Fizik Tedavi Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Genel olarak fizik tedavi hangi hastalıklara bakar konusuna geçmeden önce kısaca birkaç bilgi verelim. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon sıklıkla hastalıkların semptomlarının giderilmesi ve hastaların çeşitli fonksiyonlarının korunması amacıyla başvurulan geniş bir tıp bilimidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünde tüm bu semptomlar giderilirken temel gayemiz hareket sisteminin işlevselliğinin korunması üzerinedir. Hareket sisteminin işlevselliği korunduğunda kişiler günlük yaşamını sürdürürken rahatlıkla hareket edebilecek duruma gelmektedirler. Hareket sistemini oluşturan temel yapıların kemikler, kaslar ve eklemler olduğu düşünüldüğünde fizik tedavi branşının bu üç yapıya odaklandığını anlayabiliriz.

Dikkat !

Vücuttaki hareketliliği sağlayan temel yapılar kemikler, kaslar ve eklemlerdir.

Genel Olarak Fizik Tedavi Nedir?

FTR olarak kısaltılan fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü çeşitli kaza, travma ve konjenital olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların neden olduğu hareket sistemi fonksiyon bozukluklarının giderilmesi amacıyla çalışan bir tıp branşıdır. Temel amacı vücudumuzun hareket edilebilirliğinin korunması ve sağlanmasıdır.

hastanede fizik tedavi bölümü neye bakar sorusu akılları karıştırır
Fizik tedavi bölümü hastanelerde genelde randevu bulunamayan bölümlerden biridir.

Fizik Tedavi Bölümünde Kullanılan Yöntemler

FTR’de ısı ve ışın uygulamaları, egzersizler, çeşitli elektrik akımı uygulamaları, soğuk ve sıcak uygulamalar yaparak hareket sisteminin işlevinin korunmasını sağlar.

Hastanelerde Fizik Tedavi Hangi Hastalıklara Bakar?

Aşağıda liste şeklinde fizik tedaviye giren hastalıklar hakkında bilgiler verilmiştir. Eğer sizde aşağıda verilen hastalıklardan birine sahipseniz ve hekiminiz gerekli görüyorsa Fiziksel TIP ve Rehabilitasyon bölümünden yardım alabilirsiniz.

Ağrıyla Seyreden Patolojik Durumlar

Bel ve sırt bölgeleri başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan ağrılar bazen doğrudan bazen dolaylı olarak fizik tedavi bölümü kapsamına girer. İşte ağrılı durumlarda fizik tedavi neye bakar sorusunun cevapları:

Bilmediğiniz terim veya hastalık olması durumunda hastalığın üzerine tıklayarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yaralanmalar ve Travmalara Bağlı Durumlar

Günlük hayatta insanoğlunun başına her türlü kaza gelebilmektedir. Çeşitli travmalar kas, eklem veya kemikleri etkileyerek hareketliliğin kısıtlanmasına sebebiyet verebilir. Travma sonrası ftr neye bakar sorunun cevapları aşağıdadır.

  • İstenmeyen spor yaralanmaları
  • İş kazası sonucu oluşan yaralanmalar
  • Trafik kazası sonucu oluşan yaralanmalar
  • Her türlü travma sonucu oluşan yaralanmalar
  • Spinal kord yaralanması varlığında
  • Menisküs yaralanmaları

Bu tipteki yaralanmalar meydana geldiğinde hareket kısıtlılıkları gelişebilir. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon bölümü doktorları bu tip durumlarda önceki başlıklarda belirttiğim yöntemleri kullanarak hareket fonksiyonunu yeniden kazandırmaya çalışırlar.

Kırık ve Çıkık Gibi Durumlar

Çeşitli travmalara bağlı olarak ortaya çıkan kırıklar ve çıkıklar tedavi edilmediği takdirde zaman içerisinde hareket kabiliyetinde sınırlandırmaya götürebilir. Bu nedenle bu tip durumların bir fizik tedavi doktoru tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

  • Alt ekstremitede bulunan kas ve tendon gruplarında meydana gelen bozulmalar
  • Alt ekstremitede ortaya çıkan eklem sorunları

Felç ile Seyreden İnme Gibi Durumlar

Bu tip felç ile sonlanan hastalıkların sonucunda hastalar hareket yeteneğini çok ciddi şekilde kaybederler. Özellikle bu tip durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünün önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Sıklıkla beyin bölgesinin kanlanmasını sağlayan arterlerin ya da venlerin tıkanmasına paralel olarak vücudun belirli bir bölgesi işlevini yitirir. İlgili hastanın sosyal yaşantısını devam ettirir ve temel yaşam gereksinimlerini karşılayabilir hale gelmesi bu noktada FTR hekiminin primer görevidir.

Diğer Patolojik Durumlar

FTR bölümünün ilgi alanına giren hastalıklar tabi ki bu başlıklarla sınırlı değildir. Bunların dışında belki ismini dahi duymadığınız birçok hastalığa karşı tedaviler yürütülmektedir. İşte fizik tedavi bölümünün ilgilendiği hastalıklardan bazıları:

  1. Fibromiyalji hastalığı
  2. Santral kord sendromu
  3. Brown sequard sendromu
  4. Anterior kord sendromu
  5. Kauda equina sendromu
  6. Posterior kord sendromu
  7. Servikomedüller sendrom
  8. Polimiyaljia Romatika (Yumuşak doku romatizmaları)
  9. De quervain hastalığı
  10. Dupuyten kontraktürü
  11. Avasküler nekroz
  12. Legg Calve Perthes hastalığı
  13. Femur başı epifiz kayması
  14. Prepatellar bursit
  15. Ayak bileğinde burkulmalar
  16. İselin hastalığı
  17. Lumber spondiloz
  18. Lumber disk hastalığı
  19. İnternal disk hasarı
  20. Disk herniasyonları
  21. Spondilolizis ortaya çıkması
  22. Spondilolistezis
  23. Gut hastalığı
  24. Psödogut hastalığı
  25. Reiter sendromu

şeklinde çoğaltabiliriz. Fizik tedavi ortopedi farkı için Ortopedi Hangi Hastalıklara Bakar? başlıklı detaylı yazımızı okumanızda fayda görüyorum.

FTR Bölümüne Hangi Şikayetler ile Gidilir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon başka bir deyişle FTR bölümüne gitmeyi gerektiren şikayetlerin başında ağrı gelmektedir. Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan ağrı probleminin giderilmesi için sıcak, soğuk ve elektriksel tedaviler uygulanır.

Çeşitli eklemlerin fonksiyonlarının korunması, hareketin sağlanması ve hareketsizliğin komplikasyonlarının önlenmesi için fizik tedavi bölümü altın öneme sahiptir. Eğer sizin de bir hastalığınız var ise hekiminizin yönlendirmesi neticesinde FTR polikliniklerinden randevu alarak muayene olabilirsiniz. Hekiminiz gerekli gördüğü durumlarda sizi diğer bölümlere gönderecektir.


Temel olarak fizik tedavi hangi hastalıklara bakar konumuzun sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 6 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 29 Ağustos 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Fizik Tedavi Hangi Hastalıklara Bakar?” üzerine 6 yorum

  1. Sağ kolumun omuzla birleştiği yerde yukarıya kaldırırken ağrı oluyor. Kas’ta Ağrı var.Normalde ağrı yok. Hangi bölüme gitmem lazım.

    Yanıtla
    • Merhabalar Niyazi Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu ağrıların neden oluştuğunun ortaya çıkması, kemiklerde hasar olup olmadığı veya romatolojik bir sıkıntının olup olmadığının tespit edilmesi için fizik tedavi bölümüne giderek muayene olmanızı tavsiye ederim. Eğer uzman hekimlerin olmadığı kırsal bölgelerde yaşıyorsanız aile hekiminize giderek muayene olmalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. iyi günler ben 75 yaşında bir beyim şikayetim sırt ağrıları.10 DAKİKA AYAKTA DURSAM veya KISA BİR YÜYÜŞ SONRASI SIRTIM ÇOK AĞRIYOR.Bir cevap yazrsanız çok memnun olurum.HÜRMETLER…

    Yanıtla
    • Selamlar Mehmet bey,öncelikle geçmiş olsun.
      Bu şikayetleriniz için derhal fiizk tedavi bölümünden randevu almalı ve gitmelisiniz. İleri görüntüleme tetkikleri ve tahliller yardımıyla yapılan muayeneneniz sonucunda tedaviniz hakkında hekiminiz bilgi verecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  3. merhabalrr neneım bel fıtıgı var bugun Nöroloji ( Beyin cerrahı gıttı ona baska bolume gıtmesnısylemsler hangı bolume gdecgını soracaktımm

    Yanıtla
    • Merhabalar, Ceyda Hanım. Öncelikle geçmiş olsun.
      Hastamızın bel ağrılarının ne kaynaklı olduğunun belirlenmesi sonrasında en doğru bölüm yönlendirmesi yapılabilir. Bu konuda Bel Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir? başlıklı yazımızı okumanız aydınlatıcı olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın