Safra Kesesi için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Safra kesesi karaciğerin altında bulunan ve torba şekline benzeyen bir organdır. Safra kesesinin birçok önemli görevi vardır. Bunlardan ilki sindirime yardımcı bir organ olarak işlev görmesidir. Çeşitli nedenlerden dolayı da safra kesesinde taş oluşabildiği gibi safra yolunda da sağlık sorunları oluşabilmektedir. Safra kesesinde oluşan hastalıklarda ise kısa süre içerisinde doktor kontrolüne başvurulması önemlidir. Peki, safra kesesi için hangi doktora gidilir?

Safra Kesesi için Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Safra kesesinde oluşan hastalıklarda zamanında doktor müdahalesi önemlidir. Özellikle safra kesesinde oluşan taşların doktor tarafından incelenmesi gerekir. Taşların oluşması ile ilk gündeme ameliyat gelmektedir. Ancak herkesin safra kesesinde oluşan taşlar için ameliyat olmasına gerek yoktur. Bu konuda doktor muayenesi gerçekleştikten sonra eğer uygun görülürse ameliyat söz konusu olmaktadır.

safra kesesine hangi doktor
Safra kesesi ile ilgili sorunlar genellikle genel cerrahlar veya gastroenterologlar tarafından değerlendirilir ve tedavi edilir.

Safra kesesi ile ilgili yaşanılan sağlık sorunlarında gecikmeden başvurulması gerekmektedir. Karın ağrıları, terleme, nefes darlığı, omuz arkasında ağrı, karnın sol tarafından ağrı, yağlı besinleri tükettikten sonra oluşan ağrılar, göğüs ağrısı gibi belirtiler safra kesesi sağlık sorunların şüphelenilmesine neden olabilmektedir. Bu tip durumlarda doktora başvurmak önemlidir.

Safra Kesesine Hangi Bölüm Bakar?

Yukarıdaki belirtilere bakarak safra kesesi ile ilgili bir sağlık sorununun olduğu düşünüyorsa bu tip belirtilerde yapılması gereken öncelikle Genel Cerrahi bölümüne veya Gastroenteroloji bölümlerine başvurmaktır. Bu bölümlerin uzmanları öncelikle gerekli tetkik işlemlerini yapmakta ve daha sonra ise gereken tedavi yöntemlerini hastalara uygulamaktadır.

Sorun / DurumUzmanlık Alanı
Safra TaşıGenel Cerrahi veya Gastroenteroloji
Safra Kesesi İltihabıGenel Cerrahi veya Gastroenteroloji
Safra Kesesi KanseriGenel Cerrahi veya Onkoloji
Safra Kesesi PolipleriGenel Cerrahi veya Gastroenteroloji
Safra Kesesi Fonksiyon BozukluklarıGastroenteroloji veya İç Hastalıkları
Genel şikayetler ile ilk başvuruAile Hekimi

Safra kesesi ile ilgili sağlık sorunların kişilerin yukarıda belirtilen şikayetler ile doktora gitmesi ile ortaya çıkabildiği gibi çeşitli sorunlardan dolayı yapılan tetkikler nedeni ile de bu sorunlar tespit edilebilmektedir. Yapılacak olan tetkikler çok önemlidir. Bu konuda uzmanlar bazı kan tahlillerini incelemek isteyebileceği gibi idrar tahlilleri de isteyebilmektedir. Ayrıca görüntüleme cihazları ile görüntüleme yapılmasına da ihtiyaç duyulabilmektedir. Sorun tam olarak tespit edildikten sonra ise tedavi yöntemlerine başvurulur.

Bazı durumlarda hastalık ameliyatsız olarak kontrol altına alınarak tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca ameliyat sonrasında da hastanın bu konuda hakkında çok dikkatli olması ve yaşantısına dikkat etmesi gerekmektedir. Doktorların ameliyat sonrasında vereceği tavsiyelere uyulması da çok önemlidir. Bu noktalara dikkat etmek hastalığın tekrar safra kesesinde kendini göstermemesi için oldukça önemli bir yere sahiptir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 13 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 4 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın