GGT Nedir? GGT Yüksekliği ve Normal Değerleri

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Gama Glutamil Transferaz (GGT) , başta karaciğer, böbrek ve pankreas olmak üzere bir çok dokunun hücre zarında bulunan bir enzimdir. Vücudumuzda bağırsak, dalak, kalp, beyin ve seminal veziküller gibi diğer dokularda da bulunmaktadır. Gama Glutamil Transferaz enzimine vücudumuzda en çok böbreklerde rastlanmaktadır. Ancak GTT enzimlerinin üretildiği ana kaynak karaciğer olarak kabul edilmektedir. Gama Glutamil Transferaz (GGT) için referans aralığı 0-30 IU/L olarak belirlenmiştir.

ggt ne demektir
GGt yüksekliği ve GGT düşüklüğü ile ilişkili görsel.

Yapılan birçok araştırmalar sonucu erkek ve kadınlar da referans aralığı aynı seviyede kabul etmektedir. Fakat bazı çalışmalar sonucunda erkekler de kadınlara göre daha yüksek GGT referans aralığına rastlanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, erkeklerde çıkan GGT referans aralığı kabul edilenden %25 daha yüksek çıkmıştır. Bebeklerde GGT referans aralığı, yetişkin bireylerde kabul edilen referans aralığının 6-7 katı olarak belirlenmektedir.

GGT enzimi, gama glutamil grubu üyesi glütatyon peptidlerini, L-amino asitler gibi bir alıcı tarafına transfer eder ve katalize olmasını sağlar. Böylece Gama Glutamil Transferaz, hücre zarından ve lökotrien metabolizmasından amino asitlerin geçirilmesi işlemin önemli bir rol oynar. 

Gama Glutamil Transferaz ayrıca, hücre içerisinde üretilen antioksidan etkiye sahip bir enzimdir. GGT enziminin glutatyon metabolizmasında üstlendiği rol, vücudumuza da antioksidan özelliği gösteren bir tür tiol bileşimi olan sisteinin oluşmasına neden olur. GGT enzimi ise plazmalardan karaciğere geçmesiyle vücuttan atılır.

Gama Glutamik Transferaz enziminin 10 günlük bir canlılık süresi vardır. Ayrıca alkol kullanımının bırakılması ile başlayan iyileşme süresi içerisinde toplamda 28 gün kadar vücudumuzda aktif bir rol oynayabilir. 

GGT Testinden Önce Neler Yapılmalı

GGT testi yaptıracak hastalara, testten 8 saat önce su içmeyi bırakmaları tavsiye edilmektedir. Testten 24 saat öncesinde ise alkol kullanımının bırakılmasının gerektiğini belirten uzmanlar dikkat edilmesi gereken bir noktaya vurgu yapıyor; ancak yapılan çoğu araştırmalar sonucu varılan kanının, alkol kullanımının bırakılmasından yaklaşık bir ay sonra GGT seviyelerinin normal referans aralığına döndüğünü belirtmektedir diye de uyarıyor. 

GGT Testi Neden Yapılır

GGT testleri istenen hastalıklar genellikle, alkali fosfatazda izole elevasyonlu hastaların durumlarının değerlendirilmesidir. Çünkü bu vakalar üzerinde gözle görülür belirtiler bulmak oldukça zordur. Ayrıca hepatobiliyer ve kemik hastalıkları nedenleri arasında ayrım yapmak da oldukça zordur. Bu gibi vakalarda GGT testinin yüksek çıkması, hepatobilier kaynaklı hastalıkları desteklerken, GGT seviyelerinin referans aralığının altında görülmesi ise bu hastalıkların bulunmadığını güçlü bir şekilde ortaya koymaktadır.

GGT testleri alkol bağımlısı kişilerde alkol tüketimini izlemek için yapılabilir. GGT testlerinin normale dönmesi ise alkol tüketiminin bırakılmasından sonra ki 1 ay içerisinde gerçekleşmektedir. 

GGT Seviyesi ve Referans Aralığı Yorumlama

Gama Glutamil transferaz, proksimal böbrek tüpü, karaciğer, pankreas, bağırsak, dalak, kalp, beyin ve seminal veziküller gibi vücudumuzun birçok farklı dokularının içerisinde bulunur. 

GGT seviyeleri, kemik bozuklukları, hamilelik ve kas hastalıkları için referans aralığı içerisinde yani normal seviyedir. Miyokard enfarktüsü hastalığında GGT seviyeleri normaldir; ancak Miyokard enfarktüsü hastalığını takip eden ilk 4 gün içerisinde artabilir.

GGT Seviyelerinin, referans aralığından yüksek çıkmasının sebebi aşağıdaki koşullarla ilişkilendirilmektedir.

GGT seviyeleri genel olarak aşağıda listelenen hastalıklar sebebi ile referans aralığının üzerine çıkmaktadır.

  • Siroz
  • Hepatit (akut ve kronik)
  • Karaciğer metastazı ve kanseri
  • Kolestazis
  • Alkol kullanımına bağlı karaciğer hastalığı
  • Primer biliyer siroz ve sklerozan kolanjit
  • GGT seviye yükselmesi için ekstra nedenler şunlardır:
  • Pankreatit
  • Prostat kanseri
  • Meme ve akciğer kanseri
  • Sistemik lupus eritematoz
  • Alkol bağımlılığı
  • Konjestif kalp yetersizliği ve kronik koroner arter hastalığı

Ayrıca GGT seviyelerinin yükselmesi, kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riski getirebilir. GGT seviyelerinin yükselmesi, sigara içmeyle doğru orantılı bir şekilde artar

Mononükleoz ve benzeri sendromlar da, GGT seviyesinin referans aralığı üzerine çıkmasına neden olmaktadır.

Azalan GGT seviyelerini ise hipotiroidizm ve erken gebelik ile ilişkilendirebiliriz.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“GGT Nedir? GGT Yüksekliği ve Normal Değerleri” üzerine 2 yorum

    • Merhabalar Burhan Bey,öncelikle geçmiş olsun.
      Kan tahlil sonuçlarının resmini atabilirseniz size daha sağlıklı bilgi verebilirim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın