Dahiliye ya da diğer bilinen adıyla iç hastalıkları bölümü hastanelerde en yoğun olan bölümlerin başında gelmektedir. İç hastalıkları bölümünün gastroenteroloji, romatoloji, nefroloji, endokrinoloji, tıbbi onkoloji, hepatoloji, immünoloji, göğüs hastalıkları, hematoloji , geriatri gibi alt dalları bulunmaktadır. Dahiliye hangi hastalıklara bakar konusuna geçmeden önce belirtmeliyim ki bu bölüm çok fazla sayıda ve çeşitte hastalığa bakmaktadır.
Dahiliye hangi hastalıklara bakar hususunda internet ortamında çok fazla bilgi kirliliği mevcut. Bu noktada sizin için hem lafı uzatmadan hem de can alıcı bilgiler ışığında bu konuyu açıklığa kavuşturacağız. Dahiliye bölümünde hekim olabilmek için 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıllık uzmanlık eğitimi alınır. Bu eğitimi alan hekimler dahiliye uzman hekimi olarak isimlendirilirler.

Dahiliye uzman hekimleri iç hastalıklarının geniş doğası nedeniyle çok fazla sayıda hastalığa bakmakla yükümlüdür. Bu nedenle üst başlıklarda bahsettiğim alt dallara ayrılmak zorunda kalmıştır. Peki iç hastalıkları bölümü neye bakar?
Dahiliye Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
Dahiliye bölümü vücudumuzun iç organları ile ilgilenen tıbbın en temel branşlarından bir tanesidir. Dahiliye bölümünün ilgilendiği hastalıkların başında şeker hastalığı gelmektedir. Şeker hastalığı ile normalde dahiliyenin alt dallarından olan endokrinoloji bölümü ilgilense de dahiliye de doğal olarak bu hastalıkla ilgilenir. Dahiliye doktorunun baktığı hastalıklardan biri de tansiyon hastalığıdır. Hipertansiyon adı verilen tansiyon yükselmesi ve hipotansiyon adı verilen tansiyon düşüklüğü durumları bu branş tarafından incelenir.

İç hastalıkları bölümünün ilgilendiği diğer hastalıklardan bir tanesi de hipotiroidizm, hipertirodizm, tiroid nodülleri ve guatr gibi tiroid bezi hastalıklarıdır. Bu rahatsızlıklarda dahiliyenin baktığı hastalıklar grubundandır. Dahiliyenin ilgilendiği diğer hastalıkları maddeler halinde sıralayalım.
- Genel yorgunluk hali ve sürekli halsizlik
- Solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyonlar
- Yüksek kolesterol seviyesi
- Karaciğer yağlanması
- Böbrek hastalıkları
- Reflü adı verilen yemeklerin yukarıya doğru geri gelmesi hissi
- Mide yanması ve mide ekşimesi
- Kabızlık ve ishal durumları
- Osteoporoz adı verilen kemik hastalığı
- Ürik asit seviyeleri ile doğrudan ilişkili Gut hastalığı
- Migren hastalığı
- Demir seviyelerinin düşüklüğü ile seyreden kansızlık hastalıkları
- Obezite adı verilen aşırı kilolu olma durumu
- Safra kesesi ile ilişkili taş, kum, enfeksiyon gibi hastalıklar
Dahiliye bölümü sadece dahiliyenin baktığı hastalıklar ve aynı zamanda diğer bölümlerinde bakabileceği bazı hastalıklara bakar. Bu nedenle buraya yazamayacağımız kadar çok sayıda hastalık ile ilgilenir. Sizlerde alttaki yorum bölümüne rahatsızlığınızı yazarsanız sizin için en doğru yönlendirmeyi yapacağım.
Dahiliye Bölümüne Hangi Şikayetler ile Gidilir?
İç hastalıkları bölümüne bazı şikayetler ya da semptomların varlığında başvurulur. Aslında aşağıda bahsedeceğim semptomların varlığında ilk etapta aile hekiminize başvurmanız en doğru seçenek olacaktır. Aile hekiminiz uygun gördüğü takdirde sizin için en doğru yönlendirmeyi yapacaktır. İşte dahiliye bölümü neye bakar sorusunun cevabı:
- Karın ağrısı
- Mide ağrısı, yanması ve ekşimesi
- İshal ve kabızlık
- Yorgunluk ve halsizlik
- Ağız kuruluğu ve ağız kokusu
- Öksürük, nefes almada zorluk , balgam
Bu şikayetler çoğaltılabilir ancak burada göz ardı etmemeniz gereken husus şudur: İnternet ortamında birçok kaynakta grip için bile dahiliye bölümüne gidilir şeklinde ifadeler yer alıyor. Tüm bu şikayetler için herkes dahiliye bölümüne gidecek olursa dahiliye polikliniklerinde yer bulunamaz. Bu nedenle bu tip şikayetler için aile hekimliğine başvurmanız gerekmektedir. Aile hekiminiz ilk muayenenizi yapacak, tıbbi geçmişinizi sorgulayacak, gerekli durumlarda tetkik ve tahlil yapacaktır. Tüm bu aşamalardan sonra uygun görürse dahiliye bölümüne yönlendirecektir. Bu hususta merak ettiklerinizi yorum kısmına yazarsanız cevaplayacağım.
Dahiliye Doktoru Hangi Tahlilleri İster?
Dahiliye uzmanı bir kişiyi muayene etmek için öncelikle anamnez alarak başlangıç yapar. Anamnez işlemini fizik muayene takip eder. Fizik muayene sonrasında gerekli görürse bazı tahlilleri isteyebilir. Peki dahiliye hangi kan testlerini yapar? Haydi hemen cevaplayalım. Dahiliye bölümü alttaki resimde yer alan bütün tahlilleri isteyebilir.

Bu noktada dahiliye bölümünün yapabileceği tahlillerin sayısının oldukça fazla olduğunu söylemekte fayda var. Siz kendi durumunuzu aşağıdaki yorum bölümüne detaylıca yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂
(Bu yazı ilk olarak 5 Ocak 2018 tarihinde yayınlandı. Ardından 16 Eylül 2019, 29 Kasım 2020 tarihinde güncellendi.)
Kan üre azotu bun 46 mg ne demek
Kan üre azotu ne bun ne demek
Mide bulantısı ve yüksek ateş ile hastaneye gittim.Serumdan sonra ishal basladi.kan idrar tahlillerinden sonra bağırsakta kalınlaşma ve yoğun iltihap olabileceğini söylediler tetkik ve tedavi için yatmam gerektiğini de. Dört gün kadar yattım. Kolonoskopi yapıldı ve serum tedavisi ile karin ağrım azaltilmaya çalışıldı. On gün sonra sonucun çıkacağını söylediler. Bende çok bunaldigim için dün gece eve çıktım. Kolonoskopi kağıdında bulgular olarak; terminal ileuma kadar ilerlendi. Terminal ileumdan on cm kadar ilerlendi normal görüldü. Cekum, çıkan kolon, hepatik fleksura, transfer kolon, splenik fleksura, inen kolonda yer yer hiperemik alanlar mevcuttu.biyopsi alındı. Sigmoid ve rektum doğaldı. Retrofleksiyonda 1.derece internal hemoroid pakeleri izlendi. TANİ: Cekum, çıkan kolon, transvers kolon ve inen kolonda hieperemik alanlar mevcut biyopsi alındı. (İnflamatuar bağırsak hastalığı? Nonspesifik kolit?) 1.derece internal hemoroid.yaziyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim :(:(