Psöriatik Artrit

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Psöriatik Artrit Nedir?

Psöriatik Artrit, eklemlerde iltihap oluşumu ile kendini gösteren dermatolojik bir hastalıktır. Sedef hastalığı olan bireylerde görülme eğilimindedir. Halk arasında sedefe bağlı artrit olarak ta bilinmektedir. Romatoid artrit ve gut gibi hastalıklar bir çok durumda karışabilmektedir. Çoğu zaman bireyler psöriyazis yani sedef hastalığı tanısı aldıktan bir süre sonra psöriyatik artrit tanısı alırlar. Ciltte kırmızı pembemsi lezyonlar ve gri pullarla karakterizedir. Çocuklukta başlangıç gösterebilir ve 30-50 yaş aralığında daha çok görülür.

psoriatik artrit tedavisi
Psöriyatik artritte el eklemleri etkilenebilmektedir.

Bu hastalığın bilinen diğer isimleri ise şöyledir:

  • Sedefe bağlı artrit
  • Sedef romatizması

Psöriatik Artrit Belirtileri

Psöriyatik artritin belirtileri her zaman aniden ortaya çıkmaz. Bazı insanlarda hemen ortaya çıkarken bazılarında ise yavaş yavaş belirginleşir. Birçok alt tipi bulunan psöriatik artritin hangi tipi olursa olsun

  • Aşırı hassas, sert ve şişmiş eklemler
  • Sabah uyandıldığında sertlik
  • Yorgunluk

belirtileri ortaya çıkacaktır. Bunlara ek olarak bel ağrıları ve ayaklarda ağrı da görülebilmektedir.

Bilindiği üzere hem psöriyatik artrit hem de psöriyazis zaman zaman remisyona uğrayabilen kronik hastalıklardır. Bu remisyon dönemlerinde belirtiler azalabilir. Eğer artrit hafif düzeydeyse sadece alevlenme dönemlerinde belirtiler belirginleşir ancak bazı insanlarda bu belirtileri kalıcıdır ve eklem hasarına yol açmaktadır. Vücudun bir tarafını tutabildiği gibi her iki tarafını da tutabilmektedir.

psoriyatik artrit nedir
Psöriyatik artrite ait radyolojik bir görüntü.

Psöriatik artrit radyolojik bulguları ise şu şekildedir:

  • Periferik Eklem Değişiklikleri
  • Destrüktif Değişiklikler
  • Proliferatif Değişiklikler
  • Spinal Değişiklikler

Psöriatik Artrit Nedenleri

Bazı insanlarda psöriyatik artritin nedeni bilinememektedir ancak bu hastaların ailelerinde yüzde 30 -40 ihtimalle cilt hastalığı olan bireyler bulunmaktadır. Ayrıca istatistiksel olarak her üç sedef hastasının bir tanesinde psöriyatik artrit gelişmektedir.  Hastalığın oluşumundaki temel mekanizma vücudumuzun savunma hücrelerinin bazı dokuları yabancı olarak algılayıp onlara saldırmasıdır. Vücudumuzun bu dokuları neden yabancı olarak algıladığı henüz tam olarak çözümlenememiştir ancak çevresel ve ailesel faktörlerin bu hususta önem arz ettiği bilinmektedir. Ek olarak fiziksel travmalar ve bazı hastalıklar psöriatik artriti tetikleyerek bir psöriatik artrit sebebi olabilir.

Psöriatik Artrit Çeşitleri

Psöriyatik artrit birden fazla türü olan bir hastalıktır. Bilinen psöriatik artrit tipleri şu şekildedir:

  1. Simetrik Psöriyatik Artrit
  2. Asimetrik Psöriyatik Artrit
  3. DIP Baskın Psöriyatik Artrit
  4. Spondiloartropati
  5. Artrit Mutilans şeklindedir.

Moll ve Wright isimli bilim insanları psöriyatik artrit için klinik bir sınıflandırma sistemi geliştirdi. Bu sistemi aşağıda hazırlamış olduğumuz tablodan detaylıca inceleyebilirsiniz.

Psöriyatik Artrit Tipi  Klinik Özellikleri
 Simetrik  Romatid artrite benzer özellikte ancak Romatoid Faktör Negatiftir.
 Asimetrik  Tek bir eklemin asimetrik tutulumunu içerir.
 DIP Baskın Tip  Genellikle DIP tutulumu mevcut.
 Spondiloartropati  Ankilozan spondilit
 Artrit Mutilans Falanks ve metakarpların hızlı tahribi ile kaakterizedir.

Ayrıca bu psöriyatik artrit çeşitleri hangi sıklıklarda görülür aşağıdaki tablodan görebiliriz.

Psöriyatik Artrit Tipi  Görülme Sıklığı
Asimetrik Psöriyatik Artrit   % 70
 Simetrik Psöriyatik Artrit   % 15
 DIP Baskın Psöriyatik Artrit   % 5
 Artrit Mutilans   % 5
 Diğer  % 5

Psöriatik Artrit Risk Faktörleri

Bazı faktörler bireylerde psöriyatik artrit ortaya çıkma olasılığını artırabilir ya da oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu faktörler şunlardır :

  1. Sedef Hastalığı : Bu hastalığın varlığı artrit oluşumu için en büyük risk faktörüdür.
  2. Aile Öyküsü : Ailesinde deri hastalığı olan bireylerde ortaya çıkma olasılığı daha fazladır.
  3. Yaş : Psöriyatik artrit her yaşta ortaya çıkabilese de genellikle 30 – 50 yaş aralığında ortaya çıkar.

Psöriatik Artrit Komplikasyonları

Psöriyatik artrit hastalığı geçiren bireylerin çok az bir kısmı kalıcı hasar bırakabilen artrit mutilans tipini yakalanır. Zaman geçtikçe mutilans, eklemlere hasar vererek kalıcı deformite ve özürlülük durumlarına sebebiyet verir. Bu bireyler yeterli tedavi almadıkları durumlarda konjoktivit ve üveit gibi gözde kırmızılaşmalara neden olan bazı hastalıklara yakalanabilirler. Kardiyovasküler bazı hastalıklar açısından da risk altındadırlar.

Psöriatik Artrit Tanısı

Psöriyatik artrit tanısı yazının başlarında verdiğimiz belirtilerin hekim tarafından farkedilmesi ve hastanın ileri görüntüleme yöntemleri ile tetkik edilmesi neticesinde konur.

Psöriatik artrit tanı kriterleri ise aşağıdadır :

  1. Mevcut psöriyazis bulguları
  2. Psöriyatik tırnak distrofileri
  3. Romatid faktör negatifliğinin olması
  4. Daktilit varlığı
  5. Eklem çevresinde yeni kemik oluşumu varlığı

Psöriyatik Artrit Tedavisi

Psöriyatik artrit tedavisi henüz tam olarak bilinmediğinden  enflamasyonun kontrol altına alınması mekanizması ile başlamalıdır. Eklemlerdeki inflamasyon kontrol altına alındığında hastalıkta dizginlenmiş olacaktır.  Psöriatik artrit ilaçları şunlardır :

  1. Non steroid anti inflamatuar ilaçlar
  2. Dmard adını verdiğimiz anti romatizmal ilaçlar
  3. TNF alfa blokerleri
  4. İmmün süpresif etki gösteren ilaçlar

Bu ilaç tedavileri hekim tarafından kişiye göre ayarlanır. Egzersiz psöriyatik atrit tedavisi için oldukça önemlidir. Düzenli yapılan egzersizler eklem çevresindeki kas yapılarını güçlendirecek ve kişilerin güçlerini koruyacaktır. Ayrıca bu egzersizler stres ve uyku düzeni açısında büyük önem taşımaktadır. Farmakolojik tedaviye ek olarak uygulanan tedaviler şunlardır:

  • Soğuk ve sıcak terapiler
  • Akapunktur ve masaj gibi elle terapiler
  • Ateller
  • Diğer yardımcı cihazlar

Psöriyatik artit için cerrahi olarak steroid enjeksiyonları ve eklem replasman ameliyatları yapılabilmektedir.

Psöriyatik Artrit Bitkisel Tedavisi

Psöriyatik artrit tedavisinde birçok kişinin bitkisel ilaçlar kullandığını bilmekteyiz ancak cildi nemli tutacak ve farklı şekilde etkileyecek bu bitkisel ilaçları kullanmadan önce mutlaka hekiminize göstermelisiniz. Yanlış yapılan bitkisel tedaviler bazı durumlarda tedaviyi olumsuz yönde etkilemektedir.

Yararlanılan Kaynaklar :

  1. http://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis
  2. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/home/ovc-20233896
  3. http://emedicine.medscape.com/article/2196539-overview

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

[su_button url=”//plus.google.com/share?url=//doktordanhaberler.com/psoriatik-artrit/” target=”blank” style=”flat” background=”#e91f34″ size=”8″ wide=”yes” center=”yes” desc=”Hemen Buraya Tıklayarak Google Plus Profilinizde Paylaşın.”]Gönderiyi Paylaşarak Bilginin Yayılmasına Öncülük Edin ![/su_button]

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın