Onkoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Onkoloji, kanser hastalıklarının teşhisinin koyulmasına, tedavisinin ve takibinin yapılmasına odaklanan tıp branşlarından bir tanesidir. Vücutta gelişen kanserlerin tedavilerini yaparken bir yandan da profilaktik yaklaşım göstererek korunmayı sağlar. Temel olarak kanserlerde teşhis, tedavi, prognoz ve komplikasyonlarla ilgilenir. Onkoloji bölümünde uzmanlaşan hekimlere onkolog adı verilir. Onkologlar 6 yıllık tıp fakültesi eğitiminin üzerine 4 yıllık uzmanlık eğitimi alırlar. Toplamda 10 yıllık bir eğitim sürecinden geçerek onkoloji uzmanı olmaya hak kazanırlar.

Onkoloji bölümünün alt dalları arasında radyasyon onkolojisi, tıbbi onkoloji, cerrahi onkoloji, girişimsel onkoloji, jinekolojik onkoloji ve pediyatrik onkoloji bulunmaktadır. Şimdi bu konumun yazılış amacı olan onkoloji hangi hastalıklara bakar sorusunun cevaplarını verelim.

Onkoloji Bölümüne Hangi Şikayetler ile Gidilir?

Onkoloji bölümüne doğrudan gidilebilecek bir şikayet bulunmamaktadır. Şu şikayetiniz varsa onkoloji bölümüne gitmelisiniz diye bir şey söylemek doğru olmayacaktır. Genellikle onkoloji bölümünde yatışı olan hastalarda gözlemlediğimiz şikayetler şunlardır:

  1. Vücudun çeşitli bölgelerinde yumruların ortaya çıkması
  2. Yorgunluk ve halsizlik
  3. Toparlayamayan yaraların gelişmesi
  4. Geçmeyen öksürük ve seste kısılmaların olması
  5. Normalde olmayan kanamaların artması
  6. Şekil ve rengi bozuk benlerin ortaya çıkması
  7. Yapılan kan tahlillerin anormal hemogram değerleri

Bu şikayetleri ortaya çıkan kanser türüne göre çoğaltabiliriz ancak bu şikayetleri bir kanser türü ile özdeşleştirmenin doğru olmayacağını unutmayın. Çeşitli kanser tarama programları ile bu tip belirtiler üzerinden erken teşhisler yapılarak kanserden korunabilirsiniz. Bu programlar hakkında bilgi almak için buraya tıklayınız.

Onkoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Onkoloji bölümü aklınıza gelebilecek bütün kanser türleri, bu türlerin tedavisi ve tanısı ile ilgilenir. Şimdi bu onkolojik hastalıklar listesini paylaşacağım. Onkologlar en sık olarak lösemi, hodgkin lenfoma, non-hodgkin lenfoma, wilms tümörü, osteojenik sarkom, ewing sarkomu, nöroblastom, rabdomiyosarkom, retinablastom, beyin tümörleri, hepatoblastom, germ hücreli tümörler ile ilgili tedavi çalışmaları yapmaktadırlar.

onkoloji bölümünün baktığı hastalıklar
Onkoloji bölümünün ilgilendiği hastalıkların listesini görüyorsunuz.

Türkiye’de 2020’yi bitirdiğimiz şu günlerde hastanelerin onkoloji bölümlerinde en sık rastladığımız hastalıkların başında meme kanseri ve prostat kanseri gelmektedir. Bunların dışında dalak kanseri, böbrek kanseri, karaciğer kanseri, kemik kanseri, tiroid bezi kanseri, cilt kanseri, boyun kanseri, mide kanseri, pankreas kanseri, rahim kanseri ve safra kanseri de onkoloji bölümünün baktığı hastalıklar arasındadır. Onkoloji bölümünün baktığı tüm hastalıkları liste şeklinde görmek için buraya tıklayınız.

Bu yazımı burada bitirmiş bulunuyorum. Genel olarak onkoloji neye bakar sorusunun cevabını verdiğimi düşünüyorum. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂

(Bu yazı ilk defa 2 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 7 Aralık 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Onkoloji Hangi Hastalıklara Bakar?” üzerine 2 yorum

  1. Hocam iyi çalışmalar diliyorum. Eşimde yaklaşık 2 yıl önce meme kanserine yakalandı memesinin tamamı alınmadan sadece kitle alınarak ameliyat yapıldı sonrasında kemoterapi ve ışın tedavileri de yapıldı şükürler olsun şimdi iyi. 3 aylık kontrollerinde yapılan ultrasonda sol yumurtalıkta hemorajik kist tespit edildi. Servikal veya vajinal biyopsi yapıldı 24.11.2020 tarihli patoloji raporunda endoservikal hücre görülmemiştir intraepitelyal lezyon veya malignite açısından negatif sonucu çıkmıştır. 25.11.2020 tarihli mr raporunda da endometrium özellikle fundus düzeyinde 15 mm ye ulaşan kalınlıkta ölçülmüş olup t1 ağırlıklı sekanslarda izointens. T2 ağırlıklı sekanslarda heterojen hiperitens. İvkm enjeksiyonu sonrası heterojen kontrast tutulumu izlenmiş histopatolojik tanı önerilmiştir. 07.12.2020 tarihli pataloji raporunda da mukus ve endometrial epitel fragmanı ve endometrial küretaj materyali tanısı yazıyor sizden ricam bu durum sıkıntılı bir durum mu cevaplarsanız çok seviniriz iyi çalışmalar dilerim

    Yanıtla
    • Merhabalar Aydın Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      İlk patoloji sonucunuzun malignite açısından negatif çıkması olumlu bir durum. Son patoloji raporunuzda malignite seviyesinde olumsuz kabul edilebilecek bir sıkıntılı durum söz konusu değil ancak hastanın muayene bilgilerine vakıf olmaksızın net birşeyler konuşmak doğru olmayacaktır. En doğru sonucu sizi muayene eden hekimden öğrenebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın