Psikiyatri branşı temel olarak bozulan ruhsal durum ile ilgilenen bir tıp branşıdır. Ruh sağlığı ve hastalıkları olarak ta bilinmektedir. Türkiye’de 2020’yi bitirdiğimiz bu günlerde psikiyatrik hastalık sayısı her geçen gün daha da fazla artmaktadır. Son yıllarda yapılan bir çok araştırmaya bakıldığında kişide ruhsal bir bozukluk ortaya çıkıp çıkmaması, kişinin genetik yapısı ve yaşam stresi ile doğrudan ilişkili bulunmaktadır. Dolayısıyla kovid-19 unda dahil olduğu böylesine stresli günlerin ruh hallerinde bozulmaları ne kadar arttırdığını siz de tahmin edebilirsiniz. Konuyu çok uzatmadan psikiyatri hangi hastalıklara bakar sorusunu açıklamaya başlayalım.

Psikiyatri bölümünün baktığı hastalıklar ve ilgilendiği şikayetler oldukça fazladır. Konsantrasyonda bozukluk, sürekli devam eden üzüntü durumu, günlük olarak karşılaşılan stresin üstesinden gelememe durumu, insanları anlamakta zorlanmak, geçmişte keyif aldığınız eylemlerden ve düşüncelerden artık keyif alamama durumu, süreklilik gösteren endişe, korku hali, hızlı değişen ruh hali ve benzeri şikayetleri olan hastalar psikiyatri bölümüne randevu alarak muayene olmaya gitmelidirler. İşte o hastalıklar:
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
- Otizm Bozukluğu
- Bipolar Bozukluk
- Anksiyete Bozukluğu
- Fobi Bozukluğu
- Panik Atak Rahatsızlığı
- Kaygı Bozukluğu
- Stres Bozukluğu
- Disosiyatif Bozukluk
- Somatoform Bozukluk
- Yeme Bozukluğu
- Depresif Bozukluk
- Madde Kullanımına Bağlı Bozukluk
- Nörobilişsel Bozukluk
- Şizofreni
- Obsesif Kompulsif Bozukluk
- Kişilik Bozukluğu
şeklinde listeyi uzatabiliriz. Psikiyatri neye bakar hususuna az da olsa açıklık getirdiğimi düşünüyorum. Eğer aklınıza takılan bir şey ya da bir soru varsa alt tarafta yer alan yorum bölümüne detaylı bir biçimde yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂
(Bu yazı ilk defa 16 Şubat 2019 tarihinde yazılmıştır. Ardından 24 Kasım 2020, 10 Aralık 2020 tarihinde güncellenmiştir.)
Yazı için teşekkürler
Hocam, başımda sürekli uyuşukluk, ellerimde kollarımda güçzüzlük, yanlız kalma korkusu, aşırı dikkat kaybı, görmede bulanıklık, yaşadığım ve çalıştığım ortamlarda aşırı gerginlik, ani zayıflamalar, aşırı sigara tüketimi, küçük bir sorun karşısında bile aşırı umutsuzluk ve karamsarlık, dünyada fazla olduğum hissi, varlığımın sanki herkese zararı var düşüncesi,ve şu anda aklıma gelmeyen aşırı mutsuzluk ve yaşamaktan bıkma duygularıyla karşı karşıyayım. Yardım edebilirmisiniz?
Hocam benim küçüklükten gelen bir hastalık gibi görünüyor bilmiyorum ama normal insanlar gibi konuşamıyorum çok yavaş konuşuyorum ne yapmalıyım
Hocam. Yazinizi okudum ve yardim almak istedim cevap atarsaniz sorunumu söyleyebilirim
Kıskanc birisiyim ve bu sürekli mutsuz olmama ve karşı tarafı mutsuz etmeme sebep oluyo sürekli kısıkliyorum ve kafamda surekli olmuycak şeyler kurguluyorum bunun çaresi varmi yada kiskanclik icin bi tedavi.
Merhabalar Ulviye Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Sorununuz için bir psikiyatri polikliniğine giderek destek alabilirsiniz. Hekiminizle sorunlarınızı paylaşıp önerilerini dikkate alarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Iyi günler hocam ben esimden ayrıldım sorunlarim var ne yapmam lazim kendi kendime konusmalar hic aklimdan cikmiyor ne yapmam lazim