Habba Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Habba Sendromu Nedir?

Habba Sendromu, safra kesesi bozuklukları ve kronik ishal ile kendini gösteren nadir hastalıklardan bir tanesidir. Çoğunlukla yemekten sonra ishal ile başlangıç gösterir. Öyle ki bu hastalar yemek yiyecekleri yerlerde tuvalet araştırması yaparlar. Bazı bireyler bu durumdan rahatsız oldukları için yemek alışkanlıklarından zamanla vazgeçerler ve kilo kayıpları başlar.

Dr. Habba kronik ishalin safra kesesi ile ilişkili olduğunu tespit etmiştir. Bu hastalara yapılan safra kesesi ultrasonları çoğu zaman normal çıkmakta ve herhangi bir bulgu tespit edilememektedir.

habba sendromu nedir
Habba Sendromu ile ilişkili görsel.

Habba Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Hastalarda görülen temel belirti ve bulgular şöyledir:

  1. Yemek sonrasında görülen ishal atağı veya başka bir deyişle postprandiyal diyare
  2. Radyolojik testler ile tespit edilen işlevsiz safra kesesi
  3. İrritabl bağırsak sendromu gibi hastalıklara ın standart tedavisine yanıt alınamamış olunması

Habba Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Habba sendromunu en iyi gastroenterolog adı verilen uzmanlaşmış hekimler tanıyabilirler. Hepatobiliyer sintigrafi adı verilen bir test ile safra kesesinin işlev durumu net olarak belirlenir.

Habba Sendromu Tedavisi

Habba sendromunda temel sorun işlev görmeyen bir safra kesesi ve sorunlu safra salgısı olduğundan dolayı bu salgılar azaltılmalıdır. Tedavide uzun yıllar safra asidi bağlayıcı ilaçlar kullanılmıştır. Bu ilaçlar yemeklerden yarım saat önce kullanılırlar. Tedavide safra kesesinin çıkarılması ile ilgili çeşitli görüşler mevcuttur.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Habba Sendromu” üzerine bir yorum

  1. Merhaba
    Bende safra asidi diyaresi var kolestran kullanıyordum fakat artık türkiyeye gelmiyor muadili de yok malesef hangi ilacı önerirsiniz

    Cevapla

Yorum yapın