Camurati Engelmann Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Camurati Engelmann Hastalığı, iskelet sisteminde ortaya çıkan bir takım anormalliklerle karakterize ender görülen hastalıklardan bir tanesidir. Tıp dilinde progresif diyafizeal displazi olarak ta bilinen bu rahatsızlık genetik olarak aktarılır. Camurati Engelmann Hastalığının neden ortaya çıktığı, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin.

Camurati Engelmann Hastalığı Nedir?

Camurati Engelmann Hastalığı, ekstremitelerde ve kafa kemiklerinde kemik bozuklukları ile karakterize nadir hastalıklardan bir tanesidir. Şu ana kadar 300’den fazla sayıda vaka bildirilmiştir. Otozomal dominant olarak kalıtılmaktadır. Nedenleri incelendiğinde TGFB1 geninde meydana gelen mutasyonlar göze çarpmaktadır.

Camurati Engelmann Hastalığı
CEH hastalarından birini görmektesiniz.[1]Figure 1 from Orthopedic Manifestations of Type I Camurati-Engelmann Disease | Semantic Scholar

Bu gen TGF-Beta adı verilen büyüme faktörünün üretilmesi için bir dizi talimatlar sağlamakla yükümlüdür. Belirtileri kas güçsüzlükleri, kemik ağrıları, eklem deformiteleri, pes planus, ekstremitelerde şişlik, kızarıklık, belirgin alın, makrosefali, baş ağrısı, işitme kaybı, görme sorunları, baş dönmesi, çınlama,kas kütlesinde azalma, ergenlikte gecikme, anemi ve aşırı terleme olarak bilinmektedir.[2]Skull base manifestations of Camurati-Engelmann disease – PubMed (nih.gov)

Camurati Engelmann Hastalığı Neden Olur?

Camurati Engelmann Hastalığı CED ve TGF beta 1 geninde meydana gelen mutasyon nedeniyle görülmektedir. Bu genler normalde büyüme ve gelişmeyle ilgili işlevlerin sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesini sağlarlar.

Mutasyonlar bu genlerin kodladığı proteinlerin normalden fazla miktarlarda ve anormal aktivasyona uğramalarına sebebiyet verir. Bu durum gerçekleştiğinde kemik yapılarında anormal kalınlaşma ve normalden daha sert yapıda olma durumu ortaya çıkar.

Camurati Engelmann Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Camurati Engelmann Hastalığına yakalanan bireylerde özellikle bacaklarda ve kollarda uzun süreli kemik ağrıları ortaya çıkar. İlerleyen süreçlerde kaslarda zayıflama ve denge problemleri eşlik eder. Diğer belirtileri ise şu şekilde sıralarız:

  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Genel zayıflık durumu
  • Kilo alamama

Ayrıca hastaların bazılarında düz ayak veya skolyoz gibi durumlar eşlik edebilir.

Camurati Engelmann Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

İlk etapta kapsamlı bir fizik muayene ile başlayan Camurati Engelmann Hastalığı tanı süreci hastanın öyküsü ve radyolojik incelemeler ile devam eder. Bu hastalarda aile öyküsü de çok önemlidir.

camurati engelmann hastaligi nedir
Camurati Engelmann Hastalığı hakkında görsel.

Emar veya tomografi gibi ileri görüntüleme tetkikleri tanı açısından oldukça faydalıdır. Kesin tanı için hastalara genetik testler uygulanır. Bu genetik testler sayesinde TGF-1 Beta geninde ortaya çıkmış olan mutasyonlar tespit edilmeye çalışılır.

Camurati Engelmann Hastalığı Tedavisi Var mı?

Camurati Engelmann Hastalığını ortadan kaldıran bir tedavi metodu bulunmamaktadır. Hali hazırda uygulanan tedaviler hastalığın ortaya çıkmış belirtilerini yönetmeye ve hafifletmeye dayalıdır.

Kortikosteroid uygulanan hastalarda kemik ağrılarında azalma gözlemlenmiştir. Ayrıca bifosfanat gibi ilaçlar sayesinde kemik yapısı güçlenerek fraktür riski minimize edilir.

Bunların dışında fizik tedavi bu hastalar için çok kıymetlidir. Kas gücünü artırarak hastalığın seyrini iyileştirir.

Camurati Engelmann Hastalığının Prognozu Nasıldır?

Camurati Engelmann Hastalığına yakalanan hastaların hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Hastalığın ilerleyişi yavaştır. Yıllar içinde progresyon gösterir ancak yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Bazı hastalar uygulanan tedavilere karşı güzel yanıtlar verirken bazıları ise dirençli vaka konumundadır. Genelde bu durumda hastalığın şiddeti ve ortaya çıkan komplikasyonları ile ilişkilidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 8 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 18 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın