Radyal Tünel Sendromu Nedir?
Radyal Tünel Sendromu, radyal sinirin dirsek yakınlarında radyal tünel adı verilen bölgeden geçerken sıkışması sonucunda ortaya çıkan tabloya verilen isimdir. Radyal sinir sıkışması ve hasarı ile giden bir durumdur. Lateral epikondilit adı verilen ve halk arasında tenisçi dirseği olarak bilinen hastalık ile benzer belirtileri vardır. Normalde radyal sinir kolun motor ve duyu fonksiyonunu sağlayan 3 tane sinirden bir tanesidir. Brakiyal pleksustan başlayıp avuç içine doğru uzanım gösterir.

Radyal Tünel Sendromu Nedenleri
Temelde var olan ağrı belirtisi radyal sinire bası nedeniyle ortaya çıkar. Bu tünel boyunca seyreden radyal sinirin tünelin daraldığı noktalarda çeşitli dış etkenler nedeniyle sıkışması hastalığın temel mekanizmasıdır. Bu dış etkenler arasında kolu itme, çekme, sürekli aynı pozisyonu verme gibi eylemler bulunmaktadır. Ek olarak kemik kırılmaları, sinirin çevresindeki yumuşak dokunun uğradığı travmalar ve kas iltihapları radyal tünel sendromu sebepleri arasındadır.
Radyal Tünel Sendromu Belirtileri
Radyal tünel sendromunda ortaya çıkan ağrı tenişçi dirseğindeki gibi lateral epikondil yakınlarında başlar. Bu ağrı hareketlilik, ağır kaldırma, ön kol pronasyonu gibi hareketler ile artar. Lateral epikondil dirseğin dış kısmındaki kemik bir çıkıntıdır. Tenisçi dirseği ile radyal tünel sendromu arasındaki temel fark ağrı yerinin farklı olmasıdır. Radyal tünelde basının olması kaldırma ve kavrama fonksiyonlarının tam olarak yapılamamasına ya da ağrılı olarak yapılmasına neden olur.
Radyal Tünel Sendromu Tanısı
İlk etapta hekiminiz tıbbi öykünüzü sorgulayacak ve sonrasında detaylı bir fizik muayene yapacaktır. Ağrının yerini net olarak tespit edecektir. Muayene sırasında kolunuza birçok hareket yaptırmanızı isteyecek ve gösterebileceğiniz direnç düzeylerini ölçecektir. Daha sonra gerekli olursa dirsek bölgesine ait röntgen filmleri, servikal omurga bölgesinin MR’ı ve elektromiyelografi tetkikleri istenebilir.
Radyal Tünel Sendromu Tedavisi
Hekiminiz ile planlayacağınız tedavi süreci belirtileri kontrol altına almak ve dirseğin eski fonksiyonlarını tekrar kazanmasını amaçlayacaktır. Tedavi süreci için patolojik durumun şiddetine göre iki farklı yol vardır.
Radyal Tünel Sendromu Ameliyat Dışı Tedavisi
Bu tedavi prosedürünün en önemli kısmı hastalığa sebep olan etkenden kurtulmanızdır. Bileğinizin tekrar tekrar eğilmesini gerektiren hareketlerden kaçınmalısınız. Bir vidayı çevirmek gibi görevleriniz nedeniyle aynı bilek hareketlerini tekrar tekrar yapıyorsanız bu görevlerini bırakmanız gerekebilir. Günlük hayatta splint adı verilen araçlar takılabilir. Bu araçlar kol ve bilek hareketlerinizi sınırlayarak daha fazla tahriş olmasını engelleyecektir.
Radyal Tünel Sendromu Ameliyatı
Bazı durumlarda aylarca süren cerrahi dışı tedavilere rağmen radial tünel sendromu belirtileri azalma göstermez. Bu tip durumlarda en iyi seçenek ameliyat olabilir ve sıklıkla son çare olarak önerilir. Bu ameliyatın temel amacı radyal tüneldeki baskının hafifletilmesidir.

Cerrahınız kolunuzdan bir kesi yaparak bu tünele ulaşacak ve kontrol edecektir. Daha sonra tespit edilen bölgelere kesilerle rahatlatmalar sağlanacaktır. Hastanede yatış gerektirmeyebilen bir operasyondur. Lokal ve genel anestezi altında yapılır.
[su_box title=”Radyal Tünel Sendromu Mail Grubu” box_color=”#6fe767″]Bu konu ile ilgili herhangi bir tedavi veya ilaç keşfi gibi yeni bilgiler eklendiğinde anında haberdar olmak için Radyal Tünel Sendromu Mail Grubumuza abone olabilirsiniz. [email-subscribers namefield=”no” desc=”” group=”radyaltunelsendromu”][/su_box]
Radyal Tünel Sendromu Rehabilitasyonu
Cerrahi dışı tedaviler sonrasında sıklıkla 1.5 aya kadar düzelme sağlanacaktır. Hekiminiz veya terapistiniz semptomları hafifletmek ve dirsek fonksiyonlarınızı kazanmanız için sizinle beraber çalışacaktır. Günlük ve düzenli olarak özel egzersiz programları uygulanır. Cerrahi tedaviler sonrasında ise kol, splintli ve pansumanlı bir durumdadır. Özel terapilere 2 aya kadar gitmeniz gerekebilir. Tam iyileşme ise 4 – 5 ayı bulabilmektedir.
[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]
[/su_spoiler] [/su_accordion]
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Sağ diz MR
Merhaba doktor bey rica etsem MR sonucumu yorumlar mısınız ne demek istiyor? *Kaput fibula lokalizasyonlu 30×18 mm boyutunda heterojen hiperintens alan . Bu alan anteriorda fraktur hatta okult fraktur ile uyumlu hipointens hat ( Kaput fibulada nondeplase fraktur ).
Merhabalar İrem Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Ayak kemiklerinin birinde kırık tespit edilmiş. Bunun dışında bilgi verebilmem için muayene bilgilerine vakıf olmam gerekir. Lütfen muayene olduğunuz doktorunuza rapor sonucunuzu yorumlatiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.