Jinekolojik Onkoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

2000li yıllarla beraber hızla çoğalım gösteren kanserlerden bazılarını mercek altına alan jinekolojik onkoloji bölümü, her geçen gün daha fazla başvuru almakta ve hasta sayısı artmaktadır.  Kanser olarak isimlendirdiğimiz hastalıklardan, kadın hastalıkları bölümünün ilgi alanına giren vakalar bu bölüm tarafından incelenir. İnsanlara isim olarak yabancı görünen bu bölüm ile ilgili jinekolojik onkoloji bölümü hangi hastalıklara bakar, jinekolojik onkoloji neye bakar, jinekolojik onkolojinin baktığı hastalıklar ve jinekolojik onkoloji kliniği ne işe yarar gibi onlarca cevabı merak edilen soru vardır. Bu noktada siz ziyaretçilerimiz için bu yazıyı derlemiş bulunuyoruz. Aklınıza takılanları mutlaka yorum bölümünden sorunuz.

Jinekolojik Onkoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Öncelikle jinekolojik onkoloji olarak isimlendirdiğimiz bu tıp branşının ne anlama geldiği konusunda karanlık kalan kısımları aydınlığa kavuşturalım.

jinekolojik onkolojinin baktigi hastaliklar
Jinekolojik onkoloji kadınlarda ortaya çıkan kanser hastalıkları ile ilgilenir.

[su_note note_color=”#2133d7″ text_color=”#ffffff” radius=”10″]Jinekolojik Onkoloji, kadın cinsiyetindeki hastaların üreme organlarında ortaya çıkan kanser hastalıklarını inceleyen tıp branşıdır.[/su_note]

[su_box title=”Jinekolojik Onkolojinin Baktığı Hastalıklar” style=”soft” box_color=”#d8241a”]

[su_list]

  • Yumurtalık kistleri
  • Yumurtalık Kitleleri
  • Yumurtalık kanseri
  • Rahim kanseri
  • Rahim ağzı kanseri
  • Vulva kanseri
  • Tüp kanseri
  • Vajina kanseri
  • Gebelikte trofoblastik hastalık

[/su_list]

[/su_box]

Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 80 binin üstünde kadına jinekolojik kanser tanısı konulmakta ve çeşitli tedaviler başlanmaktadır. Hal böyleyken jinekolojik onkolojinin ilgilendiği hastalıklar ve hasta sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir.

Jinekolojik Onkoloji Neye Bakar?

Temel olarak jinekoloji ve onkoloji branşlarının ortak alanlarına bakan bu bölümün hekimleri 4 yıl süren bir uzmanlık eğitiminden geçerler. 4 yıl boyunca belki yüzlerce vaka görüp binlerce hasta ile muhatap olarak kendilerini yetiştirirler.

Bir hasta jinekolojik kanserlerden birine yakalanmışsa bu durumun tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Yani tedavi tek bir bölüm tarafından sağlanmaz. Birden fazla bölüm uyum içinde en güzel tedavi planını çizmeye çalışacaktır.

[su_note note_color=”#d721c5″ text_color=”#ffffff” radius=”10″]Jinekolojik Onkoloji, jinekoloji ve onkoloji bölümlerinin ortak olarak incelediği hastalıklardan sorumludur.[/su_note]

Jinekolojik Onkolojide Kullanılan Tedavi Seçenekleri

Jinekolojik onkoloji hastaları daha önceki başlıklarda da belirttiğim gibi multi disipliner bir biçimde tedavi edilmelidir. Jinekolojik onkolojinin uyguladığı tedaviler arasında İntraperitoneal kemoterapi, intraoperatif radyasyon tedavisi, gelişmiş laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahi gibi bir çok çeşit tedaviler bulunmaktadır.

Ayrıca genetik danışmanlıklar ve bakım sürecinin sorunsuzluğu oldukça önemlidir. Bakım kordinasyonu açısından diğer tıp branşları ile iletişim haline kalınmalıdır.


Konu ile ilgili merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konunun altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın