Birçoğumuz günlük hayatın rutin akışında hastaneye giden yakınlarımızdan, çevremizden üroloji bölümünü, bevliye branşını ve ürolog terimini duymuşuzdur. Ürolog hem erkek bireylerin hem de kadın bireylerin idrar yollarının hastalıkları üzerine odaklanmış bir tıp branşı olan üroloji bölümünde uzmanlaşan hekimlere verilen isimdir. Üroloji hakkında detaylı bilgi içeren yazıma ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Erkeklerde boşaltım ve üreme sistemine dair hemen hemen herşey bu bölümün ilgi alanı içerisindedir. Bu bölümün ilgilendiği bütün rahatsızlıkları okumak için Üroloji bölümünün baktığı hastalıklar başlıklı yazıma geçiş yapabilirsiniz.
Ürolog Ne Yapar?
Ürolog üreme sistemi ve boşaltım sisteminin hastalıkları ortaya çıktığında bu hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesini sağlar. Aynı zamanda nefroloji bölümününde ilgi alanına giren böbrekler, idrarın böbreklerden idrar torbasına aktarılmasını sağlayan boru yapısındaki üreterler, idrarın atılmadan önce saklanmasını sağlayan idrar torbası ve idrar torbasından penis aracılığıyla dışarı atılmasını sağlayan üretranın bozukluklarında ürologlar ya da üroloji uzmanı hekimler devreye girerler.

Nasıl Ürolog Olunur?
Üroloji doktoru olabilmek için öncelikle 6 yıllık tıp fakültesi eğitimi başarıyla bitirilmiş olunmalıdır. Ardından 4 yıllık üroloji uzmanlık eğitimi alınır. Bu 4 yıllık süreçte hekimler asistan doktor olarak adlandırılırlar. Toplamda 10 yıllık bir eğitimin ardından üroloji doktoru olmaya hak kazanırlar.
Tüm bu 10 yıllık eğitimden sonra dileyen ürologlar yan dal yapmak isteyebilirler. Üroloji üzerine sık yan dal yapılan bölümlerden bir tanesi androlojidir. 10 yıllık eğitimin üzerine 2 yıl daha yan dal eğitimi alınır. Bu 12 yıllık eğitimin ardından androlog olmaya hak kazanılır. Androloji bölümünün baktığı hastalıklar başlıklı yazımı okumanızı öneriyorum.
Ürolog başlıklı konumuzu burada bitirmiş bulunuyoruz. Bu konuyla alakalı olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi alt tarafta bulunan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂