Diz Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İster genç olsun ister yaşlı 7’den 70’e herkesin baş belasıdır diz ağrısı. Sıklıkla travmalara veya yaralanmalara bağlı olarak ortaya çıksa da belirli bir yaştan sonra dejenerasyon ve artrit gibi hastalıklardan ötürü görülür. Geçmeyen diz ağrısı şikayeti yaşayanlar bu yazımla birlikte hangi bölüme gideceklerini öğrenebilecekler. Peki diz ağrısı için hangi bölüme gidilir?

Romatizmal rahatsızlıkların en çok rastlanan bulguları arasında yer alan diz ağrısı, hastalığın diğer birçok bulgularında olduğu gibi önemli sorunlara işaret etmektedir. Hastalığın ilerlemesine dair bir uyarı olması dışında gün içinde yapılan yanlış bir hareket sonrası ya da tamamen egzersiz yapılmaması nedeniyle diz bölgesinde meydana gelen kireçlenme, eklem ağrısı veya doku zedelenmesiyle de ortaya çıkan diz ağrısı, bazı önemli durumlarda cerrahi operasyon gerektiren bir rahatsızlık türüdür. Ameliyat gerekli olabileceği için oldukça ciddi bir hastalıktır.

Diz Ağrısı Hangi Semptomları Getirir?

Diz ağrısı şikayeti için artık bir doktora gitme vaktiniz gelmiş gibi hissediyor olabilirsiniz ancak doğru ve zamanında tedavi için doğru bölüm seçimi çok önemlidir. O halde diz ağrısına hangi bölüm bakar diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Hemen cevap vereceğim ancak önce diz ağrısına eşlik edebilecek diğer semptomlardan kısaca bahsedeyim.

  • Diz ve çevresinde ısı artışı
  • Diz ve çevresinde kızarıklık görülmesi
  • Diz ve çevresinde hassasiyet gelişmesi
  • Dizde şişlik görülmesi
  • Etkilenen tarafta basarken sorun yaşamak

Tüm bu şikayetler bazı ülkelerde her 4 kişiden birinde görülen diz ağrısı hastalığının ne kadar tehlikeli olabileceğini işaret etmektedir. Özellikle 50 yaş üstü bireyleri etkileyen bu durum büyük ölçüde osteoartrit hastalığıyla ilişkilendirilir. (Kaynak No:1)

Özetle Diz Ağrısı için Hangi Branşa Gidilir?

2021 itibariyle Türkiye’de sağlık sektörünün ivmelenerek geliştiği bu günlerde bazı insanlar diz ağrısı şikayeti için gidilecek bölüme dair kafa karışıklığı yaşayabilmektedir. Mümkün olan en iyi tedaviyi zamanında ve yeterli bir biçimde almak için diz ağrısına bakan bölüm nedir diye araştırılmaktadır. İşte şimdi bu sorulara açıklık getirelim.

diz agrisi icin hangi doktora gidilir
Diz ağrısı 50 yaşından büyük insanlarda çok sık görülür.

Öncelikle tüm şikayetleriniz için başvurmanız gereken ilk yerin aile hekiminiz olduğunu bilmelisiniz.

Dikkat!

İlk muayenenizin ardından yönlendirilmeniz size en verimli tedavinin yapılması için çok kıymetlidir. Bu nedenle tüm şikayetleriniz için önce aile hekiminize başvurunuz.

Diz Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Bahsettiğimiz herhangi bir faktöre bağlı olarak diz ağrısı şikâyetinizin olması durumunda ilk etapta başvurmanız gereken bölüm Ortopedi kliniğidir.

Şikâyetinizin şiddeti ve nedenleri, yapılan tahlillerin ardından ortaya çıkarılacak ve gerek görülmesi durumunda ortopedi uzmanınız fizik tedavi bölümü ile ortak bir tedavi takvimi çıkaracaktır. Bu tedavi takvimi hastaların şikâyetleri ya da istekleri üzerine değil, yapılan kontroller ve tahliller sonrası rahatsızlığın neden ve seviyeleri ile alakalıdır.

Diz Ağrısı için Ortopedi mi Fizik Tedavi mi?

Diz ağrısı çeken hastaların bana mail yoluyla veya muayene esnasında en çok sorduğu sorulardan biriside budur. Ortopedi ve fizik tedavi bölümleri arasında belirli çizgiler vardır. Bunu anlayabilmek için öncelikle diz ağrısı neden olur madde madde inceleyelim.

  • Tendon kopması ya da eklem bölgelerinde meydana gelen kırıklar: Düzenli spor yapanlarda görülebileceği gibi egzersiz alışkanlığı olmayan bireylerde de sıkça karşılaşılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu gibi hastalar üzerinde yapılan tahliller gösteriyor ki, egzersiz eksikliği eklem bölgelerinin zayıflamasına ve ilerleyen yaşla birlikte metabolizmanın güçsüz düşmesine neden olmaktadır.
  • Menisküs yırtılması: Hareketsiz bir yaşam tarzı dışında spor ve benzeri aktivitelerde aşırıya kaçmak. Vücut direncinin zorlanmasıyla birlikte fazla hareketlilik sonrası diz kapağında ciddi ağrılar meydana gelmektedir.
  • Çapraz bağlarda yırtılma ya da burkulma: Diz bölgesinde aşınma, yaralanma, enfeksiyonel vaka sonucu doku zedelenmesi
  • Dış etkenler: Şiddetli darbe sonrası diz ağrısının ortaya çıkması olasıdır. Bu gibi durumlarda uzmanlar tarafından tavsiye edilen basit egzersizlerin belirli bir program ile yürütülmesine dikkat edilmelidir.
  • Diz bölgesinde bulunan keselerde iltihaplanma sonucu meydana gelen şiddetli ağrılar
  • Yine darbe sonucu ortaya çıkan burkulmalar, kırıklar ve çıkıklar.
  • Özellikle kadın hastalarda selülite bağlı diz ağrısı ortaya çıkabilmektedir.
  • Diz bölgesinde enfeksiyona neden olabilecek yara oluşumu
  • Kemik ve eklem enfeksiyonu
  • Sinirsel fonksiyonlarda bozukluk meydana gelmesi
  • Omurilik dışında diz bölgesinde de yer alan bu sinirler özellikle dış etkenler sonrası ciddi darbelere ve zedelenmelere maruz kalmaktadır. Bu gibi durumlarda şiddetli ağrılar günlük yaşamı doğrudan etkilemektedir.
  • Piriformis Sendromu adı verilen bulgu. Kalça kasının siyatik sinire basınç yapmasıyla ortaya çıkan tahriş sonucu diz bölgesinde ağrı, karıncalanma ve uyuşma meydana gelmektedir.
  • Siyatik en yaygın diz ağrısı nedenlerindendir. Bacaktaki siyatik sinirlerinde basınç oluşumu kalça bölgesinde yanma ya da çekilme hissinin oluşmasına neden olmaktadır.
  • Kronik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan eklem ağrıları. Genetik nedenlerin de bulgular arasında yer aldığı romatizmal rahatsızlıklar önemlidir.

Özetle bu iki branşa gidecek hastalar seçimlerini doğru yapmalıdır. Her ne kadar iki bölüm iç içe olsa da her hastalığa her iki bölümde bakar demek yanlış olacaktır.

Dizinizin ağrısına dayanamıyor musunuz? Hala diz ağrısı için ne yapmalıyım diye mi düşünüyorsunuz? O halde durumunuzu alttaki yorum bölümüne yazarak cevap vermemi bekleyebilirsiniz. Cevap vermekten memnuniyet duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

  1. Prevalence of abnormalities in knees detected by MRI in adults without knee osteoarthritis: population based observational study (Framingham Osteoarthritis Study) – PubMed (nih.gov) Erişim Tarihi: 03.10.2021
  2. Osgood-Schlatter Disease (Knee Pain) – OrthoInfo – AAOS Erişim Tarihi: 03.10.2021

(Bu yazı ilk defa 20 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 3 Ekim 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Diz Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 8 yorum

  1. Merhaba hocam ben 1 sene önce diz kapağımda ve arkasındaki ağrı için doktora gitmiştim mr çektirmiştim doktorum bana arka çapraz bağlarımda yırtılma var demişti ve fizik tedavi gördüm dizlik kullandım ama bu sene tekrar dizim kitleniyordu ağrım fazlalaştı tekrar gittim yeni mr istediler şöyle yazıyor femur trokleada troklear displazi sığ görünüm patellada hafif laterale tilt yazıyor ne demek isteniyor ve tedavisi nedir acaba

    Yanıtla
    • Merhabalar Nur Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Femur troklea troklear displazi ifadesi ile diz kapağının (patella) oturduğu femur kemiğinin uç kısmındaki oluğun (troklea) şekil bozukluğu olduğu anlatılıyor. Femur troklea troklear displazi, doğuştan veya sonradan gelişebilen bir durumdur. Diz kapağının oluğun dışına çıkması (patella çıkığı) riskini artırır. Dizde ağrı, şişlik, kilitlenme, hareket kısıtlılığı, güçsüzlük ve istikrarsızlık gibi belirtilere neden olabilir. Femur troklea troklear displazi tedavisi, hastanın yaşına, aktivite düzeyine, belirti şiddetine ve eşlik eden diğer yaralanmalara göre değişir. Tedavi seçenekleri arasında istirahat, buz, kompresyon, yükseltme, ağrı kesiciler, fizik tedavi, dizlik ve cerrahi müdahale sayılabilir.
      Bir diğer ifade olan patellada laterale tilt ise diz kapağının (patella) normalden daha fazla dışa doğru eğimli olmasıdır. Diz kapağının oluğa tam oturmamasına ve diz ekleminin uyumsuz çalışmasına neden olabilir. Bu durum, dizde ağrı, şişlik, kilitlenme, hareket kısıtlılığı, güçsüzlük ve istikrarsızlık gibi belirtilere neden olabilir. Tedavisi, hastanın yaşına, aktivite düzeyine, belirti şiddetine ve eşlik eden diğer yaralanmalara göre değişir. Tedavi seçenekleri arasında istirahat, buz, kompresyon, yükseltme, ağrı kesiciler, fizik tedavi, dizlik ve cerrahi müdahale sayılabilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Sayın hocam , derdinizi yazın diyorsunuz anca yazanlara cevap verememiş görünüyorsunuz.Şayet cevaplayacaksanız bende size yazmak isterim.

    Yanıtla
    • Merhabalar Savaş Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bazı durumlarda mail ya da diğer iletişim kanalları yoluyla dönüş yapabiliyoruz. Bu nedenle yorum altında cevap olmaması sizi endişelendirmesin. Dilediğinizi sorabilirsiniz.
      Mutlu günler.

      Yanıtla
  3. merdiven çıkarken dizlerimde agrı ve güçsüzlük oluyor 2.kata zor çıkıyorum uzun süredir böyle ne yapmalıyım hangi doktora gitmeliyim 41 yaşındayım.romatizmam yok. teşekkürler

    Yanıtla
  4. Merhaba hocam benim sağ sol diz eklemlerim sisip ateş yapıyor bazen bir hafta gidiyor bazen daha kısa kendiliginden geçiyor belirli bir zaman gün sonra yeniden başlıyor el parmak larimdan bazen eklem yerleri m şişiyor kibirdatmakta zorlanıyorum bununla ilgili hanki poliklinik önerir siniz Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim dayanılmaz hareket kisitliyor

    Yanıtla

Yorum yapın