Vajinal Akıntı için Hangi Doktora Gidilir?
Vajinal akıntı için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Adet döneminin tamamlanma sürecine bağlı olarak ortaya çıkan enfeksiyonel belirtilerden biri olarak karşımıza çıkan vajinal akıntı, vajinal hastalıklar arasında farklı yaş gruplarından kadınların sıkça karşılaştıkları rahatsızlıklardan biri olarak tanımlanabilir.

Adolesan dönemi olarak tanımlanan süreç boyunca fizyolojik ve dış etkenlerden doğan enfeksiyonel faktörlere bağlı olarak çeşitli türlerle karşımıza çıkan vajinal akıntı, yine sürecin değişkenlerine bağlı olarak yoğunluk gösterebilir. Siklus döneminin ilk iki haftasında östrojen hormon salgınının artışı nedeniyle akıntı bazı durumlarda süt rengi koyuluğunda olurken, yumurtalama döneminde bu akıntı oldukça şeffaf olabilir.
Ortaya çıkan vajinal akıntı, yaş, östrojen seviyesi, dış etkenler, hastalık sürecinin nasıl geçtiği ve vajinal herhangi bir rahatsızlık olup olmadığıyla bağlantılı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Tüm bu kriterlerin dışında vajinal akıntı belirtilerinin ortaya çıkmasında büyük rol oynayan ve dış etken olarak sayılabilecek bir diğer faktör ise ilaç kullanımıdır. Kullanılan ilaçların yan etkileri, doz değerleri ve türüne bağlı olarak vajinal akıntıyı tetiklediği saptanmıştır.
Vajinal Akıntı Nedenleri Nelerdir?
Kendi içerisinde ikiye ayrılan vajina akıntı türleri, fizyolojik ve fizyolojik olmayan diye tanımlanabilir. Fizyolojik nedenlere bağlı olmadan ortaya çıkan vajinal akıntı türleri genelde mikrobik etkenler ya da enfeksiyonel değişkenler nedeniyle ortaya çıkarken, fizyolojik akıntı türleri ise hastalığın (regl dönemi) ya da herhangi bir nedenin belirtisi olarak saptanabilmektedir.
Fizyolojik ve dış etkenlere bağlı olarak çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkan vajinal akıntının ortaya çıkmasında rol oynayan en önemli nedenleri maddeler hâlinde sıralayalım:
- Vajinit olarak tanımlanan vajinal iltihaplanma. Mikrobik birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan vajinit rahatsızlığı vajinal akıntı belirtisine neden olan en yaygın hastalık türlerinden biridir.
- Cinsel ilişkiye bağlı olarak ortaya çıkan mikrobik bir diğer hastalık ise Trikomonas Vajiniti adı verilen rahatsızlıktır. Farklı etkenlere bağlı olarak sonuçları nadiren değişkenlik gösterse de ortaya çıkan akıntı köpüklü, sarı-yeşil arası bir renkte ve rahatsız edici bir kokuya sahiptir.
- En yaygın rahatsızlıklardan biri olan Servisit; yani rahim ağzı iltihabı vajinal akıntı rahatsızlığına da neden olan durumlardan biridir. Cinsel ilişki nedeniyle ortaya çıkmasının en önemli etkenlerden biri bilinçsizce kullanılan kimyasal ve zararlı bileşenler içeren medikal ürünlerdir.
- Rahim ağzı kanseri. Vajinal akıntı rahatsızlığının dışında ilişki sırasında ya da gün içinde düzensiz kanama ve vajinada kaşıntı gibi belirtileri de mevcuttur.
- Mantarlar. En önemli etkenlerinden biri hijyen kriterleri olsa da, sıcak hava ve kullanılan iç çamaşırları da oldukça tetikleyici rol oynar. Vajinal mantarlar nedeniyle ortaya süt beyaz renkte ve kokusuzdur. Gebeliğe bağlı olarak yeşil renkte de olabilir.
- İlaç kullanımı. Özellikle hekim tavsiyesi olmadan bilinçsizce tüketilen antibiyotikler vajinal akıntı gibi durumların oluşmasında önemli bir rol oynamaktadırlar.
- Vajinal temizlik ve iç çamaşırlar ise vajinal hastalıklarda en önemli rolü oynayan etkenlerin başında gelmektedir. Özellikle sentetik ve sağlıksız olarak tercih edilen iç çamaşırlar vajinanın hava almasını engellerken bakteri oluşumunu da tetiklemektedir. Öte yandan vajinal temizlik ihmali, bakteri oluşumunu tetiklediği gibi bölgede yalnızca akıntı değil, koku oluşmasını ve vajinal hastalıkların meydana gelmesini sağlamaktadır.
- Abortus türlerinden bazıları da vajinal akıntıya sebebiyet verebilir. Bu sebeple akıntı şikayeti mutlaka dikkate alınmalıdır. Düşük yapan gebelerin bazılarında bu akıntının olabileceği unutulmamalıdır.
Vajinada Akıntıya Hangi Bölüm Bakar?
Vajinal akıntı ile alakalı bir rahatsızlığınız varsa, gitmeniz gereken bölüm Kadın Doğum ve Hastalıkları bölümüdür.

Doktorunuzla görüşmeden evvel vajinal akıntı rahatsızlığının ortaya çıkmasında rol oynadığını düşündüğünüz ya da varsa rahatsızlığı tetikleyen faktörleri de dikkate almanız da fayda var. (Örnek: Varsa kullandığınız ilaçlar, iç çamaşırı tercihleriniz, vajinal temizlik alışkanlıklarınız vb.)
Vajinal akıntı için hangi bölüme gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
Merhaba hocam.Bende bir koku var çok kötü eşimle ilişkiye girerken daha fazla oluyor devamlı akıntı geliyor.Kasintim yok hafif yanma var.Oldugum yerde kadın doğum yok nereye gitmeliyim ne yapmaliyim
Merhaba benim akıntım su gibi arada bir beyaz hergun oluyo sepebi nedir birde sol kasıgim agiriyo sol dizime vuruyor ağırı bilgi verirseniz sevinlirim
Merhabalar,
Vajinal akıntım vardı doktora gittim antibiyotik verdi 2 kez kullanmama rağmen geçmedi. Tam tersi koku ve akıntım arttı. Artık bir ortama girmeye çekiniyorum
Mrb bende de devamlı akıntı var regl döneminin hemen 2 gün sonrası kahverengi geliyo ve sarıya dönüşüyo sonra aşırı pis kokuyo napmalıyım
Merhabalar Bahar Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Bu şikayetlerinizi için randevu alabiliyorsanız hemen kadın doğum polikliniklerine muayene olmaya gitmelisiniz. Randevu bulamazsanız aile hekiminize gidebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Bugune kadar beyaz kremsi bi akintim olmadi evliyim kasinti da yapiyor neden olabilir gebelik olabilirmi
Merhabalar Deniz Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Akıntınız varsa bu durumun sıklıkla enfeksiyon kaynaklı olduğunu belirtmek isterim. Dilerseniz eczaneden gebelik kiti alarak test edebilirsiniz ancak benim önerim mutlaka aile sağlığı merkezine giderek bazı tahlilleri yaptırmanız yönündedir. Enfeksiyon dışlandıktan sonra diğer nedenlere odaklanılabilir ve gerekirse kadın doğum bölümünden randevu alarak muayene olmaya gidebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba, ben yıllardır böyle akıntıyle karşı karşıya kalıyorum, doktora gitmeye çekiniyorum,
Bendeki bu hastalığın nedeni iç çamaşırı ve üşütmeyim diye fazla sıkı giyinmem diye düşünüyorum. Doktora gitmeden nasıl iyileşe bilirim
Bende de var aynısı
Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
Mutlaka aile hekiminize görünerek kan ve idrar tahlili vermelisiniz. Muayene sonucuna göre gerekli görülürse kadın doğuma sevk edilebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.