Karın Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Karın Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Karın ağrısı için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Sağlıksız gıda tüketiminden mevsim şartlarına, kronik vakalardan genetik yatkınlığa kadar pek çok nedeni bulunan karın ağrısı genellikle hazımsızlık nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Fakat pek çok farklı belirtileri bulunan karın ağrısı ile alakalı bilinen asıl yanlış da bu noktada gün yüzüne çıkıyor.

karin agrisi icin hangi bolume gidilir
Karın ağrısı için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Apandisit gibi çok önemli bir vakanın ağrısı dahi “karın ağrısı” olarak algılanması nedeniyle çok çeşitli ağrı vakaları ortaya çıkmaktadır. Bu noktada dikkate alınması gereken esas; karın ağrısı nedenlerinin kendi içinde ana kriter olarak ikiye ayrılmasıdır.

  1. Akut Karın Ağrısı Nedenleri
  2. Kronik Karın Ağrısı Nedenleri

Sağlıklı bireylerde genellikle sağlıksız gıda tüketimi ya da mevsim şartları nedeniyle ortaya çıkan karın ağrısı, belli başlı nedenlere dayanırken, sağlıksız bireylerde bu semptomlar çok çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelmektedir. Genellikle sindirim sistemi ile alakalı nedenler doğrultusunda meydana gelen karın ağrısı, boğaz, mide ve barsak sisteminde oluşan enfeksiyonel vakalar nedeniyle hazmın zorlaşmasına ve karın ağrısı gibi şikâyetlerin ortaya çıkmasını tetiklemektedir.

Farklı yaş gruplarından erkek ve kadınlarda sıkça görülen bu durum, çocuklarda da sık görülen rahatsızlıklar olarak yer almaktadır. Çocuklarda genellikle mevsim şartları ya da sağlıksız beslenmeye bağlı olarak görülen karın ağrısı, bazı kronik ya da akut nedenlerden kaynaklı da görülebilmektedir. Akut ve Kronik faktörlere bağlı olarak karşılaşılan rahatsızlıkları maddeler hâlinde sıralayalım:

Akut Karın Ağrısı Nedenleri

  1. Apandisit Kolesistit: Safra yolu yangını olarak da adlandırılan vaka, safra kesesinde meydana gelen enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
  2. Pankreatit: Pankreas iltihabı olarak bilinmektedir.
  3. Divertikülit: Sindirim sisteminde ya da sindirim sistemi kanalında meydana gelen yanma hissi.
  4. Perforasyon: Oldukça tehlikeli bir akut vakası olan Perforasyon, ülser delinmesi sonucu midede yer alan mide suyunun periton boşluğuna dolmasıdır.
  5. Obstrüksiyon: Halk arasında “tıkanma” olarak bilinen bir tür hazımsızlık türüdür.
  6. Akut İstemi: Bir diğer tehlikeli akut vakası. Damarlarda meydana gelen daralma ya da tıkanma sonucu organ veya dokulara yetersiz kan pompalanması ve fonksiyon kaybı ya da kansızlık oluşması olarak tanımlanabilir.
  7. Rüptüre Aortik Anevrizma: Karın bölgesinden geçen ana atardamarda meydana gelen yırtılma ya da balonlaşma olarak tanımlanabilir.
  8. PIH: Kadınlarda rastlanan bir vakadır. Üst üreme organlarında meydana gelen iltihaplanma ya da oluşan enfeksiyon nedeniyle meydana gelmektedir.
  9. Nefrolityazis: Halk arasında “böbrek taşı” olarak bilinmektedir. Oldukça şiddetli ağrılara neden olur.

Kronik Karın Ağrısı Nedenleri

  1. Kansızlık olarak bilinen Anemi rahatsızlığı
  2. Ailevi Akdeniz Ateşi olarak tanımlanan FMF rahatsızlığı
  3. İdrar ve boşaltım yollarında meydana gelen ve idrar ve dışkıda kalıtsal yabancı maddelerin saptanması
  4. Crohn Hastalığı olarak bilinen hastalık türü. Ağızdan başlayarak anüse kadar yer alan sindirim sisteminin aralıklı olarak belirli bölgelerinde meydana gelen iltihaplanma olarak tanımlanabilir.
  5. Jinekolojik hastalıklar
  6. Kas iskelet sistemine bağlı olarak genetik yatkınlığın da etken olduğu hastalıklar

Karın Ağrısının Nedenini Nasıl Öğrenebilirim?

Akut ve Kronik nedenlerin dışında saptanamayan bir karın ağrısı şikâyetiniz varsa şayet, dikkat etmeniz gereken farklı esaslar bulunmaktadır.

karin agrisina hangi brans bakar
Karın ağrısına hangi branş bakar ile ilişkili görsel.

Ağrının nerede ve ne sıklıkla oluştuğu gibi. Bu esasları kategorize etmek gerekirse:

Karın Bölgesinde Yaygın Olarak Görülen Hastalıklar

  • İdrar Yolu Enfeksiyonları
  • Apandisit
  • Crohn Hastalığı
  • Travmatik Yaralanma
  • Barsak Sendromu

(Kadınlarda) Ağrı Vajinal Bölge Ağırlıktaysa

  • Düşük İhtimali
  • Yumurtalık Kistleri
  • Miyomlar
  • Dış Gebelik
  • Menstruel Ağrılar

Karın Ağrısı Alt Bölgeye Doğru Yayılıyorsa

  • Hazımsızlık
  • Barsak Hastalığı
  • Dış Gebelik
  • Apandisit

Karın Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Kronik ya da Akut nedenlerden herhangi birine bağlı olsun ya da olmasın, şiddetli bir karın ağrısı şikâyetinizin olması durumunda hastalığınız hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Zira olası bir karın ağrısı şikâyetine hastalığın türüne bağlı olarak üç farklı bölüm bakmaktadır. Hastalığınızın türüne bağlı olarak Dâhiliye (İç Hastalıkları), Gastroenteroloji ve Genel Cerrahi bölümlerine başvuru yapabilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın