Nonspesifik Gliotik Odak, MR ve Tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinin sonuçlarını içeren raporda yazılan, hastalar tarafından ne anlama geldiği sıkça merak edilen bir ifadedir.

Non spesifik gliotik odak ifadesinin ne anlama geldiğini tam olarak kavrayabilmek için şu yazılara göz atmanızda fayda olacaktır. Nonspesifik odak ise daha genel bir ifadedir.
Nonspesifik, özgül olmayan, karakteristik özelliği olmayan anlamına gelmektedir. Tıpta sık olarak kullanılan terimlerden biridir.
Nonspesifik gliotik odak hakkında yorum yapabilmek için hastanın şikayetlerinin,belirtilerinin ve muayene bulgularının bilinmesi gerekmektedir. Genel olarak non spesifik gliotik odak herhangi bir hastalıkla ya da durumla ilişkili bulunamamış , beyin dokusu yerleşimli bir iz demektir. Bu ize çoğu zaman bazı hastalıklar neden olmaktadır. Ancak bu ize hangi hastalığın neden olduğu ya da bu izlerin ne kaynaklı olduğu hakkında yorum yapmak, diğer bilgileri, muayene ve tetkik sonuçlarını görmeksizin doğru olmayacaktır.
Sizde rapor sonucunuzu aşağıdaki yorum bölümüne yazarsanız sizin için yorumlayacağım.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümünden yazabilirsiniz. cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
Sol. Perivendikrikül beyaz cevherde bir kaç adet milimetrik boyutlu nonspesifik gliotik odak izlenmiş be demek oluyor aşırı bas agrısı var hastada
Merhabalar Fatma Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
MR görüntülemenizde sol periventikrikül beyaz cevherde birkaç adet milimetrik boyutlu nonspesifik gliotik odak izlenmiştir. Bu odaklar, beyindeki beyaz cevher hücrelerinde oluşan küçük değişikliklerdir. Bu değişikliklerin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, travma, enfeksiyon, beyin tümörü veya diğer bazı hastalıklara bağlı olarak gelişebileceği tahmin edilmektedir.
Aşırı baş ağrınız bu odaklardan kaynaklanıyor olabilir ancak baş ağrınızın başka nedenleri de olabilir. Bu nedenle, baş ağrınızın nedenini tam olarak belirlemek için daha fazla test yapılması ve bu tetkiki isteyen doktorun değerlendirmesi gerekir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhabalar benim abimin mr sonucunda bilateral frontal ve parietal subkortikal beyaz cevherde 2-3 mm boyutunda bir kaç adet non spesifik Flair hiperintensite.
Tanımlı lezyonlar non spesik gliotik değişiklik değişiklik olarak yorumlanmıştır.
Beyaz cevherde ve centrum semiovalede 2-3 mm boyutunda bir kaç adet T2A ve Flair hiperintens olarak izlenen, T1A görüntülerde seçilemeyen ve kontrastlı incelemede kontrastlanmayan lezyonlar saptanmıştır 6 ay sonra mr inceleme önerildi acaba sizin yorumunuz ne olur biz hastalığı bile tam olarak anlayamadık Bi doktor küçük çaplı bir beyin kanaması geçirmiş olabilirsin dedi tehlikeli bir durum var mı acaba rica etsem aydınlatır mısınız bizleri
Merhabalar Merve Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Abiniz için yapılan MR sonucunda bilateral frontal ve parietal subkortikal beyaz cevherde 2-3 mm boyutunda bir kaç adet non spesifik flair hiperintensite saptanmıştır. Bu lezyonlar beyaz cevherde gliyal hücrelerde oluşan hasara bağlı olarak gelişebilmektedir. Gliyal hücreler normalde sinir hücrelerini destekler ve beslerler. Lezyonların non spesifik gliotik değişiklik olarak yorumlanması kesin nedenini belirlemenin zor olduğu anlamına gelemktedir. Bu duruma sbeebiyet verebilen birçok durum vardır. Bunlar arasında multiple skleroz, vasküler beyin hastalığı, beyin travması, enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve genetik hastalıklar bulunabilmektedir. Abiniz için hangi nedenin söz konusu olduğunu kesin olarak söylemek için, daha fazla bilgi ve değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Bu nedenle abinizi muayeneden hekime bu sonuçları göstererek yorumlatmanız en doğru sonucu elde etmenizi sağlayacaktır.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Çok teşekkür ederiz iyi çalışmalar
Rica ederim.
Merhaba hocam 16 yaşındaki oglumun emar sonucu.siddetli baş ağrısı var cekilen emar sonucu .yorumlayabilirmisiniz.kendi kalp ameliyatlı ve bronsektaziside var.Sentrum semiovale düzeyinde sol periventriküler yerleşimli ventriküle dik konumlanmış yaklaşık 7 mm uzunlukta lineer şekilli, FLAIR A ve T2A incelemelerde hiperintens nonspesifik gliotik sinyal değişikliği mevcuttur (iskemik sekel değişiklik?, demyelinizan süreçler?). Klinik ve lab, değ, önerilir.
Merhabalar Handan Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Oğlunuzun emar sonucuna göre sol periventriküler alanda ventriküle dik konumlanmış, yaklaşık 7 mm uzunluğunda, lineer şekilli, FLAIR A ve T2A incelemelerde hiperintens nonspesifik gliotik sinyal değişikliği mevcuttur. Bu değişiklik iskemik sekel değişiklik veya demyelinizan süreçlere bağlı olabilir.
Özetleyecek olursak iskemik sekel değişiklik, beyne giden kan akımının azalması veya kesilmesi sonucunda oluşan hasara bağlı olarak görülebilir. Bu hasar beyinde kalıcı değişikliklere yol açabilir. Demyelizan süreçler ise sinir hücrelerini saran miyelin kılıfın hasar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu süreç sonunda beynin işlevinde bozulmalar görülebilir.
Oğlunuzun geçmişinde kalp ameliyatı ve bronşektazi olması iskemik sekel değişikliği riskini artırabilir ancak muayene bulgularına vakıf olmadan söyleyeceklerimin tahminden öteye geçmeyeceğini unutmayın. İskemik sekel değişikliğini dışlamak için bazı klinik ve laboratuvar testler yapılması gerekebilir.
İskemik sekel değişikliği dışlanırsa demyelinizan süreçleri değerlendirmek için daha ileri testler yapılması istenebilir.
MR sonucunu detaylı olarak değerlendirmek ve gerekli testleri önermek için bir nöroloji uzmanına başvurmanızı şiddetle öneriyorum. Bu sonucu hastanın muayenesini yapan hekimin değerlendirmesi size en doğru sonuçları verecektir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba Hocam. MR sonucumu yorumlayabilir misiniz?
Posterior fossadan geçen kesitlerde; 4.Ventrikül orta hatta normal genişliktedir. Serebellar hemisferlerin gri-beyaz cevher intensiteleri normaldir. Serebellar sulkuslar normal genişliktedir.
Mezensefalon düzeyinde serebral pediküller ve tektal plak normal olarak izlenmektedir.
Pons ve bulbus normaldir.
Beyin sapı ve sisternaları açıktır.
her iki frontol lob subkortikal beyaz cevherde birkaç adet nonspesifik milimetrik t2 hiperintens gliotik odak izlenmiştir.
Bazal ganglionların sinyal intensiteleri olağandır. Serebral hemisferlerin gri-beyaz cevher intensiteleri normal olup yer kaplayıcı lezyon izlenmemektedir.
Serebral vasküler yapılar normaldir.
Kemik yapılar ve yumuşak doku planları olağandır.
Birde EEG çekinmişti. Sonucunda epileptik activite ile uyumlu diyordu.
MR sonucum nasıl hocam
Merhabalar Ece Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
MR sonucunuzu inceledim. Sonuçlarınıza göre beyin sapı ve beyincikte herhangi bir patoloji görünmüyor. Her iki frontol lob subkortikal beyaz cevherde birkaç adet nonspesifik milimetrik t2 hiperintens gliotik odak izlenmiş. Bu odaklar beynin beyaz cevherindeki küçük, sinyal yoğunluğu yüksek odaklar olup genellikle geçirilmiş bir travma, enfeksiyon veya kanama gibi nedenlerle oluşur. Sıklıkla herhangi bir belirtiye neden olmazlar.
Sonuç olarak MR sonucunuzda herhangi bir ciddi patoloji yok ancak gliotik odaklar nedeniyle epileptik aktivite riskiniz olabilir. Bu nedenle bu sonucunuzu nöroloji doktoruna göstermelisiniz. Benim muayene bulgularına vakıf olmadan yapacağım her yorum yalnızca olasılıktan ibarettir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba hocam 15 20 yıldır baş agrım var ağrı kesicilerle yatistiriyorum nuroloji yede çok gittim genelde anti depresanlar falan fakat hiç faydası olmadı en son gittiğimde mr çektirdim sonucu gösteremedim sonuç dördüncü vertikul normal büyüklük ve konfigürasyon dadir bazal sisternalar acıktır .vermiş tabii sinyalyogunlugunda ve formasyondadır.pons,bulbus,mezensefalon ve bazal ganglionlar normaldir.serebral ve serebellar gri ak madde ayrimitabii ölüp patoloji sinyal kaydı tespit edilmedi.korpus kallosum normal sinyal yoğunluğunda ve formasyondadır.perikallosallpatoloji tespit edilmedi.orta hat yapilarindasapma izlenmesi.periventriküler pretrigonalalanda silik tarzda fokal sinyal artışı izlenmiştir nonsspeifik gliotik değişiklikler intra ve ekstra aksiyal kolleksiyon ve kitle formasyonu tespit edilmedi.dural sinüslerde trombüs lehine büktü saptanması. Temporal kemik kompartmanlarinda patolojik sinyal işlememektedir.paranazal sinüslerde yer yer yoğun mukozal kalinlaşmalar sinyal artışları izlenmiştir sinuzit rapor bu ne demek yardımcı olursanız sevinirim şimdiden çok teşekkür ediyorum
Merhabalar Hakan Bey, öncelikle geçmiş olsun.
MR sonucunuzu inceledim. Sonuçlara göre beyin ve omurilik yapılarınız normal görünüyor ancak orta hat yapılarında silik tarzda fokal sinyal artışı izlenmiş. Bu bulgular beyin dokusunda bazı hasar veya iltihaplanma olabileceği ihtimalini akla getirmektedir ancak bunu muayene bulgularıyla korelasyon içinde değerlendirmek en doğru sonucu verecektir.
Baş ağrınızın nedeninin bu bulgulara bağlı olup olmadığını kesin olarak söylemek için daha fazla tetkike ihtiyaç olabilir. Kan tahlili, beyin omurilik sıvısı (BOS) analizi ve diğer görüntüleme yöntemlerinin kullanılması gerekebilir. Sizin yapmanız gereken bu rapor sonucunuzu sizi muayene eden hekiminize göstermektir. Benim hastanın muayenesini yapmadan söyleyeceğim her şey olasılıktan ibarettir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba hocam 29 yaşındayım baş ağrısı şikayetiyle doktora başvurdum mr sonucumda supra periventriküler beyaz cevherde iskemik gliozis odaklar mevcuttur yazıyor nörolojik muayenede bir şey çıkmadı eeg çekindim o da normal çıktı sadece baş ağrısı var uykusuzluk açlık çok etkiliyor bana bir yol gösterebilir misiniz kolay gelsin çok teşekkür ederim
Merhabalar Fatma Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Baş ağrısı, uykusuzluk ve açlığınızın nedeni olarak supra periventriküler beyaz cevherde iskemik gliozis odaklarınız olabilir ancak bunun sizi muayene eden hekiminizce söylenmesi gerekir. Bu noktada ben sizin muayene bulgularınıza vakıf olmadığım için net bilgiler veremem. Bu odaklar beyindeki küçük damarların tıkanması sonucu oluşabilir ve genellikle ağrı, uyku bozukluğu ve diğer nörolojik semptomlara neden olabilir.
Bu durumu sizi muayene eden hekiminiz değerlendirmelidir. Yapmanız gereken bulunduğunuz şehirde üniversite hastanesinin nöroloji bölümüne randevu alarak muayene olmanızdır.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Nörolojik muayeneniz ve EEG’niz normal olduğu için, odaklar muhtemelen küçük ve ciddi bir soruna neden olmamaktadır. Ancak, yakınmalarınızın devam etmesi durumunda, daha ileri tetkikler yapılması gerekebilir.
Merhaba bende 1 haftadir bas donmesi oluyo.
raporum. Beyin Mr Bilateral frontoparietal lob sentrum semiovale duzeyi ve periventrikuler derin beyaz cevderde t2 flair hiperintens milimetrik non spesifik gliotik odaklar izlenilmistir
Merhabalar Derya Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Rapor sonucunuzda görülen odaklar beynin beyaz maddesinde küçük, iltihaplı veya hasarlı alanlara işaret edebilir. Çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ancak en yaygın nedenleri arasında enfeksiyon, travma, kanama ve bazı diğer hastalıklar bulunmaktadır.
Baş dönmenizin bu odaklara bağlı olup olmadığını kesin olarak söylemek için daha fazla tetkik yapılması gerekebilir. Ayrıca daha net konuşabilmemiz için muayene bilgilerinize vakıf olmam gerekir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba raporumu yorumlamanızı rica ederim.
KRANİAL MRG İNCELEME :
– Aksiyal T1 SE, T2 TSE FLAİR Koronal T2 TSE, Sagital T1 SE sekanslar alınmıştır
Bulgular:
Posterior fossa boyutları tabiidir.
Serebellar tonsiller foramen magnum hizasına dek uzanmaktadır. Foramen magnumu geçmemektedir.
Medulla oblongata, pons ve mezensefalon formu ve sinyalı tabiidir.
Bilateral serebeller hemisferlerde patolojik form ve sinyal intansitesi saptanmamıştır.
Bilateral serebellopontin sisternalar, prepontin sisterna, premedüller sisternalar ve bazal sisternalar açıktır.
Bilateral internal akustik kanalların genişlikleri doğal 7. ve 8. sinir kompleksinin, intrakanaliküler ve extrakanaliküler seyri ve sinyali tabiidir.
Girusların form ve sinyali tabiidir. Her iki serebral hemisferde kortikal sulkuslar ve fissürlerin derinlikleri genişlikleri tabiidir. 3. ve lateral ventriküllerin, 4. ventrikülün genişliği tabiidir.
Frontoparietal lobda birkaç adet nonspesifik milimetrik hiperintens odak izlenmiştir.
Bilateral frontal lob anteriorunda ekstraaksiyal BOS mesafesi hafif belirgindir.
Her iki tarafta bazal ganglionlar kapsüla interna, eksterna ve talamus formu ve sinyali tabiidir.
Korpus kallozumun formu ve sinyali tabiidir.
Parsiyel empty sella izlenmektedir. Supraseller sisterna ve paraseller oluşumlar tabiidir.
Anterior ve posterior sirkülasyon arterleri signal void görünümde olup, akımları tabiidir.
Kalvarial kemiklerin kortikal-medullar sinyal intensiteleri tabiidir. Frontal lobda kalvarial kemiklerin iç tabulasında minimal kalınlaşma izlenmiştir.
Nazal septumda deviasyon ve spur formasyonu izlenmiştir. Alt nazal konkalar hipertrofiktir. Paranazal sinüslerde enflamatuar yumuşak doku intensiteleri izlenmiştir. Nazofarenks arka duvarında minimal yumuşak doku kalınlaşması mevcuttur.
Servikal diskopati bulguları izlenmiştir.
Diffüzyon sekansında patolojik diffüzyon kısıtlanma alanı saptanmamıştır.
2.Bulgular
KRANİAL MR ANJİOGRAFİ
Bulgular:
Bilateral internal karotis arterlerin petröz, kavernöz ve supraklioid segmentlerinin trase, kontur ve kalibrasyonu tabii izlenmektedir. Bilateral internal karotid arterler anterior ve orta serebral arterleri vererek sonlanmaktadır. Anterior kommünikan arter patenttir.
Vertebrobaziller sistemi oluşturan arterlerin trase, kontur ve kalibrasyonları tabii izlenmiş olup, baziler arter, bilateral posterior serebral arterleri vererek sonlanmaktadır. Bilateral posteriorserebral arterlerin P1, P2, P3 segmentleri doğal izlenmektedir. Sağ dominant vertebral arter izlenmiştir.
Ön ve arka sirkülasyon arterlerinde ek vasküler imaj saptanmamıştır.
Merhabalar Zeycan Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Raporunuzda herhangi ciddi bir patolojik bulgu saptanmamış okuduğum kadarıyla ancak bu bulguların sizin klinik bulgularınızla beraber yorumlanması en doğru sonuçları verecektir. Bu nedenle tetkiki isteyen hekimin yorumlaması en doğrusu olacaktır.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
“Serebral hemisferik beyaz cevherde monspesifik gliatik odak dikkat cekti” ne anlam taşıyor lütfen açıklarmısınız
Kranial MR incelemesinde : İncelemede kullanılan sekanslar : Aksiyal planda: T2W FSE, FLAIR T2, T1W FSE, SWI Koronal planda T2W SE Sagittal planda T2W SE Dördüncü ventrikül normal büyüklük ve konfigürasyondadır. Bazal sisternalar açıktır. Serebellar hemisferler, vermis, beyin sapı tabii sinyal yoğunluğunda ve formasyondadır. Her iki internal akustik kanal normal genişliktedir. Sella normal formundadır. Her iki kavernöz sinüs simetrik ve normal sinyal intensitesindedir. Konveksite sulkusları hasta yaşı ile uyumludur. Bilateral beyin parankiminde T2 ve FLAIR sekanslarında hiperintensite gösteren nonspesifik gliotik odaklar izlenmiştir. Sağ temporal bölgede superior temporal girus seviyesinde periferik hemosiderin ringe sahip olan gradient eko sekanslarında blumming artefakt izlenen 10×8 mm boyutlarında kavernom ile uyumlu görünüm izlenmiştir. Korpus kallosum normal sinyal yoğunluğunda ve formasyondadır. Perikallosal patoloji tespit edilmedi. Ventriküler sistem normal genişlikte olup, III ventrikül orta hattadır. Orta hat yapılarında sapma izlenmedi. Ekstra ve intraaksiyal kolleksiyon ve kitle formasyonu tespit edilmedi. Dural sinüslerde trombüs lehine bulgus saptanmamıştır. Paranazal sinüslerin ve mastoid hücrelerin aerasyonları normaldir.
Sağ frontal lob derin beyaz cevherde milimetrik nonspesifik T2 hiperintens gliotik odak,
Ne demektir yardımcı olursanız çok mutlu olucam lütfen.
Her iki serebral hemisferde frontopariyatel bölgede serebral beyazcevherde birkaç adet milimetrik boyutta T2 hiperintens non-spesifikmikroanjiopatik gliozis odakları gözlenmektedir.
Merhaba doktor bey Bilateral frontoparietal bölgelerde bir kaç adet T2A – FLAIR hiperintens gliotik değişiklik izlenmektedir ne demek acaba yardımcı olur musunuz
Beyin MR sonucunda periventriküler alanda T2A hiperintens nonspesifik gliotik focus izlenmiştir yazıyor kızım 15 yaşında bu ne anlama gelmektedir
Merhabalar Meral Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Beyinde kıvrımlı yapıların arasında normalde olmaması gereken bir doku değişimi görülmüş. Bu değişim mr sonucuna gliotik fokus olarak yansımış. Bu durumun ne anlama geldiği, ciddi olup olmadığı, tedavi gerekip gerekmediği gibi bilgilere sizi muayene eden doktorunuzdan ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
İyi günler benim mr sonucumda her iki semiovale düzeyinde periventküller alanda frontal ve paryetal bölgede sol tarafta daha fazla olmak üzere subkortikal ve derin beyaz cevher yerleşimi bir kaç adet t2a hiperintens lezyon izlenmiştir. Ne anlama geliyor cevaplarsanız sevinirim
Merhaba doktor bey Bilateral frontoparietal bölgelerde bir kaç adet T2A – FLAIR hiperintens gliotik değişiklik izlenmektedir ne demek acaba yardımcı olur musunuz
Slm hocam 40yasındayım günlük 1 pakket sigara içiyorum geçen haftaki beyin emar sonucum her iki serebral hemisferde milimetrik boyutta çok sayıda nonspesifik gliotik sinyal değişikliği izlenmiştir yazıyor
İrem hanım hangi şikâyet üzerine emar çektirdiniz. Bu noktacıklar Kılcal damar tıkanıklığına işaret ediyor altta yatan sebep bulundu mu.
Slm hocam 40yasındayım günlük 1 pakket sigara içiyorum geçen haftaki beyin emar sonucum her iki serebral hemisferde milimetrik boyutta çok sayıda nonspesifik gliotik sinyal değişikliği izlenmiştir yazıyor. Yorumunuzu bekliyorum teşekkürler
Aynısı bendede var kan sulandırıcı kullanıyorum ne sebep olmuş bulunamıyor sizde çözüm bulduysanız bana dönüş yapabilirmisiniz
Merhaba MR sonucumda cikan sonuc boyle Sella tursikada parsiyel empty sella görünümü mevcuttur
Periventrikuler beyaz cevherde nonspesfik gliotik odaklar mevcuttur ne anlama geldiğini bize aciklarmisiniz
Hocam ben de çift görme mevcut.Gözde problem yok denildi, ben de beyin MR çektirdim. MR da periventikler ak madde de ve supkortikal ak madde de dağınık yerleşimli T2- Flair hiperintens sinyal özelliğinde lezyon alanları izlenmektedir (bin spesifik gliotik odaklar). Ayrıca sol maksiller sinüsü tama yakın dolduran mukus retansiyon kisti izlendi. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Solda korona rediata duzeyinde 1 adet t2 ve flair sekanslarda yaklasik 6mm capinda gliotikodak saptandi ne demektir emr sonucumda yaziyor
Beyin mr sonucu
Bilateral korona rediata, sentrum semiovale seviyesinde periventriküler, subkortikal milimetrik birkaç adet iskemik – gliotik alan izlenmiştir.
Merhaba, mr sonucum
Verteks düzeyinde frontal lobda 1-2 adet T2 ve FLAIR ağırlıklı serilerde hiperintens izlenen nonspesifik gliotik odağın varlığı izlenmiştir.
Silvian fissür ve kortikal sulkus genişlikleri normaldir.
Sol maksiller sinüste havalanma kaybına neden olan mukozal kalınlaşmalat izlenmiş olup sinüs hipoplazik olarak değerlendirilmiştir.
Merhabalar Aybike Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
MR sonucunuzu inceledim. Verteks düzeyinde frontal lobda 1-2 adet T2 ve FLAIR ağırlıklı serilerde hiperintens izlenen nonspesifik gliotik odağın varlığı tespit edilmiş. Bu odaklar beyin dokusunda oluşan hasar veya iltihaplanmaya işaret edebilir ancak hasta muayene bilgileri olmadan bu varsayımlara ve olasılıklara dayanmaktadır.
Mukozal kalınlaşmalar ise sinüs adı verilen boşlukların tıkanmasına veya iltihaplanmasına işaret edebilir.
Sonuç olarak net bilgi almak için sizi muayene eden hekiminize bu sonuçları gösteriniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.