Hormon Testi Yaptırmak İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hormon Testi Yaptırmak İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Hormon testi yaptırmak için hangi bölüme gidilir sorusunun cevabını vermek için öncelikle hormon nedir sorusunun cevaplanması gerekmektedir. Hormonlar endokrin bezinden ya da bazı organlardan salgılanan kimyasal maddelerdir. Hormon seviyesini tespit etmek için de çeşitli testler yapılır. Çok sayıda hormon insan bedeninde salgılanmaktadır ve bunların ayrı görevleri vardır. Bu hormonlar eksik ya da fazla salgılandığında çeşitli hastalıklara neden olabilir.

hormon testi icin hangi bolume gidilir
Hormon testi için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Bu nedenle hastalıkların teşhisi için hormon testleri yapılmaktadır. Hormon testleri tıp alanında yaşanan en büyük gelişmeler arasında yer almaktadır. Bu testler ile pek çok hastalığın kesin teşhisi mümkün olmaktadır.

Hormon Testi Hangi Bölüm Yapar?

Hormon testi hastalıkların erken teşhisi için kullanılmasının yanında ayrıca tedavi sırasında da tekrarlanarak tedavinin başarılı olup olmadığının anlaşılmasını da sağlamaktadır. Hormonların vücuttaki görevlerinelerdir diye incelendiğinde bunlar, büyüme, gelişme, ruh hali, sindirim sistemi, kilo alıp verme, doğurganlık ve buna benzer gibi pek çok özelliğin var olmasını ya da dengelenmesidir.

Kişinin şikayetleri olduğunda hormon testi yapılarak bundan kaynaklı olup olmadığının anlaşılması gerekmektedir. Hormonlar birbirlerinin de işleyişini etkilemektedir ve bu nedenle doktorunuz sizden hormon testi istediğinde bu birkaç hormonun aynı anda testinin yapılması gerekir.

Sağlık sorunları yaşadığınızda detaylı kontrol için şikayetinize bağlı olarak hormon testi isteyecektir. Bu test genellikle kan, idrar ve tükürük örnekleri alınarak yapılır.  Kimi hormon testinin hormon dengesinin sık sık değişebilmesi nedeniyle birkaç gün arayla tekrarlanması gerekmektedir. Bazı hormon testleri aç karnına yapılmalıdır. Bazılarında ise bu şart yoktur.

Hormon Testi için Hangi Doktora Gidilir?

Hastalıkların teşhisi için yapılması gerekli testler arasında yer alan hormon testi doktorunuz tarafından şikayetlerinizi dinledikten sonra isteyecektir. Kimi hormon testlerinin sonuçları kısa bir sürede çıksa da bazılarının sonuçları için birkaç gün beklenebilmesi gereklidir. Tek başına hastalığın teşhisi için yeterli olmasa da teşhis ve tedavinin planlanması açısından hormon seviyelerinin bilinmesi şarttır.

Hormonlara oluşan dengesizlikler insanların sağlığında önemli sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır ve yapılan testler ile az ya a çok salgılanan hormonların düzenlenmesini sağlayacak tedaviler ile sağlık sorunlarının ortadan kalkması da mümkün olmaktadır.

Hormonların yumurtalık ve testisler tarafından da üretilmesi ile üreme organlarının çalışması üzerinde de etkileri vardır ve günümüze çocuk sahibi olamama gibi sorunlarında çözümü için hormon testleri yapılmakta tedavi de bu şekilde hastalığın teşhisi ile yapılmaktadır.

Genel sağlık şikayetleri yaşayan kişiler için hangi doktora gideceği önemli bir sorudur. Öncelikle dahiliye doktoru ile görüşülmesi hastalığın teşhisi için gereklidir. Doktorunuz şikayetlerinizi öğrendikten sonra gerekli hormon testlerini isteyecek ve bunun sonucunda da sizi gerekli olması durumunda diğer bölümlere sevk edecektir.

Hormon testi için endokronoloji  doktoruna gidilir. Endokronoloji bölümünde de hormon bozukluğu yaşayan hastaların rahatsızlıklarının tanısını koyar ve tedavisini yaparlar. Hormon testi ile pek çok hastalık artık erken aşamalarda teşhis edilebilmekte ve bu sayede de tedavide başarı oranı yükselmektedir. Hormon bozukluğuna neden olan hastalıklar; Şeker hastalığı, guatr, tiroid hastalıkları, hipoglisemi, kemik erimesi, polikistik over sendromu, turner sendromu, cushhing sendromu, addison hastalığı, graves hastalığı, meme, yumurtalık ve tiroid kanserleri gibi hastalıklardır. Stres, yaşlılık ve genetik olarak da hormon bozuklukları görülebilmektedir.

Toksinler, hamilelik, mantar hastalığı, sindirim sistemi sorunları, dengesiz beslenme.  Vücutta hormon bozukluğu olması ya da hormonların düzensizliği mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Erken teşhisin önemli olduğunu unutmamalı ve bir sağlık sorununuz olduğunu düşündüğünüzde doktorunuz ile görüşmelisiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz. Yazılarımız mutlaka sitemizde hizmet veren bir hekim tarafından kontrol edilir. Bu nedenle uzman kadromuza güvenerek içiniz rahat bir şekilde okumaya devam edebilirsiniz...

Yorum yapın