Göğüs Hastalıkları Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Göğüs hastalıkları solunum yoluyla ilişkili olan tüm rahatsızlıklar ile ilgilenen daha çok astım, KOAH gibi hastalıklar ile anılan ancak normalde çok daha fazla hastalıkla ilgilenen bir bilim dalıdır.  6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıllık göğüs hastalıkları uzmanlık eğitimi alan hekimler, göğüs hastalıkları uzmanı olarak adlandırılır. Göğüs hastalıkları bölümü hangi hastalıklara bakar sorusunun cevabını vermeden önce bu bölümün geçmiş yıllarda aslında dahiliyenin bir alt bölümü olduğunu belirtelim. Daha sonra içerdiği hastalıkların fazlalığı ve ilgi alanının belli bir bölgeye yönelik olması dışında bir çok farklı faktörden dolayı şuanda Göğüs hastalıkları bölümü olarak anılır.

gogus hastaliklari neye bakar
Göğüs hastalıkları bölümü hekimleri tıp fakültesi eğitiminin ardından 4 yıl uzmanlık eğitimi alırlar.

Göğüs hastalıkları hangi hastalıklara bakar sorusunun internet ortamında sıkça araştırıldığı geçmiş dönemlerde dikkatimi çekmişti. Bu noktada bu yazıyı hazırlayarak siz değerli ziyaretçilerimizin faydalanmasını istedim. Göğüs hastalıkları ve tedavileri ile ilgilenen göğüs hastalıkları uzmanı hekimler, tanı koyma, tedavi etme ve koruyucu planlar için çeşitli kan tahlilleri yapmakta, tetkikler istemektedirler. Bunlar bazı hastalıkların teşhis edilmesinde can alıcı özellik gösterebilirler.

Göğüs Hastalıkları Bölümü Neye Bakar?

Göğüs hastalıkları bölümünde astım, KOAH gibi hastalıklar başta olmak üzere akciğerin her türlü hastalığı na bakılmaktadır. Bu hastalıklar temel olarak akciğer dokusu ile ilişkilidirler. Akciğerin içerisinde bulunan yapıların hastalıkları da bu kapsamda değerlendirilir. Göğüs hastalıkları neye bakar sorusunun cevabını aşağıya liste halinde yazıyorum.

Göğüs Hastalıkları Nelerdir?

  • Kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH)
  • Amfizem
  • Kronik bronşit
  • Astım
  • Bronşektazi
  • İmmotil Silia Sendromu (Hareketsiz silia sendromu)
  • Kistik fibrozis
  • Akutrespiratuvar distres sendrom (ARDS)
  • İdiyopatik pulmoner fibrozis
  • Hipersensitivite pnömonisi
  • Sarkoidoz
  • Asbestozis
  • Silikozis
  • Antrakozis
  • Berilyozis
  • Stannozis
  • Siderozis
  • Bissinozis
  • Pulmoner tromboemboli
  • Pulmoner hipertansiyon
  • Kor pulmonale
  • Tüberküloz
  • Pnömoniler
  • Akciğer absesi
  • Aspergillozis
  • Plevral efüzyon
  • Malign efüzyon
  • Uyku hipoapne sendromu
  • Pnömotoraks
  • Akciğer kanseri

Göğüs hastalıkları bölümünde bakılan hastalıklar listesini daha da çoğaltabiliriz ancak genel hatlarıyla bu şekildedir. Aklınıza takılan size özel durumları yorum kısmından bana iletebilirsiniz. Mutlaka cevap vereceğim.

Göğüs Hastalıklarında Kullanılan Tanı Yöntemleri

Göğüs hastalıkları uzmanı hekimler bazı hastalıkların tanısını koyabilmek için kan tahlilleri, ileri görüntüleme tetkileri ve görüntüleme yöntemlerini kullanabilirler. Aşağıda liste şeklinde verdiğim bu tetkikler göğüs hastalıkları bölümünde sıkça kullanılır.

Göğüs Hastalıklarında Yapılan İşlemler

  • Akciğer Grafisi : En sık olarak kullanılan tanı yöntemlerinden bir tanesidir.
  • Solunum Fonksiyon Testleri : Tidal volüm, rezidüel volüm, IRV, ERV,IC, FRC, VC ve TLC gibi değerlere bakılır.
  • Bronkoskopi : Genellikle tanı ve tedavi amaçlı yapılır.
  • Toraks BT : Bİlgisayarlı tomografi adı verilen cihazla gerçekleştirilir. İleri durumlarda başvurulur.
  • Pozitron Emisyon Tomografisi : Akciğer kanseri evrelendirmesinde ve bazı soliter pulmoner nodüllerin değerlendirilmesinde kullanılır.
  • Pulmoner Anjiyografi

Göğüs Hastalıkları Bölümüne Hangi Şikayetlerle Gidilir?

Göğüs hastalıkları bölümüne hangi şikayetleriniz olduğunda başvuracağınız konusunda tereddüt edenler mutlaka vardır ve olmaya devam edecektir. Bu noktada aşağıda liste halinde yazdığım şikayetleriniz olduğunda göğüs hastalıkları bölümüne başvurabilirsiniz ancak en doğrusu ilk etapta aile hekiminize başvurmanız ve sonrasında aile hekiminiz uygun görürse göğüs hastalıkları polikliniğine başvurmanızdır.

Göğüs Hastalıklarına Hangi Durumda Başvurmalıyım?

  1. Öksürük : Normalde yabancı cisim ve salgılanan sıvıların temizlenmesi amacıyla kullanılan önemli bir mekanizmadır. İstemli olarak ortaya çıkabildiği gibi refleks olarakta ortaya çıkabilir.
  2. Balgam : Özellikte tanı koyma işlemlerinde bize yardımcı olan bu belirti görülme zamanı, sıklığı ve yapısına göre çeşitli hastalıklara işaret eder.
  3. Hemoptizi : Öksürme neticesinde kırmızı ve parlak karakterde kan gelmesi durumudur. En sık nedenlerinden biri kronik bronşittir. Eğer 24 saatte çıkarılan toplam kan miktarı 200 ml’yi aşıyorsa bu duruma masif hemoptizi adı verilir. Bu tablo ortaya çıktığında bizim için en kıymetli tanı aracı bronkoskopi olmaktadır.
  4. Dispne : Bir takım hastalıklara bağlı olarak solunum kapasitesinin azalması ve soluk almada güçlük ortaya çıkması durumudur.
  5. Göğüs ağrısı : Göğüs ağrısı kalp hastalıklarında olduğu gibi akciğer hastalıklarında da önemli bir belirtidir. Akciğer kaynaklı göğüs ağrısının kalp kaynaklı göğüs ağrısından temel farkı inspiryum ile karakter değiştiriyor olmasıdır.

Bu konuyla ilgili aklınıza takılan her şeyi yorum kısmına yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 30 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 21 Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Göğüs Hastalıkları Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?” üzerine 13 yorum

  1. Merhaba 12 yıl önce Ampiyem nedeni ile Dekortikasyon operasyonu geçirdim.Fakat son 3 yıl içinde operasyon yerinde tekrar boşalma ve sızma yapmaya başladı..Son kez gittiğim bir Gögüs Cerrahi uzmanı tanı olarak Piyotoraks fistül yazmış…herhangi bir ağrı sızı ateş öksürük gibi rahatsızlığım yok sadece günde 3-4 kez sızıntı yapıp boşalıyor..Bir kaç kez debride edildi ama fayda etmedi.Sadece Kalp ameliyatı geçirdim bir de kalp pili kullandığım için operasyonel durumum yok…Bu sızıntı bir fistül müdür..?Bunun önüne nasıl geçebilirim..Cevaplar için Teşekkür eder saygılar dilerim…..

    Yanıtla
    • Merhabalar Salih Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu sorularınızı cevabını hiçbir muayene, tetkik ve tahlil bilgisine vakıf olmadan bu şekilde cevaplamam sizin de tahmin edeceğiniz üzere mümkün değildir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. merhaba benim sağ göğsümün altında batma var kaç yıldır çekiyorum artık dayanılmaz hale geldi safra kesesi taşından şüphelendiler bakıldı yok dediler mideden şüphelendiler endoskopi yapildi bir şey çıkmadı bağırsaklardan dediler kolonoskopi oldum bir şey çıkmadı yapılmadık bir şey kalmadı artık şaşırdım nereye gideceğimi psikolojim bozuldu gece uykudan fırlıyorum sanki biri geliyor bıçağı saplıyor o şekilde bir batma lütfen yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
  3. dokor bey öksürrük istemiyle beraber karın bölgesinin sol arkasına ağrı giriyor ve öksüremiyorum bu tanıya hangibölüm bakıyor teşekkürler

    Yanıtla
  4. selamlar,
    geniz akıntısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı (sağ-sol burun tek tek ya da ikisi bir ) , kesik kesik öksürük, sürekli boğazı temizleme isteği, boğazda ve burunda yapışkan bir şeyin çıkmaması gibi genel sıkıntılar çekmekteyiz. evcil hayvan, ev tozu, akar, polen, deodorant, parfüm, temizlik ürünlerine, soğuk-sıcak hava değişikliklerine karşı alerjim var. kulak burun boğaz bölümlerine gidiyorum yıllardır. verilen ilaç tedavileri; burun spreyleri, alerji hapları. alerjimi tetikleyici faktörleri ortadan kaldırmama ve dikkat etmeme rağmen, şikayetlerimi yaşamaya devam ediyorum. göğüs hastalıkları bölümüne gelmem bana bu şikayetlerimi çözmem de yardımcı olacak mı, olur mu? teşekkür ederim.

    Yanıtla
  5. Merhaba doktor bey
    ben de 3 haftadır devam eden kuru bir öksürük var ama sert bir şekil de öksürük esnasın da da sol kolum ile beraber omuzum m da ve sırtım da acı ile beraber uzun süreli olmamakla beraber ama her öksürdüğümde ağrı oluyor kolumda da halsizlik ve üşüme başım da da ağrılı bir basınç oluşuyor sebebi ne olabilir 39 yaşındayım

    Yanıtla
  6. merhaba hocam gogus ve sırt agrısı sıkayetıyle 6 ay once bt toraks fılmı cektırdım raporum soyle prevaskuler alandaa tımık doku ıle uyumlu dansıteler ızlenmektedır medıastınal ve hıler alanlarda patolojık boyut arttırımı gostermeyen buyumus lenf modları mevcuttur kesıtler dahılınde lenf nodları mevcuttur her 2 akcıgerde yer yer lobuler duzeylerde havalandırma artısları mevcuttur her 2 akcıgerde segmener ve subsegmenter duzeylerde perıbronşıal kalınlaşmalar ızlenmıstır her 2 apikal kesımde plevral cekıntı olusturan yer yer nodularıte gosteren retıkuler dansıteler ızlenmektedır bu arada gogus agrısı sıkayetlerım artı acaba akcıgerlerımle ılgılı bır sorunmu var raporumu yorumlayabılırsenız cok sevınırım tesekkur ederım

    Yanıtla
  7. hocam 2 yıldır sol ciğerimde sık sık nükseden üşütünce veya ağır hareketler yapınca nedenini bende bilemediğim bir şekilde hareket ettikçe felan batma oluyor her hareket ettiğimde batıyor göğsümün sol arka tarafı iki yıldır geçmiyor haftada bır felan tekrarlıyor cevap verirseniz çok sevinirim saygılarımla..

    Yanıtla
  8. Merhaba hocam öncelikle yardımcı olduğunuz ve olacağınız tüm bilgiler için teşekkür ederim hocam benim sorunum balgam atarken içinde hafif kan görülmesi bunun nedeni ne olabilir

    Yanıtla
  9. Öncelikle bize böyle bir hizmet sundugunuz için size çok teşekkür ediyorum hocam, benim sorum 5 yaşında bir kızım var ve bu yıl anaokulu na başladı fakat başladığından bu yana bir türlü geçmek bilmeyen bir öksürük doktora gösteriyoruz soğuk algınlığına bağlı okul ortamında böyle şeyler olabileceğini söylüyorlar sürekli olarak antibiyotik veriyorlar ve ben korkmaya başlıyorum birsey olmayacağıni kullanması gerektiğini söylüyorlar organları zarar görecek diye endiseleniyorum bu durumda ne yapmalıyım ne önerirsiniz bı an önce cevaplarsaniz sevinirim, şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar, Yasemin Hanım. Öncelikle geçmiş olsun.
      Bu konuda hastamızın muayene bilgileri olmadığı için doğru veya değil diye bilgiler veremem ancak hekiminizin önerileri dışına lütfen çıkmayınız.Hekiminiz ilaç seçimi yaparken her daim kar/zarar oranını gözetecektir. Ek olarak başlanan antibiyotikleri söylendiği süre boyunca fayda görmeseniz bile kullanınız. Antibiyotikleri belirlendiği gibi kullanmamak uzun vadede hastamıza zarar verecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın