Servikal Spondiloz Nedir?
Servikal Spondiloz, sıklıkla ileri yaşta ortaya çıkan ve boyun bölgesinde bulunan omurların etkilendiği ender görülen hastalıklardan bir tanesidir. Tıp dünyasında Servikal Osteoartrit ve Boyun iltihabı olarak ta bilinmektedir. Omurlarda kıkırdak ve kemik yapısının zamanla yıpranması neticesinde ortaya çıktığı düşünülmektedir.
İlk etapta yaşlılığın neden olduğu hastalıklar arasında görülse de zemin hazırlayıcı diğer faktörlerde göz ardı edilmemelidir. Mayo Clinic verilerine göre gençlik döneminde herhangi bir sorun yaşanmamış olsa da 60 yaşından sonra her 10 bireyin 8’inde bu hastalık bulunmaktadır.

Bazı hastalarda kronik ağrı ve sertliklere sebebiyet verebilir. Bireylerin günlük aktivitelerine engel olmasa da olumsuz yönde etki gösterecektir.
Servikal Spondiloz Belirtileri Nelerdir?
Servikal spondilozu olan hastaların birçoğunda belirgin semptomlar yoktur. Hastalığın belirtileri kademeli olarak ve artarak ortaya çıkma eğilimindedir. Kronik bir süreç olarak görülebileceği gibi anidende görülebilir.
Omuz bölgesinde ağrı en sık görülen servikal spondiloz belirtisidir. Bazı hastalarda omuz ve el bölgelerinde ağrılar eşlik edebilir. Ağrı sıklıkla ayaktayken, otururken, öksürürken, boynu geriye doğru eğerken ve hapşırırken artış gösterir.
Diğer bir önemli belirti ise kas güçsüzlüğüdür. Hastalar nesneleri kavrarken veya kaldırırken zaman zaman zorlanmalar yaşarlar. Diğer belirtileri ise şunlardır:
- Başın arka kısmında değişken şiddetli baş ağrıları
- Etkilenen bölgede karıncalanma ve uyuşukluk hissi
- Nadirende olsa bacaklarda karıncalanma hissi
- Denge kaybı
- Mesane ve bağırsak kontrolünde azalmaların ortaya çıkması
Servikal Spondiloz Risk Faktörleri Nelerdir?
Daha öncede bahsettiğim gibi en temel servikal spondiloz risk faktörü ileri yaştır. Bireyler yaşlandıkça yukarıda vermiş olduğum görseldeki gibi omur yapıları yavaş yavaş bozulur. Yaşlanma dışında servikal spondiloza yakalanma olasılığını arttıran faktörler şunlardır:
- Boyun bölgesine gelen travmalar sonrasında oluşan boyun yaralanmaları
- Ağır yük kaldırma neticesinde boyun bölgesinin zorlanması
- Gün boyunca benzer hareketlerin tekrarlanarak kronik stres durumu oluşturulması
- Genetik faktörler ( Ailede servikal spondlloz öyküsü varsa bu durum bir risk faktörüdür.)
- Sigara içmek : sigara içmek uzun vadede birçok zararının yanında servikal spondiloz gidişatını olumsuz etkiler.
- Fazla kilolu olmak
- Aktif olmayan sedanter yaşam tarzı olması
Servikal Spondiloz Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?
Boyun bölgesinde bulunan omurların önceki başlıklarda bahsettiğim faktörlerden ötürü yıpranma eğilimi vardır. Maddeler halinde servikal spondiloz nedenlerini sıralayalım:
- Kemiklerin aşırı büyümesi
- Omur kemikleri arasında bulunan eklemlerin işlevsizleşmesi
- Spinal disklerin herniye olması
- Travmaya bağlı olarak ortaya çıkan hasarlar
- Kemiklerin tutunmasını sağlayan ligamentlerin yapısının bozulması
- İlgili bölgenin aşırı kullanılması
Aşırı kullanım genellikle bazı meslek gruplarında görülmektedir.
Servikal Spondiloz Tanısı Nasıl Konulur? Nasıl Teşhis Edilir?
Servikal spondiloz tanısı için öncelikle fibromiyalji ve benzeri hastalıkların ekarte edilmesi gerekecektir. İlk etapta hekiminiz tıbbi öykünüzü sorgulayacak ve fizik muayenenizi yapacaktır. Etkilenen bölgede kasları ve kemikleri detaylıca inceleyecektir. Eğer pratisyen bir hekime ya da aile hekimine başvurduysanız ileri inceleme için sizi ortopedi, fizik tedavi ve rehabilitasyon veya nöroloji polikliniklerine yönlendirecektir.
Röntgen filmleri, manyetik rezonans (MR) taramaları, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları ve EMG gibi ileri tanı yöntemleri servikal spodiloz teşhisi için kritik öneme sahiptir.
Servikal Spondiloz Tedavisi, Nasıl Tedavi Edilir?
Servikal spondiloz tedavisinden beklentimiz ağrının azalması, kalıcı hasarların önlenmesi ve hareket kısıtlılıklarının engellenmesi şeklindedir. Cerrahi yöntemlere gerek kalmadan birçok hasta ameliyat dışı yöntemlerle yüksek fayda sağlamaktadır.
Servikal Spondiloz için Fizik Tedavi Uygulamaları
Hekiminiz sizi bir fizik tedavi uzmanına yönlendirmiş olabilir. Fizik tedavi uygulamaları sayesinde omuz kasları daha güçlü ve gergin hale gelebilir. Buda spondiloz süreci için olumlu bir gelişmedir.
Servikal Spondiloz İlaçları, Hangi İlaçlar Kullanılır?
Hekiminizin reçete edebileceği ilaçlar şunlardır:
- Kas gevşetici grubu ilaçlar
- Ağrı giderici narkotik grubu ilaçlar
- Anti epileptik grubu ilaçlar
- Steroid grubu ilaçlar
- Anti inflamatuvar ilaçlar
İnternet ortamından ya da farklı yerlerden duyduğunuz hiçbir ilacı hekiminizin bilgisi olmadan kullanmayınız. Bu ilaçlar ancak hekim kontrolünde uygulanırsa fayda sağlanabilir.
Servikal Spondiloz Ameliyatı, Cerrahi Tedavisi
Eğer diğer tedavi metotlarına cevap vermeyen bir spondiloz hastası var ise çözüm olarak servikal spondiloz ameliyatı uygulanabilir ancak çok nadir uygulandığı unutulmamalıdır.
Aşağıdaki video servikal spondiloz ameliyatı ve cerrahı tedavisi hakkında fikir edinebilmeniz amacıyla paylaşılmıştır. Ameliyatların hekimlere ve hastaara farklılık göstereceğini unutmayınız.

Kaynakça:
Servikal spondiloz başlıklı konuyu bitirmiş bulunuyoruz. Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.