Genel araştırma verilerine bakıldığında metabolizma kaynaklı sorunlar ile alakalı olarak ortaya çıkan kilo alma problemi, genellikle gelişme çağındaki çocuklarda görülse de, yetişkinler arasında da önem arz eden bir sorun olarak değerlendirilebilir. Hızlı metabolizma ile bağlantılı olarak değerlendirebileceğimiz kilo alma sorunu, sindirim sistemindeki herhangi patolojik bir etkenle meydana gelebileceği gibi boşaltım sistemindeki parazitler ile alakalı olarak da saptanabilir.

Problemin kaynağı her ne kadar genel metabolizma sorunları olarak değerlendirilse de kişisel alışkanlıklar, beslenme düzeni, genel sağlık sorunları ve metabolizma değerlerine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Öte yandan bu değerler kadın ve erkeklerde önemli farklar gözetmektedir. Gelişme çağındaki kız çocuklarında kilo problemleri genelde zayıflama konusunda ortaya çıkarken, erkek çocuklarda sorun kilo alma konusunda görülmektedir. Bu sorun gelişme çağındaki hastalarda yalnızca metabolizma ile bağlantılı olmamakla birlikte yaşam tarzı, beslenme ve spor alışkanlıkları ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu farklılığın en önemli etkeni, sistemin genellikle 25 yaşına kadar harcadığı eforun çoğunluğu gelişime, yani kaslara ayırmasıdır.
Bu süreçte tüketilen gıdalar kilo alma sorununda önemli bir etken olarak kabul edilirken, kişide mevcut olan genetik değerler ya da kronik rahatsızlıklar da kilo alma problemi yaratabilir. (Aile bireylerinde benzer sorunun görülmesi ya da kilo alma sorunu yaşayan gelişim çağındaki çocuklarda kronik bir rahatsızlığın bulunması gibi)
Ana arter etkenlere baktığımızda yapılan araştırmaların da ortaya koyduğu üzere metabolizma değerleri, kronik ve genetik etkenler, beslenme ve spor alışkanlıkları ve genel yaşam standartlarının doğrudan etkilediği kilo alma sorunu, ilerleyen yaşla birlikte çözülebilecek bir vaka olsa da, bazı istisnai durumlarda sorunun kaynağında yatan olası bir hastalık nedeniyle problem bazı vakalarda çözümsüz kalabilir.
Peki, çözüme dayalı ve teşhisi mümkün kilo alma sorunu yaşayan bireyler üzerinde yapılan araştırmalar gereği ortaya çıkan en yaygın etkenler nelerdir?
İçerik Başlıkları
Beslenme Alışkanlıkları Kilo Alımını Etkiler mi?
Özellikle sağlıksız ve düzensiz beslenen gelişme çağındaki çocuklarda sıkça görülen kilo alma sorunu, metabolizmada ilerleyen dönemle birlikte hayati rahatsızlıkların doğmasına da zemin hazırlıyor. Yeter seviyede besin alamayan organlarda fonksiyon kaybı, kansızlık, vücut direncinin düşmesi, ilerleyen yaşla birlikte diyabet ya da tansiyon gibi hastalıklar meydana gelebilir. Öte yandan vitamin ve demir eksikliğinin de etkin bir rol oynadığı hastalıkların ortaya çıkması da kaçınılmaz oluyor. Yalnızca dengesiz beslenme değil, sağlıksız beslenme alışkanlıkları da kilo alma problemleri arasında yer alabilir. Fast food ağırlıklı beslenme düzenine sahip gençlerde sıkça görülen söz konusu sorun, ileride obezite gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Spor Kilo Almayı Etkiler mi?
Sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla birlikte en önemli etkenlerden biri olan spor eksikliği, bünyenin zayıf kalmasını, vücut direncinin düşmesini ve sistemi doğrudan etkileyen bazı önemli hastalıkların meydana gelmesini de tetikliyor. Gün içinde yapılan egzersizler vücut direncinin artmasını sağlarken, besin ve mineral isteğinin artmasına da katkı sağlamaktadır.
Sigara ve Alkol Kilo Almaya Engel mi?
Özellikle tütün mamulü tiryakilerinde sıkça görülen iştahsızlık, kilo alma problemi yaşanmasına neden oluyor. Sigara ve alkol tüketiminin artması bünyede iştahsızlığa neden olurken, çeşitli hastalıkların doğmasına da imkân tanıyor. Sigarayı bırakmak bu açıdan önemlidir.
Depresyon Kilo Almayı Engeller mi?
Antidepresan kullanımı gerektirecek boyuttaki psikolojik rahatsızlıklar, kullanılan ilaçlar ve genel ruh hâli nedeniyle kişinin yeme alışkanlıklarında bozulma ve iştahsızlığa neden olmaktadır. Depresyon mutlaka değerlendirilmelidir.
Kilo Almak için Hangi Branşa Gidilir?
Herhangi bir hastalığa bağlı olarak ya da genel kilo problemlerine neden olacak etkenlerden herhangi birini gözlemlemeniz durumunda başvurmanız gereken bölüm Dahiliye kliniğidir.
Uzman hekiminiz ile randevu sırasında genel yaşam standartlarınızı paylaşmak, tedavinin daha sağlıklı ilerlemesine katkı sağlarken, yaşadığınız problemi kısa sürede çözmenize de fayda sağlar.
Kişinin ideal kilosundan daha düşük olması ve kendi çabalarına karşı kilo alamaması durumlarında uzman bir doktora başvurması gerekir. Zayıflıyorum hangi bölüme gitmeliyim diye düşünüyorsanız ilk olarak yapılması gereken Dahiliye bölüme başvurulmasıdır.
Zayıflık ile ilgili yaşanılan problemlerde özellikle vitamin eksikliklerinin rolü büyüktür. Bu nedenle vitamin ölçümleri yapılır. Eğer eksik olan vitaminler tespit edilirse bu vitaminlerin normal değerlerine ulaşması için vitamin takviyesi yapılır. Tespit edilen başka bir hastalık varsa bu hastalığa göre tedavi yöntemleri uygulanır.
Uzmanlık Alanı | Açıklama |
---|---|
Diyetisyen | Diyetisyenler sağlıklı bir şekilde kilo almanıza yardımcı olabilir. |
İç Hastalıkları (Dahiliye) | İç hastalıkları bölümü hekimleri kilo almanın altında yatan tıbbi nedenleri araştırırlar. |
Endokrinoloji | Endokrinologlar hormon dengesizliklerinin kilo alımını etkisini araştırırlar. |
Psikiyatri | Kilo alamamanın psikiyatrik nedenleri olabilir. |
Aile Hekimi | Aile hekimleri genel sağlık durumunuzu değerlendirir. |
Fizyolojik olarak zayıflık görülebileceği gibi bazı durumlarda psikolojik olarak da etkilenen kişiler zayıflık ile mücadele edebilir. Özellikle yüksek strese sahip veya travma geçirmiş kişilerde iştah kayıplarına bağlı zayıflamalar görülebilir. Böyle bir durumun tespiti varsa Psikiyatri bölümüne başvurulmalıdır. Hastanın psikolojik durumuna göre yapılacak terapiler veya ilaç tedavisi ile psikolojik sorunlarını yenmesi amaçlanır ve böylelikle zayıflığa neden olan sorunların ortadan kalkması kişinin ideal kilosuna ulaşması için etkili olabilir. Bu noktada kilo vermek için gidilebilecek bölümlere göz gezdirmek isterseniz tıklayınız.
Kilo almak için hangi bölüme gidilir başlıklı yazıyı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 12 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 7 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)
Meraba ben Melisa hocam ben 20 yaşındayım ve 2 çocuğum var ancak ben 43 kiloyum ne kulandıysam kilo alamıyorum hangi bölüme randevu almam lazim
1.74 boyunda 62kg agirligindayim.Boya çok zayıfım.ne yaparsam yapayım kilo alamıyorum.Askerde 69 gördüm başkada 62den yukarı çıkamadım.sigara kullanıyorum.Herhangi bir hastaneye de gitmedim kilo ile ilgili .Sigaradan olabilirmi acaba.Birde çok sık vc ye gidiyom.hemen hemen hergün yani midede birşey durmuyor.
Merhabalar Osman Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Kapsamlı bir muayene yapmadan size şundan ya da bundan oluyor diyebilmem mümkün değildir. Size önerim dahiliye bölümünden randevu alarak muayene olmaya gitmenizdir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Hayırlı günler benim oglum 12 yaşında 29 kilo normal mi degilse hangi doktora gitmeliyim
Merhabalar Elif Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Biraz alt sınırdan gelişmesi var gibi ancak net bilgiler için muayene ettirmeniz gerekir. Bunun için pediatri bölümünden randevu alarak muayene olmaya gidiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
MERHABA ARKADAŞLAR,
BENDE DUYMA İLE KONUŞMA SAĞIRIM
20 YAŞINDAYIM 172BOYUM 40 KİLOYUM VE DAHA ÇOK BOL BOL YEMEK YİYORDUM AMA KİLO ALAMIYORUM
ÇOK ZAYIFIM NE YAPMAM GEREKİYOR
KİLO ALMAK İSTİYORUM YARDIMCI EDERSENİZ SEVİNİRİM
İYİ GÜNLER.
“
MERHABA
YAŞIM 26,BOYUM 1,53,KİLOM 40 KİLO ALAMIYORUM DÜZENLİ YEMEK YEMEYE VE MEYVE YEMEYE ÖZEN GÖSTERİYORUM AMA KİLO ALAMIYORUM AKSİNE ZAYIFLIYORUM NE YAPMAM GEREKİYOR
Yas 21 boy 170 kilo 62. Ve fazla gelisemiyorum kilo ayni alip veririm istah yok yerim karnim tika basa dolu olur ama karnim aç hissi oluyor
Daha önce dahiliye bölümüne gittim ve bütün değerlerim normal cıktı doktor her hangi bi ilaç tavsiyesinde de bulunmadi boyum 160 kilom 39 44 arasında oynayıp duruyor tekrardan doyetisyene mi gitmeliyim yoksa ne yapmaliyim
Merhabalar Naz Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Uzman hekiminiz muayenesi neticesinde sizi diyetisyene yönlendirdiyse tabi ki gitmeniz yararınıza olacaktır.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.