boşaltılmasından sonra gelen bütün idrarlar verilen kaba boşaltılması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise idrarın tamamının kaba boşaltılmasıdır. Bu testin amacı gün boyunca oluşan idrarı incelemek olduğu için kaba girmeyen idrarlar testin amacından sapmasına ve doğru verilerin elde edilmesine engel olabilir.

Gün içerisinde toplanan idrar sonrasından ilk tuvalete boşaltılan idrar saatine kadar olan bütün idrar kaba boşaltılır. Burada önemli olan ise ilk tuvalete boşaltılan idrar saatinin ertesi günü ise ilk idrar kaba boşaltılmalıdır. Ertesi günün ilk idrarı da kaba boşaltıldıktan sonra 24 saatlik idrar toplama işlemi sona erer.

24 Saatlik İdrar Toplama Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir gün boyunca uygulanacak olan bu işlem için özel olarak üretilen kaplar üretilmektedir. Bu kaplar ve bu kaplar için uygulan idrardaki maddeler için koruyucu maddeler verilmektedir. Ancak bazı kişiler bu kapları satın almayı istemeyebilir. Bu gibi durumlarda yapılması gereken ise pet şişe gibi kapların seçilmesidir. İçerisinde önceden çeşitli kimyasalların bulunduğu deterjan veya sıvı gıda kapları bu test için uygun değildir.

İdrar toplama süreci boyunca kullanacağınız kap ise serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Mümkün olduğunca karanlık bir yerde bekletilmesi gerekir. 24 saat idrar toplama süreci bittiğinde ise yapılması gereken elde edilen idrarın en kısa süre içerisinde laboratuvara ulaştırmaktır. Kabı fazla bekletmemek en doğrusu olacaktır. İdrar kabı laboratuvara ulaştırılırken de ışık geçirmeyen bir poşet içerisinde muhafaza edilmesi de önemlidir.

24 saatlik idrar toplama testini yaptıran doktor kişiye bazı uyarılarda bulunmaktadır. Bu uyarılardan en önemlilerinden biri ise idrar toplama gününde tüketilmemesi gereken besinlerdir. Doktor tarafından gün içerisinde tüketilmemesi gereken besinler belirtilmişse bu besinlerin tüketilmemesi test sonuçlarının olumsuz etkilenmemesi için oldukça önemlidir.

24 Saatlik İdrar Toplama İşlemini Hangi Doktor Yapar?

Bu hastalık bütün hastane bölümleri tarafından istenebilmektedir. Şeker hastalığı, tansiyon veya çeşitli kronik hastalıkları inceleyen bölümler 24 saatlik idrar toplama testini isteyebilmektedir. Genel olarak bu konu ile ilgilenen bölümler ise Dahiliye, Böbrek Hastalıkları (Nefroloji) bölümleridir. Gerek görüldüğünde bu bölümlere başvurularak 24 saatlik idrar toplama testi yaptırılabilir.

24 Saatlik İdrar Toplama Tahlili Normal Değerleri Nelerdir?

Test sonuçlarını elinize aldığınızda değerlerinizin normal olup olmadığını merak etmeniz normaldir. Elde edilen verilere göre bu test ile birçok farklı bilgi elde edilebilir. Bu bilgilerin normal değerleri ise aşağıdaki gibidir.

pH değer, 4,8-7 arası,
Lokosit, Negatif çıkması gerekir,
Protein, hamilelerde görülebilir ancak diğer kişilerde Negatif çıkmalıdır,
Glikoz, Negatif çıkması gerekir,
Dansite, 1010 ile 1020 değerleri arasında olmalıdır,
Görünüm, sonuç Berrak olmalıdır,

Bu referans değerlerine göre testiniz yorumlanabilmektedir. Elde edilen idrar verileri sadece uzman doktor tarafından yorumlanmalıdır. Çünkü buradaki verilere göre olumsuz görülen bir diğer diğer tahlillerinize göre önemsiz görülebilmektedir. Bu nedenle veriler dışında gelen test sonuçlarında telaş yapılmamalıdır. Ayrıca rakamsal olarak değer aralıkları testin yapıldığı cihazlara göre farklılık gösterebilmektedir.

Uzman doktorun önemli gördüğü durumlarda ise diğer belirtiler ve tahlillerde göz önünde bulundurularak gerekli tedavi işlemleri başlatılmaktadır. Bu konuda ilaç tedavileri başlatılabildiği gibi özellikle kronik olan hastalıklara karşı gerekli ilaç veya cerrahi tedavilerde yürütülmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz. Yazılarımız mutlaka sitemizde hizmet veren bir hekim tarafından kontrol edilir. Bu nedenle uzman kadromuza güvenerek içiniz rahat bir şekilde okumaya devam edebilirsiniz...

Yorum yapın