Karın Şişliği, latince abdominal distansiyon kelimesinin Türkçe karşılığıdır. Bu şişliğin en sık nedeni karın bölgesinde biriken sıvı ve gazlardır.

Bu bölgelerde biriken sıvı ya da gaz, karın bölgesinin ön ve yan kısımlarının dışa doğru istenmeyen ölçülerde büyümesine neden olur.
Karın Şişliği Bir Hastalık mıdır?
Karın bölgesinde ortaya çıkan bu şişlik çok yüksek olasılıkla tek başına oluşmamıştır. Genelde kalp yetmezliği, siroz, anemi ve aşırı sıvı yüklenilmesi gibi durumlara ikincil olarak gelişmektedir. Siroz hastalarının kaç yıl yaşadığını anlattığım yazıma hemen linkten ulaşabilirsiniz.
Karın Şişliğinin Nedenleri Nelerdir?
Karın şişliğine en sık neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Karında gaz birikmesi
- İrritabıl bağırsak sendromu
- Kabızlık
- İstenmeyen kist oluşumları
- Bazı tümörler

Kişilerde karında gerginlik varsa ilk etapta fazlaca hava yutma ihtimali değerlendirilir. Aerofaji dediğimiz bu durum sıkça görülebilmektedir.
Yine abdominal distansiyonun sık görüldüğü hastalıklar arasında laktoz intoleransı, bakteriyel gıda zehirlenmeleri, bazı paraziter enfeksiyonlar, helibakteri pilori gibi bir takım bakteriler ve peptik ülser bulunmaktadır.
Eğer yukarıda belirttiğimiz tümör ve kist gibi mekanik etkiler mevcut olursa şişkinlik tıkanmaya bağlı olmaktadır.
Karında Şişkinliğin Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?
Abdominal distansiyonun temel ve tipik belirtileri mide bulantısı, ishal, kusma , ateş, karın ağrısı, mide şişkinliği, nefes darlığı ve güçsüzlüktür.

Şişkinlik olan bireyler dolgunluk hissi yaşarlar ve karınlarına dokunulduğunda kramp ve benzeri rahatsızlık duyarlar. Bu biriken sıvı ya da gaz yerleşim olarak çoğu zaman mide, ince bağırsak veya kolonu tutabilmektedir.
Karın Şişliğine Doktor Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?
Hastaların değerlendirilmesi genellikle iyi bir öykü alımı ve fizik muayene ile başlamaktadır. Fizik muayenede altın değerinde olan silahımız karın perküsyonudur. Hastanın önceden var olan hastalıkları ve geçirdiği operasyonlar dikkatlice sorgulanır. Mutlaka kullandığı ilaçlar ve hastanın diyeti hakkında da bilgi alınmalıdır.

Daha sonra tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, idrar tahlili ve böbrek fonksiyonlarını gösteren laboratuvar tahlilleri istenmelidir.
Ardından ultrason, baryumlu röntgenler, kolonoskopi ve endoskopi gibi ileri görüntüleme tetkikleri istenir.
Karın Şişkinliği Nasıl Geçer?
Karın şişkinliğinin tedavisi, tamamen altta yatan nedene bağlı olarak farklılık göstermektedir. Hastanın yaşı ve genel durumu tedavi sürecini belirleyecektir. Bazen diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri hastanın şişliğinin gerilemesine yetmektedir.

Bu hastalara temel tedavi yaklaşımımız gerekli ilaçlar, diyet ve egzersizdir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Merhaba Hocam.bende de aynı sorun var. Karın şişmesi ve sürekli olarak gaz. Birkaç ilaç kullanıyorum ama etkisiz. Yaşım 25. Bu doktor stres demişti başka biri bağırsaklarda sıkıntı var demişti. Ama bi çözüm yok.
Kullandığım ilaçlar:
1- Bekunis 40 mg
2- Panocer 40 mg
3- Nospazmmen
Yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba benim babamın karnı çok şişiyor sıvı birikimden büyük ihtimalle her ay karnından su aldırıyor ve bu onu rahatsız ediyor kendisi siroz hastası Gaziantep’te doktorlar tahlillerin iyi diye bir şey yapamıyor ve apandisit bölgesinde portakal büyüklüğünde bir kitle var siroz olduğu için ameliyatı tehlikeli diyorlar bu hastalıklarla ilgilenen çok iyi bir doktor bulamadım yardımcı olurmusunuz teşekkür ediyorum