İster genç olsun ister yaşlı 7’den 70’e herkesin baş belasıdır diz ağrısı. Sıklıkla travmalara veya yaralanmalara bağlı olarak ortaya çıksa da belirli bir yaştan sonra dejenerasyon ve artrit gibi hastalıklardan ötürü görülür. Geçmeyen diz ağrısı şikayeti yaşayanlar bu yazımla birlikte hangi bölüme gideceklerini öğrenebilecekler. Peki diz ağrısı için hangi bölüme gidilir?
Romatizmal rahatsızlıkların en çok rastlanan bulguları arasında yer alan diz ağrısı, hastalığın diğer birçok bulgularında olduğu gibi önemli sorunlara işaret etmektedir. Hastalığın ilerlemesine dair bir uyarı olması dışında gün içinde yapılan yanlış bir hareket sonrası ya da tamamen egzersiz yapılmaması nedeniyle diz bölgesinde meydana gelen kireçlenme, eklem ağrısı veya doku zedelenmesiyle de ortaya çıkan diz ağrısı, bazı önemli durumlarda cerrahi operasyon gerektiren bir rahatsızlık türüdür. Ameliyat gerekli olabileceği için oldukça ciddi bir hastalıktır.
Diz Ağrısı Hangi Semptomları Getirir?
Diz ağrısı şikayeti için artık bir doktora gitme vaktiniz gelmiş gibi hissediyor olabilirsiniz ancak doğru ve zamanında tedavi için doğru bölüm seçimi çok önemlidir. O halde diz ağrısına hangi bölüm bakar diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Hemen cevap vereceğim ancak önce diz ağrısına eşlik edebilecek diğer semptomlardan kısaca bahsedeyim.
- Diz ve çevresinde ısı artışı
- Diz ve çevresinde kızarıklık görülmesi
- Diz ve çevresinde hassasiyet gelişmesi
- Dizde şişlik görülmesi
- Etkilenen tarafta basarken sorun yaşamak
Tüm bu şikayetler bazı ülkelerde her 4 kişiden birinde görülen diz ağrısı hastalığının ne kadar tehlikeli olabileceğini işaret etmektedir. Özellikle 50 yaş üstü bireyleri etkileyen bu durum büyük ölçüde osteoartrit hastalığıyla ilişkilendirilir. (Kaynak No:1)
Özetle Diz Ağrısı için Hangi Branşa Gidilir?
2021 itibariyle Türkiye’de sağlık sektörünün ivmelenerek geliştiği bu günlerde bazı insanlar diz ağrısı şikayeti için gidilecek bölüme dair kafa karışıklığı yaşayabilmektedir. Mümkün olan en iyi tedaviyi zamanında ve yeterli bir biçimde almak için diz ağrısına bakan bölüm nedir diye araştırılmaktadır. İşte şimdi bu sorulara açıklık getirelim.

Öncelikle tüm şikayetleriniz için başvurmanız gereken ilk yerin aile hekiminiz olduğunu bilmelisiniz.
Dikkat!
İlk muayenenizin ardından yönlendirilmeniz size en verimli tedavinin yapılması için çok kıymetlidir. Bu nedenle tüm şikayetleriniz için önce aile hekiminize başvurunuz.
Diz Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?
Bahsettiğimiz herhangi bir faktöre bağlı olarak diz ağrısı şikâyetinizin olması durumunda ilk etapta başvurmanız gereken bölüm Ortopedi kliniğidir.
Şikâyetinizin şiddeti ve nedenleri, yapılan tahlillerin ardından ortaya çıkarılacak ve gerek görülmesi durumunda ortopedi uzmanınız fizik tedavi bölümü ile ortak bir tedavi takvimi çıkaracaktır. Bu tedavi takvimi hastaların şikâyetleri ya da istekleri üzerine değil, yapılan kontroller ve tahliller sonrası rahatsızlığın neden ve seviyeleri ile alakalıdır.
Diz Ağrısı için Ortopedi mi Fizik Tedavi mi?
Diz ağrısı çeken hastaların bana mail yoluyla veya muayene esnasında en çok sorduğu sorulardan biriside budur. Ortopedi ve fizik tedavi bölümleri arasında belirli çizgiler vardır. Bunu anlayabilmek için öncelikle diz ağrısı neden olur madde madde inceleyelim.
- Tendon kopması ya da eklem bölgelerinde meydana gelen kırıklar: Düzenli spor yapanlarda görülebileceği gibi egzersiz alışkanlığı olmayan bireylerde de sıkça karşılaşılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu gibi hastalar üzerinde yapılan tahliller gösteriyor ki, egzersiz eksikliği eklem bölgelerinin zayıflamasına ve ilerleyen yaşla birlikte metabolizmanın güçsüz düşmesine neden olmaktadır.
- Menisküs yırtılması: Hareketsiz bir yaşam tarzı dışında spor ve benzeri aktivitelerde aşırıya kaçmak. Vücut direncinin zorlanmasıyla birlikte fazla hareketlilik sonrası diz kapağında ciddi ağrılar meydana gelmektedir.
- Çapraz bağlarda yırtılma ya da burkulma: Diz bölgesinde aşınma, yaralanma, enfeksiyonel vaka sonucu doku zedelenmesi
- Dış etkenler: Şiddetli darbe sonrası diz ağrısının ortaya çıkması olasıdır. Bu gibi durumlarda uzmanlar tarafından tavsiye edilen basit egzersizlerin belirli bir program ile yürütülmesine dikkat edilmelidir.
- Diz bölgesinde bulunan keselerde iltihaplanma sonucu meydana gelen şiddetli ağrılar
- Yine darbe sonucu ortaya çıkan burkulmalar, kırıklar ve çıkıklar.
- Özellikle kadın hastalarda selülite bağlı diz ağrısı ortaya çıkabilmektedir.
- Diz bölgesinde enfeksiyona neden olabilecek yara oluşumu
- Kemik ve eklem enfeksiyonu
- Sinirsel fonksiyonlarda bozukluk meydana gelmesi
- Omurilik dışında diz bölgesinde de yer alan bu sinirler özellikle dış etkenler sonrası ciddi darbelere ve zedelenmelere maruz kalmaktadır. Bu gibi durumlarda şiddetli ağrılar günlük yaşamı doğrudan etkilemektedir.
- Piriformis Sendromu adı verilen bulgu. Kalça kasının siyatik sinire basınç yapmasıyla ortaya çıkan tahriş sonucu diz bölgesinde ağrı, karıncalanma ve uyuşma meydana gelmektedir.
- Siyatik en yaygın diz ağrısı nedenlerindendir. Bacaktaki siyatik sinirlerinde basınç oluşumu kalça bölgesinde yanma ya da çekilme hissinin oluşmasına neden olmaktadır.
- Kronik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan eklem ağrıları. Genetik nedenlerin de bulgular arasında yer aldığı romatizmal rahatsızlıklar önemlidir.
Özetle bu iki branşa gidecek hastalar seçimlerini doğru yapmalıdır. Her ne kadar iki bölüm iç içe olsa da her hastalığa her iki bölümde bakar demek yanlış olacaktır.
Dizinizin ağrısına dayanamıyor musunuz? Hala diz ağrısı için ne yapmalıyım diye mi düşünüyorsunuz? O halde durumunuzu alttaki yorum bölümüne yazarak cevap vermemi bekleyebilirsiniz. Cevap vermekten memnuniyet duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
Kaynakça:
- Prevalence of abnormalities in knees detected by MRI in adults without knee osteoarthritis: population based observational study (Framingham Osteoarthritis Study) – PubMed (nih.gov) Erişim Tarihi: 03.10.2021
- Osgood-Schlatter Disease (Knee Pain) – OrthoInfo – AAOS Erişim Tarihi: 03.10.2021
(Bu yazı ilk defa 20 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 3 Ekim 2021 tarihinde güncellenmiştir.)
Dunden beri sol diz kapagim sanki donecek gibi oluyor nedeni nedir acaba ve hangi bolume gitmeliyim
Sayın hocam , derdinizi yazın diyorsunuz anca yazanlara cevap verememiş görünüyorsunuz.Şayet cevaplayacaksanız bende size yazmak isterim.
Merhabalar Savaş Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Bazı durumlarda mail ya da diğer iletişim kanalları yoluyla dönüş yapabiliyoruz. Bu nedenle yorum altında cevap olmaması sizi endişelendirmesin. Dilediğinizi sorabilirsiniz.
Mutlu günler.
merdiven çıkarken dizlerimde agrı ve güçsüzlük oluyor 2.kata zor çıkıyorum uzun süredir böyle ne yapmalıyım hangi doktora gitmeliyim 41 yaşındayım.romatizmam yok. teşekkürler
Mrb yürürken dizlerim ağiriyor kendimi zor taşıyorum
Merhaba hocam benim sağ sol diz eklemlerim sisip ateş yapıyor bazen bir hafta gidiyor bazen daha kısa kendiliginden geçiyor belirli bir zaman gün sonra yeniden başlıyor el parmak larimdan bazen eklem yerleri m şişiyor kibirdatmakta zorlanıyorum bununla ilgili hanki poliklinik önerir siniz Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim dayanılmaz hareket kisitliyor