Egzama Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Egzama, deride çeşitli ekzojen veya endojen faktörlere karşı gelişen ortak klinik ve histolojik özellikler gösteren inflamatuar reaksiyon olarak tanımlanır. Egzama kelimesi yerine dermatit ifadesi de kullanılabilir. Sık görülen bir grup deri hastalığıdır.

Ekzema Bulguları akut(çabuk gelişen) ve kronik(uzun döneme yayılan) dönem olmak üzere iki gruba ayrılır:

Akut dönem
Eritem
Ödem
Seröz sızıntı
Vezikül oluşumu
Krut gelişimi

Kronik dönem
Hiperkeratoz
Fissürler
Likenifikasyon
Deskuamasyon,
Hipopigmentasyon,
Hiperpigmentasyon
Kserosis
Atrofi

Egzama Sınıflaması

  • İrritan kontakt dermatit
  • Akut irritan kontakt dermatit
  • Kronik kümülatif irritan kontakt dermatit
  • Alerjik kontakt dermatit
  • Fotokontakt dermatit
  • Atopik dermatit
  • Seboreik dermatit
  • Numuler dermatit
  • Staz dermatiti
  • Dishidrotik dermatit

İrritan Kontakt Dermatit

Temas eden maddelerin etkisiyle epidermis ve dermis hücrelerinde hasar oluşur. Oluşan bu hasar nedeniyle  keratinositlerden  sitokin salınımı ve  inflamasyon başlar.

Reakiyonun oluşması için:

irritan kontakt dermatite bağlı oluşan vezikülle
irritan kontakt dermatite bağlı oluşan veziküller
  • Temas eden maddenin kimyasal yapısı
  • Konsantrasyonu
  • Temas süresi
  • Deri yüzeyinin tamponlama kapasitesi
  • Keratin tabakanın kalınlığı
  • Isı, nem gibi faktörler önemlidir.

Akut İrritan Kontakt Dermatit

Normal deride hasar oluşturan tek bir temas sonucu gelişen bir reaksiyondur.

Fiziksel irritanlar: UV, X-ışınları, iyonizan ışınlar, termal hasar yapan ajanlar

Kimyasal irritanlar: alkali ve asit solüsyonlar, aseton ve karbon tetra klorür gibi lipid çözücüler, xylen, benzin gibi organik çözücüler, deterjanlar, hardal gazı gibi kimyasal savaş ajanları

Kronik Kümülatif İrritan Kontakt Dermatit

Tek bir sefer temasla deride hasar oluşturmayan kronik iritan maddelerin düşük konsantrasyonda, yineleyen temasları sonucunda ve ekzemaya eğilimli kişilerde birikici etki sonucu ortaya çıkar.
Derinin biyolojik savunma sistemlerindeki bozulma sonucu gelişir.

Kümülatif İrritan Maddeler

  • Su
  • Deterjanlar
  • Alkali ve asit solüsyonlar
  • Fiziksel etmenler; UV, yün, toz, kum
  • Sekresyonlar; tükürük, yara eksudasyonları

Kişisel faktörler; derisi kuru olanlar, atopik olanlar, iktiyozisi olanlar

İntertrigo(Pişik)

  • Şişman ve terleyen kişilerin intertriginöz bölglerinde gelişir.
  • Kötü hijyen koşullarında maserasyon ve inflamatuar reaksiyon gelişir. Eritemli ve erode alanlarda sızıntı ile birlikte şiddetli yanma ve kaşıntı vardır.

Sekonder olarak fungal ve bakteriyel enfeksiyon gelişebilir.

alerjik kontakt dermatit
alerjik kontakt dermatit

Alerjik Kontakt Dermatit

  • Önceden ekzojen veya hematojen yolla duyarlanan derinin aynı antijenle tekrar karşılaşması durumunda ortaya çıkan bir reaksiyondur. Sistemik bir hastalıktır.
  • Tip IV aşırı duyarlılık sonucu ortaya çıkar.

Genç erişkin ve orta yaşlı kişilerde ve kadınlar da sık görülür.

Fotokontakt Dermatit

  • Fototoksik dermatit: normalde reaksiyon oluşturmayan dalga boyundaki güneş ışığının ışığa duyarlandırıcı madde ile teması sonucu reaksiyon oluşturmasıdır.

Fotoallerjik reaksiyon: Güneş ışığı ile kişinin duyarlı olduğu alerjenin etkileşimi sonucu ortaya çıkan bir tip IV aşırı duyarlılık reaksiyonudur.

Atopik Dermatit, atopiye bağlı oluşan dermatittir.
Atopi
, deri ve müköz membranların çevresel maddelere karşı ailesel aşırı duyarlılık ile birlikte artmış Ig E üretimi ve/veya değişmiş nonspesifik reaktivitesidir.

Seboreik Dermatit, yapısal yatkınlığı olan kişilerde bakteriler ve lipofilik mantarların yağ ve ter bezlerinin fazla miktardaki salgılarının deri yüzeyinde oluşturduğu tabakayı parçaladığı ve sonucunda ortaya çıkan serbest yağ asitlerinin deriyi irrite ettiği ve inflamasyona neden olduğu duruma denir.

seboreik-dermatit

  • Numuler Dermatit
  • Erkeklerde daha sık görülür.
  • Madeni para şeklinde keskin sınırlı lezyonların görüldüğü kronik bir ekzema.
  • Nedeni bilinmiyor.
    numuler dermatit
    numuler dermatit

    Staz Egzaması, venöz dolaşımdaki yetersizliğe bağlı gelişen artmış doku perfüzyonu sonucu gelişir.En sık bacakların alt kısmında görülür.
    Eritem, ödem, purpura, hemosiderozis ve kahverengi pigmentasyon görülür

    staz egzeması
    staz egzaması

    Bana veya doktordanhaberler.com ekibine görüş, öneri, istek veya talebinizin olması halinde iletişime geçebilirsiniz.

    Henoch Schönlein Purpurası adlı yazımı okumak için tıklayınız:

Henoch Schönlein Purpurası Nedir? (Kapsamlı Bilgiler)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Abdurrahman İnen

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Egzama Nedir?” üzerine 8 yorum

  1. Merhaba kızım 5aylıkken ilk egzaması yüzünde başladı.7.ayda ekgıdaya geçtik.Şu an 4yaşında hiç geçmedi hep arttı.Özellikle geceleri diz ve dirseklerin iç kısmı göz kapakları çok kaşınıyor.Yünlü herşeyden uzak,terlememesi için dikkat ediyorum.Çocuk alerjide alerji,gıda,yama,kan testlerinde hiç bir şey çıkmadı.Her gece şiddetli kaşıntıdan uyuyamıyor kaşıyarak kanatıyor bazen.Gündüz çok kaşınmıyor.Dr lar hep kortizonlu krem verdi olumsuz etkilerini çok yaşadık.Gece gündüz sürekli nemlendirici kullanıyoruz ama geçmiyor.Ambalajlı gıdalardan olabildiğince uzak tutulmasına rağmen geçmiyor.Alerjenin tespiti için ne yapabilirim?Nasıl bir yol izlemeliyim?Deterjana karşı yapılan bir test var mı?Bana bir yol gösterirseniz çok mutlu olurum.

    Yanıtla
  2. Allah göstermesin hasta olmak gerçekten zor ki bunlara tedavi bulunması büyük bir iş kolay gelsin ne diyelim

    Yanıtla
  3. askerliğimi ırakda yaptım iklimi havası herşeyi değişik toz toprak orada egzaman denen bu illete yakalandım kaşıntı deride döküntüler kızarıklıklar bi türlü kurtulamadım hep kendini yeniliyor büyük ihtimal ırakda su sıkıntısı çektiğimiz için dereden su getiriliyordu ve su da keratin oranı fazla dendi o sudan kaynaklanıyor. bir öneriniz var ise yazabilirsiniz.

    Yanıtla
    • Öncelikle geçmiş olsun. Egzama genel bir başlıktır. Yukarıda yazdığım gibi birçok çeşidi vardır ve lokalizasyonuna, büyüklüğüne göre bunların tedavisi değişebilmektedir. en doğru tedavi için dermatoloji polikliniğine başvurmanızı ve size verilecek olan reçeteyi düzenli kullanmanızı tavsiye ediyorum.

      Yanıtla
      • Evet Hastahaneye gittim ilaçlarımı aldım kullandım şuan suratımda ve saç derim de hatta kulak arkalarımda bile yara kalmadı son 2 gündüe kullanmadım ilaçları bakalım tekrarlayacak mı tekrarlar ise tekrar gideceğim.

        Yanıtla

Yorum yapın