Hastanelerde bir ortopedi doktoru ya da bir ortopedi cerrahı genellikle iskelet ve kas sistemini etkileyen hastalıkları tedavi etmekle beraber gelecekte ortaya çıkabilecek ortopedik yaralanmalarında önüne geçmeye çalışır. Ortopedi, iskelet ve kas sistemlerinde doğuştan veya sonradan ortaya çıkan problemlerle ilgilenen tıp bilimi dalıdır. Ortopedi ve Travmatoloji olarak geçmektedir. Ortopedi hangi hastalıklara bakar hususunda internet ortamında çok fazla bilgi kirliliğine denk geldim. Bu nedenle bu yazıyı hazırlamaya karar verdim ve en detaylı ortopedik hastalıklar başlığını oluşturmak istedim. Şimdi tüm bu aratılan soruları cevaplamak için ortopedik hastalıklar ve tedavileri ile ilgili bilgiler verelim.
Ortopedi Nedir?
Ortopedi bölümü kas ve iskelet sistemi hastalıklarına odaklanan bir tıp branşıdır. Eklemler, bağlar ve tendonlar gibi yapıların hastalıkları da yine ortopedinin ilgilendiği hastalıklar arasında girer.

Ortopedi alanında uzmanlığını alan hekimler ise ortopedi uzmanı ya da ortopedist olarak isimlendirilir. Ortopedi uzmanları 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıllık uzmanlık eğitimi alarak 10 yıllık bir eğitim sürecinden geçerler.
Ortopedinin Alt Branşları Nelerdir?

Ortopedinin alt branşları hakkında detaylı bilgileri aşağıda maddeler halinde siz değerli ziyaretçilerimle paylaşıyorum.
Spor Hekimliği
Bu uzmanlık bölümü sporlar ilgili yaralanmalar, sporun neden olduğu travmalara bağlı oluşan kas iskelet sistemi hastalıklarıyla ilgilenir. Spor hekimleri sporcuların performanslarını iyileştirebilir ve en üst düzeye çıkarabilir.
Pediatrik Ortopedi
Pediatrik ortopedi bölümü skolyoz, serebral palsi, kırık kemikler başta olmak üzere çocukların tüm iskelet ve kas sistemi hastalıkları ile ilgilenebilir.
Omurga Cerrahisi
Omurga cerrahisi alanında uzmanlaşan ortopedistler genellikle travmalara bağlı olarak ortaya çıkan omurilik ya da omurga yaralanmaları ile ilgilenirler.
Eklem Cerrahisi
Travmalara veya zamana bağlı olarak zarar gören, yıpranan eklemlerin tedavisiyle ilgilenirler. Eklem cerrahisi alanında uzmanlaşan hekimler en sık olarak kalça ve diz ile uğraşırlar.
Travma Cerrahisi
Yaralanmalar ve diğer travmalar oldukça kompleks durumlardır. Oldukça zor vakalar gelebileceği için zor bir alt branştır.
Podiatri
Ayak bileği ortopedisi olarak ta bilinen bu alt branşta incine, burkulma ve diğer ayak sorunları ile ilgili sorunlar araştırılır ve tedavi edilir.
El Cerrahisi
El bölgesinde uzmanlaşan ortopedi hekimleri karpal tünel sendromu, kırıklar, tetik parmak gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesinde ana rolü oynarlar.
Ortopedi Doktoru Neye Bakar?
Ortopedi ve travmatoloji bölümü, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kemik ve kas sisteminde meydana gelen hastalıklara bakmaktadır. Peki ortopedik hastalıklar nelerdir? Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak şu şekilde olacaktır:
- Aksesuar Naviküler Sendrom
- Aşil Tendiniti
- Acl Yaralanmaları
- Ayak Bileği Burkulması
- Osteomyelit Hastalığı
- Ayak Bileği Kırılması
- Ayak ve Ayak Bileği Artriti
- El artriti
- Diz artriti
- Biseps Rüptürü
- Kaudal Regresyon Sendromu
- Biseps Tendiniti
- Bunyon Deformitesi
- Bursitler
- Rotator Cuff Sendromu
- Karpal Tünel Sendromu
- Omuz Ağrısı
- Kübital Tünel Sendromu
- Dupuyten Kontraktürü
- Gangliyon Kistleri
- Gut Hastalığı
- Donuk Omuz Hastalığı
- Halluks Valgus
- Halluks Rijitus
- Çekiç Parmak Deformitesi
- Kalça Artriti
- Hajdu Cheney Sendromu
- Kalça Kırıkları
- Diz ve Patella Bölgesinde Ağrı
- Kompartman Sendromu
- Mcl Yaralanmaları
- Meniskus Yırtılması
- Morton Nöroması
- Osteoporoz
- Osteonekroz
- Pcl Yaralanmaları
- Plantar Fasit
- Septik Artrit
- Sever Hastalığı
- Omuz Çıkığı
- Omuz Ağrıları
- Ollier Hastalığı
- Tenisçi Dirseği
- Tetik Parmak Deformitesi
- Eklem Hasarları
- Radyal Tünel Sendromu
- Blount Hastalığı
- Daktilit
- Hill Sachs Lezyonları
- Perthes Hastalığı
- Osteogenezis İmperfekta
- Halk arasında Siyatik Hastalığı olarak bilinen siyatik sinir sıkışması durumu
- Travmalara bağlı bağ kopması durumları
- Kemiklerde ortaya çıkan kırılmalar
- Vücutta hareketi sağlayan yapılarda ortaya çıkan ağrı ve hassasiyet durumları
- Plika Sendromu
Ortopedi de Ne Yapılır?
Ortopedi bölümünde tüm yukarıda saydığım hastalıkların içerisinde en sık olarak bakılan durumlar şunlardır:
– Kireçlenme hastalıkları
– Yaralanmalar
– Bel ve boyun fıtıkları
– Lif ve tendon sorunları
– Kırık ve çıkıklar

Hastalıklar daha da çoğaltılabilir ancak temel olarak ortopedi hangi hastalıklarla ilgilenir sorusunun cevabı kas ve kemikleri etkileyen tüm hastalıklar olacaktır. Dilerseniz sitemizde hakkında detaylı bilgiler bulunan tüm ortopedik hastalıklar ve tedavileri ile ilgili “Ortopedi ve Travmatoloji” sayfamıza geçiş yapabilirsiniz.
Hangi Şikayetler ile Ortopedi Bölümüne Gidilir?
Bazı durumlarda hastalar birbiriyle sıkı ilişki içerisinde olan bölümlerden hangisine başvuracağını bilemeyebilir. Aşağıda liste halinde verilen belirtilerin veya şikayetlerin sizde görülmesi durumunda ortopedi hekimine gitmek en doğru seçenekler arasında olacaktır.
Ortopedi Neyi İnceler?
– Kas Ağrıları
– Eklem Ağrıları
– Hareket Kabiliyetinde Yetersizlikler
– Hareketle Beraber Gelen Ağrı
– Eklemlerde Şişmeler
– Hareketlerde zorlanma
Ortopedi Bele Bakar mı?
Ortopedi ve travmatoloji bölümü hekimleri bel ve beli ilgilendiren bazı hastalıklarla ilgilenir. Bel şikayetleriniz kemik veya kaslarla ilişkili ise bu durum ortopedi branşının ilgi alanına girer. Özetle bel ağrısı şikayetiniz için ilk etapta aile hekiminize gitmenizi önersem de ortopedi bölümüne de gidilebilir. Bel ağrısı hakkında hazırladığım kapsamlı yazımı okumaya devam etmek için buraya tıklayınız.
Ortopediye Hangi Hastalar Gider?
Ortopedi bölümüne en sık olarak bel, boyun ve diğer vücut bölgelerinde ağrılar olan hastalar, travma sonucu veya farklı nedenlere bağlı kırık veya çıkığı olan hastalar, artrit adı verilen kireçlenme hastaları giderler.
Yaralanmalara Hangi Doktor Bakar?
Çeşitli kazalar veya travmalara bağlı olarak ortaya çıkan yaralanma durumlarında ilgili hastaya genellikle ortopedi bölümü bakar ancak bu her yaralanma için bu şekilde olmayabilir.
Ortopedi ve travmatoloji polikliniğine giden hastaların birçoğunda bu şikayetler bulunmaktadır. Ortopedik hastalıkların tedavisi yine hekiminizin muayenesi sonrasında netleşecektir.
Ortopedi Servisinde Yapılan İşlemler Nelerdir?
Ortopedi servisine yatışı yapılan hastalar için yapılabilecek işlemlerin listesi oldukça fazladır. Basit ameliyat sonrası pansumanlardan ciddi invaziv işlemlere kadar birçok farklı şey yapılabilmektedir.
Yapılabilecek işlemlerin listesi belirlenirken ilgili hastanın servise neden yattığı sorgulanır. Hangi hastalık nedeniyle yattığı belirlenirse ona göre yapılabilecek işlemler hakkında fikir sahibi olunur. Servislerde yapılabilecek işlemler hakkında okumaya devam etmek için buraya tıklayınız.
Ortopedi bölümü genellikle fizik tedavi bölümü ile beraber birçok hastalığa bakarlar. Fizik tedavi hakkında detaylı bilgi almak için hemen alttaki butona tıklayınız.
Sizde şikayetinizi ve durumunuzu bana yorum bölümünden yazarak size en uygun yönlendirmeyi yapmamı sağlayabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Kaynakça: 1.Ministry of Health - Orthopedic Surgery Erişim Tarihi: 02.01.2021 (Bu yazı ilk olarak 27 Aralık 2017 tarihinde yayınlamıştır. Ardından 14 Eylül 2019, 2 Ocak 2021 tarihinde güncellenmiştir.)
18 yaşındayim boyum 1.53, boy ignesi yaptırmam da olumlu sonuç alirmiyim???
18 yaşında bir kızım ve boyum uzamıyor hangi bölüme gitmeliyim?
Kızın boy alamıyor hangi doktora götürmem lazım
Merhabalar Sabhademir, öncelikle geçmiş olsun.
Hastamız henüz 20’li yaşlara gelmediyse bulunduğunuz ilde bir hastanenin pediatri bölümünden randevu alarak muayene olmaya gitmelisiniz. Pediatri hekimleri bühyüme plakları kapanmadıysa ve bir geri kalma durumu söz konusu ise gerekli tedavi yollarını size anlatacaklardır.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
hocam iyi günler
yaşım 65 doğuştan kiloluyum son 1 senedir ayak kaslarım ağrıyor tedavi için hangi branşa gitmeliyim
İyi günler ben 75 yaşında bir beyim.Şikayetim biraz hızlı yürüyünce ve ayakta dururken,sırtım çok ağrıyor.
bunun için hangi bıranjdaki doktora gideceğimi söylerseniz çok mutlu olacağım.
Hürmetler.
Merhabalar Mehmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Yaşınız itibariyle ve verdiğiniz bilgiler ışığında gitmeniz gereken en uygun bölüm genel dahiliye polikliniğidir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Hocam ben 20 yaşındayım. Ama yaşıtlarıma göre ufak duruyorum. Ergenlik yaşadım mı hiç belli bile olmadı. Sivilce felan çıkmadı yani. Hani ergenlik yaşayan arkadaşlarım ile çok farklı. Yani kilom boyum normal yaşıtlarıma göre küçük duruyorum. Ne yapmam gerek. Hangi doktora gitmem gerek.