İçerik Başlıkları
Tinea Pedis Nedir?
Tinea Pedis, dermatofitlerin neden olduğu bir deri enfeksiyonuna verilen isimdir. Halk arasında Atlet Ayağı olarak ta bilinmektedir.Her türlü ortamda bulunma eğiliminde olan dermatofitler genellikle kapalı spor salonlarında, duşlarda, tuvaletlerde, sıcak ve nemli ortamlarda bulunurlar.Özellikle ayaklarda neme ve tere maruziyet sonrası dermatofit üremesi için teşvik edici bir ortam oluşmaktadır.
Tinea Pedis Nedenleri Nelerdir?
Tinea pedis bir grup mantarın neden olduğu bir enfeksiyondur ve en sık görülen dermatofit enfeksiyonları şöyledir:
- Tinea Capitis
- Tinea Barbae
- Tinea Korporis
- Tinea Faciei
- Tinea İnguinalis
- Tinea Pedis
- Tinea Unguium
Dermatofitler sahip oldukları bazı enzimler nedeniyle cildin dış katmanların sertleşmeye neden olmaktadırlar ve genellikle dış yüzeyde etki gösterse de üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyon binme eğilimi olduğundan hızlıca tedavi edilmelidirler.
Tinea Pedis Belirtileri Nelerdir?
Tinea Pediste en sık görülen belirtiler şu şekildedir:
- Ayaklarda yoğun kaşıntı
- Ayak aralarında çatlak görünüm ve soyulmuş deri
- Tabanda kızarıklıklar ve tipik görünümler
- Maserasyon adı verilen beyaz görünümlü lezyonlar
Tinea Pedisin Tanısı Nasıl Konulur?
Hastalığın tanısı dikkatli alınan bir anamnez ile başlayacaktır. Doktorunuz size herhangi bir spor yapıp yapmadığınızı, nemli ortamlara maruziyetinizi ve çok fazla terleyip terlemediğinizi soracaktır. Giydiğiniz ayakkabıdan çorap çeşidine kadar birçok faktörün sorumlu olduğu bu hastalığı bilen bir çift göz direkt tanıyacaktır.
Tanıyı kesinleştirmek için lezyon bölgesinden kazıntı örneği alınarak mikroskop altında incelenmelidir. Dermatofitler mikroskop altında görülecek ve tanı kesinleşecektir.
Tinea Pedis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tinea Pedis tedavisi için antifungal ilaçlar kullanılmaktadır. Atlet ayağı tedavisi için sıklıkla kullandığımız antifungal ilaçlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Ciclopirox ( Loprox )
- Clotrimazole ( Lotrimin , Mycelex )
- Econazole ( Spectazole )
- Ketoconazole ( Nizoral )
- Miconazole ( Micatin )
- Naftifine ( Naftin )
- Oxiconazole ( Oxistat )
- Sulconazole ( Exelderm )
- Terbinafine ( Lamisil )
Tinea pedis reçetesinde yer alan bu ilaçlar ile yaklaşık olarak 2-3 hafta tedavi gerekebilmektedir. Topikal olarak uygulanan ilaçlar görünüşte lezyonları ortadan kaldırsada enfeksiyonu tam manasıyla ortadan kaldıramayabilmektedir. Bu tip durumlarda oral yolla alınan anti fungaller işe yarayacaktır.
Ayak hijyeni oldukça önemlidir. Bunun için ayağımızı olabildiğince kuru tutalım, sık sık çorap değiştirelim. Ayaklarımızı yıkadıktan sonra mutlaka her ayak arasını özenle kurutalım.
Uyarıyoruz : Bu makalede adı geçen ilaçları rastgele , doktor kontrolü olmaksızın kullanmak birçok istenmeyen sonuca sebebiyet verebilir. Lütfen doktor kontrolünde ilaç kullanımı yapınız.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
bana doktorum tinea pedis teşhisi koydu ayaklarımda çok kaşıntı olduğunu ayağım alt kısmında beyazımsı renkler soyulmalar üst kısmında kızarıklık ve kaşıntı sonrası sulanma var şimdilik iyiye gidiyorfakat kaşıntı hala var kaşıntıyı durdurmak için ne yapmalıyım