İçerik Başlıkları
Sarı Tırnak Sendromu Nedir?
Sarı Tırnak Sendromu, el ve ayak tırnaklarını etkileyen, vücudun birçok bölgesinde şişlikler ortaya çıkaran ve solunum problemlerinin eşlik ettiği ender görülen hastalıklardan bir tanesidir. Ortaya çıkış nedenleri kesin olarak bilinmese de genetik faktörlerin bu konuda oldukça etkili olduğu düşünülmektedir. Her yaşatan bireyi tutabilir ancak sıklıkla 50 yaş üstü bireylerde görülür.
Görülme sıklığının 1 milyonda 1 ‘den daha az olduğu tahmin edilmektedir. Kadınları, erkekleri etkileyebilir ve daha nadiren çocuklarda ve yenidoğanlarda ortaya çıkabilir. Tıbbi literatürde yaklaşık olarak 400 civarında vaka bildirilmiştir.
Sarı Tırnak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Sarı tırnak sendromunda tırnaklar zamanla kalınlaşır ve sararmaya başlar. Giderek eğim almaya başlayan tırnaklar bazı durumlarda büyümeyi durdurur ve düşerler.

Diğer görülen önemli belirtilerden bir tanesi ise plevral efüzyondur. Plevral efüzyon, akciğerleri çevreleyen zarlar arasında sıvı birikmesi anlamında kullanılır. Nefes darlığı, göğüs ağrısı ve öksürük gibi semptomların gelişmesine neden olur. Sinüs enfeksiyonları, bronşit, pnömoni, lenfödem ise görülen diğer belirtileridir.
Sarı Tırnak Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Sarı tırnak sendromunun kesin nedenleri henüz tam olarak bilinmemektedir. Bazı durumlarda sarı tırnak hastalığı aynı ailenin iki farklı bireyinde görülebilmektedir. Bu durum hastalığın genetik bağlantılarını işaret etmektedir ancak henüz ispatlanabilmiş değildir. FOXC2 adı verilen bir genin sarı tırnak sendromunun gelişmesinde rol oynayabileceği düşünülüyor. Bu konuda net bilgiler verebilmek için yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır ancak bilim insanları çalışmalarını sürdürüyorlar.
Belirli kanser türleri, romatoid artrit, otoimmün hastalıklar ve immün yetmezliği olan bireylerde sarı tırnak sendromu gelişebilmektedir. Romatoid artrit tedavisinde kullanılan bazı ilaçların bu hastalığa eden olduğu ileri sürülüyor ancak henüz ispatlanabilmiş değildir. Titanyum maruziyeti ve diş macunu yutarak aşırı florüre maruz kalmakta henüz kesinliği ispatlanamamış diğer nedenler arasındadır.
Sarı Tırnak Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sarı tırnak sendromunun standardize edilmiş bir tedavisi bulunmamaktadır. Temel tedavi ortaya çıkmış belirtilerin ortadan kaldırılması veya kontrol altına alınmasına yöneliktir. Hekiminiz topikal veya oral uygulanan E vitamini, kortikosteroidler, oral yolla alınan çinko, antifungal ilaçlar, antibiyotikleri ve diüretikleri reçete edebilir. Ayrıca tüp torakostomi yoluyla akciğerlerde biriken sıvının boşaltılması sağlanır.

Manuel lenf drenajı adı verilen sıkı ve elastik giysiler giyerek ve masajlar yaparak şişikinliğin azaltılması gibi yöntemlerde bulunmaktadır. Bunlar lenfödemin giderilmesine kısmen yardımcı olmaktadır. Bu yazımdan sonra tırnak hastalıkları için hangi bölüme başvurulacağını detaylı bir biçimde anlatan yazımı okumanızı istiyorum. Yazıma linkini tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kaynakça:
- Orphanet Journal of Rare Diseases – Yellow nail syndrome: a review – Erişim Tarihi : 9 Şubat 2018
- Genetic and Rare Diseases Information Center – Yellow nail syndrome – Erişim Tarihi : 9 Şubat 2018
Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.