Rotator Cuff Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Rotator Cuff Sendromu Nedir?

Rotator Cuff Sendromu, rotator cuff kasları adını verdiğimiz omuzun hareket edebilmesine olanak sağlayan bir grup kasın etkilendiği tabloya verilen isimdir. Bu kaslar omuz ve kol için stabilizatör görevi görmektedir.

rotator cuff zedelenmesi

Omuzla ilgili tüm hastalıkları ile ilgili yapılan bir istatistiğe göre her 1000 omuz hastasının 10 tanesinde rotator cuff kasları etkilenmiş durumdadır. Yaşla beraber omuz bölgesindeki kaslarda ve kemikte meydana gelen dejenerasyona da bağlı olarak rotator cuff hastalığı görülme sıklığı artmaktadır.

Rotator Cuff sakatlığı, üç şekilde ortaya çıkabilmektedir:

  1. Etkilenen omuz bölgesinde kanama ve şişme bulgularının ortaya çıkması ile
  2. Tendon adını verdiğimiz kaslarla bağlantıı yapıların iltihaplanması ile
  3. Kasların yırtılması veya kopması ile.

Rotator Cuff Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Rotator manşon zedelenmeleri nde en belirleyici semptomlardan bir tanesi ağrıdır. Ağrı sebebiyle omuz eklemi fonksiyon göremez duruma gelebilmektedir. Zarar gören kaslarda güç kaybı, atrofi gibi durumlara ek olarak genel yorgunluk belirtileri ortaya çıkıyor.

rotator cuff zedelenmesi

En sık görülen belirtilerden bir tanesi de omuz hareketlerinde kısıtlamaların ortaya çıkmasıdır. Bu kısıtlamalar bir nesneye uzanamamak veya araç kullanırken direksiyon çevirmede zorlanmalara neden olabilecek seviyededir. Bazı ileri durumlarda donuk omuz ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

Rotator Cuff Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Rotator Cuff sendromunun temel nedeninin omuz bölgesindeki kasların iltihaplanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Tendonlara bir şekilde uygulanan basınç bu iltihabı tetiklemektedir. Bir diğer önemli neden ise travmadır. Travma ne zaman uygulanırsa uygulansın inflamatuar bir süreç başlangıç gösterir. Belli bir süer sonra ise skar oluşumu ile iyileşme tamamlanmaya çalışılır. Eklem dokusunda ortaya çıkan skar ise olayı daha komplike hale getirir.

Rotator Cuff Sendromu Kimlerde Görülür?

Rotator cuff yırtığı ve zedelenmeleri, genellikle omuz bölgesini çok kullanan meslek gruplarında görülme eğilimindedir.  Baş ve omuz bölgelerini kullanarak ağır yükler taşıyan işçi grubunda görülebilmektedir. Aynı zamanda düzenli çalışmayan bazı sporcularda da ortaya çıkmaktadır.

Rotator Cuff Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Rotator cuff sendromunun tanısı öncelikle sağlam alınmış bir anamnez ve özenle yapılmış fizik muayene işlemlerine dayanır. Hastanın hikayesi dinlendikten sonra sıklıkla X Ray görüntüleme yöntemleri kullanılır. Direk grafiler kesin tanı için değil ekartasyon sağladığı için önemlidir.

rotator cuff sendromu

Manyetik reonans görüntüleme gibi daha ileri görüntüleme tetkikleri kullanılarak tanıya yaklaşılır. Ayrıca elektroenselografi ve ultrasonografi yine tanıya yardımcı diğer tetkiklerdir.

Rotatot Cuff Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle ilgili bölgeye doğrudan müdahale etmek yerine ilk etapta ortaya çıkan semptomların giderilmesi amaçlanır. Ağrının ve şişliğin azaltılması için non steroid anti inflamatuar ilaçlar aktif olarak kullanılır. Omuz bölgesine soğuk kompres ve buz uygulamaları da yapılabilmektedir. Bu hastalara omuz fonksiyonlarının korunabilmesi ve devamllığının sağlanabilmesi için mutlaka fizik tedavi önerilmelidir.

Cerrahi müdahale ise rotator manşon yaralanması edavisi için son seçeneğimizdir. Genellikle ekleme cerrahi yollardan müdahale edip doğal yapısını bozmak istemeyiz. Ancak güçlü ve son silahımız olarak kullanmak zorunda kalabilmekteyiz.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın