Bacak Kasılması Neden Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Bacak kasılmaları bazı ani etkiler ile meydana gelebileceği gibi tıbbi araştırma gerektiren nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bacak kasılması neden olur sorusunun cevabı bu nedenle iki farklı şekilde verilmelidir. Bacak kasılmalarına neden olan nedenler arasında bacağa kramp girmesi, uzun süre ayakta durma ve uzun süre susuz kalma, kas yorgunluğu, kas spazmları ve vitamin eksiklikleri geçici kasılmalardır.

bacak kasilmasi neden olur
Bacak kasılması neden olur sorusunun en doğru cevabı muayene sonrasında belli olur.

Bacak kasılmalarının daha ciddi nedenlere dayandığı da görülür. Derin ven trombozu, diyabet, varis, huzursuz bacak sendromu, sinir hasarı gibi sorunlar ise bacak kasılmasına neden olan önemli nedenlerdir. Bu tip durumlarda ise doktor muayenesi, teşhisi ve tedavisi gereklidir. Kasılmalar tek bacakta oluşabileceği gibi iki bacakta birden de görülebilir.

Bacak Kasılması Nasıl Geçer?

Bacak kasılmalarının görüldüğü zamanda kişi kendi imkanları ile bazı tedavi yöntemlerini kullanmalıdır. Bunlardan biri ise sıcak kompleks uygulamaktır. Bacak kasılması nasıl geçer konusunda en etkili yöntemlerden biri olan sıcak kompleks uygulamak için sıcak su torbası veya sıcak su konulabilecek bir şişe gereklidir. İçerisinde sıcak su olan bu kapları kasılmanın yaşandığı yerde 5 dakika kadar bekletmek gereklidir. Ayrıca masaj yapılmalı, hastanın durumuna göre esneme hareketleri yapılmalıdır.

Kasılmanın sürekli görülmesi ve diyabet gibi hastalıklarında olması durumlarında ise daha etkili tedavilerin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu konuda doktor kasılmanın neden olduğu hastalığa yönelik tedaviler uygulayabileceği gibi kasılma üzerine de çeşitli ilaçlar ile destekleyici tedavi uygulayabilir.

Yürürken Bacak Kasılması Sebepleri

Yürürken bacak kasılması sebepleri arasında en çok karşılaşılanlardan biri ağır fiziksel aktivitelerdir. Uzun süre spor yapmadıktan sonra spora başlamak, koşmak, ağır kaldırmak gibi fiziksel aktiviteler kasların kasılmasına neden olur ve bu nedenle yürümekte zorluk çekilebilir. Bacaklarda sürekli bir aktivite söz konusu ise kas yorgunluğu da görülebilir. Böyle durumlarda yürürken oluşan kasılma görülür.

Kişinin yüksek kiloya sahip olması bacaklarına da yüksek yükün binmesine neden olmaktadır. Bu durum özellikle ayağa kalkıldığında ve yürümeye başlandığında daha çok hissedilerek kasılmalar hissedilir. Diğer nedenler arasında ise huzursuz bacak sendromu, sinir hasarları, hormon seviyelerindeki bozukluklar, uzun süre hareketsiz veya susuz kalmakta bacak kasılmalarına neden olan sebepler arasında yer alabilir.

Gebelikte Bacak Kasılması Nedenleri

Gebelikte serum kalsiyumda azalmalar görülür ve fosforda da yükselmeler görülür. Gebelikte bacak kasılması nedenleri arasında bu değişim görülür. Bu nedenle de gebenin fosfor içeren besinleri azaltması ve kalsiyum içeren besinleri artırması hatta takviye alması tavsiye edilebilir. Aynı şekilde magnezyum eksikliği de bacaklarda kasılmalara neden olabilmektedir. Diğer yandan rahmin büyümesi bacaklara olan baskıyı artırdığı için kasılmalar oluşabilir.

Rahmin büyümesi aynı zamanda bacaklardan gelen toplar damarlara da baskı yapabilir. Bacaklarda sinirlere de oluşan baskı kasılmanın oluşmasına neden olabilir. Gebeliğe bağlı bacak kasılması ayrıca bacakların şişmesi, kilo alımı, ödem oluşması gibi nedenlere de dayanmaktadır. Beslenmede değişiklikler ve önerilen egzersizler ile bu kasılmaların önüne geçilme sağlanabilir. Bu noktada gebelik ilişkiden kaç gün sonra belli olur sorusuna cevap verdiğim yazımı okumak için https://doktordanhaberler.com/iliskiden-kac-gun-sonra-hamilelik-belli-olur/ linkine tıklayınız.

Bacak Kasılması için Hangi Bölüme Gidilir?

Bacak kasılması için hangi bölüme gidilir konusunda öncelikle bu şikayette bulunan kişiler Ortopedi uzmanına görülmesi gerekmektedir. Kırık, yaralanma, darbe alma, bağ yırtılmaları gibi nedenler Ortopedi bölümünü ilgilendiren bölümlerdir. Bu noktada ortopedi bölümünün ilgilendiği hastalıklar hakkında yazdığım yazıma ulaşmak için hemen https://doktordanhaberler.com/ortopedi-hangi-hastaliklara-bakar/ linkine tıklayınız. Ancak kasılmalar farklı bölümleri ilgilendiren nedenlerden dolayı da oluşabilir. Bacakta solgun bir görüntü, hareket ettikçe ağrının artması, dinlenin ağrı geçiyorsa Kalp Damar Cerrahisi bölümüne başvurulmalıdır.

Dinlenme halindeyken ağrı artıyor ve hareket ettiğinde artıyorsa Nöroloji bölümüne başvurulmalıdır. Kaval kemiğinin ön bölümünde şişlik, kızarıklık gibi sorunlar yaşanıyorsa Genel Dahiliye bölümüne başvurulmalıdır. Sabahları eklem tutukluğu yaşanıyor ve 1 saat sürüyorsa, ağrı sabahları şiddetli ve akşamları hafifliyorsa, ayak başparmağının ekleminde ağrı veya şişlik söz konusu ise Romatoloji bölümüne başvurulmalıdır.

Gece Uykuda Bacak Kasılması Nedenleri

Gece uykuda bacak kasılması nedenleri çeşitli olabilmektedir. Oldukça rahatsız edici bir durum olan gece uykuda bacak kasılmaları uykudan uyandıran ve genel olarak bacağın baldır bölgesinde oluşan bir kasılmadır. Aynı zamanda ayaktan yukarı doğru kasılmalarda görülür. Bu durumun nedenleri arasında kaslara giden kanda oluşan ani azalma ile krampların oluşması vardır. Özellikle uzun süre dizleri bükük bir şekilde oturmak bu duruma sebebiyet verebilmektedir.

Uykuda bacak kasılmalarının diğer nedenleri arasında kas spazmları, yaşlanma nedeni ile tendonlarda oluşan kasılmalar, hamilelik ve bazı ilaçların yan etkileri kasılma nedenleri arasında görülmektedir. Yaşanan kasılmalar ani ve geçici olabilmektedir. Ancak süreklilik gösteren kasılmaların araştırılması ve tedavi edilmesi gerekir.

Sol Bacak Kasılması Neden Olur?

Sol bacak kasılması neden olur konusunda birçok sebep sayılabilir. Genel olarak basit nedenlerden dolayı oluşan bu ağrı ciddi hastalıklar nedeni ile de ortaya çıkabilir. Kas yorgunlukları, yanlış ayakkabı seçimi gibi nedenlerden dolayı bacaklarda kasılma olabileceği gibi damar problemleri, tendinit gibi nedenlerden dolayı da kasılmalara görülebilir.

Sol bacak kasılması nedenleri arasında ciddi hastalıklar olarak kas ağrıları, kemik erimesi, bel fıtığı, sinir sıkışmaları, bacakta tümör oluşması, sol bacaktaki sinirlerde oluşan hasar, vitamin eksiklikleri, Ms hastalığı, romatizma gibi birçok hastalık sayılabilir. Sol bacağınızda oluşan bu tür ağrılarda panik yapmadan uzman bir doktora başvurmanız önemlidir. Doktor gerekli tetkikleri yaptıktan sonra kasılmaların ana nedenine ulaşarak gerekli tedavi işlemlerini başlatacaktır.

Sağ Bacak Kasılması Neden Olur?

Bacak kasılma sorunları her insanda ve her yaşta görülebilmektedir. Ancak sağ bacak kasılması neden olur konusunda daha çok kadınlar sorun yaşamaktadır. Sağ bacaklarda oluşan kasılmalar genel olarak sağ kasıklarda ağrı ile gerçekleştiğinde adet düzensizliği nedeni ile ortaya çıkar. Bu durumda adetten birkaç gün önce kanamalar görülebilir ancak bu durum doktor muayenesi sonrasında belirlenebilir. Bu kasılmaların farklı birçok nedeni olabilir.

Kadınlarda adet ile ilişkili olan sağ bacak kasılmaları aynı zamanda farklı nedenlerden dolayı da gerçekleşebilmektedir. Özellikle uzun süre hareketsiz kalma, hamilelikte alınan kilolar nedeni ile bacaklara normalden fazla yük binmesi, uzun süre yürümek ve bu bölgeye yüksek yük bindirecek hareketlerde bulunmak sağ bacakta kasılmalara neden olabilmektedir. Bu tür durumlar genel olarak geçici olmakla beraber süreklilik göstermesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Bu noktada kasık ağrısını anlattığım yazıma ulaşmak için hemen https://doktordanhaberler.com/kasik-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkine tıklayınız.

Sinirlenince ve Stres Yapınca Bacak Kasılması Olur mu?

Psikolojik sorunlar genel olarak bir süre devam ettikten sonra artık insan vücudunda hissedilir sorunlarında başlamasına neden olabilmektedir. Çeşitli bir çok hastalık stres veya sinir halinden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Stres ve sinir aynı zamanda bağışıklık sistemini zayıflattığı için hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır.

Sinirlenince ve stres yapınca bacak kasılması olur mu konusunda ise bu psikolojik durumlar kaslar üzerinde kasılmalara neden olmaktadır. Kasların gerginleşmesi aynı zamanda onları güçsüzleşmesine de neden olabilmektedir. Kasılmaların yanı sıra kasların zayıflaması ile birçok ağrının ortaya çıkmasına da neden olmaktadır. Ayrıca bu tarz ağrılarda yapılan tetkiklerde herhangi bir sonuç çıkmaz ve ağrı devam eder. Bu nedenle öncelikle Psikiyatri bölümüne başvurulması oldukça önemlidir.

Bel Fıtığı ve Bacak Kasılması İlişkili midir?

Bel fıtığı birçok nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bel fıtığı dendiğinde ağrının belde oluştuğu sanılır. Ancak durum tam olarak bu şekilde gelişmemektedir. Bel fıtığı ve bacak kasılması ilişkili midir sorusu da bu noktada sorulmaktadır. Bel fıtığı belirtileri aranırken bacaklarda oluşan kasılmalar ve ağrılara da bakılmaktadır. Bu noktada bel ağrısı hakkında yazmış olduğum yazıya https://doktordanhaberler.com/bel-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sanılanın aksine bel fıtığı belirtileri aranırken bacaklarda kasılmalar, ağrılar ve güçsüzlük aranır. Bu bulguların yanı sıra büyük abdest kaçırma gibi durumları bel fıtığına işaret etmektedir. Buradan da anlaşıldığı gibi bel fıtığının en önemli belirtileri arasında bacaklarda görülen ağrılar gelmektedir. Bacaklarda oluşan ağrılar, güçsüzlükler ve diğer belirtiler görüldüğünde bel fıtığından şüphe duyulabilir ve tetkikler yapılabilir.

Sürekli Bacak Kasılması Neden Olur?

Bacak kasılmaları genel olarak belirli dönemlerde oluşmakta ve geçmektedir. Bunun nedeni ise kasılmaya neden olan durumun geçici olmasıdır. Ancak bazı durumlarda ise kasılmalar sürekli olmaktadır. Sürekli bacak kasılması neden olur sorusunu soranlar özellikle bir aydan fazla süredir kasılmalar yaşayanlardır.

Sürekli bacaklarda oluşan kasılmalar ciddi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda kesinlikle doktor muayenesi gerekir. Çünkü diyabet, damar sorunları, sinir sıkışmaları, fıtık, kas yorgunluğu gibi ciddi sorunlardan dolayı sürekli olarak kasılma yaşanıyor olabilir. Bu nedenle gerekli tetkikler yapıldıktan sonra kasılmanın nedeni bulunmalı ve nedene göre uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Öncelikle Ortopedi bölümüne başvurulmalıdır. Bu bölüm gerekli tetkikleri yaptıktan sonra gerek gördüğünde farklı bölümlere de hastayı sevk edebilir.

Denizde Bacak Kasılması Sebepleri

Denizde bacak kasılması sebepleri yanlış yüzme hareketleri neden olabilmektedir. Ancak bu tek neden değildir. Belirli bir süre yüzdükten sonra kasların yorulması kasılmalara ve kramplara neden olabilmektedir. Aynı şekilde yanlış hareketler ile yüzülmesi de bu krampların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Kasılmalar gerçekleştiğinde ise sağlıklı yüzülemediği gibi hiç yüzme aktivitesi de gerçekleştirilemeyebilir.

Denizde ayağa kramp girdiğinde ise yapılması gereken öncelikle sakin olmaktır. Sırt üstü suyun üzerinde durarak dinlenilmesi gerekir. Daha sonra ise kramp girmiş olan ayağın bileği aşağı yukarı yavaşça hareket ettirilir. Böylelikle ön kaval kemiğinde bulunan kasları açmanız sağlanır ve daha sonra diğer kasların açılması sağlanmış olur ve böylelikle kramp daha kolay iyileşir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 29 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 19 Ocak 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın