Peyronie Hastalığı

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Peyronie hastalığı malign özellik göstermeyen peniste eğrilik ve ağrılı ereksiyon olma durumu ile kendini gösteren ciddi bir hastalıktır. ABD istatistiklerine göre her 10 erkeğin birinde görülen bu hastalık hem görünüm hem de fonksiyon bozukluklarına neden olarak hastalarda ciddi yakınmalara sebebiyet verir. Bu yazımda Peyroni hastalığı için “PH” kısaltmasını kullanacağım. Haydi yazımıza geçelim.

Peyronie Hastalığı Nedir?

Peyronie Hastalığı, 1743 yılında François Gigot de La Peyroni tarafından tanımlanmıştır. Penisin yapısındaki kollajen içeriğinde değişim neticesinde peniste ağrı, eğrilik, fibrotik düğüm ve penis kısalması gibi semptomlarla kendini gösteren bir hastalıktır.

Hastaların yaklaşık yüzde 30 unda erektil disfonksiyona neden olmakta ve yüzde 70 inde ise psikolojik sorunlara yol açmaktadır. En sık görüldüğü yaş aralığı 40 – 70′ tir.

Hemen erektil disfonksiyon hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki bağlantıyı takip ediniz. Literatüre bakıldığında hastalığın prevalansı % 0.3 ile % 20.3 arasında değişiklik göstermektedir.

Erektil Disfonksiyon günümüzün en büyük sorunlarından biri olmakla beraber görülme sıklığı sürekli artmaktadır. Cinsel ilişkiyi tamamlayabilmek için yeterli ereksiyonu sağlayamama ya da ereksiyonu sürdürememe durumuna verilen isimdir. Yaygın bir hastalık olmasına rağmen çoğu zaman hastalar tarafından saklanmakta ya da başka sorunlarla beraber gündeme getirilmektedir.

Erektil Disfonksiyon • Dr. Erhan Yavuz (doktordanhaberler.com)
Peyronie'de görülen kurvatur yani eğrilik deformitesi.
Peyronie’de görülen kurvatur yani eğrilik deformitesi.

Almanya’da yapılan randomize kontrollü bir çalışmada bu hastalığın rastlanma sıklığı yüzde 3.2 olarak bildirilmektedir.

Peyronie Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde hastalığın etyolojisi kesin olarak çözümlenememiştir. Genelde :

  • Vitamin E Yetersizliği
  • Bağ dokusu bozuklukları
  • Hipogonadizm
  • Şeker hastalığı
  • Sigara
  • Alkol
  • İleri yaş
  • Metotreksat Alımı
  • Çoklu Propanolol Alımı

ve bazı diğer ilaçların alımının neden olduğu düşünülse de sık sık tekrarlanan küçük penis travmalarının bu hastalığa sebebiyet verdiği düşünülmektedir. Peyronie hastalığı bazı durumlarda kendiliğinden düzelmektedir. (Kaynak No:1)

Peyronie Hastalığı Nasıl İlerler?

Hastalık stabil ve non stabil olmak üzere iki döneme ayrılmaktadır. Stabil dönem 1.5 yıl kadar sürmektedir. Bu dönemde ereksiyon bozukluğu, peniste kurvatur, eğrilik gibi semptomlardan bir ya da birkaçı ortaya çıkmaktadır.

En sık arkaya ve yana doğru kurvaturlar oluşmaktadır. Bu kurvatur dediğimiz eğrilikler bazen öyle bir hal alır ki dışarıdan bakıldığında kum saati görüntüsü oluşmuştur. Peniste kum saati görüntüsü bu hastalık için karakteristik bulgulardan bir tanesidir.

Peyronie Hastalığının Genel Seyri Nasıldır?

PS’nin çok sayıda farklı tedavi şekli bulunduğu için genel olarak prognozu iyidir.

Peyronie Tanısı Nasıl Konur?

Bu hastalığın tanısı BEFI yani Uluslararası Erektil Fonksiyon İndeksi’ne göre kombine enjeksiyon ve stimülasyon testi ve renkli dopler ultrasonografi ile konulmaktadır.

peyronie-hastaligi-tedavisi
Peyroni hastalığında plak ve eğrilik oluşumu.

Bunlara ek olarak penisin giderek kısalması, eğriliklerin oluşması ve ağrı görülmesi tanıyı destekler nitelikte belirtilerdir. Fibröz yapıda plaklar penisin yüzeyinde hissedilebilir kıvamdadırlar. Peki PS hangi hastalıklarla karışır?

Peyronie Hastalığı Tedavisi Var mı?

Bu tedavi şekliyle hastalarda yaklaşık yüzde 40 oranında başarı sağlanmaktadır. Geçmiş zamanlarda kalsiyum, civa suyu, salisilat ve östrojenler lokal ve sistemik yolla bu hastalık üzerinde kullanılıyordu. Ancak günümüzde E vitamini, Potabo, Kolşisin, Procarbozin,
Orgatein, Seldane, Sildecra, Verapamil, İnterferon, Kortikosteroidler ve Prostasiklin tedavide kullanılmaktadır.

Bu ilaçlar arasında kolşisin ile etkin bir tedavi sağlanmaktadır. Kolşisinle tedaviden sonra ağrı yüzde 95 oranında azalmakta ve eğrilik ise yüzde 30 oranlarında düzelmektedir. (Kaynak No:3)

Hali hazırda mevcut olan AUA kılavuzlarına göre E vitamini, tamoksifen, prokarbazin, omega-3 yağ asitleri veya E vitamini ile L-karnitin kombinasyonu gibi oral tedavilerin faydalı olduğu belirtilmektedir. (Kaynak No:2)

Cerrahi Tedavi

İlk cerrahi işlemler 1965 yılında Nesbit tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu hastalıkta 2 tip ana cerrahi yapılmaktadır. Bunlar remodeling cerrahi ve rekonstruktif cerrahidir.

Peyroni ameliyatı sırasında.
Peyroni ameliyatı sırasında.

Ne Zaman Cerrahi Yapılır?

  • Tatmin edici cinsel ilişkiye girememe
  • Şiddetli ağrı varlığı
  • Yaygın plak kalsifikasyonlarının artması
  • İlaç tedavisinin başarısız olması
Yararlandığım Kaynaklar :
  1. Risk factors for Peyronie’s disease: a case-control study – PubMed (nih.gov)
  2. Peyronie’s Disease: AUA Guideline (nih.gov)
  3. Treatment of Peyronie’s disease with oral colchicine: long-term results and predictive parameters of successful outcome – PubMed (nih.gov)
  4. Peyronie Disease – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 20 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 11 Ağustos 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Peyronie Hastalığı” üzerine 9 yorum

  1. Merhaba hocam ben ilişkide erken boşalıyorum daha önce böyle bir şey olmadı bunun için hangi bölümden randevu almam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim birde ilişkiden sonra peniste küçülme görülüyor

    Yanıtla
  2. Peyronie Hastalığı Nedir? Nedenleri,Tedavisi ve Ameliyatı ile ilişkili geniş bilgiler vermişsiniz.Teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın