Topuk Kaşıntısı Neden Olur?Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Genelde yıllar boyunca süregelen bir problem olan topuk kaşıntısı şikayeti için hastalar çok farklı kremler kullanarak çözüm ararlar. Uzun denemeler sonucunda kalıcı bir çözüm bulamayarak bir sağlık profesyoneline başvururlar. Sıklıkla uykudan önce topuk bölgesinde ortaya çıkan kaşıntının çok derinden geldiği ifade edilir. Bazı hastalarda daha yeni ortaya çıkmışken bazılarında ise on yıllardır devam ediyor olabilir. Topukta kaşıntısı olan hastalar topuklarını bir yüzeye sürttüklerinde rahatlama hissederler.

Eğer sizde de yıllardır süregelen topuk kaşıntısı şikayeti varsa oldukça zararsız olduğu bilinen patolojik durumlardan birine yakalanmış olabileceğiniz gibi Pruritus Calcaneus adı verilen duruma da yakalanmış olabilirsiniz. Pruritus Calcaneus, topuk bölgesinde kemiklere kadar inebilen derin enfeksiyona verilen isimdir. Haydi şimdi yazımızın detaylarına geçelim.

Genel Olarak Topuk Kaşıntısına Bakış

Topuk kaşıntısı, ayakların topuk bölgelerinde görülen akut veya kronik olarak karşılaşılan bir kaşıntı sorunudur. Çok sık görülen bir sağlık sorunu değildir. Ancak kaşıntı insanı hem fizyolojik olarak rahatsız etmekte hem de sosyal yaşantısında sorunlar çıkarmaktadır. Özellikle ayakkabı içerisinde dışarıdayken oluşan kaşıntılar insanları zora sokabilmektedir.

Dikkat!!

Genelde benim aile sağlığı merkezinde karşılaştığım hastalar bu tip şikayetleri için mantar ve egzema kremleri kullanarak geçici rahatlama sağlamışlar ancak kalıcı olarak çözüm bulamayarak bana başvurmuşlardır. Şikayetlerinin en sık olarak gece ortaya çıktığını beyan etmişlerdir.

Derin topuk kaşıntısı hissi rahatsız edicidir.
Derin topuk kaşıntısı hissi rahatsız eder.

Ayakların topuk bölgesinde oluşan kaşıntının bazı nedenleri vardır. Genel olarak kaşıntı ile birlikte farklı tepkimelerde görülebilmektedir. Topuk kaşıntısının yanı sıra ayakta sinek ya da böcek geziyor hissi duyulabileceği gibi batma, ayakta genel olarak yanma hissiyatı oluşabilmektedir. Bana en sık olarak anlatılan durum kaşıntının yüzeyden değilde sanki topuğun içinden geliyormuş gibi hissedildiğidir. Cilt sorunlarından dolayı bu tip kaşıntıların ortaya çıktığı görüldüğü gibi başka sağlık sorunları nedeni ile de kaşıntı oluşabilir. Bu nedenle özellikle uzun süreli kaşıntılarda doktora başvurulması gerekebilir.

Topuk Kaşıntısı Neden Olur?

Topuk kaşıntısı çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Alt ekstremitelerde topuk kaşıntısı neden olur konusunda akla ilk gelen sağlık sorunu mantardır. Bilindiği gibi mantarlar cilt üzerinde oluşan bir hastalık türüdür ve farklı seviyelerde görülebilir. En büyük belirtileri ise kaşıntıdır. Topukta oluşan mantarlar genel olarak ayağın geneline de yayılabilmektedir.

Kaşıntıya sebep olan bir diğer neden ise temizlik ürünleridir. Sabun ve benzeri temizlik ürünleri cilt üzerinde kaşıntı yapabilmektedir. Bu gibi bir etkinin görülmesi ile topuklarda da kaşıntının görülmesi kaçınılmaz olabilir. Cilt üzerinde temizlik ürünlerinin kaşıntı oluşturabileceği gibi aynı zamanda giyilen bazı ürünlerde kaşıntıya neden olabilmektedir. Özellikle bazı insanların ciltleri polyester veya yünlü çoraplara karşı reaksiyon gösterebilmektedir. Bu özelliklere sahip çorap giyildiğinde kaşıntı oluşuyorsa bu durumdan şüphelenilebilir.

İnsan vücudu birçok unsura alerjik reaksiyon gösterebilir. Özellikle besinlere karşı görülen alerji oldukça fazladır. Süt, soğan, yumurta ve çilek gibi ürünlerin bazı insanlarda alerjik reaksiyon gösterdiği gözlemlenmektedir. Bu tip alerjilerde ise alerjinin belirtisi olarak topuk kaşıntısı oluşabilmektedir.

topuk kasintisi nedenleri
Topuk kaşıntısı bazı durumlarda nöropatik olabilmektedir.

Buraya kadar yazılan nedenler hafif düzeyde sağlık sorunu sayılabilecek nedenlerdir. Ancak bazı ciddi hastalıklarında topukta kaşıntıya neden olma özelliği vardır. Böbrek veya karaciğer hastalıklarında birçok belirti görülür. Bu belirtilerden biri de topuk kaşıntısı olabilmektedir. Ayrıca çeşitli hastalıklar için kullanılan ağız yolu ile veya cilde haricen sürülen ilaçlar yan etki olarak topuk bölgesinde kaşıntı oluşmasına neden olabilmektedir.

Topuk Kaşıntısı Görülen Hastalıklar Hangileridir?

Topukta kaşıntı görülen hastalıklar genelde birbirine karıştırılır ve bazı durumlarda yanlış teşhislere sebebiyet verebilir. Örneğin yukarıda bahsettiğim pruritus kalkaneus hastalığında hastanın cildinde herhangi bir enfeksiyona rastlanmazken derin bölgede enfeksiyon varlığı söz konusudur. Dolayısıyla bu hastalıklar sık olarak birbirine karıştırılır. Aşağıda liste halinde verdiğim hastalıkların varlığında topuk kaşıntısı görülebilir.

  1. Sırt bölgesinde ağrı olması
  2. Siyatik ve omurga bölgesinde oluşan sinirsel durumlar
  3. Tinea Pedis
  4. Plantar Fasiit
  5. Tarsal Tünel Sendromu
  6. Multipl Skleroz
  7. Nöropatik Ağrı

Gece Topuk Kaşıntısı Nedenleri Nelerdir?

Topuk kaşıntısı bazı durumlarda özellikle geceleri oluşabilmektedir. Gece topuk kaşıntısı nedenleri nelerdir sorusuna cevap olarak bazı durumlar söylenebilir. Gece yatarken özellikle çorap kullanmak kaşıntıya neden olabileceği gibi ayak sağlığı içinde olumsuz bir durumdur. Gece yatmadan önce ayaklar yıkanmalı ve çok iyi kurulanmalıdır. Yıkanmayan ayaklardaki bakteriler gece kaşıntıya neden olabilir. Diğer yandan ayakların ıslak bir şekilde uyunması ayakların nemli olmasına ve kaşıntıya neden olabilmektedir.

Geceleri topuk kaşıntısı neden olan bir diğer durum ise cilt hastalıkları ve böceklerdir. Cilt hastalıkları gündüz kaşıntı belirtisi gösterse de akşamları daha da yoğunlaşabilir. Diğer yandan sivrisinek, takta kurusu gibi bazı böcekler gece rahatsız edebileceği için topuk ve ayaklarda kaşıntıya neden olabilir. Bu noktada topuk bölgesinde oluşan ağrılar hakkında bilgiler içeren yazımı okumanızı öneriyorum. Yazıma aşağıda yer alan linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hamilelikte Topuk Kaşıntısı Olması Nasıl Yorumlanır?

Hamileliğin ilk 3 ayında progesteron hormonu nedeni ile ciltte kuruma oluşabilmektedir. Bu duruma önlem alınmazsa kaşıntıların oluşması oldukça muhtemeldir. Bu tip kaşıntılarda özellikle duş sonrasında nemlendirici kullanmak kaşıntıları azaltabileceği gibi ciltte oluşabilecek kalıcı hasarlarında önüne geçilmesi sağlanabilir.

Hamilelikte topuk kaşıntısı neyin belirtisi konusunda ciddi hastalıklarda olabilmektedir. Özellikle el ve ayaklarda oluşan kaşıntılar bazı durumlarda karaciğer sorunları nedeni ile oraya çıkabilmektedir. Bu tip kaşıntılar el ve ayakların yanı sıra vücudun tamamında da görülebilir. Hamilelikte oluşan değişimler bazı organları etkilemekte ve kaşıntı problemi ortaya çıkabilmektedir. Hamilelikte topuk kaşıntısı olması nasıl yorumlanır konusunda kaşıntı yaşayanlar bu durumu kesinlikle doktora bildirmeli ve gerekli muayenelerin yapılmasını sağlamalıdır.

Sağ ve Sol Topuk Kaşıntısının Sebebi Nedir?

Sağ ve sol topuk kaşıntısının sebebi nedir konusunda çeşitli hastalıklar söylenebilir. Bazı durumlarda sadece sol veya sağ topukta kaşıntı meydana gelebileceği gibi her ikisinde de görülebilmektedir. Kaşıntılar geçici olarak gerçekleşebileceği gibi sürekli olarak da görülebilir. Özellikle sürekli kaşıntılarda doktor kontrolü büyük önem taşımaktadır.

Topukta oluşan kaşıntılarda deri hastalıklarından şüphelenilebilmektedir. Deri hastalıklarının yanı sıra şeker hastalarında veya B12 eksiği olan kişilerde belirti olarak topuklarda kaşıntı görülebilmektedir. Kadınlarda ise menopoz sonrasında sağ veya sol topuklarda kaşıntıların oluşması muhtemeldir.

Topuklarda meydana gelen kaşıntılar aynı zamanda gün içerisindeki yapılan bazı yanlışlardan dolayı da meydana gelme ihtimali vardır. Özellikle ıslak veya nemli ayak üzerine giyilen çoraplar bir süre sonra kaşıntı yapabilmektedir. Ayrıca bu durum nedeni ile ayak cildi üzerinde mantar oluşma ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tip kaşıntılarda deri üzerindeki bozulmadan mantar anlaşılabilmektedir.

Topuklarda oluşan bu tür kaşıntılarda yapılması gereken doktora başvurarak gerekli muayenelerin yapılmasını sağlamak ve eğer bir hastalık varsa tedavisine doktor tarafından verilen yöntemlerle başlamaktır. Topuk dikeni hastalığı açısında değerlendirilmenizde de fayda vardır. Topuk dikeni hakkında bilgi almak için hemen aşağıdaki butona tıklayınız.

Topuk Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Topuk kaşıntısı ile karşılaşanlar topuk kaşıntısı nasıl giderilir, topuk kaşıntısı nasıl geçer merak etmektedir. Topuk kaşıntısı tedavisi topukta oluşan kaşıntının nedenine göre yürütülmektedir. Bu nedenle öncelikle kaşıntıya neden olan sebeplerin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Tespit edilen hastalığa göre doktorlar topuk kaşıntısı ilacı vererek tedavi yoluna gidecektir.

Kaşıntılar için öncelikle bazı noktalara kişinin kendisi dikkat etmelidir. Özellikle yünlü veya polyester çorap giyilmemesi, ıslak ayak ile çorap giyilmemesi, gece çorap ile yatmamak, kullanılan temizlik ürünlerini değiştirmek, kullanılan bakım ürünlerini değiştirmek kaşıntının bu nedenlerle olup olmadığını anlamak için atılması gereken ilk adımdır. Eğer bu değişimlerden herhangi birinde kaşıntı sona eriyorsa herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kaşıntı sonlanabilir. Ancak bazı durumlarda hastalarınlar nedeni ile kaşıntı ortaya çıkabilmektedir.

Doktor tarafından yapılan gözle muayene, kan tahlilleri ve gerekirse biyopsi sonrasında eğer cilt hastalıklarından olan mantar, egzama, nasır, kurdeşen gibi hastalıkların tespit edilmesi sonrasında gerekli tedaviler başlatılarak kaşıntıya sebep olan hastalığa yönelik ilaçlar verilebilmektedir. Ayrıca uyuz hastalığı da vücut üzerinde birçok yerde kaşıntı oluşturabileceği gibi ayak topuklarında da kaşıntıya neden olabilir.

Topuk altı kaşıntısı gibi sürekli olarak meydana gelen kaşıntılarda karaciğer veya böbrek hastalıkları, şeker, B12 eksikliği, menopoz gibi sağlık sorunları da neden olabilmektedir. Bu tip hastalıklar ciddi olmakla birlikte ilgili sağlık bölümü uzmanları tarafından sürekli takip edilmesi gerekir. Şiddetli topuk kaşıntısı yaşayan kişiler bu konularda gerekli olan bütün tahlilleri yaparak tedavi yoluna gitmelidir.

Topukta Kaşıntı için Hangi Doktora Gidilir?

Topukta oluşan kaşıntı için doktora başvurulacaksa öncelikle Dermatoloji bölümüne başvurulmalıdır. Cilt üzerinde araştırma ve tedavi işlemlerini yürüten bu bölümde öncelikle deri üzerinde oluşabilecek hastalıklara karşı tetkikler yapılmaktadır. Eğer cilt sorunları nedeni ile topuk veya topuk içi kaşıntısı meydana geliyorsa genel olarak çeşitli ilaçlar verilerek tedavi uygulanmaktadır. Ancak bazı durumlarda topuk kaşıntısı için hangi doktora gidilir konusunda farklı bölümlere gidilmesi gerekebilir.

Dikkat !!

Herhangi bir bölüme başvurmadan önce aile hekiminize başvurmanız oldukça mantıklı bir seçim olacaktır.

Özellikle karaciğer, böbrek hastalıkları, şeker veya B12 eksiklikleri, menopoz gibi durumlarda Dahiliye, Kadın Hastalıkları, Genel Cerrahi gibi bölümlere başvurulması gerekebilmektedir. Bu gibi durumlarda doktorlar ilgili bölümlere sevk ederek gerekli teşhis ve tedavilerin yapılmasını sağlamaktadır. Kaşıntıya sebep olan hastalığa karşı yapılan tedaviler kaşıntıyı da ortadan kaldıracaktır.

Topuk Kaşıntısı Bitkisel Çözüm

Ayak tabanı kaşıntısı, topuk kaşıntısı gibi durumlarda bitkisel tedavi de uygulanabilmektedir. Doktor tarafından verilen tedavi yöntemlerine destekleyici olarak topuk kaşıntısı bitkisel tedavi yöntemleri uygulanabilir. Topuk kaşıntısı kürü olarak özellikle sebebi bulunamayan topuk kaşıntılarında bu yöntemler denenebilir.

Genel olarak süpürge tohumu, üzüm çekirdeği, limon melisa çayı topuk kaşıntısı bitkisel çözümleri arasındadır. Bu kürlerin yanı sıra topukların kuru olması durumlarında nemlenmesi ve cildin daha sağlıklı olması için zeytin yağı, badem yağı gibi yağlarda kullanılabilmektedir ancak unutulmaması gereken husus bitkisel dahi olsa herhangi bir tedavi uygulamadan önce mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

  1. Neuropathic Itch – Itch – NCBI Bookshelf (nih.gov) Erişim Tarihi: 27.10.2021
  2. Chronic Pruritus: Clinics and Treatment (nih.gov) Erişim Tarihi: 27.10.2021

(Bu yazı ilk defa 30 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 27 Ekim 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Topuk Kaşıntısı Neden Olur?Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine 5 yorum

  1. Bunun artık bir teşhisi bir ismi olmalı 1 yıla yakın zamandır denemedik ilaç kalmadı kanayana kadar yırtarcasına kaşıyorum topuklarımı nedir bu 🤯😭

    Yanıtla
  2. Merhaba hocam uzun süredir beni uyutmayan derin bı topuk kaşıntısı sı var calisyorum ve sürekli bundan dolayı uyanıyorum geceleri beni hiç uyutmuyor bu kaşıntı. ve ayaklarımın alt taban rengi böyle turuncu rengini almış ne yapmam lazim

    Yanıtla
  3. Hocom benım topuklarımda kaşintı var ama gece daha fazla oluyor ayle hekimime bas vurdum kan tahlili yaptı sorun yok dedı bana bır yaglı kırem yazdı uzun süre kullandım gecmedı karbonat kullandım fayda etmedı. Ne yapmam gerekıyor benı aydınlatırsanız sevınırım hocam

    Yanıtla
  4. Merhaba, ben de bir yıldır topuk altında ta içten gelen bir kaşıntı oluyo.Bu yazı çok aydınlatıcı olmuş.Özellikle tatlı yediğimde ortaya çıktığını farkettim.Kulağımda da uğultu oluyo o kadar rahatsız edici oluyor ki bazen özellikle geceleri testlerden bişe çıkmadı.Kulak burun boğaza gittim.İşitme testim de iyi çıktı.Nöroloji den beyin filmi istedim iyi çıktı.Kan testi iyi tiroit yaparmış diyo doktorlar.Ama bun da da çaresiz kaldım.Acaba ağır metallerden kaynaklanabilir mi?Beslenme bozukluğu gluten vs

    Yanıtla
    • Merhabalar Derya Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      İlişkili olabilir ancak muayene bilgileriniz olmadan net bilgiler veremeyeceğim. Mutlaka bir dahiliye hekimine randevu alarak muayene olmaya gidiniz. Sonrasında sizi yönlendirdiği hekime başvurabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın