Apandisit için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Son derece ciddi bir enfeksiyon hastalığı olan apandisit, kör bağırsak üzerinde yer alan ve apandis adı verilen alanın iltihap kapması neticesinde meydana gelmektedir. Apandisit için hangi doktora gidilir konusuna geçmeden önce belirtmekte fayda var : Patladığı anda oldukça büyük bir risk içeren ve yaşamsal tehlike de doğuran apandisit hastalığı, bakteri iltihabına dayanan bir rahatsızlık olarak anılmakta ve daha çok on ile otuz yaş aralığındaki hastalarda görülmektedir. İlgili bölgeye dair bir ağrı semptomu hissedilmesi durumunda ise derhal tıbbi yardım almak üzere bir sağlık kuruluşuna müracaat etmek gerekmektedir.

Apandisit için hangi doktora gidilir sorusu cevabı merak edilen hususlardan bir tanesi. Eğer karında sağ alt kadranda yaygın ağrı, iştahsızlık, bulantı, kusma, sağ alt kadranda hassasiyet ve rebound ve yüksek ateş şikayetlerinden birçoğu sizde mevcutsa apandisit hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Peki apandisit için hangi bölüme başvurmalıyız?

Apandisit için Hangi Bölüme Gidilir?

Genellikle karın ağrısı şikayeti başta olmak üzere çeşitli şikayetlerle acil servislere başvuran hastalarda çeşitli tetkik ve tahliller ile ortaya çıkarılan apandisit hastalığı teşhis edildiği andan itibaren Genel Cerrahi bölümünün ilgi alanına girer. Çünkü genel cerrahi apandisit patlaması olmadan bir an önce bu apandisit ameliyatını yapmak durumundadır. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir.

apandisit icin hangi doktora gidilir
Apandisit için hangi doktora gidilir konusunda en doğru cevap Genel Cerrahi polikliniğidir.

Genel cerrahi bölümünde apandisit ameliyatını yapan doktor genel cerrah olarak isimlendirilir. Apandisit akut ve kronik apandisit olmak üzere iki çeşittir.

Acil servislerde çalışan hekimler apandisit için birçok farklı skorlama sistemini kullanmaktadır. Ben acil serviste çalışırken alvarado skorlama sistemini kullanmaktaydım.

Apandisit Olduğumu Nasıl Anlarım?

En bilinen apandisit belirtileri; ağrıyan bölgede şişlik, kabızlık, iştahsızlık, karın ağrısı, kusma ve yüksek ateş olarak zikredilebilmektedir. Başlangıç aşamasında donuk olarak ortaya çıkan karın ağrısı, sürekli devam etmek ile birlikte; karnın sağ alt bölgesine doğru uzanan ve şiddetlenerek, bıçak girmiş hissi veren bir görünüme dönüşebilmektedir.

Özellikle ağrının evvelinde de büyük abdest yapma zorluğu sıkça görülmektedir. Hastaların birçoğu ise aşırı derecedeki iştahsızlıktan yakınmakta ve hafiften şiddetliye doğru seyretmekte olan mide bulantısı ataklarından yakınmaktadır. Her ne kadar yüksek ateş nöbetleri de yaygın belirtiler içinde kabul edilmekte olsa da söz konusu ateşin derecesi, genellikle otuz sekiz derecenin üzerine nadiren çıkmaktadır.

Sık rastlanan söz konusu belirtilere eşlik edebilmekte olan ve onlara nazaran daha seyrek görülebilen diğer belirtileri ise şu şekilde sıralamak mümkündür: Ağrılı bir biçimde idrara çıkma, sık sık gaz çıkarma isteği, gaz çıkarma eylemi esnasında oldukça zorlanma, rektum bölgesinde hissedilen yayılma eğilimindeki ağrı.


Sizde apandisit hastalığı ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden bana yazabilirsiniz. Elimden geldiğince hızlı bir şekilde cevap vermeye çalışacağım.

(Bu yazı ilk defa 27 Aralık 2017 tarihinde yayınlanmıştır. Ardından 14 Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Apandisit için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 7 yorum

    • Merhabalar Gül Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Apandisitin patladığı sadece kan veya idrar tahliline bakılarak anlaşılmaz. Kesin olarak anlamanın yolu tomografi çekilmesi ile olur.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  1. merhaba arada bir apandisit bölgesi ve karnım ağrıyordu ama bugün çok farklı derecede ağrıyor ayağa kalkamıyorum özel bölgem çıkacak gibi kalçamda sanki kabız olmuşumda yapamıyormuşum gibi ağrıyor sizce apandisit olabilir mi üşütme falan mıdır ?

    Cevapla
  2. iyi günler 19 yaşındayım 1 hafta önce çok sık idrara çıkmaya başladım ve daha sonraki süreçte idrarımdan kan ve ağrı oluşmaya başladı kadın doğuma ve ürolojiye çıktım ikiside bir sorun yok dedi şikayetlerim kesildi ama ara sırra karnımın sağ alt kısmı aniden ağrıyıp geçiyor acaba apandis olupta doktorlar anlamamış olabilirmi?

    Cevapla
    • Merhabalar Ömer Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Ömer Bey, apandisit hekimlerin kolay kolay atlayabileceği bir hastalık değildir. Eğer gittiğiniz bölümde şikayetlerinizi doğru bir biçimde anlattıysanız, kan tahlili ve röntgen filmleri çekildiyse apandisitin atlanma olasılığı çok ama çok düşüktür. Tüm bu tetkik ve tahlillere rağmen apandisit olmadığınız söylendiyse endişe etmeyiniz. Bu tip durumlarda sıklıkla gaz sancısı ile karşılaşıyoruz. Karın sağ alt tarafında ara sıra ağrı olması apandisit olduğunuzu doğrudan düşünmek için yeterli değildir. Bu hususta muayene olduğunuz hekiminizin söylediklerinizi dikkate almanızda fayda var.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  3. Kızım bugün şiddetli karın ağrısı ve kusma ardından da bayılma şeklinde bir atak geçirdi ambulans ile hastaneye kaldırdık özel hastanede kan ve akciğer filmi ile karın bölgesinde tomografi çekildi her hangi bir bulguya rastlanmadı ama bu ağrıları uzun zamandır ara ara oluyor apandisit rahatsızlığı olduğunu anlamak için ne yapılması gerekir patlama aşamasına gelmeden bunu anlamamız mümkün mü

    Cevapla
    • Merhabalar Derya Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Tabi ki anlamak mümkün. Sadece muayene ile bile apandisit hastalığını atlamak çok düşük bir ihtimalken bilgisayarlı tomografi gibi bir ileri görüntüleme tetkiği yapılıp apandisitin atlanması durumu oldukça zordur.
      Hekiminiz bunu mutlaka değerlendirmiştir/değerlendirecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla

Yorum yapın