Kalça Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tıp branşları arasında çok fazla iç içe olma durumu olduğu için hasta bireylerin kalça ağrısı gibi bazı şikayetleri olduğunda hangi bölüme başvuracaklarını ayırt edememeleri oldukça normaldir. Özellikle ortopedi ve romatoloji bölümleri için bu durum ön plana çıkmaktadır. Bunun temel sebebi her iki branşında eklem ağrıları için tedaviler veriyor oluşudur. Temel olarak kalça ağrısı için hangi bölüme gidilir sorusunun cevabını verirken ortopedi ve romatoloji arasında gidip geleceğiz. Bu yazımı okumayı bitirdiğinizde kalça ağrısına bakan bölüm hakkında aklınızda soru işaretleri kalmayacağını garanti ediyorum. Haydi yazımıza geçelim.

Genel Olarak Kalça Ağrısına Bakış

Anatomik yapıdaki travmatolojik dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülse de, boyun fıtığı gibi etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkan kalça ağrısı, kas iskelet sisteminde meydana gelen doku zedelenmesi ya da doku bozukluğuna bağlı olarak ta meydana gelmektedir. Doğası gereği birçok değişken nedene bağlı olarak ortaya çıkan kalça ağrısı şikâyetlerinin temel kaynağı her ne kadar anatomik yapı ya da eklemlerde meydana gelen form bozuklukları olarak bilinse de, travmatik bir dış etken de ağrının ortaya çıkmasında önemli rol oynayabilir. (Kaza, yaralanma, anlık yanlış hareketler ya da dikkatsiz ve kontrolsüzce yapılan egzersizler)

Öte yandan travmatik nedenler dışında kas iskelet sistemini doğrudan etkileyen oturma ve egzersiz alışkanlıkları da kalça ağrısı şikâyetlerinin ilerlemesine ve çeşitli hastalıkların gelişmesine neden olabilirler. Ülkemizde ortopedik hastalıkların temelinde yatan yanlış oturma alışkanlıkları ve yatak tercihleri ilgili rahatsızlığa örnek teşkil edebilmektedir.

Sık Görülen Kalça Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Hareket kabiliyetini doğrudan etkileyen bel ve kalça bölgesindeki kaslar, yağlar, bağ dokuları ve sinirlerde meydana gelen olası bir form bozukluğu ya da doku zedelenmesi, şiddetli bir kalça ağrısına neden olabilirken önlem alınmaması durumunda rahatsızlığın çok daha ciddi sonuçlar doğurmasına da olanak sağlamaktadır.

Diğer yandan mesleki tempoya bağlı olarak alışkanlık edinilen ağır yükleri yanlış hareketlerle taşıma alışkanlıkları da rahatsızlığın cerrahi operasyon gerektirecek boyutlara ulaşmasında önemli rol oynamaktadır. Peki, kalça ağrısı için hangi doktora gidilir sorusunu sorduran şikâyetlerini tetikleyen, daha ciddi bir hastalığa zemin hazırlayan en yaygın etkenler nelerdir?

  • Yanlış oturma alışkanlıkları
  • Oturma ya da şekil bozuklukları
  • Ağır yük kaldırma
  • Mesleğe bağlı olarak ağır yük kaldırırken uygulanan yanlış hareketler
  • Tercih edilen sandalye, koltuk ve yatakların kas iskelet sisteminize uygun olmaması
  • Bel ya da boyun fıtığına bağlı olarak ortaya çıkan kalça ağrıları, tedavi edilmemesi durumunda daha ciddi boyutlara ulaşabilmektedir
  • Sürekli oturma (Yalnızca mesleğe bağlı olarak değil, gün içinde de hareketsiz bir yaşam temposuna sahipseniz kalça ağrısı gibi şikâyetler kaçınılmazdır)
  • Düzenli egzersiz eksikliği.
  • Spor, kalça ağrısı ya da benzeri rahatsızlıkları ortadan kaldırmanın en sağlıklı yollarından biridir
  • Yanlış egzersiz hareketleri
  • Uzman biri tarafından yönetilmeden dikkatsizce yapılan egzersiz alışkanlıkları kalça ağrısı şikâyetlerinizin zaman içinde vücudunuzun farklı noktalara dağılmasına da neden olabilir

Kalça Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Vücudumuzda bulunan en büyük eklemlerden biri olan kalça eklemi yürümemizi, koşmamızı ve günlük rutinimizi işletmemizi sağlar. İltihaplanma veya yaralanma gibi çeşitli patolojik durumlarda kalça eklemi olumsuz etkilenir ve bir sağlık profesyoneline başvurmamız gerekebilir. Peki kalça ağrısı için hangi bölüme gidilir?

Dikkat !

Kalça ağrısı şikayetiniz için ilk muayene olmanız gereken yer aile hekimliği polikliniğidir. Aile hekiminiz ilk muayenenizi yaptıktan sonra sizi belirtiler ve bulgular ışığında en uygun bölüme yönlendirecektir.

En sık olarak kalça ağrısına bakan bölüm ortopedi, romatoloji ve fizik tedavi bölümleridir. Genelde ortopedi doktorları artrit ve travma gibi durumlarda başvurulan cerrahlardır. Romatoloji doktorları ise genelde otoimmün durumların tedavisine odaklanmış hekimlerdir. Fizik tedavi branşı ise eklemlerin toparlama sürecinin hızlanması odaklı çalışır.

Karar Zamanı: Romatoloji mi Ortopedi mi?

Yapmanız gereken ilk olarak aile hekiminizden randevu alarak muayene olmaya gitmektir. Muayenenizde bütün şikayetlerinizi ve hastalık geçmişinizi aile hekiminize anlatın. Muayene sonrasında aile hekiminiz kan tahlilleri, röntgen veya diğer tetkikleri yaptırmanızı isteyebilir. Tüm bu işlemlerin sonrasında ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir ya da ileri değerlendirme için sizi sevk edebilir.

Romatoloji bölümünün baktığı hastalıkları ve ortopedi bölümünün baktığı hastalıkları incelerseniz aile hekiminizin sizi hangi bölüme sevk edeceği hakkında fikir sahibi olmuş olursunuz. Bu nedenle alttaki linklere tıklayarak ilgili yazılarıma mutlaka göz gezdiriniz.

Bunlara ek olarak çoğu zaman kalça ağrısı şikayeti için romatoloji ve ortopedi bölümleri fizik tedavi branşı ile ortak bir şekilde çalışır.

Kalça Ağrım için Kim Bana Yardımcı Olabilir?

Yazımı bu noktaya kadar okuduysanız aşağı yukarı kafanızda bazı soru işaretleri giderilmiş demektir. Hala soru işaretleriniz kalmış olabilir. Bu gibi durumlarda siz değerli ziyaretçilerimin sorularına cevap vermek üzere hazır bulunmaktayım.

Aklınıza takılanları veya merak ettiğiniz şeyleri alt tarafta bulunan yorum bölümüne detaylıca yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı mutlaka bekliyorum.

Kaynakça:

  1. Hip pain: MedlinePlus Medical Encyclopedia Erişim Tarihi: 13.10.2021

(Bu yazı ilk defa 21 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 13 Ekim 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kalça Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. Merhabalar yaklaşık üç senedir kalca ağrısı cekiyorum ve her geçen gün ağrılarım dahada cok artmakta bircok bölüme gittim ama gerangibir sonuç elde edemedim son olarakta ortopedi doktoruna gittim durumumu anlattim ne yazikki doktor benim ilgi alanim deil deyip beyin cerrahı yada fizik tedaviye gitmemi söyledi daha öncesinde o bölümleredw gittim ama bir sonuç alamadim su andada ağrilarim şiddetlw devam ediyor ve calişma hayatimida etkiliyor son olarakta tekrardan beyin cerrahisine randevu aldim doktor doktor geziyorum buradanda sonuç alamazsam ne yapacağımı bilemiyorum

    Yanıtla

Yorum yapın