Meige Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Meige Sendromu Nedir?

Meige Sendromu, göz, çene ve yüzde bulunan kasların istem dışı kasılmaları ile kendini gösteren nörolojik bir hastalığa verilen isimdir. İlk defa 1910 yılında Fransız nörolog Henry Meige tarafından tanımlanmıştır. Tıp dünyasında Brueghel Sendromu olarak ta bilinmektedir. Hastalığın nedenleri hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Bu konu üzerine çalışmalar yapan bilim insanları hastalığın çevresel ve genetik faktörlerin bir birleşimi ile ortaya çıktığını düşünmektedirler. Blefarospazm olarak bilinen göz kaslarında kasılmalar olması hastalığın dikkat çeken belirtileri arasındadır. Hasta bireylerin şikayetlerine göre tedavisi verilir.

meige sendromu nedir
Meige sendromu belirtileri arasında göz kaslarının spazmı anlamına gelen blefarospazm bulunmaktadır.

Meige Sendromu Belirtileri

Meige sendromunda ortaya çıkan belirtiler ve belirtilerin şiddeti kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Sıklıkla orta yaş aralığındaki bireyleri etkileme eğilimindedir. Kadınlarda daha sık görülür. Hastalarda blefarospazm ve oromandibular distoni birlikteliği dikkat çekicidir. Blefarospazm adı verilen patolojik durum göz kapaklarının kontrol dışı hareket etmesi anlamına gelmektedir. Bir gözü etkileyebildiği gibi her iki gözüde etkileyebilir. Bu hastalarda görme etkilenebilir ancak süreç görme kaybı ile sonuçlanmaz. Nadirde olsa kuru göz hastalığına neden olabilir. Oromandibular distoni ise çene ve dilin zorla kasılması anlamında kullanılmaktadır. Özetle Meige Sendromu belirtileri şunlardır:

  • Baş ağrısı
  • Çenede ağrı
  • Çenenin deplase olması durumu
  • Göz kapağında düşme
  • Diş problemleri

Meige Sendromu Nedenleri

Meige sendromunun nedenleri henüz tam olarak ortaya çıkarılamamıştır. Birçok çevresel ve genetik faktör bu hastalığın oluşumunda sorumlu olabilir. Bazı bilim insanları beynin bazal gangliyon adı verilen bölgelerinde meydana gelen bir patolojinin Meige sendromuna sebebiyet verdiğini ileri sürmüşlerdir ancak henüz kabul görmüş değildir. Bazen benzer belirtiler Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan tıbbi ilaçlarların alınması sonucu tetiklenebilir. Bu durumda uygun şekilde doz azaltımı çözüm olabilir.

Meige Sendromu Tanısı

Meige sendromu tanısı için kullanılabilen özel testler bulunmamaktadır. Hastanın tıbbi öyküsü alınıp, detaylı fizik muayenesi ile başlayan tanı süreci nöroloji hekimi tarafından sonlandırılır.

Meige Sendromu Tedavisi

Meige sendromunun tedavisinde istenmeyen kasılmaları engellemek amacıyla ilk etapta botulinum toksinleri kullanılabilir. Bu Meige sendromunun temel tedavisidir. Toksin göz çevresindeki ve yüzdeki bazı kaslara enjekte edilerek geçici felç durumu sağlanır. Aşağıdaki resimde botulinum toksini enjeksiyonu öncesinde ve sonrasında hastayı görmektesiniz.

meige sendromu tedavisi ve botulinim toksini
Meige sendromunda botulinum toksini enjeksiyonu sonrasında hastanın yüzündeki düzelmeyi görmektesiniz. Bu toksin enjeksiyonları 3 aylık aralarla tekrarlanmaktadır.

Meige sendromu tedavisi için klonozepam, diazepam, baklofen, triheksafenidil gibi ilaçlarda kullanılmaktadır ancak bu ilaçlarla yapılan tedavilerde başarı oranı sınırlıdır. Ayrıca düşük voltajlı derin beyin stimülasyonu yöntemi bazı hastalarda uzun süreli kullanımda fayda sağlamıştır. Çevresel koşullardan korunmanın uzun vadede etkili olduğu bilinmektedir.

[su_box title=”Meige Sendromu Mail Grubu” box_color=”#6fe767″]Bu konu ile ilgili herhangi bir tedavi veya ilaç keşfi gibi yeni bilgiler eklendiğinde anında haberdar olmak için Meige Sendromu Mail Grubumuza abone olabilirsiniz. [email-subscribers namefield=”no” desc=”” group=”meigesendromu”][/su_box]

[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. Lyons MK, Birch BD, Hillman RA, Boucher OK, Evidente VG. – Long-term follow-up of deep brain stimulation for Meige syndrome
  2. Czyz CN, Burns JA, Petrie TP, Watkins JR, Cahill KV, Foster JA – Long-term botulinum toxin treatment of benign essential blepharospasm, hemifacial spasm, and Meige syndrome

[/su_spoiler] [/su_accordion]


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Meige Sendromu” üzerine 2 yorum

  1. Kızım birşey yiyip içerken sol gözü çene ile beraber açılıp kapaniyor tedavisi yok dediler fakat ben araştırmaktan hiç vazgecmedim bir mucize yeter ki tedavi olsun ne gerekirse eşim ile beraber başlamak istiyoruz lütfen bilgilendirin bizi

    Yanıtla

Yorum yapın