Klinik Korelasyon Önerilir ,doktorlardan sıkça duyduğunuz veya hastalara verilen bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme raporlarında sıkça gördüğümüz bir ifadedir. Hastane koridorlarında elinde ne anlama geldiğini bilmediği kağıtlarla dolaşan insanlara mutlaka rastlamışsınızdır. İşte o kağıtların birçoğunda yazar “klinik korelasyonu uygundur” diye 🙂 Haliyle insanlar hemen bilgisayarın başına oturup kelime kelime bu ifadelerin ne anlama geldiğini bulmaya çalışıyorlar. İşte bu noktada ben devreye giriyorum ve kafanızdaki karışıkları ortadan kaldırmayı amaçlıyorum.
Klinik Korelasyonu Önerilir Nedir?
Klinik korelasyonu önerilir temel olarak bir hastanın durumunun rahatsızlığına ait belirtilerle beraber yeniden değerlendirilmesi demektir. Öncelikle klinik ve korelasyon kelimelerinin anlamlarını teker teker incelemeliyiz. Burada klinik kelimesi ile hastanın şikayetleri anlatılmak istenirken korelasyon kelimesi ile iki olay arasındaki ilişki, bağlılaşım anlatılmaktadır. Peki klinik korelasyonu uygundur ifadesinin geçtiği görüntüleme tetkikleri hangileridir?
- Ultrasonografi
- Manyetik Rezonans Görüntüleme
- Bilgisayarlı Tomografi
- Direk Grafi (Röntgen) şeklindedir.
Örnekler ile açıklayarak kafanızdaki soru işaretlerinin bir bir giderelim. Lenf bezleriniz de bir büyüme olduğunu düşünün ve bu sizi şiddetli derecelerde rahatsız ediyor. Hemen doktorunuza gidiyorsunuz ve doktorunuz sizi radyoloji bölümüne film çekilmeniz için gönderiyor. Radyolog röntgen filmi çekiyor ve lenf bezleriniz de iltihaplanma (lenfadenit) olup olmadığına karar vermek istiyor. Lenf bezleri bakteri, virüs, mantar ve çeşitli nedenlerden ötürü iltihaplanarak büyüyebilmektedir. Ayrıca şişmiş haldeki lenf bezleri birçok hastalığın işareti olabilmektedir.

Radyolog bu filmle şişmiş lenf bezinin lenfadenit mi yoksa daha şiddetli bir hastalık mı olup olmadığını belirleyemiyorsa hemen bir kağıda klinik korelasyon önerilir yazarak sizi hekiminize yönlendirir. İlk başta gittiğiniz doktorunuza bu yazının yazdığı raporu götürdüğünüzde doktorunuz sizin genel sağlık durumunuzu, tüm şikayetlerinizi tekrar dinleyecek, sizi muayene edecek ve hastalığınızın hangisi olduğunu bulmaya çalışacaktır. Şimdi radyolojik korelasyon önerilir geçen raporlardan bahsedelim.
Radyolojik Korelasyon Önerilir Nedir?
Temel olarak klinik korelasyon önerilir ve radyolojik korelasyon önerilir ifadeleri benzer anlamlar taşısa da birebir aynı eylemi ifade etmez. İlgili rahatsızlık için doktorunuzun sizi radyoloji bölümüne yönlendirmesi ve bu bölümden yardım alınması mantığına dayanır. Hemen konuyu kavrayabilmemiz için basit bir örnek verelim.
Göğsünüzü bir yere vurdunuz ve ağrımaya başladı. Ağrınız öyle şiddetli hale geldi ki ara sıra batmalar yapıyor ve nefes almanızı zorlaştırıyor. Ertesi gün aile hekiminize gittiniz ve hekiminiz fizik muayenesini yaptıktan sonra röntgen filmi çekerek göğüs bölgesinde yer alan kemiklerde hasar olup olmadığını kontrol etmek istedi. Hemen size bir kağıda hastanın radyolojik korelasyonu önerilir ya da radyolojik korelasyonu uygundur yazarak röntgen çekilmek üzere gönderebilir. Sizden alınan bir biyopsi patolojik olarak değerlendirildi ve ne olduğu tam tespit edilemedi. Bu durumda radyolojik korelasyonu yapılarak tespitin tamamlanması sağlanabilir. Örnekler çoğaltılabilir.
Radyolojik korelasyonu uygundur demek ilgili hastanın mevcut durumunun radyolojik açıdan da değerlendirilmesi gerektiğini bildiren bir ifadedir. Eğer sizin raporunuzda bu ifade geçiyorsa mutlaka radyolojik görüntüleme yöntemlerinden birine ihtiyaç duyuluyor demektir. Bu noktada hekiminiz ilgili istemleri yaparak sizi görüntülemeye sokacaktır.
Laboratuvar Testleri ile Korelasyon Önerilir Nedir?
Bu durum genelde raporlarda veya sözel söylemlerde “klinik laboratuvar korelasyonu önerilir” ya da “klinik ve lab bulguları ile korelasyonu uygundur” şeklinde geçmektedir. Bu tip ifadeler önceki başlıklarda belirttiğim ifadelerden daha sık kullanılır ve anlam olarak da biraz daha farklıdır. Peki laboratuvar testleri dediğimiz testler hangileridir?
- Hormon testleri
- İdrar testleri
- Vitamin testleri
- Gaita testleri
- Diğer kan testleri şeklinde çoğaltılabilir.
Eğer size verilen raporda laboratuvar testleri ile korelasyonu önerilir ifadesi geçiyorsa bu ilgili hastanın muayenesinin tamamlanabilmesi için bazı kan testlerinin yapılmasına ihtiyaç olduğu anlamı taşımaktadır. Hastanın fizik muayenesi yapılmıştır, bazı kan tahlilleri istenmiştir veya tetkikler yapılmıştır ancak beklenen tanı ya da tedavinin yapılması için yeterli değildir. Hala bazı kan testlerinin yapılmasına ihtiyaç duyuluyorsa işte tam da bu noktada hastanın lab bulguları ile korelasyonu uygundur yazılır.
Özetleyecek olursak rapor kağıtlarında yazan bu kelime grubu hastaya kan tahlili yapılması gerektiğini anlatmaktadır. Kan tahlili sonuçlarına göre yeniden değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmeye göre hastanın teşhisinin koyulmasına veya tedavisinin planlanmasına devam edilir.
Klinikopatolojik Korelasyon Önerilir Nedir?
Öncelikle klinik ve patoloji kelimelerinin anlamlarını kavramakta fayda var. Klinik kelimesi ilgili durumun belirtileri, genel durumunu ifade ederken patoloji kelimesi çeşitli tıbbi örneklerin özel teknikler ve cihazlarla incelenmesi ile ilişkili bir durumdur. Dolayısıyla bu iki ifade birleştiğinde patolojik sonucun klinik bulgular eşliğinde değerlendirilmesi anlamı çıkmaktadır.
Genellikle biyopsi alınan hastaların patoloji sonuçları geldiği zaman bu ifadeye rastlanılır. Patoloji sonucu ile diğer verilerden bağımsız olarak neticeye varılamadığında klinikopatolojik korelasyona ihtiyaç duyulur. Bu eylem sayesinde patoloji sonucu, hastanın klinik belirtileri beraber değerlendirilecek ve anlamlandırılmaya çalışılacaktır.
Biyopsi sanucu kaç günde çıkar başlıklı yazımı okumak için hemen https://doktordanhaberler.com/biyopsi-sonucu-kac-gunde-cikar/ linkini takip ediniz.
Örnek verelim. Dilinizde bir yara çıktı. Yaranın ağrısı dayanılmaz bir hal almaya başladı ve ara sıra şişlik görülüyor. Doktorunuza başvurdunuz ve biyopsi yapılmasına karar verdi. Biyopsi yapıldı ve alınan küçük parça patoloji bölümüne gönderildi. Çıkan raporda parçanın tam olarak neyden kaynaklandığı tespit edilemedi veya birden fazla olasılık arasında kalındı. İşte tam da bu noktada klinikopatolojik korelasyonu uygundur yazar.
Histopatolojik Korelasyon Önerilir Nedir?
Önceki başlıkta da anlattığım gibi histopatolojik korelasyonda aynı anlama gelmektedir. Hemen bir örnek vererek durumu açıklığa kavuşturalım.
Memenizde bir sertlik olduğunu hissettiniz. Aradan zaman geçmesine rağmen bu sertlik geçmedi. Endişelendiniz ve doktorunuza başvurdunuz. Doktorunuz ultrason ile baktı ve tam karar veremedi. Histopatolojik korelasyonu uygundur yazarak ultrason sonucunuzu verdi.
İşte bu durumda hastadan alınan biyopsi üzerinde histopatolojik olarak çalışılır ve o sertliğin önemli olup olmadığı veya kökeni tespit edilebilir.
Sizde raporunuzda yazan ifadenin aynısını ve şikayetlerinizi alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazın. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı Bekliyorum 🙂
(Bu yazı ilk defa 13 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 19 Ekim 2020, 24 Aralık 2020 tarihinde güncellenmiştir)
Meraba hocam benim sonucunda bu yazıyordu acaba beni aydınlata bilirmisiniz Beyin emr sonucunda olguya ait patolojiler bulgular kısmında belirtilmiş olup klinik fizik muayene ve laboratuvar verileri ile birlikte kolerasyonu önerilir
Beyin emr sonucunda olguya ait patolojiler bulgular kısmında belirtilmiş olup klinik fizik muayene ve laboratuvar verileri ile birlikte kolerasyonu önerilir
Medial menisküs posteriorda grade 3 meniskopati ile uyumlu sinyal artışı, inferior artiküler yüzle ilişkili horizontal yırtık mevcuttur. Lateral menisküs posteriorda radial yırtık izlendi. Lateral kollateral ligamentler normaldir. Medial kollateral bağda grade 2 strain ile uyumlu sinyal artışı izlendi. Ayrıca medial kollateral bağda düzensizlik ve parsiyal rüptürü düşündüren yer yer incelme izlendi. Femurda lateralde belirgin olmak üzere lateral medial platoda ve intereminensiyal alanda yaygın kemik iliği ödemi mevcuttur.Düzeylerde mikrofraktürden şüphelenilmiştir. Fibulada proksimal seviyede kemik iliği ödemi ile uyumlu sinyal artışları mevcuttur. Eklem sıvısı artmıştır. Prepatellar pretibial cilt altı yağ dokusunda ödeme sekonder sinyal artışı izlendi. Anterior çapraz bağda dejenerasyona sekonder kalınlık ve sinyal artışı dikkati çekti. Popliteal fossa normaldir. Olguya ait patolojiler ‘Bulgular’ kısmında belirtilmiş olup klinik, fizik muayene ve laboratuvar verileri ile birlikte korelasyonu önerilir.
Sonuç ve öneriler rapor içeriğinde belirtilmiştir bilgilerinize sunarız.
BİLATERAL MEME MR İNCELEMESİNDE ;
Her iki meme glandüler dokudan zengin liposkleroze parankim yapısındadır.
Sağ meme orta iç kadranda derin yerleşimli en geniş yaklaşık 20×16 mm boyutlarında ölçülen kontrastlı serilerde homojen kontrast tutulumu gösteren, solid görünüme sahip lezyon dikkati çekmiştir. Histopatolojik korelasyonu önerilir (BIRADS TİP 4).
Sol meme parankiminde kistik veya solid kitlesel lezyon izlenmemiştir. Post kontrast dinamik görüntülerde patolojik kontrastlanan kitlesel lezyon veya parankim alanı izlenmemektedir.
Sağ aksillada multipl büyükleri yaklaşık 12 mm çaplı lenf nodları dikkati çekmiştir.
Sol aksilla olağan olup patolojik boyutta lenf nodu izlenmemiştir.
Merhaba hocam ilk mr İnceleme kontrastsız olduğundan tetkik tanısal açıdan suboptimaldir.
Karaciğerin büyüklüğü ve konturları tabiidir. Karaciğer sağ lob segment 8’de yaklaşık 4×5 mm boyutlu yüksek intensiteli lezyon izlenmiştir.Ancak inceleme kontrastsız olduğundan daha detaylı bilgi verilememektedir.Kontrastlı MR önerilir.
İntrahepatik ve ekstrahepatik safra yollarının genişlik ve konfigürasyonları doğaldır.
Safra kesesinin lokalizasyonu, konturları, intralüminal sinyal intensitesi tabiidir.
Dalağın büyüklüğü, konturları, lokalizasyonu, parankimal sinyal intensitesi doğaldır.
Her iki sürrenal bezin büyüklükleri, konturları, parankim sinyal intensitesi tabiidir.
Pankreasın uncinatte proçesi, kaputu, korpusu ve kuyruğunun boyut, kontur ve parankim sinyal intensitesi doğal izlenmiştir.
Her iki böbreğin lokalizasyonu, büyüklüğü tabiidir. Sol böbrek orta zon posterior kesiminde 7 mm çaplı basit kortikal kist izlenmiştir.
Batında serbest sıvı ya da patolojik lenf nodu ikinci mr
SAYIN MESLEKTAŞIM;
ÜST BATIN MRG İNCELEMESİ,
Karaciğer boyutları normaldir. İçyapısı homojen görünümdedir. Yer kaplayan solid/kistik lezyon izlenmedi.
Hepatik ve portal venler normaldir.
Safra kesesi boyut ve lokalizasyonu normaldir. İntra ve ekstra hepatik safra yolları doğaldır.
Dalak normal boyut ve homojen yapıdadır.
Pankreasın baş, gövde ve kuyruk düzlemlerinin görünümü doğaldır.
Her iki böbrek normal boyut ve lokalizasyondadır. Toplayıcı sistemde dilatasyon saptanmadı.
Sol böbrekte subsantrimetrik kistk lezyonlar izlendi.
Her iki sürrenal bez normaldir.
Paraaortakaval alanda patolojik boyutta lenf nodu ve batın içerisinde serbest sıvı izlenmedi.
Mide ve intestinal anslarda gross patoloji saptanmadı.
Postkontrastlı serilerde patolojik tarzda kontrast tutulumu izlenmedi.
Olguya ait patolojiler ‘Bulgular’ kısmında belirtilmiş olup klinik, fizik muayene ve laboratuvar verileri ile birlikte korelasyonu önerilir.
bodyfont-family:’Times New Roman’; font-size:1em;
Olguya ait patolojiler ‘Bulgular’ kısmında belirtilmiş olup klinik, fizik muayene ve laboratuvar verileri ile birlikte korelasyonu önerilir. Teşekkürler