Tırnakta Psoriasis

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tırnakta Psoriasis Nedir?

Tırnakta Psoriasis, cildi etkileyen ve kronik bir hastalık olan sedef hastalığının tırnağı tutması durumunda ortaya çıkan tabloya verilen isimdir. Tamamen tedavi edilemeyen bir hastalık olduğu bilinmektedir.

tirnak psoriasis tedavisi
Tırnakta psoriasis hastalığı sedef hastalığının sıkça görülen bir formudur.

Sedef hastalığına yakalanan her iki bireyden birisinde tırnak tutulumu ortaya çıkabilmektedir. Tırnaklarımız aslında cildimizin ayrılmaz birer parçasıdır. Ancak cildi etkileyen sedef hastalığı tırnağıda etkileyerek bütünlüğü bozmaktadır. Tırnaklarda bazı durumlarda ağrı ortaya çıkabilmekte ve acı hissine neden olabilmektedir.

Tırnaklarında psöriyais olan bireylerin yaklaşık olarak yüzde 15 ine psöriyatik artrit dediğimiz bir hastalık eşlik etmektedir. Bu noktadapsöriyatik artrit başlıklı yazımı okumanızı ve buraya tekrar dönmenizi istiyorum. İlgili yazıma https://doktordanhaberler.com/psoriatik-artrit/ linkini tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tırnakta Psöriyazis hastalığına yakalanan bireyler toplum içinde tırnaklarını ortaya çıkaracak olaylardan çekinmekte ve tırnaklarından utanmaktadırlar. Güçsüz ve parlak olmayan tırnaklar bu kişilerde birçok psikiyatrik semptomu da beraberinde getirmektedir. Tırnak Psöriyazisi, herhangi bir ırk, yaş, cinsiyetten bireyi tutabilmektedir. Neden bazı kişileri tuttuğu veya tutmadığı henüz tam olarak ortaya çıkarılamamıştır.

Tırnak Psöriyazisi Nedenleri

Tırnak psöriyazisinin temel nedeni sedef hastalığının neden olduğu tırnak yatağında meydana gelen değişimlerdir. Genetik faktörlerin çevresel faktörlerle etkileşimi sonrasında ortaya çıktığı bilinmektedir.

tirnak psoriasis tedavisi
Tırnak psöriyazisi genetik faktörlerden etkilenebilir.

Ayrıca sedef hastalığının başka bir nedeni de onikomikozis gibi tırnak enfeksiyonlarının tırnak yatağında meydana getirdiği değişimlerdir.

Tırnakta Psöriyazis Belirtileri

Tırnakta psöriasis hastalığı tırnakların yanında parmakları da etkileyebilmektedir. Sıklıkla görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Tırnak yatağında oluşan çukurlaşmalar görülür.
  • Onikoliz adını verdiğimiz tırnağın tırnak yatağından ayrılması durumu da görülebilmektedir. Daha sonra çıplak deride bakterilerin kolonize olması neticesinde ağrılı enfeksiyonlar oluşabilmektedir.
  • Subungual hiperkeratoz olarak isimlendirdiğimiz kepeksi beyaz katlantılar oluşabilmektedir.  Bazı durumlarda oldukça ağrılı olabilmektedir.
  • Belirgin olarak tırnak ve tırnak yatağı görünümde değişiklikler olabilmektedir.

Bu belirtilere ek olarak bazı durumlarda tırnak yapısı zayıfladığından kırılganlaşabilir. Tırnak hastalıkları hakkında hazırladığım detaylı yazımı okuyup tekrar bu noktadan devam etmenizi istiyorum. Yazıma https://doktordanhaberler.com/tirnak-hastaliklari-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Tırnakta Sedef Hastalığı Komplikasyonları

Tırnakta ortaya çıkan sedef hastalığı eğer yeterli ve zamanında tedavi edilmezse bir takım komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Sık görülen komplikasyonlar şu şekildedir:

  • İlgili bölgede ağrı ve hassasiyet oluşması
  • Fonksiyonel yeteneklerde kayıp ortaya çıkması
  • Zihinsel bir takım sorunlar
  • Tırnak yatağında gelişen sekonder enfeksiyonlar

Tırnak Psöriyazisi Nasıl Teşhis Edilir?

Bu hastalarda genelde psöriyazis öyküsü olmaktadır.Kırmızı lekeler ve girintili çıkıntılı lezyonlar bulunmaktadır. Genellikle mantar enfeksiyonları bizi tanıda şaşırtabilmektedir. Bunun için bu hastalara antifungal ilaçlar reçete edilir. Eğer düzelme olmazsa mantar enfeksiyonları ekarte edilir ve sedef hastalığına bir adım daha yaklaşılır.

tirnak psoriasis
Tırnakta psöriyazis teşhisi oldukça kapsamlı klinik değerlendirme ile mümkün olur.

Sadece bir tırnağın etkilendiği nadir durumlarda tümör olasılığını ekarte edebilmek amacıyla biyopsi istenebilmektedir.

Tırnakta Psoriasis Tedavisi

Tırnakta Psoriasis tedavisi için birkaç yaklaşımımız bulunmaktadır. Hastalığın tamamen tedavisi günümüz şartlarında mümkün olmadığı için temel amacımız tırnak sağlığını olabildiğince korumaktadır. Bunu için gerekirse uzun süreli koruyucu tedaviler verilmektedir.

Tırnakta Psöriyazis Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve Diğer Yöntemler

1. Topikal Kremler

Bu tip ilaçlar lezyonun olduğu bölgeye kolayca uygulanabilen krem veya jel formunda ilaçlardır. A ve D vitamini içeren merhemler lezyonların iyileşmesi adına olumlu sonuçlar vermektedir. Ayrıca bu merhemler kalsipotriol içermektedir.

2. Antifungal Tedavi

Genellikle matar enfeksiyonlarının tedavisind kullanılan anti fungal ilaçlar tırnakta psöriyazis hastalığına sekonder olarak gelişen mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır.

3. Tırnağın Çıkarılması

Bazı hastalarda etkilenen tırnağın deriyi daha kötü etkilememesi adına tırnağın çıkarılması işlemi yapılabilmektedir. Tırnağın cerrahi olarak çıkarılması işlemi ancak sedef hastalığı tırnağın yüzde 70 inden fazlasını etkilemişse yapılmaktadır.

4. Fototerapi Uygulaması

Sedef hastalığından etkilenen bölgelere ultraviyole ve mor ötesi ışınlardan oluşan ışık demeti bir kabin içerisinde verilerek fototerapi uygulanmış olur. Bu ultraviyole tedavisine ek olarak psörolen madesi verildiğinde bu işlemin adı PUVA tedavisi olmaktadır.

5. Steroid Enjeksiyonları

Lokal olarak anestezik maddelerle uyuşturulan bölgelere belirli süre aralıklarla steroid enjeksiyonları gerçekleştirilir.  Tırnak kıvrım bölgelerine uygulanır.

6. Sistemik Tedavi

Genellikle diğer lokal uygulanan tedavilerden yanıt alınamadığında Soriatane ve Siklosporin gibi yaygın kullanılan ilaçlar eşliğinde uygulanmaktadır.

Tedavi seçeneği ne olursa olsun asla pes etmemek gerekir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın