Adet Kanı Neden Siyah Akar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Adet döngüsü konusunda genellikle göz ardı edilen hususlardan biriside siyah renkteki adet kanıdır. Bu durumu ilk fark ettiğinizde endişe duyabilirsiniz ancak sakin olmanızda fayda var. Regl kanının siyah olması endişe verici bir durum değildir. Aslında adet kanı çeşitli renklerde ve kıvamlarda olabilir. Siyah renk sadece bunlardan biridir. Kadınların konuşmayı pek tercih etmediği konulardan biri olsa da adet döngünüz sırasında vücudunuzda neler olduğunu anlamak önemlidir. Bu yazımda adet kanının neden siyah olabileceğini ve ne zaman endişe etmeniz gerektiğini inceleyeceğiz.

Adet Kanının Siyah Olmasının Nedenleri

Akmamış Tutulmuş Adet Kanı

Siyah adet kanının sıkça karşılaşılan nedenlerinden biri rahimde uzun süre kalmış ancak dışarıya akmamış adet kanıdır. Adet kanı sıklıkla kırmızı veya kahverengi görünür. Bunun temel sebebi kanın oksijenle teması sonucunda oksitlenmesidir ancak belirli bir süre daha rahimde kalan kan giderek siyah renge doğru dönüşüm gösterir.

adet kanının siyah gelmesi
Regl döneminde siyah kan görülmesi bazen normal kabul edilebilir.

Bahsettiğim bu durum regl sürecinde yavaş akışınızın olması veya rahim ağzının adet döneminde kapalı olması gibi durumlarda görülür.

Rahmin İltihaplanması

Bakteriyel vajinozis ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların varlığında adet kanının renginde siyaha dönme görülebilir. Bu enfeksiyonlar rahmin iç bölgesinin iltihaplanmasına ve tahriş olmasına neden olur. Dolayısıyla ilerleyen süreçte anormal kanama ve vajinal akıntı görülür. Eğer enfeksiyon kapmış olabileceğinizi düşünüyorsanız aile hekiminize ya da kadın doğum uzmanına başvurmanız oldukça faydalı olacaktır.

Polip ve Miyom gibi Parçalar

Polipler ve miyomlar temelde rahim içinde gelişen kanama ve ağrıya sebebiyet veren büyümelerdir. Polipler, rahim zarında ortaya çıkan küçük benign özellikte kanserli olmayan büyümelerken miyomlar ise daha büyük olabilen rahmin içinde veya dışında gelişebilen büyümelere verilen isimdir. Her iki durum da siyah veya koyu kahverengi adet kanının yanı sıra yoğun kanama ve kramp gibi ciddi belirtilerde görülebilir.

Çikolata Kisti Olması

Tıpta endometriozis adı verilen çikolata kisti normalde uterusu kaplayan dokunun dışında büyüyerek kanama ve ağrıya sebep olan ciddi bir durumdur. Endometriozisli kadınlar regl dönemlerinde siyah veya koyu kahverengi adet kanına eşlik eden kramp, sırt ağrısı ile karşılaşabilirler. Eğer çikolata kisti şüphesi taşıyorsanız kadın doğum uzmanıyla görüşerek tedavi seçeneklerini değerlendirmeniz şarttır.

Hormonal Bozukluklar

Hormonal dengesizlikler bazı kadınların regl dönemlerinde siyah kan gelmesine yol açabilir. Adet döngüsünün düzenlenmesinde önemli rolleri olan östrojen ve progesteron gibi hormonlar dengesiz olduğunda rahim zarının kalınlığında değişikliklere sebep olurlar. Bu durumda düzensiz adet döngüleri ve anormal kanamalar ile kendini gösterir. Aynı zamanda rahimden gelen adet kanının siyah veya koyu kahverengi görünmesine neden olabilir.

Ne Zaman Endişe Etmeliyim?

Adet kanının siyah gelmesi genellikle ciddi bir durumun belirtisi olmasa da bazı durumlar vardır ki tıbbi müdahale gerektirebilir. Aşağıdaki belirteceğim durumlardan herhangi biri meydana gelirse en kısa süre içerisinde bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekecektir.

  1. Ağır kanama
  2. Şiddetli kramp
  3. Şiddetli adet sancısı
  4. Kötü kokulu akıntı
  5. Ateş veya titreme
  6. Cinsel ilişki sırasında ağrı

Yazımı bitirirken şunu belirtmeliyimki regl kanının siyah gelmesi sıkça karşılaşılan bir durumdur ve birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenleri anlamak adet sağlığınızla ilgili daha bilinçli olmanıza yardımcı olabilir. Eğer olağandışı semptomlar yaşıyorsanız veya adet döngünüzle ilgili endişeleriniz varsa kadın doğum uzmanı ile görüşmelisiniz. Unutmayın ki her kadının adet döngüsü vücuduna özgüdür ve ayrıca değerlendirilmesi gerekir. Sormak istediklerinizi alt tarafta bulunan yorumlara yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın