İçerik Başlıkları
Kronik Apandisit Nedir?
Kronik Apandisit, aşırı derecede ağrılı hale gelebilen ve ciddi hayati tehlike oluşturma potansiyeline sahip bir hastalıktır. Apandis adı verilen bağırsağın bir bölümünün uzun süreli iltihabına verilen isimdir. Apandis ya da appendiks bağırsağa bağlı olan bir parmaksı çıkıntı şeklindedir. Uzun süreler boyunca iltihaplı bir halde kalmaktadır. En belirgin semptomu ağrıdır. Normalde akut apandisit tablosu buna göre çok ağırdır ve hemen müdahale gerektirir.

Akut apandisit tablosundan temel farklarından birisi 1 haftadan daha uzun sürmesidir. Tahmini olarak her 200 apandisit vakasının 3 tanesi kronik apandisittir.
Kronik Apandisit Nedenleri Nelerdir?
Kronik apandisit hastalığı birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir ve çoğu vakanın nedenleri tespit edilemez. Sıklıkla karşımıza çıkan nedenler şunlardır:
- Uzun süre boyunca devam eden kabızlık sonucunda sertleşmiş dışkı parçalarının bağırsağın apandis adı verilen bu parmaksı çıkıntı bölgesinde birikmesi.
- Appendiks ya da apendis taşları oluşumu
- Karın bölgesine zarar veren travmalar
- Bazı tümörler ve tümöral oluşumlar
- Büyümüş lenf düğümleri
Kronik Apandisit Belirtileri Nelerdir?
Kronik apandisitin belirtileri günlük hayatta sıkça karşılaştığımız diğer hastalıkların belirtileri ile benzerlik gösterir. Birçok hasta ilk etapta sadece karın ağrısı yaşar. Çoğu zaman bu tek belirti olarak varlığını korur. Ağrının yeri karın sağ alt kadrandır ancak bazı durumlarda göbek bölgesine doğru yayılım gösterebilir. Genellikle keskin karakterdedir. Diğer belirtiler ise şunlardır:
- Yüksek seyreden ateş
- Karın şişliği ve hassasiyet
- Yorgunluk ve halsizlik hali
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
Kronik apandisiti olan hastaların hepsi bu belirtilerin hepsini göstermezler. Bazen belirtiler kendiliğinden gerileyebilir. Yukarıda bahsettiğimiz semptomların tekrarlaması halinde bir sağlık profesyoneline danışmanızda fayda olacaktır.
Akut Apandisit ile Kronik Apandisit Farkları Nelerdir?
Kronik ve akut apandisit tabloları birbirine oldukça benzerler ancak aralarında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Kronik apandisitte semptomlar uzun süre boyunca vardır. Bu hastalarda tanı konulmasa bile uzun yıllar yaşayabilirler. Apandis adı verilen yapının tam olarak değilde kısmen tıkanması kronik apandisitin oluşumuna zemin hazırlayacaktır.
Akut apandisit ise 24 ile 48 saat içerisinde oluşan ve derhal tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Burada tanı konamaması veya hastalığı görmezden gelmek ciddi hayati tehlikelere yol açacaktır.
Akut apandisit tanı skorlaması ile ilgili hazırladığımız yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Kronik Apandisit Tanısı Nasıl Konulur?
İlk etapta hastalar sıklıkla karın ağrısı şikayetleriyle hekimlere başvururlar. Hekiminiz tıbbi öykünüzü sorguladıktan sonra detaylı bir fizik muayene yapacaktır. Fizik muayenede karın gölgesinde ağrının yerine ve bazı özel ağrı testlerinin pozitiflik durumuna bakacaktır. Tanının konulabilmesi için bir takım hastalıkların ekarte edilmesi gerekecektir. Bu hastalıkları şöyle sıralayabiliriz:
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Böbrek enfeksiyonları
- Ülseratif Kolit
- Crohn hastalığı
- Yumurtalık kistleri
- Pelvik inflamatuvar hastalık
- İrritabl bağırsak sendromu
Bu hastalıkların dışlanabilmesi adına şu testler gerekebilir:
- Kan testleri
- Hamilelik testleri
- İdrar tahlilleri
- Bilgisayarlı tomografi taramaları
- Ultrason taramaları
- Manyetik rezonans görüntüleme taramaları
Eğer kronik apandisit teşhisi konulursa hekiminiz antibiyotik tedavisine başlayacaktır. EN yaygın olarak yapılan kronik apandisit tedavisi apandisin tamamen çıkarılması işlemidir. Bu işleme tıp dilinde appendektomi adı verilir. Sıklıkla minimal invaziv laparoskopik cerrahi kullanılarak yapılan bir operasyondur.
Kronik Apandisit Komplikasyonları Nelerdir?
En sık karşımıza çıkan kronik apandisitin komplikasyonları şunlardır:
- Akut apandisit
- Apandisin patlaması
- Apandisitte apseleşme oluşması
- Zararlı maddeler ve toksinlerin vücuda yayılması ile sepsis
Bu komplikasyonların ortaya çıkmaması adına kronik apandisit tedavisi zamanında ve yeterli bir şekilde yapılmalıdır.
Bu konu ile ilgili olarak merak ettiğiniz veya aklınıza takılan hususları alt taraftaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Bir hafta oldu sağ tarafım yani sağ yanımda ağrı var ansızın oluşan bir ağrı oldu bunun için acilede gittim bir inne yapılıp Kadin doğuma gitmem gerekildigi soylenilde sizce bu ağrı neden ve kadın dogumami yoksa urolojiyemi gitmeliyim ?
Merhaba . Ben 4 yıl önce kronik apandisitten dolayı ameliyat oldum . Şu an aynı şikayetleri tekrar yaşıyorum acaba ameliyat olmama rağmen kronik apandisit kendini tekrarlayabilir mi?
Neymıs sebebi gittin mi doktora,dört sene boyunca iyiydin yani öylemi