Maltofer fol tablet genellikle gebeler tarafından hamilelik süresince ortaya çıkan demir eksikliğinin tedavi edilmesini sağlayan bir ilaçtır. Halk arasında demir ilacı olarak bilinir. Etken maddesi demir olan ve çok kullanılan ilaçlardan biridir. Bu yazımda maltofer fol kullananlar ve maltofer fol kullananların yorumları ile ilgili yanlışlıkları düzelteceğim. Öncelikle hazırlamış olduğum videoyu izleyiniz ve yazıma kaldığınız yerden devam ediniz.
Videoyu izlediğimize göre haydi yazımıza geçelim.
Maltofer fol içinde ne var? – İçerisinde Demir III Hidroksit Polimaltoz Kompleksi ve folik asit bulunmaktadır. Bunlara ek olarak bu etken maddelerin etkisini iyileştirici bazı yan maddelerde bulunmaktadır.
Maltofer Fol Nedir?
Maltofer fol günümüzde demir eksikliğinin tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Kahverengi beyaz benekli tabletler şeklindedir. Hastalar sağlık kurumlarına başvurduğunda hekimleri genellikle hemogram kan değerlerine bakarlar. Hemogram içerisinde hemoglobin adı verilen belirteç kandaki demir eksikliği hakkında fikir verir. Tek başına anemiyi belirlemek için yeterli değildir. Piyasa da maltofer fol 100 mg/0.35 mg olarak bilinmektedir.

Bu şekilde hemoglobin düzeyleri düşen hastalar için maltofer fol muayene sonucun reçete edilebilir. Öncelikle boşalan demir depolarının doldurulması amaçlanır. Bunun için muayee sonucuna bağlı olarak kullanım şekli ve dozu belirlenir. Bu ilacı mutlaka doktorunuza muayene olduktan sonra kullanınız. Kullanım süresi bilgisi ise gebelik boyunca, lohusalık döneminde ve demir eksikliği olduğu sürece hekimin hastayı değerlendirmesi sonucu belirlenebilmektedir.
Maltofer Fol Etken Maddesi
Tıp dünyasında ilaçlar üretilirken içerisinde etken madde ve yardımcı maddeler bulundururlar. Etken maddenin etkisinin üst seviyelerde hissedilebilmesi için yardımcı maddeler devreye girer ancak ana etki etken madde tarafından sağlanır.
Maltofer Fol Etken Maddesi : Demir III Hidroksit Polimaltoz Kompleksi (357.00 mg) ve Folik Asit (0.35 mg) şeklindedir.
Maltofer fol etken maddesi dışında içerisinde bulunan yardımcı maddeleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Aspartam
- Çikolata esansı
- Talk
- Dekstrat
- Polietilen glikol şeklindedir.
Maltofer fol kilo aldırır mı? – İlacın doğrudan kilo aldırıcı veya verdirici etkisi bulunmamaktadır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız mutlaka hekiminizle iletişime geçiniz.
Maltofer Fol Muadili İlaçlar
Bütün ilaçlarda olduğu gibi bu maltofer fol eşdeğer ilaçları da vardır. Eşdeğer ya da muadil ilaçlar farklı firmalar tarafından üretilirler ancak içerilerinde aynı etken madde bulunmaktadır. İşte maltofer fol muadili ilaçlar:
- Ferrum Hausman Fort 100 mg 30 draje
- Santafer Fort 100mg / 0.35 mg film kaplı tablet
- Vegaferon Fort 100mg / 0.35 mg film kaplı tablet
Maltofer fol kullananların bileceği gibi muadil ilaçların içerisinde aynı etken madde olmasına rağmen birebir aynı etkiyi göstermeleri durumu söz konusu değildir ancak etkileri çok yakındır.
Maltofer Fol Gebelikte Kullanımı
Maltofer fol hamilelik süresince doktorunuzun çeşitli tahliller yaptıktan sonra önermesi halinde kullanılabilir. Doktorunuza danışmadan asla ilaç kullanmamalısınız. Gebelik döneminde genellikle demir eksikliği anemisinin tedavisi amacıyla kullanılmaktadır.

Maltofer Fol Gebelik Kategorisi
Maltofer fol gebelik kategorisi A’dır. Gebelik kategorisi A olan ilaçlar hamilelik döneminde kullanım için en güvenli ilaçlardır. Genellikle hekimler tarafından tercih edilirler.
Hamilelik döneminde, hamilelik öncesinde ve sonrasında sık olarak tercih edilmesinin sebeplerinden biri budur işte.
Maltofer fol adeti geciktirir mi? – Sıklıkla karşılaştığım sorulardan bir tanesi de budur. Adet dönemini geciktirdiğine dair bir veri bulunmamaktadır. İlacı kullanırken bu şekilde bir etki görürseniz mutlaka hekiminize muayene olmaya gidiniz.
Maltofer Fol Emzirme Döneminde Kullanılır mı?
Maltofer fol isimli ilaç emzirme döneminde sadece doktorunuzun ilacı muayene sonrası reçete etmesi halinde kullanılmalıdır. Muayene olmaya gittiğinizde bebek emzirdiğinizi mutlaka belirtiniz.
Maltofer fol emzirme döneminde doktorunuzun önerisi varsa kullanılabilir.
Anne sütü ile bebeğe maltoferin içerisindeki etken madde geçmektedir ancak bu etken maddenin bebek üzerinde olumsuz etkileri bildirilmemiştir. Ne olursa olsun hekiminiz reçete etmediği sürece bu tip ilaçları kullanmayınız.
Maltofer Fol Nasıl Kullanılır?
Maltofer fol kullanabilmek için öncelikle hekiminize muayene olmuş olmalısınız. Muayene sonrasında ilacınız reçete edildiyse eczaneden temin ettikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Peki maltofer fol aç mı tok mu kullanılır?

Maltofer fol doktorunuz aksini önermediği sürece yemek esnasında veya yemekten sonra yutularak ya da çiğnenerek alınması önerilmektedir. Doktorunuz farklı bir kullanım şekli ile reçete ettiyse o şekilde kullanınız.
Maltofer fol çiğnenir mi? – Bu ilaç hekiminiz aksini önermediği sürece çiğnenerek yutulabilir ancak en doğru kullanım şeklini muayene sonrası ilacı reçete eden hekiminizden öğrenmelisiniz.
Maltofer fol yutulur mu? – Sıkça sorulan sorular olduğu için belirgin şekilde vurgulamak istiyorum. Evet ilacı doktorunuz aksini önermediği sürece yutarak kullanabilirsiniz.
Maltofer fol günde ne kadar kullanılır? – Rutin kullanım şekli demir eksikliğinin şiddetine bağlı olarak günde 1, günde 2 veya günde 3 defa 1 tablet alınması şeklindedir ancak bunu mutlaka gerekli muayene ve tahlil sonuçları sonrasında belirlemek gerekir. Gebelik döneminde rutin kullanım ise günde 1 tablet şeklindedir.
Maltofer Fol Ne İşe Yarar?
Maltofer fol temel olarak bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. İşte maltofer fol endikasyonları:
- Demir eksikliği anemisi
- Gebelik öncesi demir eksikliğinin engellenmesinde
- Gebelikte demir eksikliğinin engellenmesinde
- Gebelik sonrası demir eksikliğinin engellenmesi
gibi durumlarda kullanılmaktadır. Kullanım dozu hastaya göre değişiklik gösterebilir. Bu açıdan kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Maltofer fol iştah açar mı? – İlacın hastalarda beklenen etkileri arasında iştah ile ilgili veri bulunmamaktadır ancak bazı hastalarımdan iştah artışı yaşandığı yönünde oldukça fazla geri bildirim alıyorum.
Maltofer Fol Fiyatı 2021
Maltofer fol kaç lira olduğu bilgisi hemen hemen ayda bir değişiklik göstermektedir. İşte maltofer fiyatı:
Maltofer Fol fiyatı 2021 itibariyle 19.33 ₺’dir.
Fiyatta değişiklik olduğunda editörlerimiz tarafından yazımın bu bölümü güncellenecektir.
Maltofer fol reçetesiz alınır mı? – Bu ilaç reçete olmadan eczaneden temin edilebilir. Yani herhangi bir sağlık kurumuna ya da hekim gitmeden doğrudan eczaneye giderek ücreti karşılığında ilacı alabilirsiniz ancak benim önerim mutlaka bir hekime muayene olup sonrasında reçete ile almanız yönündedir.
Maltofer Fol Yan Etkileri
Her ilacın olduğu gibi maltofer fol isimli ilacında bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler genelde sık görülenler seyrek görülenler diye ayrı kategorize edilse de ben en sık görülenlerini anlatacağım. İşte en sık görülen maltofer yan etkileri:
- Tokluk hissiyatının olması
- Midede ağrılık hissi
- Bulantı
- Kabızlık veya ishal
Maltofer fol mide bulantısı yapar mı? – Üstte de bahsettiğim gibi midede bulantı şikayeti yapabilmektedir. Böyle durumlarda mutlaka hekiminiz ile iletişime geçiniz.
Maltofer fol gaz yapar mı? – İlaç bağırsak hareketlliliğinde değişiklik yaparak kabızlık veya ishale sebebiyet verebilidiği gibi gaz yapması da olağandır. Böyle bir etki ile karşı karşıya kaldığınızda mutlaka hekiminize danışınız.
Yazımı burada bitirmiş bulunuyorum. Aklınıza takılanları veya merak ettiklerinizi alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı 13 Ocak 2021 tarihinde yazılmıştır. Ardından 20 Haziran 2021, 16 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)
Merhaba doktor bey. Bu ilaç sivilce yapar mı? 2 haftadır kullanıyorum ve fazlasıyla sivilcelendim. Sebebi bu olabilir mi?
İyi günler doktor bey çocuğum 3 yaşında ve 2 tablet içmiş ne yapabilirim
Merhabalar Zeliha Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Tüketilen miktarı çocuğunuz tolere edebileceği gibi zararda verebilir. Bu nedenle gözetim altında tutulması gerekir. Bu gibi durumlarda acil servise başvurmalısınız.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhabalar doktor bey kaç öğün kullanicaz maltofer tableti
Doktor eşime yazdı eczacida bişey demedi
Merhabalar İlker Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Maltepe fol ilacının hangi hastada kaç tane kullanılacağı bilgisi muayene ve tahlil sonuclarina bakılarak değerlendirilebilir.Dolayısıyla benim bir şey söylemem tahminden öteye gelmemektedir. Rutin olarak 1×1 yani günde 1 kere kullanılır ancak ilacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba doktor bey demir depolarım boş olduğu için doktor maltofer fol yazdi bende akdeniz anemisi var içeriğini okudumda akdeniz anemisi olanlar kullanmasın yazıyor ne yapmalıyım ??
Hatice Hanım merhabalar.
Doktorunuzla mutlaka iletişime geçmeli ve durumunuzu yeniden izah etmelisiniz. Hekiminin hastalığınızı degerlendirip verdiyse gerekli kar zarar dengesini kurmuş demektir. Bu durumda kullanabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Doktor bey merhaba,
Gaviscon şurubu yemek sonrası içiyorum, yemekle birlikte ise maltofer solüsyon iciyorum mide bulantısi etkisini daha az hissetmek için. Bu iki ilacın birbiriyle etkileşimi sağlığım açısından bir yan tesiri var mıdır ?
Hocam merhaba, aile hekimimiz demir eksikliği anemisi nedeniyle bu ilacı yazdı, 2 kutu. Bittikten sonra tekrar kontrole gitmem hakkında bilgi vermedi ne yapmalıyım?
Efendim . Ben bir kutu Oroferon Depo 80 mg kullandım. İlacım bugün bitti . Bu hafta kardan dolayı yollar kapalı olduğu için doktora gidemeyeceğim. Evde Maltofer Fol 100 mg tablet var, doktora gidene kadar tedaviye ara vermek istemiyorum. Kan değerim çok düşüktü. Bunu kullansam uygun mudur? Daha önceden kısa süreliğine bu ilacı kullanmıştım, ramazana denk geldiği için oruçluydum dokuzuncu tabletten sonra mide ağrısı yaptı , kullanmayı bırakmıştım. Bana tavsiye verebilir misiniz?
Merhabalar Hatice Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Demir ilacını ne için kullandığınızı bilmiyorum. Kan değerlerinize bakıldı mi ? Sadece gebelik olduğu için mi kullanıyorsunuz? ya da doktorunuz bir anemi hastalığı mi tespit etti?
Eğer gebeyseniz doktorunuzun uygun görmesi halinde oroferon ya da maltoferi uygun dozda kullanabilirsiniz. Ben muayene etmeksizin size kullanabilirsiniz diyemem. Oroferon ve maltofer benzer ilaçlardır. Genelde benzer hastalıkların tedavisinde kullanılırlar. Ilaci kullanmadan önce mutlaka sizi muayene eden hekiminize danışınız.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Hocam geri dönüşünüz için teşekkür ederim.
Hocam regl yoğunluğu kaynaklı olan 1 ay önceki Ferritin kan değerim 1.2 çıktı. Bunun üzerine aile hekimi bir hastaneye gidip serum takmam gerektiğini söyledi. Fakat gittiğim hastanedeki dahiliye doktoru, buna gerek olmadığını belirtti,bana Oroferon 80 mg ve Bemiks yazdı. Şuan ilaçlarım bitti elimde Maltofer Fol 100 mg/ 0.35 mg var bir haftalığına kullanabilir miyim?
Sizi de yoruyorum hocam ama köy yolları kapalı , tekrar teşekkür ediyorum
Merhabalar Hatice Hanım, kullanmanız muhtemelen sorun olmayacaktır ancak birebir muayene etmeksizin size net olarak kullanın ya da kullanmayın diyemem.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhabalar doktor bey ben üç gündür bu ilacı doktorum tarafından aldım kansızlık olduğu için verdi bana ,gebe felan değilim , simsiyah dışkı yaptığımı gördüm bu normal bir durum mu acaba
Merhabalar Ayşenur Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Maltofer sadece gebelerde kullanılan bir ilaç değildir. Bu ilaç demir eksikliği anemilerinin tedavisinde de sık olarak kullanılır. Demir ilaçlarının genelinde görülebilen bir durumdur dışkıda siyahlık. Bu bizzat demirin etkisidir. Buna eşlik eden kabızlıkta yaşayabilirsiniz. Bu durum için endişelenmeyin ve doktorunuzun önerdiği şekilde ilacınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Doktorunuz dışkıda siyahlık hakkında size bilgi vermiş olmalıdır. Bu ve buna benzer yan etkiler ortaya çıktığında muayenenizi yapan ve ilacı reçete eden hekiminizden en doğru bilgiyi alabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.