Kaşıntı vücudun bütün bölümlerinde görülebilen ve görüldüğü bölgeye bağlı olarak farklı sorunlara işaret eden bir belirtidir. Kaşıntı bir hastalık olmamakla birlikte çoğu zaman bir hastalığın habercisidir. Tıp dünyasında kaşıntı, pruritus olarak ta bilinir. Bu yazımı okuyan ziyaretçiler aşağıdaki sorulara cevaplar bulmuş olacaklar:
- Kaşınma için hangi bölüme gidilir?
- Kaşıntı için hangi doktordan randevu almalıyım?
- Allerjik kaşıntı için hangi doktora gidilir?
- Kaşıntıya hangi bölüm bakar?
Şimdi tüm bu sorulara cevap olacak şekilde kaşıntı yapan hastalıklar ve tedavilerini inceleyelim.
Kaşıntı için Hangi Bölümden Randevu Alınır?
Kaşıntı şikayeti akla ilk etapta bulaşıcı bir takım hastalıkları getirir. Sadece cilt kuruluğu nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi uyuz (skabiyez) gibi paraziter hastalıklar sebebiyle de görülebilir. Kaşıntı yapan hastalıklar şunlardır:
- Mantar hastalıkları
- Tinea Capitis
- Tinea Barbae
- Tinea Korporis
- Tinea Faciei
- Tinea İnguinalis
- Tinea Pedis
- Tinea Unguium
- Vücutta aşırı kepek varlığı
- Dermatit (Egzama)
- Bit (Pedikülozis)
- Ürtiker (Kurdeşen)
- Su Çiçeği gibi döküntülü hastalıklar
- Uyuz (Skabiyez)
Tüm bu hastalıklara ek olarak bazı tiroid, karaciğer, böbrek rahatsızlıkları da kaşıntı semptomu verebilmektedir.

Tüm bu hastalıklar için ilk etapta aile hekiminize gitmelisiniz. Çünkü birçok hastalığı uzman doktorların bulunduğu polikliniklerden randevu alıp sıra beklemeden aile hekiminiz tarafından tedavi edilebilirsiniz. Aile hekimine gitmek istemeyen bireyler kaşıntı için Dermatoloji ya da Cildiye bölümüne giderek randevu alıp muayene olmalıdırlar.
Özetle kaşıntı için Cildiye bölümüne gidilmelidir.
Alerjik Kaşıntı için Hangi Bölüme Gidilir?
Öncelikle var olan kaşıntı şikayetinin alerjik olup olmadığı tespit edilmelidir ancak bu tespit çoğu zaman hastalar tarafından yapılamaz ve bu konuda bir sağlık profesyonelinden destek alınmasını gerektirir.
Alerjik kaşıntı ile alerjik olmayan kaşıntılara yaklaşım ve tedaviler tamamen farklıdır. Bu açıdan bunun belirlenmesi önem arz etmektedir.
Vücudun hangi bölümü kaşınıyorsa aynı şekilde tedavi biçimleri ve yaklaşımlar farklı olacaktır. Aşağıda yazıları okumanızı öneririm :
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.