Vegaferon Tablet Nedir? Ne İşe Yarar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Vegaferon tablet etken maddesi demir olan genellikle gebelik döneminde gebelere aile hekimleri tarafından ücretsiz olarak dağıtılan bir ilaçtır. Sağlık ocakları ya da yeni adıyla aile sağlığı merkezlerinden verilen bu ilaç hamilelere 16.haftadan itibaren başlanır. 12. haftadan itibaren D vitamini başlanan gebelere 4 hafta sonra 16. haftaya geldiklerinde ek olarak demir desteği verilmeye başlanır. Vegaferon kullananlar ve vegaferon kullananların yorumlarını okurken birçok yanlış uygulama olduğunu ve yanlış yönlendirme yapıldığını fark ettim. Bu nedenle bu yazıyı hazırlamaya karar verdim.

vegaferon tablet kullananlar
Vegaferon tabletler sağlık bakanlığı tarafından sağlık ocağından verilirler.

Hamilelikte vegaferon kullananlar çoğunlukta olsa da bazı durumlarda decavit gibi diğer hapları reçete eden hekimlerde bulunmaktadır. Sağlık bakanlığı tarafından ücretsiz olarak hastalara dağıtılan ilaç vegaferondur. Şimdi başlıklar halinde vegaferon hap hakkında bilinmeyenlere açıklık getirelim.

Vegaferon Tablet Nedir?

Vegaferon tablet demir 3 hidroksit polimaltoz kompleksi içermekte olan bir ilaçtır. Halk dilinde kan ilacı olarak bilinmektedir. Her bir tablette 50 mg ölçüsünde elementer demir içerir ve her kutuda toplamda 30 tablet bulunmaktadır. Doktorlar tarafından hastalarda oluşan demir eksikliği durumlarının giderilmesi ve oluşması muhtemel demir eksikliği anemilerinin önlenmesi için reçete edilir.

Demir vücudumuzda kan yapılmasında ve oksijenin akciğerlerden vücudun diğer bölümlerine taşınmasında görevli olan yapıların sorunsuz çalışabilmesi için gereklidir. Aile hekiminize gebelik rutin takiplerinize gittiğinizde sizden genellikle hemogram ve total idrar tetkiki isteyecektir. Hemogram değerlerinizden hemoglobin parametresi bize demir durumu hakkında fikir verir ve ilacı hastanın nasıl kullanacağını belirlememizi sağlar. Bu noktada hemoglobin değeri hakkında detaylı bilgiler verdiğim yazımı okumanızı ve tekrar buraya dönerek yazıma devam etmenizi istiyorum. Yazıma ulaşmak için https://doktordanhaberler.com/hgb-hemoglobin/ linkine tıklayınız. Okumayı bitirdiğinize göre kaldığımız yerden devam edelim.

vegaferon tablet ne işe yarar
Vegaferon tablet gebelikte demir eksikliğinin giderilmesi için kullanılan bir ilaçtır.

Hamilelik süresinde olan gebelerde hemoglobin düzeyi belirli bir seviyenin altına düştüğünde mutlaka demir destek tedavisi verilmelidir. Bu tedavi verilmediği zamanlarda hastalarda halsizlik, yorgunluk ve çabuk yorulma gibi farklı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Duruma göre hekiminiz günde 1 defa ya da 2 defa ağız yoluyla kullanılacak şekilde verecektir.

Şunu özellikle hamilelikte vegaferon kullananlar için belirtmeliyim. Vegaferon tedavisi gebelere 16. haftada bir eksiklik olduğu için verilmez. Eksiklik olma ihtimaline karşı vücudu dirençli ve güçlü tutmak adına muayene sonrasında verilir. Sağlık Bakanlığı 2021 itibariyle her gebenin 16. haftadan itibaren demir desteği almasını önermektedir. Bu noktada yine sağlık bakanlığının geniş ve detaylı bilgiler verdiği yazısına www.saglik.gov.tr/TR,11100/gebelerde-demir-destek-programi-uygulumasi-genelgesi-2007–6.html linkinden ulaşabilirsiniz.

Vegaferon Gebelikte Nasıl Kullanılır?

Vegaferon tablet sadece gebelikte kullanılan bir ilaç değildir. Sağlık Bakanlığı ücretsiz olarak gebelere ulaştırdığı için bu şekilde tanınırlığı artmıştır. Her gebe bu kan ilacını kullanmadan önce mutlaka doktor önerisi almalıdır. İlacı kullanılmaması veya dikkatli kullanılması gereken yerler vardır. Hatta bazı durumlarda tek seferde birden fazla tablet kullanılması gerekebilir. Bu nedenle dikkatli olunmalı ve kullanmadan önce mutlaka doktora muayene olunmalıdır.

Aile hekimi olarak genel olarak bir hastalığı ve özel durumu olmayan gebelere rutin olarak günde 1 defa kullanacağı şekilde reçete ediyorum ancak kan tahlillerinde anormallikler olan ve diğer bazı sıkıntıları olan gebelere farklı doz ve kullanım sıklığı ile önerebiliyorum. Bu noktada nasıl kullanacağınızı öğrenmek için mutlaka bir kadın doğum uzmanına ya da aile hekiminize muayene olmalısınız.

vegaferon hamilelikte nasıl kullanılır
Vegaferon hamilelikte kullanılan ve gebelik kategorisi B olan bir ilaçtır.

Hastalarıma ilacı yemeklerle beraber tüketmelerini öneriyorum ancak bu noktada süt ile tüketilmemesi gerektiğini unutmayın. Süt gibi yüksek oranlarda kalsiyum barındıran yiyecekler vegaferon ile olumsuz etkileşim göstermektedir. Eğer süt veya süt ürünlerinden herhangi biri tüketildiyse en az 2 saat süreyle vegaferon kullanılmamalıdır.

Aile sağlığı merkezlerinde bana en çok gelen sorulardan bir tanesi de dışkı renginin koyulaştığı yönünde ki sorudur. Dışkı renginde koyulaşma normal olarak kabul edilir. Bunun için herhangi bir önlem alınması ya da ilacın kesilmesine gerek yoktur. Bir diğer şikayet ise mide ağrısı ve mide yanması şikayetleridir. Bu şikayetler ortaya çıkıyorsa mutlaka hekiminize muayene olmaya gidiniz.

Vegaferon Etken Maddesi

Vegaferon tablet içerisinde bir adet ana etken madde ve yanında birden fazla sayıda yardımcı maddeler bulunmaktadır. Çok sayıdaki yardımcı maddenin temel amacı ana etken maddenin etki mekanizmasının iyileştirilmesidir.

Vagaferon etken maddesi elementer demir ya da demir +3 polimaltoz kompleksi olarak bilinir.

Demir etken maddesinin dışında içerisinde yer alan yardımcı maddeleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Krospovidon
  2. Mikrokristalin selüloz
  3. Titanyum dioksit
  4. Kırmızı ve sarı demir oksit
  5. Hidroksipropil selüloz
  6. Hipromelloz
  7. Polietilen glikol

Vegaferon Tablet Fiyatı 2022

Vegaferon tablet Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimleri aracılığıyla ücretsiz olarak verilmektedir. Bu ilaç için sizden hiçbir ücret talep edilmez. Eğer ilacı eczaneden almak isterseniz fiyatı şu şekildedir:

2022 yılı için Vegaferon 50 mg Film Tablet fiyatı : 26.37 ₺ ‘dir.

Rutin olarak aile hekimleri 16. haftası gelen hemen hemen her gebeye bu ilacı ulaştırır. 16. haftadan doğuma kadar geçen sürede demir desteğine ücretsiz olarak devam edilir.

Vegaferon Tablet Yan Etkileri

Vegaferonun yan etkileri görülme sıklığına göre kategorize edilerek verilmektedir. En sık görülen yan etkileri mide bulantısı, kusma, kabızlık ve ishal şeklindedir. Bu 4 belirti hem sık görülmekte olup hem de hafif yan etkilerdendir.

vegaferon yan etkileri
Vegaferon yan etkileri ortaya çıktığında mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bunların dışında aşağıda liste şeklinde vereceğim vegaferon yan etkileri ortaya çıkarsa derhal ilacı kullanmayı bırakıp acil servise başvurmanız gerekmektedir. İşte vegaferon hap istenmeyen etkileri:

  1. Kanlı dışkılamanın görülmesi
  2. Vücudun herhangi bir bölümünde şişlik, döküntü
  3. Nefes almanın zorlaştığının hissedilmesi
  4. İdrar renginde değişme
  5. Baş ağrısı
  6. Karın ağrısı
  7. Ağızda acı sus hissedilmesi
  8. Hazımsızlık
  9. Astım belirtileri

Bu bahsettiğim vegaferonun bilinen yan etkileridir. Bazı bilinmeyen yan etkileri ortaya çıkabilir. Bu noktada farklı bir etki ortaya çıktığını fark ederseniz yapmanız gereken ilk şey ilacı bırakmak ve doktorunuza başvurmaktır.

Vegaferon Tablet Hamilelikte Kullanımı

Vegaferon tablet hamilelik döneminde kadın doğum uzman hekimlerinin ve aile hekimlerinin sıkça reçete ettiği ve kullandığı ilaçlardan birisidir. Hamilelik döneminde kullanım şekli hastanın tahlillerine ve muayenesine bağlı olarak değişecek şekilde gebelere verilir. 16. haftadan itibaren doktor tarafından reçete ile edindiyseniz güvenle kullanabilirsiniz.

vegaferon tablet yorumları
Vegaferon tableti mutlaka hekiminizden alınız.

Vegaferon Tablet Gebelik Kategorisi

Vegaferon gebelik kategorisi B olan bir ilaçtır. Gebelik kategorisi B olan ilaçlar gebelik kategorisi A olan ilaçlara göre daha zararlıdır. Bu noktada vegaferon kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır. Yapılan çalışmalarda ilk trimester yani ilk üç ayını dolduran gebelerde vegaferonun zararlı bir etkisi tespit edilememiştir.

Vegaferon gebelik kategorisi B’dir.

vegaferon sağlık bakanlığı
Vegaferon hekimler tarafından genellikle günde 1 defa kullanılacak şekilde verilir.

Dikkat ederseniz yazımın her bölümünde aklınıza kazınsın diye bahsettiğim bir husus var. Demir ilacı gebelere 16. haftada başlanır. Öncesinde kadın doğum uzman hekimi reçete etmediği sürece başlamanızı ben önermiyorum. Kullanım yaparken dikkatli olunuz.

Vegaferon Emzirme Döneminde Kullanılır mı?

Bildiğiniz gibi bir çok ilaç vücuttan farklı mekanizmalar ile atılır. Bazı ilaçlar ise anne sütüne karışarak bebeğe geçiş yapar. Dolayısıyla bebekte ilacın nasıl etki göstereceği ise genellikle bilinmez. Bilinmeyen bir etki ortaya çıkmasın diye anne sütüne geçip geçmediği sorgulanmalı ve emzirirken dikkatli olunmalıdır.

Vegaferon emzirme döneminde anne sütüne geçer.

Dolayısıyla annenin aldığı demir ilacı bebeğin bünyesine geçmiş olur ve bebek üzerinde nasıl etki göstereceği tam kestirilemeyebilir. Bu nedenle lohusalık ve emzirme döneminde olan anneler emzirirken vegaferon kullanımı konusunda hassas olmalı ve doktorlarının önerileri dışında hareket etmemelidirler.

Vegaferon Tablet Kullananlar Tarafından Sorulan Sorular

Bu başlık altında vegaferon kullananlar ve vegaferon kullananların yorumlarında bahsettikleri hataları düzeltmek adına sizler tarafından bana gelen ve benim denk geldiğim soruları cevaplayacağım. Eğer merak ettiğiniz soru bu başlıklar içinde yoksa yorum bölümüne yazarsanız cevap vereceğim. İşte vegaferon tablet kullananların sorduğu sorular:

Vegaferon Tablet Aç mı Tok mu Kullanılır?

Vegaferon tablet daha önceki başlıklarda da belirttiğim gibi yemeklerden sonra alınmalıdır. Yemek yedikten sonra tok karnına alınması önerilir sıklıkla ancak bu durumların istisnaları vardır. Vegaferon tableti ne zaman kullanacağınız doktorunuz tarafından belirlenmelidir.

Rutin uygulamada vegaferon tablet tok karnına kullanılır. Buna ek olarak yemek sırasında alınabilir.

Vegaferon Tablet Ne Zaman Kullanılır?

Vegaferon tablet yemek yeme esnasında veya yemeklerden sonra doktorunuz günde 1 defa verdiyse 1 defa, 2 defa verdiyse 2 defa olacak şekilde kullanmalısınız. Eğer nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız eczanenizden reçetenizi kontrol ettiriniz.

Bu hususta internet ortamındaki bilgilere güvenerek kullanım yapmayınız. Çünkü kullanım şekli ve zamanı hastaya göre belirlenir.

Vegaferon ve Vegaferon Fort Farkı Ne?

İki ilaç arasında etken madde farkı bulunmaktadır. Vegaferonda etken madde olarak demir bulunurken vegaferon fortta demirin yanında folik asitte bulunmaktadır. Bu ilaç seçimi yapılırken doktorunuza mutlaka danışınız. Ayrıca vegaferon fort isimli ilacın muadili olan maltofer fol tablet ile ilgili yazdığım yazımı okumak için hemen https://doktordanhaberler.com/maltofer-fol-100-mg-0-35-mg-30-tablet/ linkine tıklayınız.

Vegaferon mu Decavit mi Kullanmalıyım?

Sağlık bakanlığının belirli kriterleri sağlayan bütün gebelere önerdiği ve ücretsiz dağıttığı ilaç vegaferondur. Bu noktada decavitin vegaferonun içerdiği etken maddeleri içerdiği ve daha fazla vitamin ile desteklendiğini biliyoruz.

Bazı kadın doğum hekimleri vegaferon yerine decavit kullanımını öneriyorlar hastalarına. Bu noktada hastadaki eksiklerin belirlenmesi ve ilaç seçiminin ona göre yapılması gerekmektedir.

Vegaferon Hap Kilo Aldırır mı?

Vegaferon tabletin doğrudan kilo aldırıcı etkisi bulunmamaktadır. Genelde bu soruyu hamilelikte vegaferon kullananlar sorarlar. Hamilelik sürecinde doğal olarak kilo alımı olmaktadır. Bu kilo alımını vegaferona bağlamak doğru değildir.

Demir İlacı Metabolizma Hızlandırır mı?

Demir ilaçları yani bunlardan biri olan vegaferon destek tedavisi alınmaya başlandığında eğer demirde eksiklik kaynaklı bir metabolizma yavaşlaması varsa bu durum düzelir. Bu şekilde tekrar metabolizma hızlanması sağlanmış olur.

Vegaferon İştah Açar mı?

Vegaferon tablet yan etki olarak iştahsızlık ve hazımsızlık gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. Netice olarak vegaferonun iştahsızlık durumlarında kullanılma gibi bir endikasyonu yoktur. Doğrudan iştah açıcı etkisi bulunmamaktadır.

Vegaferon Kullananlar ve Yorumları

Bu başlık altında siz değerli ziyaretçilerimin internet ortamında araştırdığı, kafa karışıklığı yaratan kısa sorulara kısa ve öz cevaplar vereceğim. Haydi sorulara geçelim. Vegaferon tablet:

Kabızlık yapar mı? – İlacın temel yan etkileri arasında kabızlık vardır. Doğal olarak bu ilacı kullanan kişilerde kabızlık sıkça görülür.

Alerji yapar mı? – İlacın yan etkisi olarak alerji gelişebilir. Alerji geliştiğinde derhal ilaç kesilmeli ve hemen en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

Vegaferon içinde paraben var mı? – İçerisinde çok az miktarlarda paraben bulunabilmektedir. İlacın faydaları gözetildiğinde bu miktar paraben göz ardı edilebilir.

Günde kaç kez kullanılır? – Genellikle hekim önerisi farklı olmadığı sürece günde 1 tablet kullanılmaktadır. Sıklıkla 1×1 olarak reçete edilir ancak her hastada aynı şekilde kullanılmaz. Nasıl kullanılacağının belirlenmesi için muayene ve tahlil sonuçları değerlendirilmelidir.

Yazımı burada bitiriyorum. Aklınıza takılanları veya merak ettiklerinizi alt tarafta yer alan yorum alanına yazınız. Cevaplamaktan mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 16 Ocak 2021 tarihinde yazılmıştır. Ardından 6 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Vegaferon Tablet Nedir? Ne İşe Yarar?” üzerine 10 yorum

  1. Merhaba bana aile hekimim vegaferon hapı doğum kontrol hapı olarak kullanmam için verdi bı sıkıntı olmaz dimi hamile kalmam?

    Cevapla
    • Merhabalar Büşra Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Faydalı olmasına sevindim.
      Mutlu günler.

      Cevapla
    • Merhabalar Nursen Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Vegaferon rutin olarak tok karnına veya yemek esnasında kullanılmaktadır ancak hekiminizin reçetesinde verdiği şekilde kullanım en doğru kullanım şeklidir.
      Sağlıklı ve mutlu günler.

      Cevapla
    • Zehra Hanım, öncelikle hoşgeldiniz.
      Vegaferon tablet gebenin kan değerlerinin durumuna göre tüm gebelik boyunca ve lohusalık döneminde de devam edilebilmektedir. Bazı durumlarda dozu arttırılabilir ya da düşürülebilir. Bu tip kararlar gebeye göre verilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
    • Hocam geçen sağlık ocağına gittim hem banaVEGAFERON la kaşık 🥄 li kan ilaci olan Demir şurubunu da yazdı bide b vitamini yazdı hepsi aynı anda sıkıntı olmaz mı

      Cevapla
      • Merhabalar Fatma Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
        Genelde rutin uygulamanın dışında bir durum anlatıyorsunuz. Sağlık ocağına tekrar giderek teyit almanızı öneririm.
        Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

        Cevapla

Yorum yapın