Aşırı terleme günümüzde altta yatan bir hastalığın habercisi olabileceği gibi sadece fazla kilolara ve yaşam tarzına da bağlı olabilir. Bunun ayrımının yapılabilmesi için mutlaka hastaneye başvurulması gerekmektedir. Aşırı terlemenizin vücuttaki hormonlara bağlı olarak ortaya çıkabileceğini ve basit bir tedaviyle aşırı terlemeden kurtulabileceğinizi düşündünüz mü hiç ? Çok terleyenlerin öncelikle neden terlediğinin tespit edilmesi gereklidir. Neden bulunduktan sonra buna yönelik tedaviler uygulanabilir.
Aşırı terleme şikayetleri çoğu zaman bir nedene bağlı olarak ortaya çıkacağı gibi hiçbir neden tespit edilemeyen durumlarda vardır. Fazla terleme genellikle iki çeşit olur. Bunlardan ilki ellerde, yüzde ve koltuk altında olurken ikincisi tüm vücutta görülür. Terlemeye neden olan çok fazla hastalık vardır. Bazı durumlarda tedavi için reçete edilen ilaçlarda yan etki olarak terleme yaparlar.
Bu noktada bizim sorgulamamız gereken aşırı terleme şikayetimiz için hangi bölüme gitmemiz gerektiğidir. Derinlemesine araştırmalar yapmak yerine uygun bölüme başvurmak, bir yerden başlamak en mantıklı seçenektir. Aşırı terleme için gidilmesi gereken bölüm aile hekimliğidir. Aile hekiminiz ilgili şikayetlerinizi dinleyecek ve bazı tahliller yapacaktır. Bu tahlillerin ve muayenenin sonucuna göre doğrudan tedaviye başlayabilir veya sizi sevk edebilir. Sevk edebileceği bölümlerden bir tanesi dahiliyedir. Dahiliye genel kapsamı itibariyle oldukça geniştir ve terleme sorunuyla da ilgilenmektedir. Eğer bulunduğunuz bölgedeki hastanelerde mevcutsa aile hekiminizin yönlendirmesi sonrası bir endokrinoloji uzmanıyla görüşmeniz daha faydalı olacaktır.

Eğer terlemenizin nedeni olarak altta yatan farklı patolojiler saptanırsa ona göre nöroloji, enfeksiyon hastalıkları gibi diğer tıbbi branşlara yönlendirmeniz sağlanacaktır. Benim tavsiyem bu zincire ortadan girmeyin ve aile hekiminizle başlangıç yapın. Aklınıza takılan bir şey olursa yorum bölümüne yazın. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂 Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
(Bu yazı ilk defa 28 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 8 Kasım 2020 tarihinde güncellenmiştir.)