İnvaziv Nedir?
İnvaziv kelime olarak, yayılmacı, yayılgan anlamına gelmekle beraber tıpta sıkça kullanılan bir terim olduğu bilinmektedir. İnvazif kelimesi tıp dünyasında genellikle kanser gibi hastalıkların vücutta ne kadar yayıldıklarının ifade edilmesi amacıyla kullanılır. İngilizce “invasive” olan kelime Türkçe’ye invaziv olarak geçmiştir. Tam karşılığı “yayılmacı”dır.

Örnek vermek gerekirse çok hızlı yayılan ve metastazı olan bir kanser aşırı invaziv yani aşırı yayılmacı olarak ifade edilir. Diğer yandan cerrahların yaptığı operasyonlarda invaziv terimi kullanılır. Burada ise yapılan işlemin ciddiyetine göre çok invaziv veya az invaziv olarak isimlendirilir.
Tıpta İnvaziv Ne Demek?
Normalde bir hekim hastalarına sonda takabilir, tansiyonunu ölçebilir, kan şekerine bakabilir ve diğer birçok işlemi yapabilir. Şimdi kan şekeri üzerinden gidelim. Kan şekeri sıklıkla iki şekilde bakılır. Bunlardan ilki ince bir iğne ile parmak ucunun delinerek saniyeler içerisinde kan şekeri bakılması şeklinde iken diğeri ise doğrudan damardan kan alınarak laboratuvara yollanması şeklindedir. Bu durumda parmak ucunun delinerek bakılması işlemi daha az invazivdir. Oysa damardan kan alınması daha invazivdir.
Hekimin yapacağı her eylemin bir invazivlik derecesi vardır. İnvaziv kabul edilmeyen eylemler ise noninvaziv olarak adlandırılır. Ayrıca invazivlik derecesi çok düşük olan tıbbi eylemler mikroinvaziv olarak bilinir.
Bazı cerrahlar cerrahi işlemler yaparken az kesi yaparken bazı cerrahlar ise geniş kesileri tercih etmektedirler. Bu noktada eğer bir cerrah çok az sayıda cerrahi işlem yapmışsa bu minimal invaziv cerrahi işlem olarak isimlendirilmektedir.
İnvaziv Girişimler Hangi Amaçla Kullanılır?
Bir cerrahi ya da cerrahi dışı girişimin invaziv olarak değerlendirilebilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekir. İnvaziv bir cerrahi girişime örnek vermek gerekirse vücudun herhangi bir bölgesinde yer alan abseleri düşünebiliriz.
Eğer herhangi bir bölgede abse gelişmişse bunun drene edilmesi gerekir. Drene etmek işlemi invaziv bir yaklaşım gerektirir. Abseye kesi atılır. Kesi sonrasında içerideki iltihap boşaltılır. Bu işlemin totalinin adı invaziv uygulama şeklindedir. İnvaziv girişim örneklerindendir. İnvaziv girişimler yapıldığında bu işlemler invazyon adını alınır. Eğer bir dokuda istenmeyen hücreler invaziv hal almışsa invazyona uğramıştır.
Hemen detaylı bilgi için https://doktordanhaberler.com/invazyon/ adresini takip edebilirsiniz.
İnvaziv moniterizasyonda yine benzer girişimlerden bir tanesidir. Hastanın moniterize edilmesi genellikle daha sert bir biçimde sağlanır. Mesela tansiyonun bildiğimiz tansiyon aleti ile ölçülmesi ve test edilmesi non invaziv bir yaklaşım iken doğrudan kesi atılarak damardan ölçülmesi invaziv bir yaklaşımdır.
Bu konuyu bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konunun alt tarafındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂
(Bu yazı ilk defa 20 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 29 Aralık 2020 tarihinde güncellenmiştir.)