Donuk Omuz Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Donuk Omuz Nedir?

Donuk omuz  yaygın bir şekilde gözlemlenen ve çoğu zaman insanlar tarafından farkına varılamadığı için uzmana danışılmayan bir rahatsızlıktır. İlerleyen dönemlerde yol açtığı gece ağrıları,hareketlerde ilerleyen limitasyon ve ciddi uyku bozuklukları yaratır ve bu durumda hekime danışılır. Temelde uzun bir dönemde yavaş yavaş gelişen bir ağrı ve bu ağrıyı takiben omuzda hareket kısıtlılığı bu tabloya bir ipucu niteliği taşır, ki bu durumda uzman bir hekime danışmanız isabet olur.

Tıbbi açıdan bakılırsa eklem kapsülündeki sinovia enflamasyonu, fibroblast ve kollojen ipliklerden zengin aşırı düzeyde bağ dokusunda artış(fibrozis) sonucu eklem hareketlerinde,ki özellikle rotasyon hareketlerinde kısıtlılıkla karakterize bir hastalıktır. Donuk omuzu literatürde Adheziv kapsülit , skapulohumeral periartrit, adheziv bursit, periartikuler fibrosit, Duplay periartriti, aderan obliteratif bursit gibi isimlerle de görebiliriz.Vakaların birbirinden bağımsız ve özgün olduğu doğrultusundan yola çıkarsak kişilerde donuk omuza dair farklı semptomlar görülebilir.

İşin aslında donuk omuz olarak tabir edilen ağrı ve eklem hareket açıklığındaki kısıtlılık durduk yere oluşmaz. Subskapularis kası uyarıldığında semptomatik vazomotor aktivite baskınlaşır, eklem çevresindeki dokularda hipoksi(dokularda oksijenin azalması) gelişir ve bütün bunların sonucunda omuz kapsülündeki fibroz dokuda çoğalma ,artmış serum lipitleri, diyabet ve cerrahi sonrası uzun süre hareketsizlik donuk omuza davetiye hazırlayabilir.

Donuk omuz vakalarında omuz kompleksinin ahenk içinde çalışmasını sağlayan kassal aktivitenin değerlendirilmesinin inanılmaz önemi vardır.Çünkü donuk omuzda kassal aktivasyonu sağlayan mekanizma bozulmuştur. Bozulan omuz kompleksinin aktivasyonun normalize edilmesinde skapula mobilizasyon ve stabilizasyon egzersizleri ile anlamlı sonuçlar alınabilir.

Donuk Omuz Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler dört evrede sınıflandırılır.

Başlangıç evresi olarak bilinen Evre I, de üç aya yakın devam eden istirahat ve gece ağrısı ile ilerleyici bir hareket kaybı vardır. Özellikle öne fleksiyon,abduksiyon, iç ve dış rotasyonda belirgin bir limitasyon söz konusudur.

Donma evresi olarak bilinen Evre 2 de, 3-9 ay kadar süren kronik bir ağrı,hareketlerde ilerleyen kayıp ve ciddi uyku bozukluğu görülür.

Donuk evre olarak bilinen Evre 3 , 9-15 ay kadar süren gece veya istirahat halinde minimal ağrı ancak belirgin hareket kısıtlılığı ile karakterizedir.

Çözülme evresi olarak bilinen Evre 4 te ise ağrı minimaldir ve omuz hareketlerinde ilerleyen bir düzelme mevcuttur.

Donuk Omuz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Donuk omuzda tedavi planına başlamadan önce, hastalığın hangi aşamada olduğunun belirlenmesi uygulanan tedavinin başarısı yönünden önem arz etmektedir. İlk hedefimiz ağrıyı azaltmak ve hastanın konforunun arttırmaktır. Ağrıyı azaltmak gayesiyle TENS gibi fizik tedavi modalitelerinden yararlanır ve ağrı kontrolünden sonra fizik tedavi-egzersiz uygulamaları ile eklem hareketini arttırmayı hedefleriz. Egzersiz tadavisi hakkında ilerleyen süreçte detaylı bilgi vermeyi düşünüyorum. Bu kapsamda ‘Donuk omuzda fizik tedavi başlığının aktifleşmesi dahilinde yazının siteye eklendiğini anlayabilirsiniz.

https://doktordanhaberler.com/omuz-agrisi-icin-hangi-bolume-gidilir/


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındakiyorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Fzt. M. Esma Düz

Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi'nde fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünü bitirdim. 2017 yılından beri Doktordan Haberler sitesi üzerinde siz değerli ziyaretçilerim ile buluşuyorum. Yazılarımı güvenilir kaynaklardan örnekler ve linkler vererek üretiyorum. Uzmanlık alanım olan fizyoterapi ve rehabilitasyon konusunda elimden geldiğince detaylı içerikler hazırlıyorum. Takipte kalın.

Yorum yapın