Eklem Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Eklem ağrısının çekilmez etkilerini yaşayan hastalardan biriyseniz eğilip kalmak, çamaşır yıkamak, merdiven çıkmak ve diğer rutin günlük işleri yapmanın sizin için ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. Birçoğunuz bu sorunu erteleyerek ya da görmezden gelerek geçeceğini düşünüyor. Oysa bazı durumlara bağlı eklem ağrılarının çözümü oldukça basit. Tek bir sorun var. Acaba eklem ağrısı için hangi doktora gitmeliyim?

Eklem Ağrısına Hangi Hangi Bölüm Bakar?

Eklem ağrısı şikayeti için internet ortamında veya gazetelerde şu doktora gidin bu doktora gidin gibi birçok bilgi yer almaktadır. Bu bilgilerin tamamına yakını yanlıştır veya eksiktir. Düzeltmeyi bu yazıda hep beraber yapacağız. Buyrun örnekler:

eklem ağrısına bakan bölümleri veren gazete sayfaları
Eksik bilgi veren bir gazete sayfası 1
eklem hastalığına bakan bölümü yanlış veren internet siteleri
Eksik bilgi veren bir gazete sayfası 2

Ağrıların teşhisinde her zaman ilk adım temel teşhisleri koyup ileri araştırma gerekip gerekmeyeceğini belirleyebileceği ve sizi en doğru uzmana yönlendireceği için birinci basamak sağlık kuruluşu yani aile hekiminizdir.

Eklem ağrılarına çare bulan ve tedavileri sağlayan en büyük iki branş ortopedi ve romatoloji bölümleridir. Genelde ortopedi doktorları cerrahi ile tedavi edilen kısımlarla ilgilenirken romatoloji uzmanları ise medikal tedavi ile tedavi etmeyi tercih ederler ancak eklem ağrılarına bakan bölümler bu ikisiyle sınırlı değildir.

Lupus, sjögren sendromu ve fibromiyalji gibi hastalıkların tedavisini romatoloji doktorları üstlense de en doğru bölüm kararını vermek hastalar için epey zor görünüyor.

Seçim zamanı! Romatoloji mi Ortopedi mi ?

Çoook uzun zamandan beri eklem ağrılarıyla uğraşıyorsun, bir sabah ansızın eklemlerinde ağrıyla uyanıyorsun, yağmur yağdığında eklem ağrıların oluyor, bir kaza yaptın ve eklemlerin eskisi gibi olmuyor, çok şiddetli eklem ağrılarınız yüzünden gece uyuyamıyorsunuz. Evet bu okuduklarından herhangi biri sende varsa artık bir uzman doktora görünme vaktin gelmiş demektir. Peki eklem ağrısı şikayetim için hangi bölüme randevu almalıyım?

eklem ağrına bakan poliklinik
Artrit gibi hastalıkla romatoloji bölümünde tedavi edilir.

Daha önceki başlıklarda belirttiğim gibi eklem ağrısı için ilk olarak aile hekimimize gidiyoruz. Aile hekimimiz ilk muayenesinin ardından röntgen, kan tahlilleri ve diğer bazı tetkikleri isteyebilir. Tüm bu bakının ardından ilk basamak tedavisi uygulayabilir. Belki de uzman doktora görünmeye ihtiyacınız kalmayacak 🙂

Eğer Romatolojiyi Seçersek!

Aile hekimi tedavilerinde başarısız olursa ya da doğrudan bir uzmanın görmesini isterse sevkinizi sağlayacaktır. Şimdi iki bölüm arasında nasıl ayrım yapmanız gerektiğini anlatayım. Eğer eklem ağrıları:

  • Birden fazla sayıda eklemde görülüyorsa,
  • Yaralanmalara bağlı olarak ortaya çıkmayan eklem ağrıları varsa
  • Ateş ve sebebi belirlenemeyen sabah tutukluğu şikayetiniz varsa
  • Kene ısırmasından sonra eklem ağrısı ortaya çıktıysa
  • Sedef hastalığına eşlik eden eklem ağrısı varsa
  • 50 yaşının üzerindeyseniz ve ağrınız varsa

bu şikayetleriniz için genellikle romatoloji bölümüne muayene olmanız sağlığınıza kavuşmanıza yardımcı olacaktır. Romatoloji bölümünün ilgilendiği hastalıklar hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.

Ortopedi Uzmanı Doğru Tercih Olabilir!

Eğer şikayetlerimiz aşağıdaki gibiyse veya bunlara benzer şikayetleriniz varsa yazımı okumaya devam ediniz.

  • Yaralanmalara ve kazalara bağlı olarak ortaya çıka eklem ağrıları
  • Belirli bir ağrılığı kaldırırken veya taşırken ağrı olması
  • Dizlerde veya diğer eklemlerde ilerleyici şiddetli artrit olması
  • Eklem ağrısının daha önce tedavi edilmiş ama başarısız olunmuş olunması

Bu gibi şikayetlerinizde başvurmanız gereken bölüm ortopedi uzmanıdır. Ortopedist gerekli muayenelerini yapacak ve gerekirse ameliyatınızı yapacaktır. Ortopedi bölümünün ilgilendiği hastalıklar hakkında detaylı bilgiler almak için alttaki butona tıklayınız.

Eklem ağrıları ile aklınıza takılan sorular veya konular varsa benimle iletişime geçebilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

  1. Arthritis – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov) Erişim tarihi: 18.09.2021
  2. Mechanisms underlying bone and joint pain (nih.gov) Erişim Tarihi: 18.09.2021

(Bu yazı ilk defa 23 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 18 Eylül 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın