Vücudun farklı bölgelerinde (bilek, el, omuz, bel, boyun) meydana gelebilen sinir sıkışması; kas ve diğer dokuların sinirlere yaptığı basınçlardan kaynaklanan, tedavisi mümkün olan bir hastalık olarak açıklanabilir. Kesin teşhisi için, detaylı testler gerektiren sinir sıkışmasında; hastaların batma, uyuşma ve karıncalanma gibi şikayetlerini tarif edebilmeleri, hastalığın teşhis edilme süresinin kısalmasına neden olabilir.

Başlangıç aşamasında olan sinir sıkışmaları için, ortopedi uzmanlarının muayenesinin yeterli olarak kabul edildiği teşhis aşamasında; hastaların ağrı yaşadıkları bölgenin, detaylı olarak incelenmesi gerekir. Dayanılmaz ağrılarda ve ortopedi uzmanın kesin teşhis koyamadığı durumlarda; nöroloji bölümünden de yardım alınması gereken sinir sıkışması hastalığında; sinir sıkışmasına hangi bölüm bakar konusunda bilgi sahibi olmayan hastaların, nöroloji muayenelerinin takip edilmesi gerekir. Aksi takdirde, hastalığı önemsemeyen ve tedavi yöntemlerinden çekinen hastalar; sinir sıkışması nedeniyle, ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilir.
Sinir Sıkışması İçin Başvurulacak Branşlar
Teşhis ve tedavi için, sinir sıkışması için hangi bölüme gidilir hakkında bilgi sahibi olunması gereken sinir sıkışması hastalığında; sıkışmasının meydana geldiği bölge, farklı uzmanların ortak görüşlerinin (konsültasyon) alınmasına neden olabilir. MR ile hastalığın aşaması hakkında detaylı bilgi sahibi olabilen ortopedi ve nöroloji uzmanları ise; teşhisin ardından, hastaya farklı tedavi yöntemleri uygulayabilir. Ek olarak fizik tedavi de bu durum ile ilgilenebilmektedir.
Hastanın hayatını normal bir şekilde (şiddetli ağrılar dışındaki zaman zaman tekrarlayan ağrılar hasta için risk teşkil etmez) devam ettirebileceğine kanaat getirilen durumlarda; sinir sıkışması için, operasyon uygulanmaz. Ancak hastanın, günlük yaşantısının ve iş hayatının hastalıktan etkilendiği durumlarda; sinire baskı yapan tabakanın, operasyon ile normal haline getirilmesi gerekebilir. Bu gibi akut durumların dışında, fizik tedavi ile kısa süre içinde tedavi edilebilen sinir sıkışması hastalığında; hastalara fizik tedavi bitene kadar, sadece ilaç tedavisi uygulanır.
Fizik tedaviden sonra, periyodik olarak muayene edilen hastalarda; fizik tedavi başlangıcı ve fizik tedavi sonrası verileri incelendikten sonra, hastanın genel durumu hakkında ikinci bir karar (iyileşme belirtileri gözlemlenen hastalar için koruma programı, iyileşme belirtileri göstermeyen hastalar için operasyon) verilebilir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümünden yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.